Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.
Šis vitaminas taip pat dalyvauja įvairiose imuninės, virškinimo, kraujotakos ir nervų sistemos funkcijose. Naujai atlikti tyrimai rodo, kad vitaminas D gali padėti sumažinti įvairių ligų riziką, tokių kaip: depresija, diabetas, vėžys, širdies ligos.
Pateikiame veiksmingus būdus, kaip padidinti vitamino D kiekį:
1. Praleiskite, kiek įmanoma, daugiau laiko natūralioje saulės šviesoje. Vitaminas D dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, nes saulė yra vienas geriausių šios maistinės medžiagos šaltinių. Žmogaus odoje yra tam tikro tipo cholesterolis, kuris veikiamas saulės UV-B spinduliuotės, tampa vitaminu D. Žinoma, dabartiniu laikotarpiu, kuomet saulės spinduliais džiaugiamės kaip niekad retai – tai įgyvendinti sudėtinga, tačiau net ir retomis saulėtomis dienomis neužmirškite ja pasidžiaugti laiką leidžiant gryname ore.
2. Valgykite riebią žuvį ir jūros gėrybes. Riebi žuvis ir jūros gėrybės laikomi vieni iš gausiausių natūralių vitamino D šaltinių. Tikslus vitamino D kiekis jūros gėrybėse gali skirtis priklausomai nuo rūšies ir rūšies. Žuvies ir jūros gėrybės, kuriose gausu vitamino D, yra:
- Lašiša;
- Tunas;
- Skumbrė;
- Austrės;
- Krevetės;
- Sardinės;
- Ančiuviai.
3. Įtraukite į savo mitybą kiaušinių trynius. Kiaušinių tryniai yra dar vienas vitamino D šaltinis, kurį galite lengvai įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Kaip ir daugelyje kitų natūralių maisto šaltinių, tryniuose yra nevienodas vitamino D kiekis. Atlikti tyrimai rodo, kad laisvėje laikomų vištų kiaušinių tryniuose gali būti net iki 4 kartų daugiau vitamino D, nei tų, kurios nemato saulės spindulių, ir yra auginamos nelaisvėje.
4. Vartokite papildus. Papildai dažnai reikalingi, jei negaunate pakankamai vitamino D iš maisto ar saulės spindulių, tačiau reikiamą kiekį vitamino D susirinkti iš maisto produktų beveik neįmanoma, todėl esant šios medžiagos trūkumui rekomenduojami papildai. Viena tokių rekomendacijų – Detrical Vitaminas D3 2000 IU“, padedanti organizmą tinkamai aprūpinti vitamino D kiekiu.
5. Valgykite maisto produktus, papildomai praturtintus vitaminu D. Kadangi nedaugelyje maisto produktų natūraliai yra didelis vitamino D kiekis, ši maistinė medžiaga dažnai naudojama kaip priedas.
Straipsniai

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas
Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...

Šeimyniniai pietūs skatina vaikus maitintis sveikiau
Paaugliai, kurie išjungia televizorių ir kartu pietauja su savo šeima, rečiau kenčia nuo valgymo sutrikimų – bulimijos ir anoreksijos, rašoma dailymail.co.uk. Taip pat tokie vaikai rečiau rūkys, kad atsikratytų nereikalingo svorio. Tyrėjai...

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI
Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms
Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis
Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...

Žuvies ledai – išeitis storuliams
Pastaruoju metu žmonės vis labiau rūpinasi savo figūra. Reikia pasakyti, kad daugeliu atveju jų susirūpinimas pagrįstas. Kovodami su kūno riebalų pertekliumi, storuliai pasirengę kentėti ir atsisakyti pamėgtų delikatesų. Bet kuris prisiekęs...

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ
Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą
Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje
Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams
Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai
Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...

Alus – vyrų priešas!
Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė
Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose
Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio
Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...

Daržoves valgyti sveika
Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai
Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...

XXI amžius kviečia prie stalo
Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...

Kviečių želmenų maistingosios ir ir vaistingosios savybės
Kviečių želmenis europiečiai iš naujo atrado XX a. pradžioje, juos imta auginti namuose. Kviečių želmenis pradėjo populiarinti mokslininkai, eksperimentais įrodę jų gydomąsias savybes. Želmenų maistingąsias ir vaistingąsias savybes jau žinojo...

Leduose – E bomba
Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)
Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas
Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą
Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"
Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...

Batono kokybę rodo pelėsis
Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats
Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...

Penkios persivalgymo priežastys
Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau
Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621
Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...