Birželio 29d. Trečiadienis

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

2017 Gegužės 18d.
Peržiūrų skaičius: 28044

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetame šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia galimybę pasimėgauti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Sveikas gyvenimo būdas apima ne vieną sritį mūsų kasdienybėje. Tam labai svarbūs valgymo įpročiai, laisvalaikis, aktyvumas, miegas, poilsis... Mityba ypač svarbi siekiant jaustis gerai, o kad galėtume atrodyti nepriekaištingai savo kūnas linijas taip pat koreguojame sportu bei aktyvia gyvensena. Vieniems tai pavyksta lengviau, kitiems sunkiau, o kai kuriems tai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Detaliau apie sveiką gyvenimo būdą papasakos sporto ir mitybos specialistė – Rūta Beišytė.


Rūta, kaip supratote, kad sportas ir sveika gyvensena yra Jūsų gyvenimo tikslas?

Aš gana anksti pamilau sportą, dar mokykloje dvejojau savo ateitį siekti su psichologija ar sportu. Galiausiai pasirinkau sportą ir esu dėl to labai laiminga.

Kad galėtume atrodyti puikiai ir jaustis gerai svarbi aktyvi gyvensena ir sveika mityba. Kas visgi užima svarbesnę dalį?

Beabejonės, pirmiausiai atrodome būtent taip, kaip valgome. Sportas žinoma labai svarbus, be taisyklingos mitybos jis bejėgis. Jeigu sportuosite kasdien, o valgysite bet  ką – rezultatų nebus. Idealiausiai yra derinti šiuos du taisyklingus įpročius – aktyvią gyvenseną bei sveiką mitybą.

Ar didelė dalis žmonių, kurie kreipiasi į Jus turi anstvorį? Kokios dažniausios priežastys, kodėl žmonės nori pradėti laikytis ,,Sveikos gyvensenos“ ypatumų?

Žinoma dažniausiai į mane kreipiasi būtent sulieknėti norintys žmonės. Žmonės, kuriuos kankina itin didelis antsvoris kreipiasi rečiau, dažniau kreipiasi šiek tiek sulieknėti norinčios moterys ar norintys pagerinti formą vyrai. Žmonės nori pradėti laikytis sveikos mitybos dėl to, kad juos pradeda kamuoti negera būsena: energijos stoka, skausmai, judėjimo, skrandžio problemos... Taip pat tie, kurie tiesiog nori atrodyti gražiau, nei atrodo dabar.

Kokius maisto produktus valgote kasdien?

Stengiuosi maitintis kuo įvairiau. Tačiau kas dieną mano mityboje atsiranda daržovės, dažnai vaisiai, įvairiausios kruopos, taip pat augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai. Renkuosi  sveikus produktus, domiuosi jų sudėtimi. Gamindama renkuosi sveikus aliejus, kurie būtų  naudingi, o ne tiesiog riebalai.

Kodėl renkatės ekologiškus maisto produktus?

Nes tuomet esu ramesnė, dėl maisto kokybės. Ekologiški produktai yra auginami be chemijos. Kasdien mes gauname nemažai taršos vien iš aplinkos, tad norisi rinktis kuo sveikesnius maisto produktus. Dažnai visi mano, jog ekologiški produktai daug brangesni nei įprasti, todėl net nežiūri į juos. Galiu pasakyti jog neretai kaina skiriasi labai nedaug, o  ekologiškų produktų kokybė - geresnė.

Kokios rūšies aliejų maisto gamyboje naudojate dažniausiai ir kodėl?

Naudoju kokosų, alyvuogių, taip pat moliūgų sėklų aliejus. Šiuo metu dažniausiai renkuosi ,,Bionaturalis“ produktus.  Šie aliejai yra nerafinuoti, šalto spaudimo, todėl gamindama gaunu vitaminų, o ne tik riebalų. Taip jie ekologiški, todėl galiu būti ramesnė, kad nebus papildomos chemijos.

