Gudručio vaistinė

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias dietas, ir uoliai studijuojančiųjų produktų etiketes, ir valgančiųjų tai, ką išalkus galima rasti. Kaip, esant kai kuriems nesklandumams, pasirinkti kuo sveikesnį maistą?

Saldumynai ramina

Kai kurie žmonės, jausdamiesi prislėgti ar pavargę, griebiasi skanumynų – mano, kad pasmaguriavus nuotaika pagerės. Iš tiesų kai kurios maisto medžiagos gali pagerinti nuotaiką, o sotumo pojūtis sukelia teigiamas emocijas. Tačiau negalima nuolatos piktnaudžiauti maistu, o ypač kaloringais saldumynais.

Kad nusiramintų, deja, niekas nevalgo salotų – dažniausiai kemšamas saldus arba krakmolingas maistas, t. y. medžiagos, dėl kurių organizme gaminasi „laimės hormonas” serotoninas. Nuo šio maisto sparčiai didėja kūno svoris.

Silpnesnės psichikos žmonėms dėl tokių priepuolių gali kilti valgymo sutrikimų, ir jų be gydytojo pagalbos kartais įveikti nepavyksta. Ką daryti, kai subjursta nuotaika?

Stenkitės šalinti tas priežastis, kurios blogina savijautą ir verčia valgyti, kad nusiramintumėte. Be to, savijautą galima pagerinti ne tik valgant – išeikite pasivaikščioti, pasikalbėkite su draugais. Ištirta, kad nuotaikai pagerinti geriau už saldumynus tinka maistas, kuriame yra omega-3 riebalų rūgščių – žuvis, moliūgų sėklos, riešutai.

Gerkite daug vandens, nes trūkstant skysčių jaučiamas nuovargis, jis kartais būna neigiamų emocijų priežastis. Valgykite maistą, kuriame yra baltymų – jie didina budrumą ir gerina pasitikėjimo savimi jausmą.

Jei, be šokolado, niekas nepadeda, savęs nekankinkite. Tuomet pasirinkite tokius saldumynus, kurie organizmui duotų didžiausią naudą. Pavyzdžiui, juodajame šokolade yra antioksidantų. Be to, kuo kvapesnis produktas, tuo mažesnio jo kiekio pakaks jūsų „terapijai”.

Klastinga dieta

Beveik visos moterys bent kartą gyvenime bandė laikytis liekninamosios dietos. Vienoms sekasi geriau, kitos greitai grįžta prie įprastos mitybos.

Tačiau kiekviena dietos besilaikanti moteris turi suprasti, kad maistas veikia jų sveikatą. Puiku, jei moteris atranda sveiko maisto privalumus ir visuomet laikosi subalansuotos sveikos mitybos principų.

Jei siekdama kūno formų tobulumo moteris bando vis naujas itin griežtas dietas, dažnai organizme pritrūksta tam tikrų medžiagų. Permaininga mityba trikdo organizmą: badaujant medžiagų apykaita sulėtėja, o jei po kurio laiko suvalgoma per daug, skrandis nebepajėgia suvirškinti.

Atsiradus pašaliniam poveikiui, tenka keisti mitybą, ir uždaras ratas kartojasi.

Dietomis besižavinčios moterys turėtų susimąstyti, kas svarbiau – grožis ar sveikata? Vietoj negailestingos dietos geriau susikurti protingą, ilgalaikį gyvensenos planą ir jo laikytis. Tuomet tikrai išvengsite antsvorio ir nepadarysite žalos sveikatai.

Alkis primena apie maistą

Kai kurie žmonės dažniausiai valgo tik tada, kai pajunta alkį. Jiems nesvarbu, kuo pasisotinti – kas yra valgomo, tas ir gerai. Šie žmonės paprastai yra liekni, jiems retai kada pavojų kelia antsvoris.

Bet tokie valgytojai maistą prisimena tik tada, kai pajunta stiprų alkį, ir didelė tikimybė, kad tai – greitai vartoti paruošti produktai. Šie žmonės dar labiau sau kenkia stengdamiesi valgį pakeisti kava, nes kofeinas stimuliuoja organizmui reikalingų medžiagų, ypač kalcio, šalinimą iš organizmo.

Tokie žmonės turėtų įsidėmėti, kad mitybą reikia planuoti. Jei stinga laiko, valgykite greitai paruošiamą sveiką maistą – salotas, dribsnius, makaronus, jogurtą. Ant stalo laikykite dubenį su vaisiais arba pakelį riešutų ar sėklų, kad prireikus galėtumėte jų suvalgyti ir išvengtumėte alkio bei paskubomis valgomo nesveiko maisto.

Kad nekamuotų blogas virškinimas, visada valgykite sėdėdami ir maistą gerai sukramtykite.

Kad organizmui netrūktų svarbių medžiagų, vartokite vitaminus.

Rūpestingi valgytojai

Tai žmonės, rūpestingai skaitantys visų produktų etiketes ir vengiantys tų, kuriuose yra konservantų, druskos, cukraus, riebalų ir kt. Jų organizmas niekada neperkraunamas kenksmingomis medžiagomis. Niekas neabejoja, kad tai naudinga sveikatai. Tačiau atsisakant kai kurių maisto produktų galima pakenkti sveikatai.

Naujojoje Zelandijoje atlikti tyrimai parodė, kad daugeliui žmonių trūksta jodo. Tai susiję su nepakankamu druskos vartojimu. Taip pat pavojinga ir labai riboti riebalus, nes jie reikalingi ląstelių atsinaujinimo procesui ir vitaminams A, D ir E pasisavinti. Be to, perdėtai rūpinantis mityba iškyla tam tikrų papildomų problemų: nevalgoma vien dėl to, kad maistas neatitinka dietos reikalavimų.

Šiems žmonėms nereikėtų tapti liguistai priklausomiems nuo to, kas parašyta produkto etiketėje. Pagrindinė sveikos mitybos taisyklė: suvalgykite per dieną po penkias porcijas vaisių ir daržovių. Taip pat svarbu neužmiršti neriebių baltymų – žuvies, paukštienos, grūdų produktų.

Maistas – tai ne tik vitaminų ir mineralų porcija, bet ir malonumo šaltinis. Kartais leiskite sau negalvoti apie maisto sudėtį, o tiesiog pasimėgaukite skoniu.

Mitybos specialistai laikosi nuomonės, kad nėra „gero” ir „blogo” maisto – svarbu tik tai, kiek kurių produktų valgoma.

Stenkitės valgyti kartu su kitais. Bendraujant su žmonėmis, kalbantis, juokaujant, nebelieka rūpesčio dėl maisto sudėties – juo tiesiog mėgaujamasi.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE