Lapkričio 13d. Trečiadienis

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

2017 Gegužės 18d.
Peržiūrų skaičius: 28044

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetame šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia galimybę pasimėgauti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Sveikas gyvenimo būdas apima ne vieną sritį mūsų kasdienybėje. Tam labai svarbūs valgymo įpročiai, laisvalaikis, aktyvumas, miegas, poilsis... Mityba ypač svarbi siekiant jaustis gerai, o kad galėtume atrodyti nepriekaištingai savo kūnas linijas taip pat koreguojame sportu bei aktyvia gyvensena. Vieniems tai pavyksta lengviau, kitiems sunkiau, o kai kuriems tai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Detaliau apie sveiką gyvenimo būdą papasakos sporto ir mitybos specialistė – Rūta Beišytė.


Rūta, kaip supratote, kad sportas ir sveika gyvensena yra Jūsų gyvenimo tikslas?

Aš gana anksti pamilau sportą, dar mokykloje dvejojau savo ateitį siekti su psichologija ar sportu. Galiausiai pasirinkau sportą ir esu dėl to labai laiminga.

Kad galėtume atrodyti puikiai ir jaustis gerai svarbi aktyvi gyvensena ir sveika mityba. Kas visgi užima svarbesnę dalį?

Beabejonės, pirmiausiai atrodome būtent taip, kaip valgome. Sportas žinoma labai svarbus, be taisyklingos mitybos jis bejėgis. Jeigu sportuosite kasdien, o valgysite bet  ką – rezultatų nebus. Idealiausiai yra derinti šiuos du taisyklingus įpročius – aktyvią gyvenseną bei sveiką mitybą.

Ar didelė dalis žmonių, kurie kreipiasi į Jus turi anstvorį? Kokios dažniausios priežastys, kodėl žmonės nori pradėti laikytis ,,Sveikos gyvensenos“ ypatumų?

Žinoma dažniausiai į mane kreipiasi būtent sulieknėti norintys žmonės. Žmonės, kuriuos kankina itin didelis antsvoris kreipiasi rečiau, dažniau kreipiasi šiek tiek sulieknėti norinčios moterys ar norintys pagerinti formą vyrai. Žmonės nori pradėti laikytis sveikos mitybos dėl to, kad juos pradeda kamuoti negera būsena: energijos stoka, skausmai, judėjimo, skrandžio problemos... Taip pat tie, kurie tiesiog nori atrodyti gražiau, nei atrodo dabar.

Kokius maisto produktus valgote kasdien?

Stengiuosi maitintis kuo įvairiau. Tačiau kas dieną mano mityboje atsiranda daržovės, dažnai vaisiai, įvairiausios kruopos, taip pat augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai. Renkuosi  sveikus produktus, domiuosi jų sudėtimi. Gamindama renkuosi sveikus aliejus, kurie būtų  naudingi, o ne tiesiog riebalai.

Kodėl renkatės ekologiškus maisto produktus?

Nes tuomet esu ramesnė, dėl maisto kokybės. Ekologiški produktai yra auginami be chemijos. Kasdien mes gauname nemažai taršos vien iš aplinkos, tad norisi rinktis kuo sveikesnius maisto produktus. Dažnai visi mano, jog ekologiški produktai daug brangesni nei įprasti, todėl net nežiūri į juos. Galiu pasakyti jog neretai kaina skiriasi labai nedaug, o  ekologiškų produktų kokybė - geresnė.

Kokios rūšies aliejų maisto gamyboje naudojate dažniausiai ir kodėl?

Naudoju kokosų, alyvuogių, taip pat moliūgų sėklų aliejus. Šiuo metu dažniausiai renkuosi ,,Bionaturalis“ produktus.  Šie aliejai yra nerafinuoti, šalto spaudimo, todėl gamindama gaunu vitaminų, o ne tik riebalų. Taip jie ekologiški, todėl galiu būti ramesnė, kad nebus papildomos chemijos.

Kokosų aliejus ypač tinka kepimui, kadangi jį galima kaitinti aukštoje temperatūroje. Man patinka jo malonus skonis bei kavapas. Taip pat kokosų aliejų dedu į kavą, tai gerina medžiagų apykaitą. Moliūgų sėklų aliejus labai skanus ir sveikas, puikiai tinka salotoms. Na, o alyvuogių aliejus turbūt ne paslaptis, kad yra labai geras, ypač jei tai extra virgin. Taip pat svarbu pasirinkti ne išspaudų, o alyvuogių aliejų.

