Rugsėjo 23d. Šeštadienis

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Peržiūrų skaičius: 15360
Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ.

– Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų pakirsti žinomi žmonės, išgirstama vis daugiau naujų atvejų. Ar iš tikrųjų Lietuvoje daugėja onkologinių ligonių?

– Taip. Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Taip yra ir dėl to, jog daug susirgimų padeda išaiškinti tobulėjančios diagnostikos galimybės, be to, visuomenė sensta. Tai irgi viena iš ligų daugėjimo priežasčių – senovėje žmonės mirdavo jauni, augliai nespėdavo išsivystyti. Dabar gyvenimo trukmė ilgėja, o su metais organizmas, jo imunitetas silpnėja. Dėl šios ir daugybės kitų priežasčių ir vystosi įvairūs augliai.

– Kokios dar priežastys skatina auglių vystymąsi?

– Labai didelę įtaką sveikatai, organizmo imunitetui daro užteršta aplinka – tai viena įvairiausių ligų, taip pat ir auglių, atsiradimo priežasčių.

Negali patarti žmogui važiuoti gyventi į švarų, neužterštą kraštą, tai neįmanoma. Tačiau kai ką pakeisti galima. Kiekviena proga siūlau stengtis išvykti pakvėpuoti tyru oru. Į gamtą, į mišką, į paupį, neleisti, bent jau savaitgaliais, laiko užterštose miesto gatvėse, tvankiuose butuose. Be to, žmonės per daug sėslūs, mažai juda. Žmogaus gyvenimo būdas taip pat gali būti viena iš ligos priežasčių.

– Kaip reikėtų keisti įprastą dienos ritmą, kaip sveikai gyventi, kad onkologinių ligų pavojus atsitrauktų?

– Daug ko pakeisti jau negalime – gyvename XXI amžiuje su visais jo išradimais ir naujovėmis. Tačiau kai ką pakeisti vis dėlto mūsų valioje. Vienas svarbiausių dalykų, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – sveika mityba. Nereikėtų žavėtis atvežtiniais egzotiškais vaisiais, daržovėmis, valgyti mums neįprastą maistą. Savam darže užauginti burokėliai, kopūstai, bulvės, morkos – pats sveikiausias maistas. Neturintieji galimybės užsiauginti, turėtų pirkti ekologiškus, kuo mažiau užterštus produktus. Rafinuotas maistas dažnai sukelia žarnyno, kitų vidaus organų onkologines ligas. Taip pat labai svarbu nenualinti nervų sistemos, tai mažina imunitetą.

– Daugiau kaip dvidešimt metų dirbate onkologe, teko susidurti su daugybe įvairiausių atvejų. Ką iš savo patirties galėtumėte pasakyti besibaiminantiesiems pavojingiausios ligos – vėžio?

– Kiekvienam patariu turėti gerą šeimos gydytoją. Tokį, su kuriuo galėtumėte pasikalbėti apie visas bėdas, išsakyti visus įtarimus. Dabar šeimos gydytojus galima rinktis, ieškoti tokio, su kuriuo geriausia sutarti. Patariu šeimos gydytojui išsakyti kiekvieną įtarimą, savijautos pakitimus. Būna, žmogus jaučia, jog silpsta jo sveikatai, tačiau įsitikinęs – tai tik nuovargis, ir uždelsia. Pradėjus tyrimus, paaiškėja labai rimta priežastis. Ankstyvojoje stadijoje "pagavus" vėžį, jis dažnai pagydomas. Ir nereikėtų baimintis, kad nuogąstavimai gali būti perdėti ir į gydytoją kreiptasi be reikalo. Visada sakau: geriau šimtas ligonių kreipsis be reikalo, negu vienas ateis jau su užleista, nebepagydoma liga.

– Skelbiami įvairūs projektai, akcijos, kviečiančios nemokamai pasitikrinti. Pavyzdžiui, projektas "Nedelsk" ragina moteris tikrintis krūtis. Tai duoda naudos?

– Labai daug. Tai įrodė ir užsienio patirtis. Daugelyje šalių krūties vėžys jau išaiškinamas pačios ankstyvosios stadijos, ketvirtos stadijos vėžių jau net neberandama. Daugiau atvejų išaiškinama ir pas mus, tačiau dar ne visos moterys ryžtasi profilaktiškai pasitikrinti. O gaila – kuo vėliau nustatoma onkologinė liga, tuo sunkiau pagydoma. Daug naudos duotų ir privalomi profilaktiniai patikrinimai. Anksčiau, kai tokie būdavo, išaiškindavome ir vėžius.

– Kokių organų onkologinės ligos dažniausiai užtinkamos?

– Dabar, kai vykdoma prostatos profilaktikos programa, ypač daug nustatoma prostatos vėžių. Vyrams taip pat dažnas plaučių vėžys, nors jis sunkiau nustatomas – sergantieji pirmos ir antros stadijos vėžiu jokių permainų nejaučia. Moterims daugiausia nustatomas krūties, sunkiau – kiaušidžių vėžys. Nelengva išaiškinti žarnyno, kepenų, kitų vidaus organų vėžius. Visiems patariu stebėti organizmą, ypač atkreipti dėmesį į apgamus, limfmazgius, kitus vizualiai matomus pakitimus ir apie tai tuoj pat pranešti šeimos gydytojui, gavus jo siuntimą, kreiptis į onkologą. Jis ligonius priima ir konsultuoja Konsultacijų poliklinikoje.

– Ar daug ligonių gydoma Chemoterapijos ir onkologijos skyriuje?

– Iš viso turime trisdešimt lovų. Yra ir paros, ir dienos stacionarai. Onkologinis ligonis laukti negali – jis turi būti gydomas tuoj pat. Skyriuje taikomi pagrindiniai piktybinių navikų gydymo būdai: chemoterapija, imunoterapija, biologinė ir taikinių terapija kvalifikuotai diagnozuoti ir gydyti piktybinius navikus. Diagnostikai naudojamas visas ligoninėje esantis diagnostikos priemonių potencialas, įskaitant spiralinį kompiuterinį tomografą bei magnetinio rezonanso tyrimus.


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais... Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai

Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės

Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...


www.gentleday.lt

www.gentleday.lt

Gentle Day® - aukščiausios kokybės higieniniai įklotai.
www.ozoklinika.com

www.ozoklinika.com

Implantacija, protezavimas, gydymas, balinimas, burnos higiena
Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
NAUJIENLAIŠKIO PRENUMERATA

Čia galite užsisakyti MANOSVEIKATA.LT savaitraštį!

TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Avietes Avietes Avietes Avietes Avietes Avietes Avietes Avietes