Birželio 28d. Antradienis

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Peržiūrų skaičius: 21544
Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie maisto priedų savybes, jų vartojimą bei reglamentavimą stokos. Kita vertus, valdininkai pripažįsta, kad vienareikšmio atsakymo, kaip suderinti maisto priedų naudą ir riziką nėra.

Šio atsakymo ieško visų šalių mokslininkai, medikai, mitybos specialistai, o kol kas už tinkamą maisto priedų naudojimą bei jų žymėjimą atsakingi gamintojai.

ES aktų leidžiami, vadinasi, saugūs

VMVT informuoja, kad maisto priedai pagal Europos Sąjungos (ES) teisės aktus leidžiami naudoti tik tuomet, kai po ilgalaikių bandymų su gyvūnais jie pripažįstami nekenksmingais. Maisto priedų vertinimą atlieka Europos maisto saugos tarnyba. Atsiradus naujiems duomenims apie neigiamą poveikį, maisto priedai vertinami iš naujo. Pavyzdžiui, pakartotinai atlikus tyrimus ir įvertinus, kad dažiklis E 128 (raudonasis G) gali kelti pavojų sveikatai, 2007 m. Europos Komisijos sprendimu jis buvo uždraustas.

Išsamūs tyrimai parodė, kad tik vienas žmogus iš tūkstančio yra alergiškas kuriam nors maisto priedui, todėl negalima teigti, kad maisto priedai dažnai būna alergijos priežastimi. Žymiai dažniau alergines reakcijas sukelia tradiciniai maisto produktai, tokie kaip karvės pienas, medus, graikiški riešutai, šokoladas, žemuogės, kiaušiniai ir kt.

2008 m. ES Parlamentas priėmė naują teisės aktą, kuriame įrašyta papildoma nuostata, kad maisto priedai neturi kenkti aplinkai, taip pat, kad jie gali būti vadinami natūraliais tik tuomet, kai 95 proc. medžiagų yra gamtinės kilmės.

VMVT tikrinimų metu nustatyti pažeidimai dėl maisto priedų sudaro nuo 0,5 iki 2,6 proc. visų pažeidimų. Dažniausiai pasitaikantys - neatliekama maisto priedų apskaita, maisto priedai sveriami metrologiškai nepatikrintomis svarstyklėmis, pasibaigę maisto priedų tinkamumo vartoti terminai, naudojamų maisto priedų pavadinimai neįrašyti į produktų technologines korteles, neteisingai paženklinti maisto priedai produktų etiketėse.

Daugiausia pažeidimų nustatyta dėl skonio stipriklio mononatrio glutamato E621 ir E330 žymimos citrinos rūgšties apskaitos ir naudojimo. Analizuojant 2006-2009 m maisto priedų laboratorinių tyrimų rezultatus, galima teigti, kad neatitikusių reikalavimų procentas svyruoja nuo 1 iki 1,5. Pavyzdžiui, 2009 m atlikti 135 maisto priedų tyrimai, neatitikusių reikalavimų atvejų nenustatyta, 2006 m. iš 132 tyrimų reikalavimų neatitiko 2, 2007 m. iš 259 - 4, 2008 m iš 288 - 3.

Vartotojų skundų dėl maisto priedų VMVT gauna labai retai, lyginant su kitais nusiskundimais, tai sudaro tik apie 0,5 proc.

Pagal higienos normą visi maisto produktai suskirstyti į 16 grupių. Kiekvienai maisto produktų grupei leidžiami naudoti tik tam tikri maisto priedai, griežtai nurodytos didžiausios jų leistinos dozės. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių sultyse jokie dažikliai neleidžiami, o nektaruose leidžiama visa eilė dažiklių. Specialistai suskaičiavę apie 360 maisto priedų rūšių.

