Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje.
Siūlys du valgiaraščius
Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla "Universa Via" pirmoji Lietuvoje savo auklėtiniams pasiūlys maitintis sveikai.
Privati mokykla nuo rugsėjo užsimojo įgyvendinti sveikos gyvensenos programą. Viena iš jos krypčių - sveika mityba.
Tad greta tradicinio valgiaraščio mokyklos valgykloje atsiras dar vienas - netradicinis, kuriame puikuosis neįprastų patiekalų ir produktų, taip pat daug lietuviškų vaisių ir daržovių.
Tiesa, vadinamajame eksperimentiniame meniu bus ir cepelinų, tik su netradiciniu įdaru. Maltą mėsą pakeis kepti lašinukai be raumens su keptais svogūnais ir morkomis.
Padėti įgyvendinti sveikesnės mitybos idėją mokykloje padėjo klaipėdietis Vytautas Patapas. Dviejų tos pačios mokyklos auklėtinių senelis - vienas iš sveikuolių mokyklos Palangoje įkūrėjų, sveika gyvensena besidomintis 35 metus.
Sveikuoliškam meniu pritarė ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos valgyklos darbuotojos, maitinančios pagrindinės mokyklos moksleivius. Naujų patiekalų receptus ir meniu joms pasiūlė V.Patapas.
Mityba primins šviesoforą
Pasak mokyklos direktorės R.Kontautienės, sveika mityba bus paremta šviesoforo sistema. Tokiu pat principu nuo rudens maitinsis ir Ciuricho (Šveicarija) regiono mokyklos.
Žaliajame sąraše bus nurodyti rekomenduojami produktai: sezoniniai ir regioniniai vaisiai, daržovės, nesaldinti duonos iš rupių miltų gaminiai, nesaldinti pieno produktai (pieno ir vaisių kokteiliai) ir arbata, riešutai, saulėgrąžos.
Geltonąjį sąrašą sudarys toleruojami produktai, kuriuos patariama valgyti priešpiečiams ir ne dažniau kaio porą kartų per savaitę. Tokiems priskiriama balta duona, bananai ir kiti egzotiški, džiovinti vaisiai, saldinti pieno produktai (jogurtai ar pieno kokteiliai), sultys be cukraus priedų.
Raudonajame sąraše atsidūrę produktai - griežtai draudžiami. Tai saldumynai ir saldūs gėrimai, riebūs ir saldūs kepiniai, javainiai, skrudintas maistas ir produktai, kurių sudėtyje yra sintetinių kvapų, konservantų ir skonio stipriklių.
Pasak R.Kontautienės, mokykloje bus draudžiami produktai iš pastarojo sąrašo.
"Tėvų valia, kaip vaikus maitinti namuose. Mokykloje sieksime sąmoningo požiūrio. Informacija apie šviesoforo sistemą bus iškabinta ir stenduose, kad "badytų" akis ir vaikas iš kuprinės neišsitrauktų traškučių ar kokakolos, - kalbėjo vadovė.
Prasidėjus mokslo metams, su naujove bus supažindinti "Universa Via" moksleivių tėvai. Direktorė tikisi, kad jiems nereikės įrodinėti, kad traškučiai ir gazuoti gėrimai žalingi, tad dauguma šiai naujovei pritars.
"Sveikos mitybos tendencijos visuomenėje nėra naujos. Mūsų mokyklos vaikų tėvai išsilavinę, nemažai jų - medikai", - sakė R.Kontautienė.
Remiantis moksliniais įrodymais, sveikai valgantys vaikai būna kūrybingesni ir pasiekia gerokai aukštesnių mokymosi rezultatų.
Idėją stabdo ne kaina
Maistas moksleiviams bus gaminamas iš produktų, gautų iš ekologiškų ūkių. Mokykla ketina atsisakyti kiaulienos ir vištienos, o vietoj jų pasiūlyti avienos ir kalakutienos. Cukrų pakeisti medumi. Kiaušinius siūlys naminius arba putpelių.
Sriubas virs ne iš mėsos, o įvairių daržovių, vaisių ir net dilgėlių. Mokiniams siūlys košes, išskyrus manų. Ketinama riboti ir pieno produktų.
Bus siūloma riešutų, saulėgrąžų, pasmaguriauti pieno ir sulčių kokteiliais, vietoje keptomis nesaldintomis bandelėmis.
Pastebėjus, kad valgiaraštis nėra pigus, R.Kontautienė pripažino, kad dar nespėta apskaičiuoti patiekalų kainų. Direktorės pavaduotoja Elona Kerpienė mano, kad dėl produktų įvairovės pavyks išlaikyti balansą ir kaina stipriai neišaugs.
V.Patapas įsitikinęs, kad sveikos mitybos valgiaraštis bus pigesnis. Sezoninius vaisius ir daržoves tikimasi gauti iš vietinių ūkininkų.
Direktorės manymu, įgyvendinti sveikos gyvensenos principus mokyklose trukdo ne kaina, o inercija. Daug paprasčiau pagaminti tradicinį patiekalą, nei vargti ieškant įdomesnių produktų ar valgių.
Sveikame kūne...
sveika siela. Tuo įsitikinę pedagogai neapsiribos tik sveika mityba. Nuo rugsėjo mokykloje bus rengiamos sveikos gyvensenos pamokos.
Kartą per savaitę kiekviena klasė turės po pamoką, kur bus aptariami valgymo ypatumai, maisto produktų suderinamumas, žalingi produktai, gėrimų nauda bei žala ir pan.
"Jei mažam vaikui ant stalo padėsime obuolį, juodos ir baltos duonos, dešros, ir leisime pasirinkti, jis pirmiausia sieks vieno produkto. Ir tikrai ne baltos duonos. Tik mes, tėveliai, įpratinome juos netaisyklingai maitintis. Rezultatas - įvairios ligos ir virškinimo sutrikimai nuo mažų dienų", - aiškino V.Patapas.
Mokyklos direktorė sutiko, kad pripratusiems prie tradicinio maisto vaikams pamėgti sveikuoliškus patiekalus nėra lengva. Daugeliui jie neatrodo skanūs.
Tad V.Patapas įsitikinęs, kad jaunimą nuo mažų dienų reikia pratinti prie sveikesnio maisto. Organizmui būna skanu tai, prie ko jis pripratęs.
R.Kontautienei teko kol kas girdėti tik apie pavienes iniciatyvas Lietuvoje, vaikams siūlant produktus iš ekologiškų ūkių. "Universa Via" bandys įgyvendinti kompleksinę programą, kur dėmesys skiriamas mitybai, fiziniam aktyvumui, dvasinei harmonijai.
Vietoj dviejų kūno kultūros pamokų per savaitę bus trys. Didelis dėmesys bus skiriamas streso valdymui, dvasiniams dalykams ir vidinei harmonijai.
"Šiandien visi koncentruojasi į sustiprintą matematiką, užsienio kalbas. Mes taip pat skiriame dėmesio šiems dalykams. Bet ieškodami naujovių, nusprendėme, kad rūpintis reikia visaverte asmenybės raida", - sakė vadovė.
Asta Šlepetienė, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja
Klaipėdoje kol kas nė viena ugdymo įstaiga nesiūlė sveikos mitybos meniu, išskyrus darželį "Bangelė". Gal mokyklos nenori apsikrauti? Pasiūlyti sveikuoliškų patiekalų - sudėtinga ir labai brangu. Kol kas dar nematėme išsamaus "Universa Via" valgiaraščio, tad negaliu komentuoti. Reikalausime, kad jame būtų visos vaikui reikalingos kalorijos. Kasdien jis turi gauti mėsos, žuvies, pieno produktų, grūdinių patiekalų. Jei mokykla pasiūlys subalansuotą mitybą - idėja sveikintina. Tik abejoju, ar visi 280 vaikų norės tokį maistą valgyti. Jei žmogus niekada sveikai nesimaitino, jam sunku persilaužti.
Straipsniai

