Mangų stebuklai

Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio.
Prinokusio mango kauliukas nedidelis ir plokščias, o minkštimas - švelnus ir saldus, persikų, bananų, citrinų arba melionų skonio, bet visuomet juntamas sakų prieskonis. Kad vaisius prinoktų, palikite jį 2-3 dienoms kambario temperatūroje, bet nedėkite į šaldytuvą, nes ims pūti.
Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę, gaminti užkandžius, žvalinamuosius kokteilius, pikantiškus padažus, želė. Kad pagerintumėte karotino, kurio manguose daugiau nei morkose, pasisavinimą, salotas bei užkandžius užpilkite aliejumi, majonezu, jogurtu, neriebia grietine.
Verta žinoti
Mangai - jaunystės eleksyras odai. Juose esantys vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą, nuo jų priklauso odos elastingumas ir stangrumas.
Vienas didelis mangas suteikia organizmui visos paros kalio dozę. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mangų sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, todėl vartojamos aterosklerozės profilaktikai.
Mangai - puikus karotino (provitamino A) tiekėjas. Šis provitaminas organizme virsta retinoliu, aktyviai dalyvaujančiu prieblandos ir spalvoto regėjimo procesuose, teigiamai veikia akies ragenos būklę.
Kadangi mangai turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą. Valgydami šių vaisių per iškrovos dienas pagerinsite medžiagų apykaitą.
Manguose yra daug gliukozės, gerai veikiančios centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių mangų sulčių, išgerta iš ryto, - tikras žvalumo užtaisas visai dienai. Energinė mango vertė - 100 g tik 70 kcal.
Tyrimai parodė, kad manguose gausu antioksidantų - medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie provokuoja vėžio atsiradimą.
Kaip gydytis
Pūslelinė. Šakute sumaigyti truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišyti su dviem lašais mentolo aliejaus ir dėti košelę ant perštinčios lūpos vietos 10-15 min. kartoti 2-3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina antivirusinė medžiaga magneferinas.
Šerpetojanti oda. Sumaišyti du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus ir užtepti ant veido. Po 15 min. nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti toniku.
Stresas 3 šaukštus mango minkštimo sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno. Išgerti mažais gurkšneliais.
Tulžies pūslės akmenligė. Sumaišykite vienodomis dalimis šviežias morkų ir mangų sultis. Gerkite visą mėnesį po šaukštą 3-4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
Straipsniai

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?
Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika
Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias
Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti
Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?
Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...

Ar sriubą valgyti sveika?
Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...

Medžiokite arbūzą
Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus
Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!
Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?
Prasidėjusi vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango dar nėra labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pavojingo reiškinio, dehidratacijos,...

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams
Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai
Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621
Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...

Kas kuria prieskonių madą?
Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina
Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...

Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl...

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį
Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas
Kalcio trūkumas kelia ne tik osteoporozės, bet ir nutukimo pavojų. Lavalio universiteto (Kanada) mokslininkai iškėlė hipotezę, kad smegenys, nustatę, kad organizmui trūksta kalcio, tai siekia kompensuoti duodamos signalą suvartoti daugiau maisto....

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida
Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos
18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais
Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....

Mėsa – ne tik maistas, bet ir patriarchato simbolis
Salotų lėkštė, jūros gėrybės ir saldus desertas. Šiuos patiekalus kavinės padavėjas automatiškai padės prie moters. Vyriško maisto sinonimas - didžiulis mėsiškas kepsnys, užgeriamas raudonu vynu ar alumi. Prieš daugiau nei 10 metų daryti tyrimai...

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį
Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...

Rauginto pieno produktai
Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis
Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia
Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį
Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą
Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...

Kava ir sveikata - suderinama?
Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?
Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...