"Gamintojai patys tvirtina gaminamų produktų receptūras. Vartotojai gali pasirinkti, kokius produktus pirkti, įvertinę ženklinimo etiketėse nurodytą sudėtį. Be abejonės, ekologiškas maistas yra sveikiausias. Tačiau produktai, kurių gamyboje panaudoti maisto priedai, ilgiau išsilaiko, suteikia norimą spalvą, aromatą, pagerina išvaizdą. VMVT nuolat agituoja gamintojus teikti rinkai kuo natūralesnius produktus, kad juose būtų kuo mažiau maisto priedų su "E", arba ieškoti galimybių visai jų nenaudoti", - teigiama tarnybos informacijoje.

Produktai be maisto priedų mums neįperkami

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės teigimu, į produktus dedami maisto priedų kiekiai paskaičiuojami taip, kad nekenktų žmonių sveikatai produktą vartojant kasdien. Taip pat turima galvoje, kad žmogus valgys ne vieną maisto produktą, kuriame yra tas pats priedas.

"Kitaip tariant, jei geriate limonado, kuriame yra saldiklio, ir valgote kokį nors konditerijos gaminį, leistina norma neviršijama. Be to, paskaičiuojama, kad jei gėrimo mes galime išgerti litrą-pusantro, sojų padažo vartojame tik šlakelį. Leidžiama paros dozė išreiškiama miligramais vienam kilogramui kūno masės", - aiškino specialistė.

S. Ščeponavičienė taip pat patvirtino, kad nuolat vyksta tyrimai, ir jei pasirodo mokslinė informacija apie priedo žalą, visa susijusi dokumentacija peržiūrima ir maistinis priedas gali būti uždraudžiamas. "Tenka susidurti su tokiais reiškiniais, kai kažkas leidžiama, vėliau stabdoma ar draudžiama. Visa internetinėje erdvėje esanti mokslinė informacija renkama ir analizuojama, stebimos tendencijos", - teigė pašnekovė.

Anot jos, šiuo metu bene labiausiai diskutuojama, ar galima vaikams vartoti maisto priedų turintį maistą. Tačiau toks maistas esą nėra uždraustas. Kita skaudi tema - glutamatai (E 620- E 650)). Anot mokslininkų, tai medžiaga, kuri "išklibina" sotumo ir alkio centro veiklą, todėl žmogus nuolat nori valgyti ir tunka. Tačiau teisės aktais jie taip pat neuždrausti.

"Mes norime, kad produktai būtų gero skonio, ilgiau galiotų, gražiai atrodytų ir būtų visiškai natūralūs. Taip nebūna. Dalį šių savybių suteikia maisto priedai. Nesame tokia ekonomiškai išsivysčiusi šalis, kad galėtume rinktis tik maistą be priedų, kuris, žinoma, brangesnis.

Kita vertus, yra daug natūralių maisto priedų, kurie buvo vartojami nuo seno, tik dabar pažymėti raide E. Pavyzdžiui, E162 - burokėlių raudonasis dažiklis, E163 - anticioninai, gaunami iš vaisių ir daržovių, E 260 - acto rūgštis, E300 - askorbo rūgštis, E330 - citrinų rūgštis, E270 - pieno rūgštis, E296 - obuolių rūgštis. Beje, ir tie patys nitritai lietuviams nuo seno žinomi kaip nitritinė druska - salietra", - pasakojo pašnekovė.

Anot jos, atsigaunant ekonomikai turėtų atsirasti daugiau natūralaus, brangaus, kokybiškesnio maisto. Turėtų plėstis ekologiškos maisto lentynos, kaip jau atsitikę turtingesnėse šalyse. Svarbiausiai, kad vartotojui būtų suteikta pilna informacija apie produkto sudėtį ir jis pats galėtų pasirinkti, ką dėti į pirkinių krepšelį. "Tai nereiškia, kad mūsų maistas nesaugus, tačiau visgi tiesa, kad kuo maistas natūralesnis, tuo jis sveikesnis", - svarstė pašnekovė.

