Birželio 28d. Antradienis

Špinatai atrodo neetiškai?

2012 Gruodžio 16d.
Peržiūrų skaičius: 30092
Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta kaip galimai kelianti paniką ir kurianti neigiamas emocijas.

Juokinga reklama – pavojinga?

Skundą dėl vieno iš reklamos trilogijos klipo, kuriame šaukštu kabinamas majonezas pavirsta tamsiai žalia mase, Lietuvos reklamos biuras gavo liepos viduryje. Pareiškime sakoma, kad socialinė reklama "Už maistą be chemijos" galimai kelia paniką ir kuria neigiamas emocijas. Sunku įsivaizduoti, kad "" trukmės klipas gali sukelti kitokių emocijų nei šypseną, skundėjui pasirodė kitaip.

"Visų pirma, reklamos turinys stipriai prasilenkia su etika ir yra neestetiškas - reklamoje iš daugelio TV žiūrovų vartojamo kasdienio maisto produkto, majonezo, yra ištraukiamas neigiamas ir nemalonias emocijas turintis sukelti žalias svetimkūnis. Tai tiesiog piktina ir nuo tokio vaizdo nuo šiol nemalonu valgyti viską, kas yra pagardinta majonezo padažu. Be to, reklamoje balsas teigia "Jei neskaitai produktų sudėties – jie sudeda tai, ką nori", kas nėra teisybė prasilenkia su logika ir net klaidina", - teigiama skunde.

Interneto svetainės viena įkūrėjų Agnė Zakarevičiūtė neabejoja: šiuo skundu galbūt bandoma juos užčiaupti ir vėl kišama pagalius į ratus.

- Tai pirmoji jūsų organizacijos sukurta socialinė reklama, kuri iškart sulaukė skundo. Kaip vertinate šią situaciją?

- Socialinė reklama yra skirta atkreipti vartotojų dėmesį, sužadinti jausmus. Perskaičiusi skundą sunerimau, tačiau supratau, kad jis yra neadekvatus ir visiškai nesusijęs su realybe. Skunde rašoma, kad baisu valgyti kiekvieną produktą, kuris pagardintas majonezu, tačiau vadovaujantis šia logika, baisu turėtų būti valgyti kiekvieną maisto produktą, kuris reklamuojant yra suabsoliutintas ar susietas su tam tikrais daiktais ar žmonėmis. Kita vertus, džiugu, kad tokie skundai rašomi, mat tai parodo, kad ši reklama yra paveiki. Šis skundas – akivaizdus gamintojų bandymas griauti ir trukdyti mums skleisti informaciją.

- Kaip atsirado ši reklama?

- Stengiamės, kad kiekviena reklama prajuokintų žmones, o ne juos žalotų. Reklama, kuri vaizduoja majonezą, yra tik viena trilogijos dalis, kitose vaizduojama keistus garsus skleidžianti dešra ir užgesinus šviesą žibantis limonadas. Majonezo reklamoje ta žalia masė – tai špinatai sumaišyti su kitais dalykais. Reklamos tikslas – skatinti žmones skaityti sudėtį ant maisto pakuočių, o ne pirkti katę maiše. Skundėjui nepatiko ir kitos reklamos, tačiau vaizduojanti majonezą – labiausiai.

- Tai nebe pirmas ginčas su gamintojais?

- Projekto pradžioje sulaukėme priekaištų dėl mūsų veiklos. Vėliau su gamintojais pradėjome bendradarbiauti, pastebėjome, kad jie pradėjo atsižvelgti į mūsų nuomonę. Parduotuvėse jau mačiau vieno lietuviško gaminio liniją, kur ant produkto didelėmis raidėmis parašyta "Skaitykite sudėtį". Tai parodo, kad gamintojai yra geranoriški ir greitai reaguoja į kritiką.

- Gal taip reaguoja tik tos kompanijos, kurios produktus gamina beveik be konservantų ir sveikatai kenkiančių priedų?

