Spalio 24d. Sekmadienis

Maisto terapija padeda būti sveikam

Peržiūrų skaičius: 24760
Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias dietas, ir uoliai studijuojančiųjų produktų etiketes, ir valgančiųjų tai, ką išalkus galima rasti. Kaip, esant kai kuriems nesklandumams, pasirinkti kuo sveikesnį maistą?

Saldumynai ramina

Kai kurie žmonės, jausdamiesi prislėgti ar pavargę, griebiasi skanumynų – mano, kad pasmaguriavus nuotaika pagerės. Iš tiesų kai kurios maisto medžiagos gali pagerinti nuotaiką, o sotumo pojūtis sukelia teigiamas emocijas. Tačiau negalima nuolatos piktnaudžiauti maistu, o ypač kaloringais saldumynais.

Kad nusiramintų, deja, niekas nevalgo salotų – dažniausiai kemšamas saldus arba krakmolingas maistas, t. y. medžiagos, dėl kurių organizme gaminasi "laimės hormonas" serotoninas. Nuo šio maisto sparčiai didėja kūno svoris.

Silpnesnės psichikos žmonėms dėl tokių priepuolių gali kilti valgymo sutrikimų, ir jų be gydytojo pagalbos kartais įveikti nepavyksta. Ką daryti, kai subjursta nuotaika?

Stenkitės šalinti tas priežastis, kurios blogina savijautą ir verčia valgyti, kad nusiramintumėte. Be to, savijautą galima pagerinti ne tik valgant – išeikite pasivaikščioti, pasikalbėkite su draugais. Ištirta, kad nuotaikai pagerinti geriau už saldumynus tinka maistas, kuriame yra omega-3 riebalų rūgščių – žuvis, moliūgų sėklos, riešutai.

Gerkite daug vandens, nes trūkstant skysčių jaučiamas nuovargis, jis kartais būna neigiamų emocijų priežastis. Valgykite maistą, kuriame yra baltymų – jie didina budrumą ir gerina pasitikėjimo savimi jausmą.

Jei, be šokolado, niekas nepadeda, savęs nekankinkite. Tuomet pasirinkite tokius saldumynus, kurie organizmui duotų didžiausią naudą. Pavyzdžiui, juodajame šokolade yra antioksidantų. Be to, kuo kvapesnis produktas, tuo mažesnio jo kiekio pakaks jūsų "terapijai".

Klastinga dieta

Beveik visos moterys bent kartą gyvenime bandė laikytis liekninamosios dietos. Vienoms sekasi geriau, kitos greitai grįžta prie įprastos mitybos.

Tačiau kiekviena dietos besilaikanti moteris turi suprasti, kad maistas veikia jų sveikatą. Puiku, jei moteris atranda sveiko maisto privalumus ir visuomet laikosi subalansuotos sveikos mitybos principų.

Jei siekdama kūno formų tobulumo moteris bando vis naujas itin griežtas dietas, dažnai organizme pritrūksta tam tikrų medžiagų. Permaininga mityba trikdo organizmą: badaujant medžiagų apykaita sulėtėja, o jei po kurio laiko suvalgoma per daug, skrandis nebepajėgia suvirškinti.

Atsiradus pašaliniam poveikiui, tenka keisti mitybą, ir uždaras ratas kartojasi.

Dietomis besižavinčios moterys turėtų susimąstyti, kas svarbiau – grožis ar sveikata? Vietoj negailestingos dietos geriau susikurti protingą, ilgalaikį gyvensenos planą ir jo laikytis. Tuomet tikrai išvengsite antsvorio ir nepadarysite žalos sveikatai.

Alkis primena apie maistą

Kai kurie žmonės dažniausiai valgo tik tada, kai pajunta alkį. Jiems nesvarbu, kuo pasisotinti – kas yra valgomo, tas ir gerai. Šie žmonės paprastai yra liekni, jiems retai kada pavojų kelia antsvoris.

