Nobel biocare

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio.

Kepėjų patirtis

Parduotuvių lentynose ypač sparčiai daugėja gaminių, kurių pakuotės skelbia, kad tai produkcija be konservantų ir dirbtinių priedų. Vien bendrovė „Vilniaus duona” per metus naujų duonos gaminių be E skaičių padidino nuo 29 praėjusių metų kovą iki 39 šių metų kovą.

„Vilniaus duonos” generalinė direktorė Rita Ramanauskienė tvirtino, kad norint gaminti duoną be E nekyla jokių didesnių keblumų. Įmonė jau ne vieną dešimtmetį kepa duoną, kurioje nėra jokių cheminių priedų, tiesiog dabar atėjo laikas, kai apie tai pirkėjams tenka priminti.

„Tarp tokių gaminių yra mūsų tradicinių rūšių duona: Palangos, Bočių, Vilniaus, „Rugelis”, – kalbėjo R.Ramanauskienė.

Kad nesentų ir būtų be E

Pašnekovės teigimu, produktai, kuriuose nėra konservantų ar priedų, paprastai yra kietesni, greičiau sensta. O pirkėjai pageidauja įsigyti duonos, kuri būtų ir minkšta, ir be E, ir ilgai galiotų. Tad norint pagaminti duoną be E, prireikia daugiau laiko, kol sukuriama receptūra, leidžianti suderinti visus minėtus reikalavimus.

Žemės ūkio bendrovės „Nematekas” direktoriaus pavaduotoja Danguolė Švėgždienė sakė, kad kuo mėsos gaminyje yra mažiau E raidėmis žymimų priedų, tuo jo gamyba sudėtingesnė ir brangesnė. „Produktų be E priedų gamybai turi būti naudojamos specialiai atrinktos aukštesnės kokybės žaliavos ir prieskoniai. Taip pat gerokai sudėtingesnis ir ilgesnis technologinis procesas, jo priežiūra„, – kalbėjo pašnekovė.

Sunkiausia mėsininkams

Bene sunkiausiai E iš gaminių išvaryti sekasi mėsininkams. Jie dažniausiai puolami ir dėl to, kad mėsos gaminiuose plačiai naudoja pavojingą sveikatai priedą E621, kitaip mononatrio glutamatą, arba skonio ir kvapo stipriklį.

„Šiuo metu gamyboje naudojame prieskonių ir maisto priedų mišinius, kuriuose yra skonio ir aromato stipriklių, taip pat – minėto priedo. Taip jis patenka ir į mūsų produktus, – paklausta, kodėl daugelyje mėsos gaminių yra priedo E621, aiškino įmonių grupės „Biovela” gamybos direktorė Aldona Paražinskienė. – Vis dėlto suprasdami vartotojų nerimą, tariamės su prieskonių gamintojais ir tiekėjais dėl galimybės iš mums gaminamų prieskonių ir maisto priedų mišinių išimti skonio ir aromato stipriklį E621.”

Populiariausios – virtos dešrelės

Viena pirmųjų mėsos gaminius be jokių E priedų pasiūlė bendrovė „Nematekas”. „Mūsų įmonė daugiau nei prieš penkerius metus pasiūlė pirkėjams virtas „Jokių E” dešreles, nors ryškus tokių produktų poreikio augimas pastebimas tik pastaraisiais metais”, – pasakojo D.Švėgždienė. Šiuo metu įmonė siūlo devynis gaminius be E priedų, prieš metus jų buvo vos trys. Dar septyniolikoje įmonės gaminamų produktų nėra ir priedo E621.

„Populiariausi produktai be E – virtos dešrelės”, – tikino „Biovelos” atstovė. Įmonė taip pat gamina virtą dešrą, karštai rūkytas dešreles, skirtas kepti, karštai rūkytus servelatus. Artimiausiu metu „Biovela” ketina išplėsti gaminių be E priedų asortimentą ir pasiūlyti pusgaminių iškylų sezonui. „Kaip tik šiuo metu kuriami ir bandomi marinuoti šašlykai, šoninė, šonkauliukai. Taip pat rengiamės pasiūlyti vytintą dešrą, kulinarijos gaminių. Artimiausiuose planuose – kiekvienoje savo produktų grupėje turėti gaminių be E”, – pasakojo A.Paražinskienė. Anot pašnekovės, nuo 2009 m. vasario iki šių metų vasario gaminių be E paklausa išaugo dvigubai.

A.Paražinskienė pripažino, kad norint pagaminti mėsos produktus be E priedų, iškyla technologinių sunkumų. Mėsos gaminiai be E priedų nuo įprastinių skiriasi spalva, išvaizda, būna minkštesni, sausesni, kitaip kramtosi, o dėl to pirkėjams atrodo ne taip patraukliai. Kitas ne mažiau svarbus aspektas – trumpesnis gaminių be maisto priedų galiojimo laikas. „Be to, gaminių be E skonis labai skiriasi nuo įprastų mėsos gaminių, todėl dažnai jie vertinami kaip beskoniai ir daugumai vartotojų, ypač vaikams, nepatinka”, – pabrėžė pašnekovė.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE