Gegužės 23d. Pirmadienis

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Peržiūrų skaičius: 24824
Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko.

Užteršti grūdai

Maisto gamintojus vienijančios asociacijos tikina, kad lietuviškų maisto produktų kokybė yra puiki, dėl to jos eksportas augo net sunkmečiu. Tiesa, pastaruoju metu verslininkams teko aiškintis užsienio partneriams dėl neva nuodingu herbicidu (piktžolėms naikinti skirta veiklioji medžiaga) glifosatu užterštų grūdų, mat šalies žiniasklaida atskleidė, kad dalis žemdirbių, prieš nuimdami derlių, laukus purškia sveikatai pavojinga chemine medžiaga.

"Žinia visiškai nepagrįsta, tai antis, tad duonos valgytojams nėra ko jaudintis. Tačiau teko tai įrodinėti ir partneriams", – vakar surengtoje spaudos konferencijoje skundėsi Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos vykdomoji direktorė Dalia Stasiūnienė.

Ji patikino, kad glifosatas esą suskyla per dvi savaites, o grūdai malami tik po mėnesio, kai nuimami. Tai patvirtino ir Valstybinės augalų apsaugos tarnybos viršininkas Edmundas Morkevičius. Jo teigimu, glifosatas neklasifikuojamas kaip toksinė, kancerogeninė medžiaga, nes ji greitai skyla ir net patekusi į organizmą greitai iš jo pašalinama.

Apkaltino konkurentus

Gyvulių, paukščių augintojų ir mėsos perdirbėjų asociacijų atstovai taip pat įtikinėjo, kad lietuviški maisto produktai kokybe nenusileidžia kitų šalių gamintojų produkcijai.

"Pavyzdžiui, mūsų kaimynai estai negali pasigirti mėsos gaminių gausa, o Lietuvoje veikia daugiau nei 200 įmonių, ir dauguma jų turi leidimus eksportuoti produkciją į ES valstybes – kaip žinoma, reikalavimai yra griežti, ir tai liudija, kad mūsų mėsos pramonė gerai išplėtota", – kalbėjo Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Gintautas Kniukšta įtaria, jog tai, kad neigiamai apibūdinamas lietuviškas maistas, gali būti naudinga dėl rinkų konkuruojančioms kitoms šalims arba genetiškai modifikuotų organizmų šalininkams. "Žmonės bauginami nevalgyti lietuviškų maisto produktų. Kilęs skandalas pasiekė ir kitas valstybes, jos prašo mūsų oficialių paaiškinimų. Kam naudinga, kad turėdami stiprią maisto pramonę ją sąmoningai naikintume?" – sakė jis.

600 t užteršto maisto

Lietuvos gamintojų stojo ginti ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

"Europos maisto standartai labai griežti, o praėjusiais metais iš Lietuvos buvo eksportuota beveik 75 tūkst. t įvairių pieno produktų, beveik 9 tūkst. t mėsos produktų. Tai daugiau nei 2008 m. Tai rodo, kad mūsų produktai yra saugūs", – kalbėjo VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Pasak jo, užfiksuojamų maisto produktų kokybės pažeidimų dalis Lietuvoje yra palyginti nedidelė – nuo 1 iki 5 proc. Tiesa, šis skaičius sudaro daugiau nei 600 t įvairių produktų. Tiek gaminių pernai buvo uždrausta realizuoti.

Be to, ir verslininkai, ir VMVT vadovaujasi geležine logika – jei ES leidžia vartoti įvairius maisto priedus, vadinasi, tas gaminys visiškai nekenksmingas.

"Lietuvos vartotojai dėl gaminių kokybės gali jaustis saugūs. Jei produktuose yra konservantų, kitų medžiagų ar genetiškai modifikuotų produktų, tai tik tokių, kuriuos naudoti leidžia ES. Be to, jie visada nurodomi ant maisto produktų pakuotės", – sakė V.Paulauskas.

Tačiau kasmet apie maisto pramonėje naudojamas medžiagas sužinoma vis daugiau, ir neretai jos išbraukiamos iš leidžiamų medžiagų sąrašo.

Galimos alerginės reakcijos

Pastaruoju metu daug diskusijų kelia E raidėmis pažymėtų maistų priedų vartojimas. Gamintojai maisto priedus naudoja ne tik dėl technologinių, bet ir dėl ekonominių tikslų – jų naudojimas sumažina maisto produktų savikainą, padeda konkurencinėje kovoje, padidina pelną. Pailginus produkcijos tinkamumo vartoti trukmę, maistas ne taip greitai genda ir dėl to mažėja nuostoliai.

Tačiau apie maisto priedų sveikatai daromą žalą, ypač vaikams ir alergiškiems žmonėms, vis garsiau kalba ir medikai.

Anot alergologų, maistui jautriems žmonėms alergines reakcijas gali sukelti mėsos produktų galiojimo laikui prailginti naudojami maisto priedai Е250 ir Е251, taip pat Е231 ir Е232. Alergiškiems žmonėms negalima naudoti rūgštingumą reguliuojančios medžiagos E311, kurios yra aliejuose, margarine. Astmos priepuolį gali išprovokuoti medžiagos, vadinamos Е320 ir Е321, – jos naudojamos kramtomosios gumos gamyboje. Е320 sulaiko vandenį organizme, todėl kenkia ir kepenims.

