Sausio 16d. Šeštadienis

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Peržiūrų skaičius: 21348
Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje kavinėje pagamintas maistas.

Kaip teigiama VMVT antradienį išplatintame pranešime spaudai, pagrindiniu šios bakterinės žarnyno infekcijos perdavimo veiksniu galėjo būti vištienos krūtinėlės kepsniai. Neatmetama ir kitų patiekalų kryžminio užteršimo galimybė bei maisto saugos reikalavimų nesilaikymas.


VMVT gegužės 31 d. informavo apie žmonių apsinuodijimo faktą įmonės "Dairidis" kavinėje Kauno rajone, Ramučių kaime. Kauno apskrities maisto inspektoriai, operatyviai atlikę patikrinimą, sustabdė kavinės veiklą.

Tęsiant šio įvykio tyrimą, nustatyta, kad iš viename pokylyje dalyvavusių 47 žmonių, 14 svečių susirgo žarnyno ligomis. Aštuoniems ligoniams diagnozuota salmoneliozė (išskirtas sukėlėjas Salmonella enteritidis). Kitiems sunegalavusiems diagnozuotos nenustatytos kilmės bakterinės žarnyno infekcijos.

Laboratoriniai tyrimai buvo atlikti ir "Dairidis" virtuvės darbuotojoms, kurios dirbo ruošiant maistą pobūviams. Vienai iš jų taip pat nustatyta Salmonella enteritidis. Darbuotoja paguldyta į ligoninę stacionariam gydimui.

"Ši kavinė savo veikla pažeidė Maisto bei Produktų saugos įstatymų pagrindines nuostatas, pateikė vartotojams nesaugius maisto produktus, sukėlusius grupinį žmonių susirgimą ūmia infekcine žarnyno liga. Maisto tvarkymo įmonei bus taikoma ne tik administracinė nuobauda, bet ir nagrinėjama padaryta žala", – sakė Kauno apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valius Šiuparis.

VMVT dar kartą primena maisto sektoriaus darbuotojams ir vartotojams, gaminantiems maistą namuose, kad esant aukštai aplinkos temperatūrai, ypatingai svarbūs du dalykai – gerai termiškai apdoroti maistą (kepimo ar virimo būdu) ir laikyti produktus būtinai šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Bėdas dėl svorio išduoda smegenys

Bėdas dėl svorio išduoda smegenys

Pagal smegenų reakciją į maistą galima spręsti, ar žmogus ateityje turės problemų dėl antsvorio, teigia mokslininkai. Tyrimų rezultatai rodo, kad tie žmonės, kurių smegenys silpniau reaguoja į maistą (šokoladinį pieno kokteilį), ateityje labiau...


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą -...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9