Rugpjūčio 20d. Antradienis

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

2013 Gruodžio 7d.
Peržiūrų skaičius: 31740
Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios šių daržovių laikymo sąlygos yra visuose Lietuvos prekybos centruose.

Bulves laikant šviesoje, gaminasi glikoalkaloidai - solaninas ir čakoninas - labai nuodingos medžiagos, kurios saugo, kad augalo virkščių ir gumbų nesuėstų maisto ieškantys gyvūnai. Netinkamai laikant prekybos tinklų lentynose, t.y., jų neapsaugojus nuo šviesos, bulvės pradeda žaliuoti. Pažaliavusios bulvės apskritai neturėtų būti leidžiamos parduoti. Ką tik nukastose bulvėse solanino dar nėra. Tačiau po kelių savaičių nuodingų medžiagų koncentracija nepaliaujamai didėja.

Aleksandro Stulginskio Universiteto Agronomijos fakulteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros docentė, biomedicinos mokslų daktarė Elvyra Jarienė tikino, kad glikoalkaloidų dozės žmogaus organizmui užtenka visai mažos, kad jis pradėtų jausti apsinuodijimo simptomus. Doc. dr. E. Jarienė sako: "Apsinuodijus tokiais bulvių gumbais pradeda pykinti, skauda galvą, gali prasidėti vėmimas. Tokių bulvių negalima naudoti ir pašarams".

"Negalima realizuoti šių daržovių, jei pažaliavusios bulvės plotas yra didesnis kaip 20 proc. Tačiau, jei pasitaikė tokia bulvė, būtina ją nulupti, kol minkštimas nepažaliavo", - pridūrė E. Jarienė.

Išsivysčiusiose pasaulio šalyse, kur į vartotojo saugą ir į produkto kokybę kreipiamas didelis dėmesys, prekybos centruose paprastai bulvių gumbai supakuojami į tarą, kuri nepraleidžia šviesos. Norinti apžiūrėti bulves yra paliekami keli maži plyšeliai.

Prekybos tinklo "Norfa" atstovas spaudai Darius Ryliškis tikino, kad nuodingų bulvių šiame prekybos centre nėra. Jis sako: "Mūsų prekybos centruose bulves išperka per 2-3 savaites. Lietuviai - juk bulvių tauta. Mane patį ūkininkai tikino, kad bulvės tik po 2 savaičių pradeda gaminti nuodingas medžiagas, jei jos laikomos šviesoje. "Norfoje" jas išperka greičiau". Tačiau Vilniuje, Laisvės prospekte įsikūrusioje "Norfa" parduotuvėje mums pavyko rasti 2 savaites prekybos salėje parduodamas bulves, ant kurių buvo nurodyta sandėliavimo data. Nežinia kiek dar laiko jos išbuvo centriniuose sandėliuose.

"Iki" parduotuvių tinklo atstovas Valdas Lopeta mus patikino, kad parduotuvėse parduodamos pažaliavusios bulvės neviršija Žemės ūkio ministerijos numatytų 8 proc. nuo visos siuntos masės. V. Lopeta teigia: "Savo veiklą vykdome laikydamiesi Lietuvoje galiojančių įstatymų ir teisės normų bei kokybės reikalavimų. Prekybos bulvėmis atveju - taip pat".

"Bulvės atvežamos į "Iki" parduotuves ir sandėliuojamos tamsoje, maksimaliai išvengiant tiek saulės spindulių, tiek dirbtinio apšvietimo. Prekybos salėje laikomas nedidelis jų kiekis, toks, kokį parduoti galima per maždaug 24 val. Bulvės prekybos salėje laikomos giliose dėžėse, todėl poveikį su aplinka turi tik nedidelis viršutinis jų sluoksnis", - pridūrė V. Lopeta.

Mažesniuose miesteliuose itin populiaraus prekybos tinklo "Aibė" atstovė spaudai Aurelija Pisaravičienė apskritai nesugebėjo atsakyti į klausimą apie jų parduotuvėse parduodamų bulvių laikymo sąlygas.

Beje, jei perdirbimui naudojami pažaliavusios bulvės ir žaliava nėra kokybiškai paruošta, t.y. gumbai neatrinkti, kruopščiai nenulupti, pagamintuose, pvz., bulvių traškučiuose ar gruzdintose bulvytėse, pažaliavusios vietos išlieka. Jaučiasi kartokas skonis.

Prieš verdant ar kepant bulves, jas reikia atidžiai nuskusti (bulvių luobelių negalima valgyti), išpjaustyti "akis" ir pažaliavusias vietas. Vandens, kuriame virė bulvės, negalima vartoti - nuovirą reikia išpilti.

Ekologiškos bulvės nėra mažiau nuodingos už paprastas bulves. Ekologinių ūkių savininkai negali naudoti augalų apsaugos priemonių nuo ligų, todėl jie augina ligoms atsparias bulvių rūšis. Tai tokios bulvės, kurių gumbuose yra daugiau paties augalo gaminamų nuodingųjų apsauginių medžiagų.

© Paulius Tumosa | 2011.11

 


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...


Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Vegetarinė dieta silpnina kaulus

Nors neseniai nustatyta, kad mėsos nevalgantys žmonės kur kas rečiau serga vėžiu, kito Australijos ir Vietnamo mokslininkų tyrimo išvados vargu ar pradžiugins vegetarus. Ištyrę daugiau nei 2 700 žmonių, mokslininkai nustatė, kad vegetarų kaulų...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9