Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti negalios sukaustyti žmonės.
"Konferencijos tikslas - reabilitacijos procesas, kuriame turėtų dalyvauti įvairių profesijų žmonės, todėl ir pranešimus skaitė visuomenės sveikatos, ergoterapijos, meno terapijos, slaugos specialistai iš visos Lietuvos ir net mūsų universiteto socialinių mokslų doktorantė iš Laplandijos (Suomija) universiteto", - sakė viena iš konferencijos moderatorių, KU Sveikatos mokslų fakulteto Reabilitacijos katedros vedėja Lidija Švedienė.
KU ergoterapeutai konferencijos metu parodė, kaip galima neįgaliuosius integruoti į visuomenę, įtraukiant juos į prasmingą kūrybinę veiklą. Todėl surengta moters, patyrusios galvos smegenų insultą ir po to pradėjusios siuvinėti, megzti ir tapyti, darbų paroda. Šoko Klaipėdos apskrities šokių studijos "Svajonė" šokėjai, turintys judėjimo negalią (vadovas A. Soraka).
Apie kūdikių raidą ir slaugą
Konferencijoje kalbėta apie ekspresyviąją, delfinų ir šviesos terapiją, sergančiųjų galvos smegenų insultu ergoterapiją namuose. Savo nuomonę apie psichiatrijos skyriuje dirbančius medikus išsakė psichikos sveikatą studijuojantys studentai. Pakalbinome keletą pranešėjų.
"Vaikas yra labiausiai pažeidžiamas šeimos ir visuomenės narys. Todėl mano tyrimų ašis yra vaikų, augančių globos namuose, savarankiškumo įgūdžių vertinimas," - sakė Viktorija Repšaitė, Kauno medicinos universiteto studentė.
Manyta, kad vaikams, augantiems globos institucijose, būdingas jutimų, pažinimo, kalbos ir psichosocialinių funkcijų trūkumas, kuris gali trukdyti vystytis. 2009 m. atlikome tyrimą Kauno kūdikių globos namuose, jame dalyvavo 20 abiejų lyčių vaikų nuo 12 iki 38 mėnesių amžiaus. Nustatėme, kad berniukų raida normali, bet pastebėjome, kad mergaičių raida sulėtėjusi ir jos mažiau savarankiškos," - sakė pranešėja.
KU Tęstinių studijų instituto Sveikatos visuomenės slaugos katedros studentė Ingrida Oginskienė kalbėjo apie kūdikių mitybos įtaką atopinio dermatito vystymuisi slaugos aspektu.
"Tai aktualu, nes atopinis dermatitas plinta visame pasaulyje, 2002 m. duomenimis, Lietuvoje užregistruota per 22 tūkst. juo sergančių vaikų. Pas mus vis dar netaisyklingai maitinami kūdikiai, per anksti pradedama papildyti maitinimą krūtimi dirbtiniu maistu. Tarp tokių kūdikių pastebima net iki 80 proc. maisto alergijų. Alergija netinkamam maistui dažniausiai pažeidžia kūdikio odą arba pasireiškia keliose organų sistemose, kamuoja virškinimo sutrikimai. Pasibaigus motinos pienui, yra įprasta vartoti adaptuotus karvės pieno mišinius, kurie yra pirmieji alergenai. Kūdikiams, motinos pienu maitinamiems iki 6 mėn., net ir pradėjus maitinti tirštu maistu, alergija pasireiškia 2 proc. Tyrime dalyvavę bendruomenės slaugytojai savo žinias kūdikių mitybos klausimais įvertino kritiškai. 50 proc. jų prioritetine savo darbo sritimi laiko procedūrų atlikimą, mažai laiko skiria kūdikių patronažui ir edukacijai. Net 76 proc. bendruomenės slaugytojų mano, jog kūdikio tėvus apie ligų prevenciją turėtų informuoti šeimos gydytojas," - sakė pranešėja.


Straipsniai

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ
Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris
Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems
Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio
Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba
Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...

Mityba ir jos mitai
Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio
Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus
Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...

Smegenims apsnūsti neleidžia abrikosai
Jei norite pagerinti atmintį ir daugiau nuveikti darbe, per dieną turėtumėte suvalgyti bent 50 gramų džiovintų abrikosų. Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Jie yra puikus karotino,...

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?
Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...

Per pusryčius - kruopų košė
Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...

Šarminio jonizuoto vandens savybės
Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...

10 patarimų, kaip sveikai maitintis
Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms
Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...

Vaisvandeniai nėra sveikesni
Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis
Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...

Medus su skoniais
Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa
Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...

Braškių nauda
Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas
Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...

Kas trečias lietuvis turi antsvorio
Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės
Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų
Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats
Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva
Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis
Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)
Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?
Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės
Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...

Obuoliai - sveikatos šaltinis
Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...