Bet tokie valgytojai maistą prisimena tik tada, kai pajunta stiprų alkį, ir didelė tikimybė, kad tai – greitai vartoti paruošti produktai. Šie žmonės dar labiau sau kenkia stengdamiesi valgį pakeisti kava, nes kofeinas stimuliuoja organizmui reikalingų medžiagų, ypač kalcio, šalinimą iš organizmo.

Tokie žmonės turėtų įsidėmėti, kad mitybą reikia planuoti. Jei stinga laiko, valgykite greitai paruošiamą sveiką maistą – salotas, dribsnius, makaronus, jogurtą. Ant stalo laikykite dubenį su vaisiais arba pakelį riešutų ar sėklų, kad prireikus galėtumėte jų suvalgyti ir išvengtumėte alkio bei paskubomis valgomo nesveiko maisto.

Kad nekamuotų blogas virškinimas, visada valgykite sėdėdami ir maistą gerai sukramtykite.

Kad organizmui netrūktų svarbių medžiagų, vartokite vitaminus.

Rūpestingi valgytojai

Tai žmonės, rūpestingai skaitantys visų produktų etiketes ir vengiantys tų, kuriuose yra konservantų, druskos, cukraus, riebalų ir kt. Jų organizmas niekada neperkraunamas kenksmingomis medžiagomis. Niekas neabejoja, kad tai naudinga sveikatai. Tačiau atsisakant kai kurių maisto produktų galima pakenkti sveikatai.

Naujojoje Zelandijoje atlikti tyrimai parodė, kad daugeliui žmonių trūksta jodo. Tai susiję su nepakankamu druskos vartojimu. Taip pat pavojinga ir labai riboti riebalus, nes jie reikalingi ląstelių atsinaujinimo procesui ir vitaminams A, D ir E pasisavinti. Be to, perdėtai rūpinantis mityba iškyla tam tikrų papildomų problemų: nevalgoma vien dėl to, kad maistas neatitinka dietos reikalavimų.

Šiems žmonėms nereikėtų tapti liguistai priklausomiems nuo to, kas parašyta produkto etiketėje. Pagrindinė sveikos mitybos taisyklė: suvalgykite per dieną po penkias porcijas vaisių ir daržovių. Taip pat svarbu neužmiršti neriebių baltymų – žuvies, paukštienos, grūdų produktų.

Maistas – tai ne tik vitaminų ir mineralų porcija, bet ir malonumo šaltinis. Kartais leiskite sau negalvoti apie maisto sudėtį, o tiesiog pasimėgaukite skoniu.

Mitybos specialistai laikosi nuomonės, kad nėra "gero" ir "blogo" maisto – svarbu tik tai, kiek kurių produktų valgoma.

Stenkitės valgyti kartu su kitais. Bendraujant su žmonėmis, kalbantis, juokaujant, nebelieka rūpesčio dėl maisto sudėties – juo tiesiog mėgaujamasi.


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušė, obuolys, šparagas. Kaip sureguliuoti svorį?

Kriaušės figūros moterims riebalai kaupiasi "moteriškose vietose": ant klubų ir pilvo. Artėjant prie 50-mečio, tokia figūra vis labiau apvalėja. Raumeninio audinio "kriaušės" daug neturi, o kadangi riebalai dega būtent...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...


Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...


Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Maisto priedai leis gaminti dvigubai sotesnį maistą

Mokslininkai atrado, kad, modifikavus į beveik viso perdirbto maisto sudėtį įeinančią medžiagą, galima sukelti dvigubai ilgiau po valgio trunkantį sotumo jausmą. Šis Notingemo universiteto (D. Britanija) Maisto tyrimų institute padarytas atradimas...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Daugiau kaip 80 procentų JAV registruotų dietologų mano, kad daugelio amerikiečių maitinimasis turi trūkumų, kurie gali būti kompensuoti vartojant vitaminus arba kitus maisto papildus. Patvirtindami savo nuostatas apie maisto papildų naudą, 96...


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila