Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai?
Dažus kiaušiniams reikia rinktis atidžiai
Vasltybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus Vyr. veterinarijos gydytojas Jonas Stanius tvirtina, kad dažus kiaušiniams geriausiai rinktis pagal jų ženklinimą.
"Prekyboje parduodami dažai naudojami kiaušinių dažymui yra skirti maisto pramonei jie ženklinami E su numeriu nuo 100 iki 180. Perkant reikėtų perskaityti jų sudėtį ir naudojimo instrukciją. Nereikėtų naudoti kiaušinių dažymui prekyboje parduodamus tekstilei ar vilnai dažyti skirtus dažus,"- nevartok.lt teigia veterinarijos gydytojas.
Specialistas tvirtina, kad labai svarbu dažant kiaušinius naudoti tik maisto pramonėje leidžiamus naudoti maistinius dažus, todėl atidžiai reikėtų perskaityti kiekvieną pakuotę. Kai kurie prekybininkai įsigudrina prie maisto prekių padėti ir pardavinėti ne maistinius dažus kiaušiniams dažyti. Tokia prekyba ne maistiniais dažais prie maisto produktų yra draudžiama.
Kaip dažyti kiaušinius?
Tačiau kaip pasiekti, kad dažai tik paliestų lukštą ir nėsigertų giliau į kiaušinį? Ir ar skirasi baltų ir rudų kiaušinių atsparumas dažams.
Pasak Jono Staniaus, visi dažai vienodai veikia kiaušinio lukštą, kuris sudarytas iš kalcio karbonato ir jo paviršius dažant pasidengia dažo pigmentu. Dažomi kiaušiniai baltu lukštu leidžia išgauti sodresnę spalvą.
Kiaušinio lukšto storis ir stiprumas priklauso nuo vištų veislės bei pašarų kuriais lesinamos vištos. Kiaušinio lukšte yra mikroskopinių porų, ypač jo bukajame gale, todėl vištų kiaušinio lukštas tik dalinai apsaugo nuo pašalinių medžiagų patekimo juos verdant.
Verdant, jeigu kiaušiniams lukštas nepažeidžiamas mechaniškai ir kiaušiniai neperlaikomi dažuose, dažai nespėja per poras patekti kiaušinio vidų ir jie neįsigeria į baltymą.
Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus Vyr. veterinarijos gydytojas Jonas Stanius teigia, jog svarbiausia užtikrinti, kad kiaušinių virimo metu nesutrūkinėtų lukštas, todėl rekomenduojama verdant dažymui skirtus kiaušinius sudėti juos į šaltą vandenį ir pridėti druskos.
Dažymas verdant visada nudažo lygiau, nei dažant šaltai, tik reikia nepamiršti "fiksažo" – pora šaukštų acto litrui vandens, tuomet spalva bus intensyvesnė, o išimtą iš dažų dar šiltą kiaušinį lengvai aptrinti aliejumi.
Straipsniai

Karti tiesa apie alų
Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...

Sveikų pusryčių receptas
Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...

Bananai: gera nuotaika ir sveikata
Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?
Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...

Minima Europos sveikos mitybos diena
Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai
Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....

Mityba pagal profesiją
"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?
Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...

Sveikas maistas – tik iliuzija?
Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....

Jo didenybė visagalis obuolys
Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?
Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?
Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...

Riešutai gerina medžiagų apykaitą
Mokslininkai teigia, kad saikingas riešutų vartojimas padeda išvengti kai kurių sveikatos sutrikimų, praneša BBC. Manoma, kad iki 25 proc. žmonių Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sutrikusia medžiagų apykaita. Tai lemia nutukimą, padidėjusį...

Burokėlių sultys naudingos širdžiai
Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą
Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto
Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas
Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką
Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas
Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...

Braškių nauda
Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles
Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...

Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus
Daugiau kaip 80 procentų JAV registruotų dietologų mano, kad daugelio amerikiečių maitinimasis turi trūkumų, kurie gali būti kompensuoti vartojant vitaminus arba kitus maisto papildus. Patvirtindami savo nuostatas apie maisto papildų naudą, 96...

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis
Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...

Penki mitai apie pieną
Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT
Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!
Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį
Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį
Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...

Cukraus pakaitalai – ne panacėja
Besirūpinantieji savo sveikata neretai atsisako cukraus ir vartoja jo pakaitalus. Ar jie iš tiesų pagelbsti? Juk vis dažniau pasigirsta kalbų, kad dirbtiniai saldikliai gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Cukrus neturi nei vitaminų, nei...