REXSAN

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai – saikingumas ir įvairovė – skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus!

Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji smaližiai gali valgyti ir saldumynų, tik jų kiekį vertėtų smarkiai apriboti.

Patarimų, kaip gyventi ir maitintis sveikai, netrūksta. Tačiau ne visi jie teisingi, o kai kurie net žalingi. Vilniaus pedagoginio universiteto Technologinio ugdymo katedros profesorė, habilituota mokslų daktarė Manefa Miškinienė pataria, ką reikia žinoti apie pieną.

Pienas naudingas tik mažiems vaikams

Kai kurie žmonės mano, kad pienas naudingas tik mažiems vaikams. Tokia nuostata nėra teisinga. Stiklinė pieno užtikrina mums iki 30 proc. būtinos paros normos kalcio, 20 proc. mums būtinos fosforo paros dozės ir iki 8 proc. rekomenduojamo dienos kiekio magnio. Taigi, piene esančios maistingosios medžiagos yra reikalingos ir suaugusiems, ir vaikams.

Nuo pieno tunkama

Dalis žmonių pašalina pieną iš savo raciono, manydami, kad nuo jo auga svoris. Tai nėra tiesa. Moksliškai įrodyta, kad lieso pieno gėrimas padeda mažinant kūno svorį. Taip yra dėl piene esančio baltymo albumino, kuris aktyvina organizmo medžiagų apykaitą ir yra vienas iš pačių vertingiausių žmogaus organizmui baltymų. Taigi, liesas pienas padeda mažinti svorį ir atstatyti raumenis bei organų audinius.

Piene, ypač termiškai apdorotame, vitaminų nėra

Mokslininkų teigimu, piene galima rasti praktiškai visus vitaminus, kai kurie jų – ypatingai reikalingi žmogaus organizmui. Daugelis vitaminų išlieka ir termiškai apdorojus pieną, nes yra atsparūs trumpam (3-5 sekundžių) aukštos temperatūros poveikiui, todėl tokiame piene yra didelė dalis vitaminų: A, E, B2, H, PP ir išlieka visi jame esantys mikroelementai.

Per vasarą prikaupę vitaminų, mes esame visiškai pasiruošę pasitikti šalčius

Deja, mūsų organizmas kaupia tik riebaluose tirpstančius vitaminus: A, E, D ir K. Vasaros metu suvalgytuose vaisiuose ir daržovėse yra daugiausia vandenyje tirpstančių – B grupės vitaminų ir vitamino C. Šie vitaminai ilgai neišlieka organizme ir yra greitai pašalinami. Taigi, vaisius ir daržoves būtina valgyti visus metus. Žiemą ir pavasarį vertėtų pavartoti ir vaistinėse parduodamų polivitaminų preparatų.

Diena.lt

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE