Sausio 24d. Penktadienis

Nesusirkime per šventes

Peržiūrų skaičius: 22072
Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių - vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.

Pasak Loretos Radzevičienė, Marijampolės visuomenės sveiktos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos, gali būti salmoneliozės priežastis. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, ypač greitai dauginasi esant 20-40 laipsnių temperatūrai. Mikrobai jautrūs aukštos temperatūros poveikiui, todėl maistą tinkamai verdant, kepant, troškinant sunaikinsime ligų  sukėlėjus ir išvengsime ligų plitimo.
Vyriausioji apskrities epidemiologė pateikia  Jums keletą naudingų patarimų, kaip išvengti ūmių žarnyno  užkrečiamųjų ligų.

Kiaušiniai Kiaušinius prieš vartojimą kruopščiai nuplaukime tekančiu vandeniu,  po to gerai nusiplaukime rankas. Valgykime tik kietai išvirtus, o kiaušinienę gerai kepkime iš abiejų pusių. Valgykime tik gerai termiškai apdorotus kiaušinius (trynys neturi būti skystas ar minkštas), venkime konditerijos gaminių su žaliais kiaušiniais, šiltų kiaušinių kambario temperatūroje nelaikykime ilgiau 2 valandų.

Mėsa

Svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 78°C. Tas pat pasakytina ir apie kepamas vištas. Mėsa viduje neturi būti rausva. Kotletus, karbonadus taip pat reikia gerai iškepti įkaitintuose riebaluose, po to troškinti. Priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze (šios bakterijos gana dažnai aptinkamos žaliuose mėsos produktuose, ypač vištienoje ir kiaulienoje). Nuo pirkimo parduotuvėje iki vartojimo venkime žalios mėsos (jos skysčių) ir kiaušinių sąlyčio su vartojimui paruoštu maistu, prieš gaminant būtinai nuplaukime, neragaukime žalios ar nepakankamai šiluma apdorotos mėsos (vištienos, faršo); nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Žalia ir gatava produkcija - atskirai

Labai svarbu, kad žalias ir vartojimui paruoštas maistas nesiliestų ne tik tiesiogiai (krepšyje, šaldytuve, ant stalo), bet ir netiesiogiai - per virtuvės inventorių. Todėl būtina turėti atskirą pjaustymo lentą, skirtą tik žaliai mėsai doroti. Po naudojimo ją būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su indų plovikliu. Daržovės salotoms turi būti pjaustomos ant gataviems produktams skirtos lentos. Paruošus  žalią mėsą, kruopščiai nusiplaukime rankas, ruošdami ar pjaustydami gatavus maisto produktus.  Rekomenduojama nuolat dezinfekuoti pašluostes, kempinėles, pamerkiant jas į buitinį dezinfekuojantį tirpalą.

Produktai vakuume Vakuumas iš tiesų geras išradimas norint išsaugoti atšaldytus mėsos pusfabrikačius, plonais griežinėliais gražiai supjaustytus mėsos kulinarijos gaminius. Patogu vartotojui - atsidarai ir valgai, bet juose nemažai konservantų. Slypi ir dar vienas pavojus - produktai vakuuminėje pakuotėje yra ideali terpė daugintis kampilobakterijoms, sukeliančioms ligą žmonėms. Kampilobakterijos mėgsta drėgną aplinką, kur mažai deguonies. Produktų vakuuminėje pakuotėje negalima atšildyti, o paskui vėl atšaldyti. Jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, verčiau tokio nepirkite. Tačiau jeigu dar prieš pakavimą į pakuotę bakterija nepateko, tai ji ir po tam tikro laiko ten neatsiras. Bakterijos gali tik pasidauginti.,

Ypač svarbu

Dažnai priminkime vaikams nusiplauti prieš valgį rankas; tvarkydami žalią mėsą ar vištieną tuo pačiu metu negaminkime maisto savo kūdikiui, o sergant žarnyno infekcine liga, negaminkime maisto svečiams, pobūviui, šeimai.

Kilus žarnyno infekcijos simptomams (pykinimui, karščiavimui, bendram negalavimui, vėmimui, viduriavimui) rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigas, esant šiems simptomams vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Gydytoja Jelena Tulčina: „Žvyneline serga net vaikai, tačiau nesutinku, kad tai – nuosprendis visam gyvenimui“

Pasaulyje yra daugiau, nei 170 milijonų žmonių, kenčiančių nuo žvynelinės. Net apie 120 tūkstančių gyvena Lietuvoje. Gydytoja Jelena Tulčina sako, kad liga jaunėja. „Jauniausiam mano pacientui buvo vos metukai. Tėvams dermatologai liepia...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Patikslintas maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMO, sąrašas

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), mūsų šalies parduotuvėse ženklinami teisingai. Tai paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), patikslinusi tokių maisto produktų sąrašą. VMVT...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Nauja šventinė tradicija

Nauja šventinė tradicija

Jau sunkiai įsivaizduojame šventinį susiėjimą be pakeltų taurių ir tostų. Smagiai nusiteikusioje kompanijoje sakomi patys gražiausi linkėjimai vienas kitam. Ir... Tai puiku! Tik vis daugiau atsiranda žmonių, dėl vienų ar kitų priežasčių...


M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Nepatogi tema: nutukę vyrai patys renkasi gyventi su vis didėjančiu ligų maišeliu

Internete ir kitose medijose gausu straipsnių apie įvairiausias moteriškas sveikatos bėdas ir nepatogumus. Deja, apie vyrų problemas, kad ir kokios jos aštrios ir svarbios, dažnai pamirštama, o gal tiesiog ne taip patogu kalbėti. Ligų amžius...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9