Kas trečias lietuvis turi antsvorio
Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti
Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių
Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...

Mažiau kaloringo maisto spąstai
Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio
JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais
Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...

Kaip pasirinkti kiaušinius
Jau kuris laikas paukštynų atstovai teigia, kad tiek pramoniniu būdu laikomų, tiek ekologiniuose ūkiuose ar kaime laisvai auginamų vištų kiaušiniai savo sudėtimi (baltymais, mineralais ir vitaminais) labai nesiskiria. Ar tikrai nėra skirtumo tarp...

Neįkainuojami mitybos patarimai
Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...

Žvalūs nuo ankstaus ryto
Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....

Mitybos lobis - kruopos
Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą
Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys
Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...

Apie retesnes Lietuvoje prieinamas druskos rūšis
Nuo seno Lietuvoje pirkėjai dažniausiai renkasi iškastinę druską. Pastaruoju metu padidėjus druskos pasirinkimui parduotuvėse, išpopuliarėjus įvairiausių druskos rūšių reklamai interneto svetainėse, dažnas pirkėjas susidomi ir egzotiškesnėmis...

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni
Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles
Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai
1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą
Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo
Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...

Airanas - šios vasaros gėrimas
Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI
Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys
Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?
Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT
Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta
Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...

Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai
Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado...

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį
Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...

Burokėlių sultys suteikia energijos
Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus
Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam
Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...