Gegužės 21d. Šeštadienis

Taisyklingos mitybos taisyklės

Peržiūrų skaičius: 21936
Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą.

Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų duoną gyvena ilgiau ir sendami išlieka sveikesni nei baltos duonos mėgėjai.

Nevalgykite sausų pusryčių, nudažančių pieną arba vandenį. Sausi pusryčiai ir įvairūs greitai paruošiami dribsniai daugelio mėgstami kaip sveikas maistas. Bet jei užpylus juos vandeniu arba pienu pakinta skysčio spalva, galima neabejoti – dribsniuose yra daug kenksmingų priedų ir cukraus.

Be to, paprastai jie būna taip smarkiai perdirbti, kad spėja prarasti visas naudingąsias savybes dar iki patekdami ant stalo.

Nebūtų palaikę maistu

Nevalgykite to, ko nevalgytų jūsų močiutė. Maisto pramonė nestovi vietoje, ir parduotuvių lentynose nuolat atsiranda naujų maisto produktų – tokių, kurių mūsų senoliai nė nebūtų palaikę maistu. Jums jie patinka, deja, jūsų organizmui – ne.

Instinktyviai ieškoma tokio maisto, kuriame būtų gausu cukraus arba druskos ir riebalų. Gamintojai pataikauja vartotojų skoniui ir tuština jų pinigines.

Evoliucijos požiūriu toks maistas visai nenatūralus.

Kuo daugiau protingų galvų mąstė, kaip sukurti kokį produktą, tuo jis nenaudingesnis.

Tai, kas išaugo darže, geriau nei tai, kas pagaminta fabrike.

Šio teiginio turbūt neimtų ginčyti ne tik sveikuoliai, bet ir nelinkę galvoti, ką valgo, žmonės.

Malšina alkį, bet ne nuobodulį

Keista, bet daugelis valgo visai ne todėl, kad yra alkani. Dažnai valgoma iš nuobodulio, norint nusiraminti susierzinus arba už ką nors save apdovanoti. Saldus ir riebus maistas tapo savęs paskatinimo priemone, o streso ir nuobodulio įveikimo būdu – dažnas užkandžiavimas.

Maistas turi būti spalvingas

Pasistenkite, kad jūsų lėkštėje būtų ne mažiau kaip keturių skirtingų spalvų (geriausia ryškių) produktų. Natūralios sodrios spalvos būdingos daržovėms ir vaisiams (mėsa, duona, pyragas spalvingumu nepasižymi). Psichologai teigia, kad įvairių spalvų maistas padeda numalšinti alkį vien į jį pažiūrėjus. Be to, įvairiaspalvės daržovės leidžia gauti visų būtinų naudingųjų medžiagų ir apsaugo nuo daugelio ligų.

Rinkitės maistą, kuris netaps balastu

Atsibodo skaityti produkto sudėtį? Jo nevalgykite.

Kuo daugiau sudėtinių dalių produkte, tuo labiau yra apdorota žaliava, iš kurios jis pagamintas.

Vadinasi, tokiame maiste itin gausu konservantų, saldiklių, tirštiklių, kvapo stipriklių ir kitų dirbtinių medžiagų, žmogaus organizmui visai nereikalingų.

Etiketėje – gąsdinantys žodžiai ir skaičiai. Nevalgykite. Natrio glutamatas, celiuliozė ir daugybė E su skaičiukais... Argi visa tai dedate į patiekalus, kai gaminate namuose? Žinoma, ne, taigi neleiskite, kad gamintojai kimštų tokius dalykus į jūsų valgomą maistą.

Nieko keisto, kad norima pailginti produkcijos tinkamumo vartoti laiką ir padaryti ją patrauklią vartotojams, bet jūsų užduotis – rinktis tokį maistą, kuris netaps balastu organizme, o bus turtingas naudingų medžiagų.

Tiesa, maisto priedai iš pradžių būna visapusiškai ištiriami ir imami vartoti tik tada, kai nustatoma, kad yra nekenksmingi. Bet mūsų protėviai tūkstančius metų nėra ragavę valgio su kokiais nors "-ikliais", "-atais" ir buvo visai patenkinti. Tai kam laužyti per amžius nusistovėjusius natūralios mitybos dėsnius ir būti suviliotiems reklamos kampanijos?

Pirkite tai, kas nugrūsta toliau nuo akių. Daugelyje prekybos centrų prekės išdėstomos taip, kad šaldytas, greitai paruošiamas ir visoks "patobulintas" maistas atsiduria labiausiai matomose vietose, o šviežias ir natūralus – parduotuvės kampuose ir pasieniuose. Netingėkite paieškoti.

Ne viskas, kas riebu, kenksminga

Valgykite tai, kas yra bakterijų maistas. Pasirūpinkite, kad ant jūsų stalo būtų produktų, jau iš dalies apdorotų grybelių ir bakterijų – kefyro, jogurto, sūrio, sojų padažo, t. y. viso to, kas yra rauginama.

Ne viskas, kas riebu, kenksminga. Apskrudusių pyragėlių ir traškučių, žinoma, reikia vengti, bet visai kas kita – riebi žuvis (lašiša, ančiuviai, skumbrė). Žuvų taukuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, labai naudingų širdžiai, nervų sistemai ir kraujagyslėms.

Nevalgykite to, kas nepūva. Ilgas tinkamumo vartoti laikas paprastai liudija, kad produktas buvo smarkiai apdorotas ir jo maistinė vertė pasidariusi minimali. Be to, veikiausiai tokiame maiste gausybė konservantų. Neapdorotas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ilgai tinkamas vartoti ir negendantis yra medus ir kai kurie rūgimo produktai (pvz., vynas).

Netikėkite užrašu "liesas". Tai, kad maiste nėra riebalų, nereiškia, kad jis ypač naudingas. Greitai pasisavinami angliavandeniai tukina kaip riebalai, bet, skirtingai nei pastarieji, net nenumalšina alkio.

Be to, daugelis sumažinto riebumo produktų yra saldūs – sausi pusryčiai, varškės sūreliai, ledai ir pan. Tokiais neriebiais užkandžiais sunku pasisotinti, todėl jų suvalgoma paprastai gana daug, taigi iš jų gaunama netgi daugiau kalorijų nei iš riebių patiekalų.

Valgykite neskubėdami. Smegenims prireikia 20 min., kad suprastų, jog pasisotinote, ir apie tai "pranešti" skrandžiui. Taigi kuo lėčiau valgote, tuo greičiau pavalgote.

Sultinio taisyklė

Mėsos sultinys – vienas iš netinkamiausių sveikos mitybos požiūriu patiekalų. Gydytojai tvirtina, kad verdant mėsai į vandenį pereina visos kenksmingosios medžiagos, viena iš jų – sunkiai pasisavinami gyvuliniai riebalai.

Kaip tik dėl jų didėja cholesterolio kiekis kraujyje, užsikemša kraujagyslės ir netgi gali ištikti infarktas. O štai daržovių sultinys – visai kas kita. Jame lieka daug maistingųjų medžiagų, todėl išvirus daržoves jų nuoviro nereikia išpilti, o sunaudoti ruošiant kitus patiekalus.

Laikykitės tradicijų

Galima ilgai ginčytis apie japonų, prancūzų, graikų, italų ir kitų šalių atstovų virtuvės privalumus ir trūkumus, vis dėlto viena tiesa neabejotina: pagal senąsias tradicijas pagaminti patiekalai yra daug naudingesni nei vadinamieji vakarietiški – dešrainiai, mėsainiai, skrudinti viščiukų sparneliai, bulvių traškučiai ir gazuoti gėrimai.

O visų geriausia, kaip teigia gydytojai, valgyti nacionalinius – savo šalies, savo krašto patiekalus.

Nevalgykite iki soties

Smegenys ne iš karto suvokia, kad skrandis jau pilnas. Padėkite šakutę ant stalo dar prieš tai, kol pajusite, kad daugiau nebetilps nė kąsnelis. Nusipirkite mažesnes lėkštes. Po Anglijoje atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo keli šimtai savanorių, paaiškėjo, kad tiesiog pakeitus visas namuose esančias lėkštes mažesnėmis suvalgoma maždaug 22 proc. mažiau maisto.

Neužkandžiaukite, nes beveik visuose užkandžiuose, pardavinėjamuose kioskuose, gausu konservantų, riebalų ir labai mažai naudingų medžiagų. Toks maistas nepasotina.

Keletas atliktų tyrimų parodė, kad žmogus suvalgo gerokai daugiau, jei prie stalo sėda vienas, o ne su šeimos nariais ar draugais. Kai pietaujate su kompanija, valgymas nustoja būti vien tik skrandžio pripildymo procesu ir tampa tam tikru bendravimo ritualu.

Skanėstai turi likti skanėstais

Nieko baisaus pasilepinti saldumynais arba mėsos kepsniu. Juk gyvenimas, susidedantis vien iš apribojimų ir taisyklių, prarastų didelę dalį žavesio.

Bet nedera lepintis nuolat, ir šokoladiniais pyragaičiais reikėtų mėgautis tik ypatingais atvejais – per šventes, poilsio dienomis arba vakarėlyje. Antraip bet kokie gardumynai taps įprastu maistu ir nebesuteiks tokio malonumo, bet papildomų kilogramų tikrai priaugins.

Beje, kai kuriems žmonėms šiokie tokie nukrypimai nuo besilaikomos dietos tik padeda sveikai gyventi. Kas antrą dieną suvalgytas šokolado arba pyrago gabaliukas paskatina papildomai pasportuoti, nes bijoma papilnėti, ir kartu suteikia pasitenkinimą.

Kartais taisykles galima pažeisti

Perlenkti lazdą nepatartina nė vienoje gyvenimo srityje. Beatodairiškas sveikos mitybos principų laikymasis kenkia psichikai ir sukelia papildomų stresų, o kartu – ir sveikatos sutrikimų. Taigi saikas reikalingas visada, kaip sakė Oskaras Vaildas, ir laikantis saiko.

Parengė A.Gotautaitė


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Kaip konservuoti maistą, kad išliktų naudingosios savybės?

Daugeliui konservavimas siejasi su acto marinatais, cukrumi ar rauginimu. Tuo tarpu konservavimas yra maisto produktų saugojimas nuo gedimo. Sveikiausias pasirinkimas ruošiant konservuoti atliekas žiemai yra šaldymas ir džiovinimas. Užšaldyti...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto net tik priprantama kaip prie kokaino, bet jis lygiai taip pat pakeičia žmogaus smegenis, teigia mokslininkai. Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai...


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9