Į ką labai svarbu atkreipti dėmėsį renkantis aliejų ?

Rinkdamasi aliejų manau labai svarbu atkreipti dėmėsį, kad jis būtų šalto spaudimo, ekologiškas, nerafinuotas, tuomet galiu būti tikra, kad valgydama gausiu naudingųjų medžiagų, o ne tiesiog riebalų. Žinoma reikia rinktis aliejų ir pagal tai ar jį naudosime kepimui ar šaltiems patiekalams.  Vieni aliejai tinka kepti, kiti ne. Tad negalima virtuvėje turėti tik VIENO aliejaus ir jį naudoti visais atvejais.

Ar gerdama ekologišką kavą jaučiate skirtumą tarp įprastos kavos?

Taip, jaučiu, todėl stengiuosi visada rinktis ekologišką kavą, kaip ir didžiają dalį kitų maisto produktų. Šiuo metu geriu ,,Naturela“ kavą. Nuo jos nesijaučiu apsunkusi, nekyla rūgštingumas, jaučiuosi labai gerai. Taip pat svarbus ir kavos skonis, o ,,Naturela“ malonaus skonio.

Kaip gardinate kavą? Ar geriate tiesiog juodą?

Gardinu šaukšteliu šalto spaudimo kokosų aliejumi  ,,Bionaturalis“ arba sojų pienu. Kavai tai suteikia papildoma atspalvį, bet šiaip dažnai geriu ir tiesiog juodą kavą. Nededu cukraus ir kitų saldiklių.

Jūsų dažniausias ir mėgstamiausias būdas, kaip naudojate kokosų aliejų?

Juo pagardinu rytinę košę, kavą. Arba tiesiog palepinu kūną. Labai mėgstu kūno šveitiklį, kurį sudaro šaukštas kavos, šaukštas kokosų aliejaus. Juo ištrinu odą duše, ji tampa itin švelni.

Taigi, norint jaustis  ir atrodyti puikiai reikia derinti sportą su mityba. Rinkdamiesi maisto produktus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, rūšį, ar produktas ekologiškas. Kuo sveikiau valgysime, tuo geriau jausimės. Mylėkite save, o tuomet  jus mylės  ir kiti.

Dėkojame mitybos specialistei ir trenerei Rūtai Beišytei.
Parengė: komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė.

https://www.facebook.com/Bionaturalis1/
https://www.facebook.com/naturela2/


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Alvydas Vingilis. Kitoks požiūris į žmogaus sveikatą ir mitybą

Plečiantis mūsų skaitytojui ratui mes vis daugiau sulaukiame ne tik straipsnių paisūlymų, bet ir pilnai parengtų publikacijų. Tiesa, pastarosios yra daugiau subjektyvaus požiūrio į įvairius gyvenimo reiškinius. Na, bet jeigu ji tenkina bent...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Dieta paskatino trombozę

Dieta paskatino trombozę

Moteris, kuri laikydamasi dietos kasdien suvalgydavo po greipfrutą, vos išvengė kojos amputacijos dėl kraujyje susidariusio pavojingo krešulio, nurodoma medicinos žurnale "The Lancet" paskelbtame straipsnyje apie šį neįprastą atvejį....


Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Labiausiai nutukę berniukai Maltoje, mažiausiai – mergaitės Lietuvoje

Kompiuteriniai žaidimai, televizija, greitas maistas, mažai mankštos - tyrimas rodo, kad vis daugiau paauglių kenčia dėl antsvorio. Tačiau padėtis įvairiose šalyse gana skirtinga. Pavyzdžiui, Lietuvoje nuo antsvorio kenčia vos 2,5 proc. paauglių...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Virtuvės šefo iššūkis – augaliniai ingredientai

Vilniaus širdyje, Gedimino prospekte, šį savaitgalį duris atvėrė naujas restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje imasi eksperimentuoti tik augalinės kilmės produktais ir pateikti juos naujuose deriniuose. Pagrindinė „ALIVE” restorano...


Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Maistas ir vaistai – ne visada saugus derinys

Dėl maisto ir vaistų sąveikos gali pernelyg sumažėti ar padidėti gydomasis jų poveikis, atsirasti perdozavimo ir apsinuodijimo pavojus, pasireikšti nemalonios šalutinės reakcijos. Kaip išvengti šių pasekmių, pasakojo dietologė Kristina...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9