Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ.
– Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų pakirsti žinomi žmonės, išgirstama vis daugiau naujų atvejų. Ar iš tikrųjų Lietuvoje daugėja onkologinių ligonių?
– Taip. Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Taip yra ir dėl to, jog daug susirgimų padeda išaiškinti tobulėjančios diagnostikos galimybės, be to, visuomenė sensta. Tai irgi viena iš ligų daugėjimo priežasčių – senovėje žmonės mirdavo jauni, augliai nespėdavo išsivystyti. Dabar gyvenimo trukmė ilgėja, o su metais organizmas, jo imunitetas silpnėja. Dėl šios ir daugybės kitų priežasčių ir vystosi įvairūs augliai.
– Kokios dar priežastys skatina auglių vystymąsi?
– Labai didelę įtaką sveikatai, organizmo imunitetui daro užteršta aplinka – tai viena įvairiausių ligų, taip pat ir auglių, atsiradimo priežasčių.
Negali patarti žmogui važiuoti gyventi į švarų, neužterštą kraštą, tai neįmanoma. Tačiau kai ką pakeisti galima. Kiekviena proga siūlau stengtis išvykti pakvėpuoti tyru oru. Į gamtą, į mišką, į paupį, neleisti, bent jau savaitgaliais, laiko užterštose miesto gatvėse, tvankiuose butuose. Be to, žmonės per daug sėslūs, mažai juda. Žmogaus gyvenimo būdas taip pat gali būti viena iš ligos priežasčių.
– Kaip reikėtų keisti įprastą dienos ritmą, kaip sveikai gyventi, kad onkologinių ligų pavojus atsitrauktų?
– Daug ko pakeisti jau negalime – gyvename XXI amžiuje su visais jo išradimais ir naujovėmis. Tačiau kai ką pakeisti vis dėlto mūsų valioje. Vienas svarbiausių dalykų, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – sveika mityba. Nereikėtų žavėtis atvežtiniais egzotiškais vaisiais, daržovėmis, valgyti mums neįprastą maistą. Savam darže užauginti burokėliai, kopūstai, bulvės, morkos – pats sveikiausias maistas. Neturintieji galimybės užsiauginti, turėtų pirkti ekologiškus, kuo mažiau užterštus produktus. Rafinuotas maistas dažnai sukelia žarnyno, kitų vidaus organų onkologines ligas. Taip pat labai svarbu nenualinti nervų sistemos, tai mažina imunitetą.
– Daugiau kaip dvidešimt metų dirbate onkologe, teko susidurti su daugybe įvairiausių atvejų. Ką iš savo patirties galėtumėte pasakyti besibaiminantiesiems pavojingiausios ligos – vėžio?
– Kiekvienam patariu turėti gerą šeimos gydytoją. Tokį, su kuriuo galėtumėte pasikalbėti apie visas bėdas, išsakyti visus įtarimus. Dabar šeimos gydytojus galima rinktis, ieškoti tokio, su kuriuo geriausia sutarti. Patariu šeimos gydytojui išsakyti kiekvieną įtarimą, savijautos pakitimus. Būna, žmogus jaučia, jog silpsta jo sveikatai, tačiau įsitikinęs – tai tik nuovargis, ir uždelsia. Pradėjus tyrimus, paaiškėja labai rimta priežastis. Ankstyvojoje stadijoje "pagavus" vėžį, jis dažnai pagydomas. Ir nereikėtų baimintis, kad nuogąstavimai gali būti perdėti ir į gydytoją kreiptasi be reikalo. Visada sakau: geriau šimtas ligonių kreipsis be reikalo, negu vienas ateis jau su užleista, nebepagydoma liga.
– Skelbiami įvairūs projektai, akcijos, kviečiančios nemokamai pasitikrinti. Pavyzdžiui, projektas "Nedelsk" ragina moteris tikrintis krūtis. Tai duoda naudos?
– Labai daug. Tai įrodė ir užsienio patirtis. Daugelyje šalių krūties vėžys jau išaiškinamas pačios ankstyvosios stadijos, ketvirtos stadijos vėžių jau net neberandama. Daugiau atvejų išaiškinama ir pas mus, tačiau dar ne visos moterys ryžtasi profilaktiškai pasitikrinti. O gaila – kuo vėliau nustatoma onkologinė liga, tuo sunkiau pagydoma. Daug naudos duotų ir privalomi profilaktiniai patikrinimai. Anksčiau, kai tokie būdavo, išaiškindavome ir vėžius.
– Kokių organų onkologinės ligos dažniausiai užtinkamos?
– Dabar, kai vykdoma prostatos profilaktikos programa, ypač daug nustatoma prostatos vėžių. Vyrams taip pat dažnas plaučių vėžys, nors jis sunkiau nustatomas – sergantieji pirmos ir antros stadijos vėžiu jokių permainų nejaučia. Moterims daugiausia nustatomas krūties, sunkiau – kiaušidžių vėžys. Nelengva išaiškinti žarnyno, kepenų, kitų vidaus organų vėžius. Visiems patariu stebėti organizmą, ypač atkreipti dėmesį į apgamus, limfmazgius, kitus vizualiai matomus pakitimus ir apie tai tuoj pat pranešti šeimos gydytojui, gavus jo siuntimą, kreiptis į onkologą. Jis ligonius priima ir konsultuoja Konsultacijų poliklinikoje.
– Ar daug ligonių gydoma Chemoterapijos ir onkologijos skyriuje?
– Iš viso turime trisdešimt lovų. Yra ir paros, ir dienos stacionarai. Onkologinis ligonis laukti negali – jis turi būti gydomas tuoj pat. Skyriuje taikomi pagrindiniai piktybinių navikų gydymo būdai: chemoterapija, imunoterapija, biologinė ir taikinių terapija kvalifikuotai diagnozuoti ir gydyti piktybinius navikus. Diagnostikai naudojamas visas ligoninėje esantis diagnostikos priemonių potencialas, įskaitant spiralinį kompiuterinį tomografą bei magnetinio rezonanso tyrimus.
Straipsniai

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino
„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu
Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti
Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...

Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste
Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad gali egzistuoti ryšys tarp greito maisto vartojimo ir padidinto pavojaus susirgti nepagydoma Alzheimerio liga. Švedijos Karolinska medicinos universitete atlikti tyrimai su...

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai
Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo
Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...

Su kuo geriamos sultys?
Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė
Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo
Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti
Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele
Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams
Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...

Gerti daug vandens - nesąmonė
Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...

Sveiki užkandžiai paplūdimyje
Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)
Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva
Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu
Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...

Kokie grūdai yra sveikiausi?
Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...

Burokėlių sultys naudingos širdžiai
Mokslininkai išsiaiškino, kad burokėlių sultys tiesiog būtinos žmogaus organizmui. Mokslininkų tyrimo išvadomis, burokėlių sultys - puikus energetinis gėrimas. Jos žmogaus ištvermingumą padidina 16 proc. To priežastis - burokėliuose esančios...

Skelbiamos Sulčių dienos
"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių
Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi
Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų
Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...

Taisyklingos mitybos taisyklės
Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...

Savo norams neverta priešintis
Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...

Bulvių sultys veikia kaip šluota
Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio
Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio
Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...

Koks maistas palengvina PMS
Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...

Sieks konservantams rasti natūralius pakaitalus
Kaune kuriamas Maisto mokslų ir technologijų kompetencijos centras, kuriame dirbsiantys mokslininkai ieškos būdų, kaip pagerinti Lietuvos žmonių mitybą, kasdienio vartojimo produktų sudėtį priartinti prie sveikos mitybos reikalavimų, sintetinius...