Medikai: kai kurie maisto priedai sukelia lėtinius negalavimus

Lietuvos vartotojų instituto parengtoje informacijoje taip pat pabrėžiama, kad daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų, kadangi jie yra natūralūs. Pagal galimą žalą sveikatai maisto priedai tarp penkių pagrindinių rizikos veiksnių užima paskutinę vietą. Didesnę žalą žmonės patiria dėl mikrobinės maisto taršos, netinkamos ir nesubalansuotos mitybos, aplinkos užterštumo sąlygojamos maisto taršos, natūralių toksinų.

Kai kurie maisto priedai yra toksiški, tačiau, neviršijant leidžiamos paros dozės, sveikatai nekenkia. Kita vertus, jų perdozavimas gresia ilgalaikiu sveikatos sutrikimu ar net mirtimi. Kaip pavyzdį galima paminėti į mėsos gaminius dedamus nitritus (E250, E249). Patekęs į žmogaus organizmą didelis nitratų kiekis sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, veikia daugelio hormonų aktyvumą. Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu. Dėl to organizme atsiranda deguonies badas, kurį lydi klinikiniai apsinuodijimo požymiai.

Nealkoholinių gėrimų gamyboje naudojami konservantų, saldiklių ir sintetinių dažiklių kiekiai paskaičiuoti vidutinio suaugusio žmogaus masei (60 kg), o dažniausiai juos geria vaikai ir paaugliai, kurių kūno masė kelis kartus mažesnė. Jeigu vaikas per dieną išgeria 1, 1,5 ar 2 litrus gėrimo, jis gauna žymiai didesnį, sveikatai pavojingą medžiagų kiekį, kuris gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus, galvos svaigimą, nervinį drebulį.

Beje, britams pavyko išsireikalauti, kad jų šalyje parduodama coca cola neturėtų maisto priedų, kurie, kaip įrodė šios šalies mokslininkų tyrimas, vaikams sukelia hiperaktyvumo sindromą. Tačiau kitos šalys nepasekė britų pavyzdžiu.

Specialistus taip pat verčia nerimauti faktas, kad iš leidžiamų vartoti maisto priedų sąrašo vis išbraukiami anksčiau saugiais laikyti maisto priedai. Moksliniuose straipsniuose, nepriklausomų tyrimų ataskaitose, viešose informacijos priemonėse, internete pateikiama nemažai informacijos apie galimą pavojų sveikatai, kurį gali sukelti kai kurių maisto priedų vartojimas.

Dažniausia minimi tokie sveikatos sutrikimai, kaip alergijos, dilgėlinė, išbėrimai, sloga, bronchų obstrukcija, bronchinė astma, migrena, šleikštulys, vėmimas,virškinimo sutrikimai, kasos, inkstų ligos, padidintas jautrumas kai kuriems medikamentams (aspirinui), vaikų elgesio sutrikimas (hiperaktyvumas). Įtariama, kad kai kurie maisto priedai gali turėti ir kancerogeninį poveikį.

Nors maisto priedų kiekiai reglamentuojami, medikams kelia nerimą besikeičiantys žmonių mitybos įpročiai. Jeigu žmogus nuolat maitinasi pusgaminiais, prifarširuotais to paties sintetinio maisto priedo, jo sukeliami negalavimai gali tapti chroniški.


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai ne tik dėl skonio

Prieskoniai vis atrandami naujai. Jie ne tik pagyvina ir pagardina maisto skonį, bet ir yra labai vertingi. Reikia nepamiršti, kad prieskoniai yra ne tik paruošti milteliai, bet ir žolelės, tad jų reikėtų vartoti kuo įvairesnių. "Prieskoniai...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Sėkmę lemia savas vardas

Sėkmę lemia savas vardas

Smunkanti mažmeninė prekyba verčia verslininkus plėsti privačių prekės ženklų asortimentą. Taip įvairios prekės atpinga 20 proc. Gamintojas tas pats, tik pavadinimas ant pakuotės - visai kitas. Tinklai "Iki", "Maxima",...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9