Rugsėjo 28d. Pirmadienis

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Peržiūrų skaičius: 24348
Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ.

– Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų pakirsti žinomi žmonės, išgirstama vis daugiau naujų atvejų. Ar iš tikrųjų Lietuvoje daugėja onkologinių ligonių?

– Taip. Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Taip yra ir dėl to, jog daug susirgimų padeda išaiškinti tobulėjančios diagnostikos galimybės, be to, visuomenė sensta. Tai irgi viena iš ligų daugėjimo priežasčių – senovėje žmonės mirdavo jauni, augliai nespėdavo išsivystyti. Dabar gyvenimo trukmė ilgėja, o su metais organizmas, jo imunitetas silpnėja. Dėl šios ir daugybės kitų priežasčių ir vystosi įvairūs augliai.

– Kokios dar priežastys skatina auglių vystymąsi?

– Labai didelę įtaką sveikatai, organizmo imunitetui daro užteršta aplinka – tai viena įvairiausių ligų, taip pat ir auglių, atsiradimo priežasčių.

Negali patarti žmogui važiuoti gyventi į švarų, neužterštą kraštą, tai neįmanoma. Tačiau kai ką pakeisti galima. Kiekviena proga siūlau stengtis išvykti pakvėpuoti tyru oru. Į gamtą, į mišką, į paupį, neleisti, bent jau savaitgaliais, laiko užterštose miesto gatvėse, tvankiuose butuose. Be to, žmonės per daug sėslūs, mažai juda. Žmogaus gyvenimo būdas taip pat gali būti viena iš ligos priežasčių.

– Kaip reikėtų keisti įprastą dienos ritmą, kaip sveikai gyventi, kad onkologinių ligų pavojus atsitrauktų?

– Daug ko pakeisti jau negalime – gyvename XXI amžiuje su visais jo išradimais ir naujovėmis. Tačiau kai ką pakeisti vis dėlto mūsų valioje. Vienas svarbiausių dalykų, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – sveika mityba. Nereikėtų žavėtis atvežtiniais egzotiškais vaisiais, daržovėmis, valgyti mums neįprastą maistą. Savam darže užauginti burokėliai, kopūstai, bulvės, morkos – pats sveikiausias maistas. Neturintieji galimybės užsiauginti, turėtų pirkti ekologiškus, kuo mažiau užterštus produktus. Rafinuotas maistas dažnai sukelia žarnyno, kitų vidaus organų onkologines ligas. Taip pat labai svarbu nenualinti nervų sistemos, tai mažina imunitetą.

– Daugiau kaip dvidešimt metų dirbate onkologe, teko susidurti su daugybe įvairiausių atvejų. Ką iš savo patirties galėtumėte pasakyti besibaiminantiesiems pavojingiausios ligos – vėžio?

– Kiekvienam patariu turėti gerą šeimos gydytoją. Tokį, su kuriuo galėtumėte pasikalbėti apie visas bėdas, išsakyti visus įtarimus. Dabar šeimos gydytojus galima rinktis, ieškoti tokio, su kuriuo geriausia sutarti. Patariu šeimos gydytojui išsakyti kiekvieną įtarimą, savijautos pakitimus. Būna, žmogus jaučia, jog silpsta jo sveikatai, tačiau įsitikinęs – tai tik nuovargis, ir uždelsia. Pradėjus tyrimus, paaiškėja labai rimta priežastis. Ankstyvojoje stadijoje "pagavus" vėžį, jis dažnai pagydomas. Ir nereikėtų baimintis, kad nuogąstavimai gali būti perdėti ir į gydytoją kreiptasi be reikalo. Visada sakau: geriau šimtas ligonių kreipsis be reikalo, negu vienas ateis jau su užleista, nebepagydoma liga.

– Skelbiami įvairūs projektai, akcijos, kviečiančios nemokamai pasitikrinti. Pavyzdžiui, projektas "Nedelsk" ragina moteris tikrintis krūtis. Tai duoda naudos?

– Labai daug. Tai įrodė ir užsienio patirtis. Daugelyje šalių krūties vėžys jau išaiškinamas pačios ankstyvosios stadijos, ketvirtos stadijos vėžių jau net neberandama. Daugiau atvejų išaiškinama ir pas mus, tačiau dar ne visos moterys ryžtasi profilaktiškai pasitikrinti. O gaila – kuo vėliau nustatoma onkologinė liga, tuo sunkiau pagydoma. Daug naudos duotų ir privalomi profilaktiniai patikrinimai. Anksčiau, kai tokie būdavo, išaiškindavome ir vėžius.

– Kokių organų onkologinės ligos dažniausiai užtinkamos?

– Dabar, kai vykdoma prostatos profilaktikos programa, ypač daug nustatoma prostatos vėžių. Vyrams taip pat dažnas plaučių vėžys, nors jis sunkiau nustatomas – sergantieji pirmos ir antros stadijos vėžiu jokių permainų nejaučia. Moterims daugiausia nustatomas krūties, sunkiau – kiaušidžių vėžys. Nelengva išaiškinti žarnyno, kepenų, kitų vidaus organų vėžius. Visiems patariu stebėti organizmą, ypač atkreipti dėmesį į apgamus, limfmazgius, kitus vizualiai matomus pakitimus ir apie tai tuoj pat pranešti šeimos gydytojui, gavus jo siuntimą, kreiptis į onkologą. Jis ligonius priima ir konsultuoja Konsultacijų poliklinikoje.

– Ar daug ligonių gydoma Chemoterapijos ir onkologijos skyriuje?

– Iš viso turime trisdešimt lovų. Yra ir paros, ir dienos stacionarai. Onkologinis ligonis laukti negali – jis turi būti gydomas tuoj pat. Skyriuje taikomi pagrindiniai piktybinių navikų gydymo būdai: chemoterapija, imunoterapija, biologinė ir taikinių terapija kvalifikuotai diagnozuoti ir gydyti piktybinius navikus. Diagnostikai naudojamas visas ligoninėje esantis diagnostikos priemonių potencialas, įskaitant spiralinį kompiuterinį tomografą bei magnetinio rezonanso tyrimus.

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį

Riešutų valgymas gali sumažinti cholesterolio kiekį. Tokias išvadas skelbia JAV mokslininkai. Kaip praneša BBC, apžvelgus 25 tyrimus ir ištyrus 600 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie kasdien suvalgo vidutiniškai 67 gramus riešutų,...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Džemai

Džemai

Aukščiausios rūšies džemas – želė konsistencijos mišinys, pagamintas iš cukraus, vaisių ar vaisių minkštimo ar tyrės, vandens. 1000 g produkto pagaminti vaisių turi būti panaudota ne mažiau kaip 450 g (45 %). Aukščiausios rūšies džemų...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami – negerkite jokių skysčių

Valgydami negerkite vandens, kavos, arbatos ar kitų skysčių. Šios taisyklės būtina laikytis. Gyvūnai ėsdami vandens nelaka, todėl pavyzdį imkime iš gamtos. Sakoma, jog valgio metu išgertas skystis skatina skrandžio sulčių sekreciją ir todėl...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Berniukas, alergiškas beveik bet kokiam maistui

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis dvylikametis Tylor Savage neturi galimybės pasiteirauti, kas bus pietums. Tai bus vištiena arba tunas su morkomis ir bulvėmis ir galbūt truputis vynuogių ar obuolys. Tai - vienintelės maisto rūšys, kurioms jis...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9