Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu.
Žemės riešutų sviestas
Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir kraujagyslių sistemai, nes sumažina bendrąjį ir „blogojo” cholesterolio kiekį. Be to, nuo žemės riešutų ar jų sviesto kur kas greičiau atsiranda ir ilgiau išlieka sotumo jausmas, nei nuo kitų sveikų užkandžių. Šaukštas ar pusantro per dieną – sveika ir širdžiai, ir talijai.
Kiaušiniai
Sveikos mitybos sekėjai vengia kiaušinių dėl, esą, didelio cholesterolio kiekio, tačiau juose gausu svarbių mūsų organizmui medžiagų. Pavyzdžiui, cholinas būtinas gerai smegenų veiklai, o kiaušiniai – gausiausias cholino šaltinis. Juose esantis antioksidantas liuteinas svarbus geram regėjimui. O kur dar vertingi baltymai, B grupės vitaminai, selenas. Be to, kiaušiniai mažai kaloringi.
Kava
Žinome tik apie šiame gėrime esantį kofeiną, o puodelyje kavos yra šimtai įvairių cheminių medžiagų. Kava su kofeinu palankiai veikia senyvų žmonių atmintį, darbingumą, judesių koordinaciją. Reguliariai geriant kavą sumažėja antrojo tipo diabeto rizika.
Avokadai
Akcentuojama, kad jie riebūs, tačiau riebalai – mononesotieji, taigi, patys sveikiausi. Mokslininkai rado avokaduose ir biologiškai aktyvių medžiagų, užkertančių kelią vėžiui. Juose gausu antioksidantų – liuteno, betakarotino, vitamino E. Be to, avokadai padeda organizmui įsisavinti kitame maiste esančias biologiškai aktyvias medžiagas. Tikriausiai taip yra dėl juose esančių riebalų.
Grybai
Manoma, kad sveikai mitybai jie nieko gera neduoda. Nors 90 proc. grybų sudaro vanduo, jie nusipelno vis rimtesnio mokslininkų dėmesio. Pasirodo, grybuose esančios medžiagos stiprina imuninę sistemą, neleidžia atsirasti krūties bei prostatos vėžiui. Be to, juose yra kraujospūdžio reguliavimui svarbaus kalio.