Nepatartina vartoti produktų su sulfitais (E221–228), kuriais apdorojami džiovinti arba pjaustyti vaisiai ir daržovės, kad atrodytų šviežiau. Lietuvos alergologijos centras taip pat siūlo vengti benzoinės rūgšties ir kitų benzoatų E210–219, naudojamų gaminant alų, sultis, sirupus ir kt.

Be to, dažname mėsos gaminyje esantys nitratai ir nitritai (E249, E250, E251, E252), kepant gaminį – tiek keptuvėje, tiek ant ugnies – virsta sveikatai pavojingais kancerogenais.

"Jei žmogus alergiškas vienai ar kitai substancijai, jam greičiausiai pasireikš visi neigiami efektai. Bet kiti vartotojai jokių neigiamų padarinių iš esmės nepajus. Be to, nėra medžiagos, apie kurią galėtume pasakyti, kad ji nesukelia alergijos. Žmogus gali būti jautrus bet kam. Tačiau visiškai negalime uždrausti E raide pažymėtų medžiagų, nes tik ribotas žmonių skaičius yra jiems alergiškas", – sakė Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės Alergologijos centro vadovas Eduardas Razgauskas.

Alergines reakcijas gali sukelti ir panašią cheminę sudėtį turinčios medžiagos. "Pavyzdžiui, kivis ir beržas. Žmonės, alergiški kivio vaisiams, neturėtų gerti ir beržų sulos", – aiškino medikas.

Arba mirsim, arba prisitaikysim

E.Razgauskas taip pat pripažino, kad E raide pažymėtų medžiagų grupėje tikrai yra ir kenksmingų, žmogaus organizmui visiškai nereikalingų medžiagų, kurios neigiamai veikia ir alergijos neturinčius asmenis. Viena jų – gliutomatai, kurie skatina apetitą. Prie tokių medžiagų medikas priskiria ir maisto dažiklius, skonio ir kvapo stipriklius.

Anot alergologo, Europos visuomenės sveikatos sergėtojai ES šalių vyriausybėms net rekomenduoja aplink didmiesčius leisti kurtis smulkiesiems maisto gamintojams, kad sutrumpėtų produktų kelias iki vartotojo stalo ir šie būtų šviežesni.

"Dabar prekybos centruose šviežio maisto jau nebūna, nes produktai iš žemdirbių niekada nepatenka į parduotuves, pirmiausia jie keliauja į didmenininkų sandėlius, – teigė E.Razgauskas. – Žmonių maistas keičiasi, ypač miestuose. Jis vis sudėtingesnis, dedama vis daugiau konservantų ir kitų priemaišų. Tačiau toks yra evoliucijos dėsnis – dalis žmonių išmirs, o likusieji prisitaikys. Ateis karta, kurios organizmai jau nebereaguos į chemiją, nes jos vaikai gaus dar būdami įsčiose ir su motinos pienu."


Maisto priedų poveikis

Gali sukelti onkologines ligas: E131, E142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330.

Didina cholesterolio kiekį: E320, E321.

Didina kraujospūdį: E250, E251, E252.

Uždrausti vartoti: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181.

Pavojingi vartoti: E102, E110, E120, E124, E127.

Labai pavojingi: E123.

Sukelia odos ligas: E232, E233.

Sukelia bėrimą: E311, E312.

Įtariama, kad yra pavojingi: E104, E122, E141, E150, E151, E171, E173, E180, E240, E241, E471.

Naikina vitaminą B12: E220.

Sukelia virškinimo sutrikimų: E222, E223, E224, E226.

Medžiagos, kurių poveikis sveikatai nepastebėtas: E100, E101, E160, E161, E170, E174, E175, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E300, E301, E302, E303, E304, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E338, E339, E340, E341, E400, E401, E402, E403, E404, E407, E409, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E450, E461, E462, E465, E466, E471, E472, E473, E474, E475, E480.


Vasarą geriau pabadauti

Vasarą geriau pabadauti

Beveik du trečdaliai apsinuodijusiųjų maistu į gydytojus kreipiasi vasaros metu. Toksikoinfekcijos arba apsinuodijimo maisto produktais priežastimi yra patogeninės bakterijos — streptokokai, stafilokokai, salmonelės. Susirgimus sukelia ne...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai

Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...


Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Kaip išsirinkti aukštos kokybės vandenį prekybos vietose?

Atėjus karštajam metų laikotarpiui dažnas džiaugiasi šiltu, gražiu oru, saulės spinduliais ar atėjusiomis atostogomis. Vasarą patys net nepastebime, kaip dažnai tampame priklausomi nuo vandens. Vanduo vaidina labai svarbų vaidmenį mūsų gyvenime,...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Sveikatos pagrindas - harmonija su pasauliu

Tarptautinio Gyvenimo meno labdaros ir paramos fondo socialinių programų vedėja Mira Jaskevič į uostamiestį atvyko po misijų "karštuose" pasaulio regionuose, kur liejasi kraujas, nedžiūva paprastų žmonių ašaros. Pakalbinome ją. Kokią...


Vaikų vegetarų nebūna

Vaikų vegetarų nebūna

Vegetariška dieta vaikams nėra tinkama ir netradicinį gyvenimo būdą pasirinkę tėvai vaikams savų įpročių piršti neturėtų, teigia Lietuvos medikai. Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga vis dažniau sulaukia gyventojų klausimų apie tėvų valia...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9