Gegužės 25d. Pirmadienis

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

2017 Gegužės 18d.
Peržiūrų skaičius: 28044

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetame šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia galimybę pasimėgauti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Sveikas gyvenimo būdas apima ne vieną sritį mūsų kasdienybėje. Tam labai svarbūs valgymo įpročiai, laisvalaikis, aktyvumas, miegas, poilsis... Mityba ypač svarbi siekiant jaustis gerai, o kad galėtume atrodyti nepriekaištingai savo kūnas linijas taip pat koreguojame sportu bei aktyvia gyvensena. Vieniems tai pavyksta lengviau, kitiems sunkiau, o kai kuriems tai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Detaliau apie sveiką gyvenimo būdą papasakos sporto ir mitybos specialistė – Rūta Beišytė.


Rūta, kaip supratote, kad sportas ir sveika gyvensena yra Jūsų gyvenimo tikslas?

Aš gana anksti pamilau sportą, dar mokykloje dvejojau savo ateitį siekti su psichologija ar sportu. Galiausiai pasirinkau sportą ir esu dėl to labai laiminga.

Kad galėtume atrodyti puikiai ir jaustis gerai svarbi aktyvi gyvensena ir sveika mityba. Kas visgi užima svarbesnę dalį?

Beabejonės, pirmiausiai atrodome būtent taip, kaip valgome. Sportas žinoma labai svarbus, be taisyklingos mitybos jis bejėgis. Jeigu sportuosite kasdien, o valgysite bet  ką – rezultatų nebus. Idealiausiai yra derinti šiuos du taisyklingus įpročius – aktyvią gyvenseną bei sveiką mitybą.

Ar didelė dalis žmonių, kurie kreipiasi į Jus turi anstvorį? Kokios dažniausios priežastys, kodėl žmonės nori pradėti laikytis ,,Sveikos gyvensenos“ ypatumų?

Žinoma dažniausiai į mane kreipiasi būtent sulieknėti norintys žmonės. Žmonės, kuriuos kankina itin didelis antsvoris kreipiasi rečiau, dažniau kreipiasi šiek tiek sulieknėti norinčios moterys ar norintys pagerinti formą vyrai. Žmonės nori pradėti laikytis sveikos mitybos dėl to, kad juos pradeda kamuoti negera būsena: energijos stoka, skausmai, judėjimo, skrandžio problemos... Taip pat tie, kurie tiesiog nori atrodyti gražiau, nei atrodo dabar.

Kokius maisto produktus valgote kasdien?

Stengiuosi maitintis kuo įvairiau. Tačiau kas dieną mano mityboje atsiranda daržovės, dažnai vaisiai, įvairiausios kruopos, taip pat augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai. Renkuosi  sveikus produktus, domiuosi jų sudėtimi. Gamindama renkuosi sveikus aliejus, kurie būtų  naudingi, o ne tiesiog riebalai.

Kodėl renkatės ekologiškus maisto produktus?

Nes tuomet esu ramesnė, dėl maisto kokybės. Ekologiški produktai yra auginami be chemijos. Kasdien mes gauname nemažai taršos vien iš aplinkos, tad norisi rinktis kuo sveikesnius maisto produktus. Dažnai visi mano, jog ekologiški produktai daug brangesni nei įprasti, todėl net nežiūri į juos. Galiu pasakyti jog neretai kaina skiriasi labai nedaug, o  ekologiškų produktų kokybė - geresnė.

Kokios rūšies aliejų maisto gamyboje naudojate dažniausiai ir kodėl?

Naudoju kokosų, alyvuogių, taip pat moliūgų sėklų aliejus. Šiuo metu dažniausiai renkuosi ,,Bionaturalis“ produktus.  Šie aliejai yra nerafinuoti, šalto spaudimo, todėl gamindama gaunu vitaminų, o ne tik riebalų. Taip jie ekologiški, todėl galiu būti ramesnė, kad nebus papildomos chemijos.

Kokosų aliejus ypač tinka kepimui, kadangi jį galima kaitinti aukštoje temperatūroje. Man patinka jo malonus skonis bei kavapas. Taip pat kokosų aliejų dedu į kavą, tai gerina medžiagų apykaitą. Moliūgų sėklų aliejus labai skanus ir sveikas, puikiai tinka salotoms. Na, o alyvuogių aliejus turbūt ne paslaptis, kad yra labai geras, ypač jei tai extra virgin. Taip pat svarbu pasirinkti ne išspaudų, o alyvuogių aliejų.

Į ką labai svarbu atkreipti dėmėsį renkantis aliejų ?

Rinkdamasi aliejų manau labai svarbu atkreipti dėmėsį, kad jis būtų šalto spaudimo, ekologiškas, nerafinuotas, tuomet galiu būti tikra, kad valgydama gausiu naudingųjų medžiagų, o ne tiesiog riebalų. Žinoma reikia rinktis aliejų ir pagal tai ar jį naudosime kepimui ar šaltiems patiekalams.  Vieni aliejai tinka kepti, kiti ne. Tad negalima virtuvėje turėti tik VIENO aliejaus ir jį naudoti visais atvejais.

Ar gerdama ekologišką kavą jaučiate skirtumą tarp įprastos kavos?

Taip, jaučiu, todėl stengiuosi visada rinktis ekologišką kavą, kaip ir didžiają dalį kitų maisto produktų. Šiuo metu geriu ,,Naturela“ kavą. Nuo jos nesijaučiu apsunkusi, nekyla rūgštingumas, jaučiuosi labai gerai. Taip pat svarbus ir kavos skonis, o ,,Naturela“ malonaus skonio.

Kaip gardinate kavą? Ar geriate tiesiog juodą?

Gardinu šaukšteliu šalto spaudimo kokosų aliejumi  ,,Bionaturalis“ arba sojų pienu. Kavai tai suteikia papildoma atspalvį, bet šiaip dažnai geriu ir tiesiog juodą kavą. Nededu cukraus ir kitų saldiklių.

Jūsų dažniausias ir mėgstamiausias būdas, kaip naudojate kokosų aliejų?

Juo pagardinu rytinę košę, kavą. Arba tiesiog palepinu kūną. Labai mėgstu kūno šveitiklį, kurį sudaro šaukštas kavos, šaukštas kokosų aliejaus. Juo ištrinu odą duše, ji tampa itin švelni.

Taigi, norint jaustis  ir atrodyti puikiai reikia derinti sportą su mityba. Rinkdamiesi maisto produktus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, rūšį, ar produktas ekologiškas. Kuo sveikiau valgysime, tuo geriau jausimės. Mylėkite save, o tuomet  jus mylės  ir kiti.

Dėkojame mitybos specialistei ir trenerei Rūtai Beišytei.
Parengė: komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė.

https://www.facebook.com/Bionaturalis1/
https://www.facebook.com/naturela2/

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeino įtaka žmogaus organizmui

Kofeinas yra centrinės nervų sistemos ir metabolinis stimuliatorius. Jis vartojamas siekiant sumažinti fizinį nuovargį ir užkirsti kelią mieguistumui. Buvo apskaičiuota, kad 90% visų suaugusiųjų kasdien kofeino gauna su maistu, papildais arba...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9