Mollers

Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai – pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio.

Prinokusio mango kauliukas nedidelis ir plokščias, o minkštimas – švelnus ir saldus, persikų, bananų, citrinų arba melionų skonio, bet visuomet juntamas sakų prieskonis. Kad vaisius prinoktų, palikite jį 2-3 dienoms kambario temperatūroje, bet nedėkite į šaldytuvą, nes ims pūti.

Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę, gaminti užkandžius, žvalinamuosius kokteilius, pikantiškus padažus, želė. Kad pagerintumėte karotino, kurio manguose daugiau nei morkose, pasisavinimą, salotas bei užkandžius užpilkite aliejumi, majonezu, jogurtu, neriebia grietine.

Verta žinoti

Mangai – jaunystės eleksyras odai. Juose esantys vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą, nuo jų priklauso odos elastingumas ir stangrumas.

Vienas didelis mangas suteikia organizmui visos paros kalio dozę. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mangų sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, todėl vartojamos aterosklerozės profilaktikai.

Mangai – puikus karotino (provitamino A) tiekėjas. Šis provitaminas organizme virsta retinoliu, aktyviai dalyvaujančiu prieblandos ir spalvoto regėjimo procesuose, teigiamai veikia akies ragenos būklę.

Kadangi mangai turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą. Valgydami šių vaisių per iškrovos dienas pagerinsite medžiagų apykaitą.

Manguose yra daug gliukozės, gerai veikiančios centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių mangų sulčių, išgerta iš ryto, – tikras žvalumo užtaisas visai dienai. Energinė mango vertė – 100 g tik 70 kcal.

Tyrimai parodė, kad manguose gausu antioksidantų – medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie provokuoja vėžio atsiradimą.

Kaip gydytis

Pūslelinė. Šakute sumaigyti truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišyti su dviem lašais mentolo aliejaus ir dėti košelę ant perštinčios lūpos vietos 10-15 min. kartoti 2-3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina antivirusinė medžiaga magneferinas.

Šerpetojanti oda. Sumaišyti du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus ir užtepti ant veido. Po 15 min. nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti toniku.

Stresas 3 šaukštus mango minkštimo sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno. Išgerti mažais gurkšneliais.

Tulžies pūslės akmenligė. Sumaišykite vienodomis dalimis šviežias morkų ir mangų sultis. Gerkite visą mėnesį po šaukštą 3-4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE