Kovo 28d. Šeštadienis

Nesusirkime per šventes

Peržiūrų skaičius: 22072
Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių - vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.

Pasak Loretos Radzevičienė, Marijampolės visuomenės sveiktos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos, gali būti salmoneliozės priežastis. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, ypač greitai dauginasi esant 20-40 laipsnių temperatūrai. Mikrobai jautrūs aukštos temperatūros poveikiui, todėl maistą tinkamai verdant, kepant, troškinant sunaikinsime ligų  sukėlėjus ir išvengsime ligų plitimo.
Vyriausioji apskrities epidemiologė pateikia  Jums keletą naudingų patarimų, kaip išvengti ūmių žarnyno  užkrečiamųjų ligų.

Kiaušiniai Kiaušinius prieš vartojimą kruopščiai nuplaukime tekančiu vandeniu,  po to gerai nusiplaukime rankas. Valgykime tik kietai išvirtus, o kiaušinienę gerai kepkime iš abiejų pusių. Valgykime tik gerai termiškai apdorotus kiaušinius (trynys neturi būti skystas ar minkštas), venkime konditerijos gaminių su žaliais kiaušiniais, šiltų kiaušinių kambario temperatūroje nelaikykime ilgiau 2 valandų.

Mėsa

Svarbu, kad mėsa būtų gerai iškepusi: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 78°C. Tas pat pasakytina ir apie kepamas vištas. Mėsa viduje neturi būti rausva. Kotletus, karbonadus taip pat reikia gerai iškepti įkaitintuose riebaluose, po to troškinti. Priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze (šios bakterijos gana dažnai aptinkamos žaliuose mėsos produktuose, ypač vištienoje ir kiaulienoje). Nuo pirkimo parduotuvėje iki vartojimo venkime žalios mėsos (jos skysčių) ir kiaušinių sąlyčio su vartojimui paruoštu maistu, prieš gaminant būtinai nuplaukime, neragaukime žalios ar nepakankamai šiluma apdorotos mėsos (vištienos, faršo); nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Žalia ir gatava produkcija - atskirai

Labai svarbu, kad žalias ir vartojimui paruoštas maistas nesiliestų ne tik tiesiogiai (krepšyje, šaldytuve, ant stalo), bet ir netiesiogiai - per virtuvės inventorių. Todėl būtina turėti atskirą pjaustymo lentą, skirtą tik žaliai mėsai doroti. Po naudojimo ją būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu su indų plovikliu. Daržovės salotoms turi būti pjaustomos ant gataviems produktams skirtos lentos. Paruošus  žalią mėsą, kruopščiai nusiplaukime rankas, ruošdami ar pjaustydami gatavus maisto produktus.  Rekomenduojama nuolat dezinfekuoti pašluostes, kempinėles, pamerkiant jas į buitinį dezinfekuojantį tirpalą.

Produktai vakuume Vakuumas iš tiesų geras išradimas norint išsaugoti atšaldytus mėsos pusfabrikačius, plonais griežinėliais gražiai supjaustytus mėsos kulinarijos gaminius. Patogu vartotojui - atsidarai ir valgai, bet juose nemažai konservantų. Slypi ir dar vienas pavojus - produktai vakuuminėje pakuotėje yra ideali terpė daugintis kampilobakterijoms, sukeliančioms ligą žmonėms. Kampilobakterijos mėgsta drėgną aplinką, kur mažai deguonies. Produktų vakuuminėje pakuotėje negalima atšildyti, o paskui vėl atšaldyti. Jei pakuotėje matyti susikaupusio skysčio, verčiau tokio nepirkite. Tačiau jeigu dar prieš pakavimą į pakuotę bakterija nepateko, tai ji ir po tam tikro laiko ten neatsiras. Bakterijos gali tik pasidauginti.,

Ypač svarbu

Dažnai priminkime vaikams nusiplauti prieš valgį rankas; tvarkydami žalią mėsą ar vištieną tuo pačiu metu negaminkime maisto savo kūdikiui, o sergant žarnyno infekcine liga, negaminkime maisto svečiams, pobūviui, šeimai.

Kilus žarnyno infekcijos simptomams (pykinimui, karščiavimui, bendram negalavimui, vėmimui, viduriavimui) rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigas, esant šiems simptomams vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Ekologiškų produktų mada blėsta?

Ekologiškų produktų mada blėsta?

Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Kaip užplikyti gardžią arbatą

Kaip užplikyti gardžią arbatą

Skirtingoms arbatos rūšims reikia skirtingos vandens temperatūros ir laiko pritraukti. Tačiau yra kelios universalios taisyklės, kaip plikyti arbatą, kad ši būtų kuo gardesnė. 150-200 ml talpos puodeliui reikia maždaug arbatinio šaukštelio...


Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Saugiausi ir sveikiausi plastikai maisto laikymui

Su plastiku maisto pramonėje susiduriame kasdien: plastikiniai indai kavinėje ir išvykose, gaivinantys gėrimai plastikiniuose buteliuose, pusfabrikačiai plastikiniame įpakavime, įvairiausi plastikiniai mašeliai ir dėžutės tapo kasdienybe. Kai juos...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūs esate vienas iš tų, kurie bando numesti svorio tiesiog nevalgant? Ar jūs praleidinėjate pusryčius ir kitus patiekalus? Ar jūs nuolat jaučiatės pavargęs (-usi)? Ar jūs praradote apetitą? Jei jūs teigiamai atsakėte į šiuos klausimus, jūs...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9