- Sulaukiame įvairių gamintojų laiškų. Kai kurie jų produktų sudėtyje panaikina sveikatai kenksmingus priedus ir mus įspėja, kad atnaujintumėme svetainėje esantį maisto katalogą.

- Ar dėl visuotinio ekologijos vajaus gamintojai nerado naujų būtų, kaip apgauti vartotojus?

- Mes siūlome įstatymo pataisas, kad gamintojams padidintų baudas, jei jie klaidingai nurodo gaminio sudėtį ant pakuotės ar naudoja per didelį kiekį kenksmingų sveikatai priedų. Pasitaiko atvejų, kai gamintojai sudėtyje neberašo raidžių E, tačiau priedus ir konservantus išverčia žodžiais. Spaudoje nuaidėjo keli atvejai, kai gamintojai neteisingai parašė gaminio sudėtį.

- Kaip pirkėjams apsisaugoti nuo tokių gamintojų žabangų?

- Tiesiog reikia prisiminti kelioliką labiausiai sveikatai kenkiančių konservantų ir priedų pavadinimus. Išmokite jų pavadinimus mintinai. Pirmuosius kartus, renkantis prekes, dar reiks žvilgtelėti į užrašų knygutę, tačiau vėliau juos pradėsite atskirti.

Lietuvos reklamos biuro direktorė Lauryna Macijauskaitė:

Socialinė reklama taip pat gali būti neetiška. Tačiau tai pirmasis atvejis, kai mūsų biuras gavo nusiskundimą. Kol kas Lietuvos reklamos biuro Arbitražo komisija dar nepriėmė sprendimo dėl šios reklamos etiškumo, tačiau jeigu bus pripažinta, kad ši reklama neatitinka etiškos reklamos reikalavimų, tuomet mes paskelbsime apie tai viešai. Galime jos kūrėjams rekomenduoti, kad pakeistų pačią reklamą, kad ji atitiktų Etikos kodeksą.

Kaip vartotoja galiu pasakyti, kad visos socialinės reklamos turi būti aštrios, nes kitaip nepaveiks žmonių. Ta žalia majonezo spalva yra akiai nemaloni, tačiau negalėčiau pasakyti, kad ji yra labai neetiška. "Sveiko maisto" organizacijai niekas negrės, tačiau didžiausia bausmė yra viešumas ir vartotojų pasitikėjimas gali kristi.

Mes nagrinėjame visus gautus skundus, kurie susiję su reklamos turiniu, bet viešiname tik tas reklamas, kurios pažeidė etikos įstatymus. Sprendimą Arbitražas turėtų priimti artimiausiomis savaitėmis.

 


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Pietų Indijoje žmonės ligas gydo "stebuklingu vaistu" - gyva žuvimi, praneša Reuters. Sergantieji smulkią žuvį pagardina įdaru su vaistažolėmis ir praryja. Vietos gyventojai tiki, kad šis tradicinis gydymo būdas gali išgydyti astmą ir...


Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Atsisakantys pusryčių rizikuoja nutukti

Lietuviams nuo seno valgis buvęs šventas dalykas, todėl ir pusryčiai buvo laiminami. Valgyti lietuviškų kruopų košę ir dabar rekomenduoja mitybos specialistai, nes tai maistingas ir energijos teikiantis valgis. Tačiau klaipėdiečiai rytais kavinėse...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Pasaulio delikatesų sąrašą papildo - quinoa (liet. bolivinė balanda)

Anglakalbiai vis dar neperskaito žodžio quinoa, tuo tarpu mums, lietuviams, gerokai paprasčiau. Nors daugelis vyresnės kartos tautiečių bolivines balandas sieja su mūsų kiemuose ir tarpuvartėse augančiomis piktžolėmis (taip pat vadinamas...


Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuva yra viena tų Europos Sąjungos šalių, kurių gyventojai valgo mažiausiai daržovių. Tai atrodytų ganėtinai keista – juk dauguma mūsų turi sodus ar kaimus, kuriuose įprastai yra auginamos daržovės. Nors mūsų...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9