Sausio 25d. Pirmadienis

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

2017 Gegužės 18d.
Peržiūrų skaičius: 28044

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetame šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia galimybę pasimėgauti šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Sveikas gyvenimo būdas apima ne vieną sritį mūsų kasdienybėje. Tam labai svarbūs valgymo įpročiai, laisvalaikis, aktyvumas, miegas, poilsis... Mityba ypač svarbi siekiant jaustis gerai, o kad galėtume atrodyti nepriekaištingai savo kūnas linijas taip pat koreguojame sportu bei aktyvia gyvensena. Vieniems tai pavyksta lengviau, kitiems sunkiau, o kai kuriems tai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi. Detaliau apie sveiką gyvenimo būdą papasakos sporto ir mitybos specialistė – Rūta Beišytė.


Rūta, kaip supratote, kad sportas ir sveika gyvensena yra Jūsų gyvenimo tikslas?

Aš gana anksti pamilau sportą, dar mokykloje dvejojau savo ateitį siekti su psichologija ar sportu. Galiausiai pasirinkau sportą ir esu dėl to labai laiminga.

Kad galėtume atrodyti puikiai ir jaustis gerai svarbi aktyvi gyvensena ir sveika mityba. Kas visgi užima svarbesnę dalį?

Beabejonės, pirmiausiai atrodome būtent taip, kaip valgome. Sportas žinoma labai svarbus, be taisyklingos mitybos jis bejėgis. Jeigu sportuosite kasdien, o valgysite bet  ką – rezultatų nebus. Idealiausiai yra derinti šiuos du taisyklingus įpročius – aktyvią gyvenseną bei sveiką mitybą.

Ar didelė dalis žmonių, kurie kreipiasi į Jus turi anstvorį? Kokios dažniausios priežastys, kodėl žmonės nori pradėti laikytis ,,Sveikos gyvensenos“ ypatumų?

Žinoma dažniausiai į mane kreipiasi būtent sulieknėti norintys žmonės. Žmonės, kuriuos kankina itin didelis antsvoris kreipiasi rečiau, dažniau kreipiasi šiek tiek sulieknėti norinčios moterys ar norintys pagerinti formą vyrai. Žmonės nori pradėti laikytis sveikos mitybos dėl to, kad juos pradeda kamuoti negera būsena: energijos stoka, skausmai, judėjimo, skrandžio problemos... Taip pat tie, kurie tiesiog nori atrodyti gražiau, nei atrodo dabar.

Kokius maisto produktus valgote kasdien?

Stengiuosi maitintis kuo įvairiau. Tačiau kas dieną mano mityboje atsiranda daržovės, dažnai vaisiai, įvairiausios kruopos, taip pat augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai. Renkuosi  sveikus produktus, domiuosi jų sudėtimi. Gamindama renkuosi sveikus aliejus, kurie būtų  naudingi, o ne tiesiog riebalai.

Kodėl renkatės ekologiškus maisto produktus?

Nes tuomet esu ramesnė, dėl maisto kokybės. Ekologiški produktai yra auginami be chemijos. Kasdien mes gauname nemažai taršos vien iš aplinkos, tad norisi rinktis kuo sveikesnius maisto produktus. Dažnai visi mano, jog ekologiški produktai daug brangesni nei įprasti, todėl net nežiūri į juos. Galiu pasakyti jog neretai kaina skiriasi labai nedaug, o  ekologiškų produktų kokybė - geresnė.

Kokios rūšies aliejų maisto gamyboje naudojate dažniausiai ir kodėl?

Naudoju kokosų, alyvuogių, taip pat moliūgų sėklų aliejus. Šiuo metu dažniausiai renkuosi ,,Bionaturalis“ produktus.  Šie aliejai yra nerafinuoti, šalto spaudimo, todėl gamindama gaunu vitaminų, o ne tik riebalų. Taip jie ekologiški, todėl galiu būti ramesnė, kad nebus papildomos chemijos.

Kokosų aliejus ypač tinka kepimui, kadangi jį galima kaitinti aukštoje temperatūroje. Man patinka jo malonus skonis bei kavapas. Taip pat kokosų aliejų dedu į kavą, tai gerina medžiagų apykaitą. Moliūgų sėklų aliejus labai skanus ir sveikas, puikiai tinka salotoms. Na, o alyvuogių aliejus turbūt ne paslaptis, kad yra labai geras, ypač jei tai extra virgin. Taip pat svarbu pasirinkti ne išspaudų, o alyvuogių aliejų.

Į ką labai svarbu atkreipti dėmėsį renkantis aliejų ?

Rinkdamasi aliejų manau labai svarbu atkreipti dėmėsį, kad jis būtų šalto spaudimo, ekologiškas, nerafinuotas, tuomet galiu būti tikra, kad valgydama gausiu naudingųjų medžiagų, o ne tiesiog riebalų. Žinoma reikia rinktis aliejų ir pagal tai ar jį naudosime kepimui ar šaltiems patiekalams.  Vieni aliejai tinka kepti, kiti ne. Tad negalima virtuvėje turėti tik VIENO aliejaus ir jį naudoti visais atvejais.

Ar gerdama ekologišką kavą jaučiate skirtumą tarp įprastos kavos?

Taip, jaučiu, todėl stengiuosi visada rinktis ekologišką kavą, kaip ir didžiają dalį kitų maisto produktų. Šiuo metu geriu ,,Naturela“ kavą. Nuo jos nesijaučiu apsunkusi, nekyla rūgštingumas, jaučiuosi labai gerai. Taip pat svarbus ir kavos skonis, o ,,Naturela“ malonaus skonio.

Kaip gardinate kavą? Ar geriate tiesiog juodą?

Gardinu šaukšteliu šalto spaudimo kokosų aliejumi  ,,Bionaturalis“ arba sojų pienu. Kavai tai suteikia papildoma atspalvį, bet šiaip dažnai geriu ir tiesiog juodą kavą. Nededu cukraus ir kitų saldiklių.

Jūsų dažniausias ir mėgstamiausias būdas, kaip naudojate kokosų aliejų?

Juo pagardinu rytinę košę, kavą. Arba tiesiog palepinu kūną. Labai mėgstu kūno šveitiklį, kurį sudaro šaukštas kavos, šaukštas kokosų aliejaus. Juo ištrinu odą duše, ji tampa itin švelni.

Taigi, norint jaustis  ir atrodyti puikiai reikia derinti sportą su mityba. Rinkdamiesi maisto produktus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, rūšį, ar produktas ekologiškas. Kuo sveikiau valgysime, tuo geriau jausimės. Mylėkite save, o tuomet  jus mylės  ir kiti.

Dėkojame mitybos specialistei ir trenerei Rūtai Beišytei.
Parengė: komunikacijos specialistė Iveta Kecoriūtė.

https://www.facebook.com/Bionaturalis1/
https://www.facebook.com/naturela2/

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis

Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Kaip pasirinkti kiaušinius

Kaip pasirinkti kiaušinius

Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9