Kokosų aliejus ypač tinka kepimui, kadangi jį galima kaitinti aukštoje temperatūroje. Man patinka jo malonus skonis bei kavapas. Taip pat kokosų aliejų dedu į kavą, tai gerina medžiagų apykaitą. Moliūgų sėklų aliejus labai skanus ir sveikas, puikiai tinka salotoms. Na, o alyvuogių aliejus turbūt ne paslaptis, kad yra labai geras, ypač jei tai extra virgin. Taip pat svarbu pasirinkti ne išspaudų, o alyvuogių aliejų.

Į ką labai svarbu atkreipti dėmėsį renkantis aliejų ?

Rinkdamasi aliejų manau labai svarbu atkreipti dėmėsį, kad jis būtų šalto spaudimo, ekologiškas, nerafinuotas, tuomet galiu būti tikra, kad valgydama gausiu naudingųjų medžiagų, o ne tiesiog riebalų. Žinoma reikia rinktis aliejų ir pagal tai ar jį naudosime kepimui ar šaltiems patiekalams.  Vieni aliejai tinka kepti, kiti ne. Tad negalima virtuvėje turėti tik VIENO aliejaus ir jį naudoti visais atvejais.

Ar gerdama ekologišką kavą jaučiate skirtumą tarp įprastos kavos?

Taip, jaučiu, todėl stengiuosi visada rinktis ekologišką kavą, kaip ir didžiają dalį kitų maisto produktų. Šiuo metu geriu ,,Naturela“ kavą. Nuo jos nesijaučiu apsunkusi, nekyla rūgštingumas, jaučiuosi labai gerai. Taip pat svarbus ir kavos skonis, o ,,Naturela“ malonaus skonio.

Kaip gardinate kavą? Ar geriate tiesiog juodą?

Gardinu šaukšteliu šalto spaudimo kokosų aliejumi  ,,Bionaturalis“ arba sojų pienu. Kavai tai suteikia papildoma atspalvį, bet šiaip dažnai geriu ir tiesiog juodą kavą. Nededu cukraus ir kitų saldiklių.

Jūsų dažniausias ir mėgstamiausias būdas, kaip naudojate kokosų aliejų?

Juo pagardinu rytinę košę, kavą. Arba tiesiog palepinu kūną. Labai mėgstu kūno šveitiklį, kurį sudaro šaukštas kavos, šaukštas kokosų aliejaus. Juo ištrinu odą duše, ji tampa itin švelni.

Taigi, norint jaustis  ir atrodyti puikiai reikia derinti sportą su mityba. Rinkdamiesi maisto produktus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, rūšį, ar produktas ekologiškas. Kuo sveikiau valgysime, tuo geriau jausimės. Mylėkite save, o tuomet  jus mylės  ir kiti.

Dėkojame mitybos specialistei ir trenerei Rūtai Beišytei.
Parengė: komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė.

https://www.facebook.com/Bionaturalis1/
https://www.facebook.com/naturela2/


Daržoves valgyti sveika

Daržoves valgyti sveika

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Kas antras lietuvis greitą maistą valgo bent kartą per savaitę

Nors 70 proc. šalies gyventojų norėtų maitintis sveikiau, tačiau kas antras sumuštinius, traškučius ir picą valgo bent kartą per savaitę ar dažniau. Apklausos duomenys rodo, kad greito maisto kategorijai priklausančius produktus - traškučius,...


Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Tyrimas: kas geria per daug kavos, rizikuoja išvysti haliucinacijas

Žmonės, geriantys per daug kavos, gali pradėti regėti haliucinacijas ar girdėti keistus balsus, tvirtina britų tyrėjai. Žmonės, išgeriantys daugiau nei septynis puodelius tirpios kavos per dieną, tris kartus padidina savo galimybes išvysti...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...


Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad gali egzistuoti ryšys tarp greito maisto vartojimo ir padidinto pavojaus susirgti nepagydoma Alzheimerio liga. Švedijos Karolinska medicinos universitete atlikti tyrimai su...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9