Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės „Dairidis” kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje kavinėje pagamintas maistas.
Kaip teigiama VMVT antradienį išplatintame pranešime spaudai, pagrindiniu šios bakterinės žarnyno infekcijos perdavimo veiksniu galėjo būti vištienos krūtinėlės kepsniai. Neatmetama ir kitų patiekalų kryžminio užteršimo galimybė bei maisto saugos reikalavimų nesilaikymas.
VMVT gegužės 31 d. informavo apie žmonių apsinuodijimo faktą įmonės „Dairidis” kavinėje Kauno rajone, Ramučių kaime. Kauno apskrities maisto inspektoriai, operatyviai atlikę patikrinimą, sustabdė kavinės veiklą.
Tęsiant šio įvykio tyrimą, nustatyta, kad iš viename pokylyje dalyvavusių 47 žmonių, 14 svečių susirgo žarnyno ligomis. Aštuoniems ligoniams diagnozuota salmoneliozė (išskirtas sukėlėjas Salmonella enteritidis). Kitiems sunegalavusiems diagnozuotos nenustatytos kilmės bakterinės žarnyno infekcijos.
Laboratoriniai tyrimai buvo atlikti ir „Dairidis” virtuvės darbuotojoms, kurios dirbo ruošiant maistą pobūviams. Vienai iš jų taip pat nustatyta Salmonella enteritidis. Darbuotoja paguldyta į ligoninę stacionariam gydimui.
„Ši kavinė savo veikla pažeidė Maisto bei Produktų saugos įstatymų pagrindines nuostatas, pateikė vartotojams nesaugius maisto produktus, sukėlusius grupinį žmonių susirgimą ūmia infekcine žarnyno liga. Maisto tvarkymo įmonei bus taikoma ne tik administracinė nuobauda, bet ir nagrinėjama padaryta žala”, – sakė Kauno apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valius Šiuparis.
VMVT dar kartą primena maisto sektoriaus darbuotojams ir vartotojams, gaminantiems maistą namuose, kad esant aukštai aplinkos temperatūrai, ypatingai svarbūs du dalykai – gerai termiškai apdoroti maistą (kepimo ar virimo būdu) ir laikyti produktus būtinai šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.