Spalio 18d. Pirmadienis

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Peržiūrų skaičius: 21544
Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie maisto priedų savybes, jų vartojimą bei reglamentavimą stokos. Kita vertus, valdininkai pripažįsta, kad vienareikšmio atsakymo, kaip suderinti maisto priedų naudą ir riziką nėra.

Šio atsakymo ieško visų šalių mokslininkai, medikai, mitybos specialistai, o kol kas už tinkamą maisto priedų naudojimą bei jų žymėjimą atsakingi gamintojai.

ES aktų leidžiami, vadinasi, saugūs

VMVT informuoja, kad maisto priedai pagal Europos Sąjungos (ES) teisės aktus leidžiami naudoti tik tuomet, kai po ilgalaikių bandymų su gyvūnais jie pripažįstami nekenksmingais. Maisto priedų vertinimą atlieka Europos maisto saugos tarnyba. Atsiradus naujiems duomenims apie neigiamą poveikį, maisto priedai vertinami iš naujo. Pavyzdžiui, pakartotinai atlikus tyrimus ir įvertinus, kad dažiklis E 128 (raudonasis G) gali kelti pavojų sveikatai, 2007 m. Europos Komisijos sprendimu jis buvo uždraustas.

Išsamūs tyrimai parodė, kad tik vienas žmogus iš tūkstančio yra alergiškas kuriam nors maisto priedui, todėl negalima teigti, kad maisto priedai dažnai būna alergijos priežastimi. Žymiai dažniau alergines reakcijas sukelia tradiciniai maisto produktai, tokie kaip karvės pienas, medus, graikiški riešutai, šokoladas, žemuogės, kiaušiniai ir kt.

2008 m. ES Parlamentas priėmė naują teisės aktą, kuriame įrašyta papildoma nuostata, kad maisto priedai neturi kenkti aplinkai, taip pat, kad jie gali būti vadinami natūraliais tik tuomet, kai 95 proc. medžiagų yra gamtinės kilmės.

VMVT tikrinimų metu nustatyti pažeidimai dėl maisto priedų sudaro nuo 0,5 iki 2,6 proc. visų pažeidimų. Dažniausiai pasitaikantys - neatliekama maisto priedų apskaita, maisto priedai sveriami metrologiškai nepatikrintomis svarstyklėmis, pasibaigę maisto priedų tinkamumo vartoti terminai, naudojamų maisto priedų pavadinimai neįrašyti į produktų technologines korteles, neteisingai paženklinti maisto priedai produktų etiketėse.

Daugiausia pažeidimų nustatyta dėl skonio stipriklio mononatrio glutamato E621 ir E330 žymimos citrinos rūgšties apskaitos ir naudojimo. Analizuojant 2006-2009 m maisto priedų laboratorinių tyrimų rezultatus, galima teigti, kad neatitikusių reikalavimų procentas svyruoja nuo 1 iki 1,5. Pavyzdžiui, 2009 m atlikti 135 maisto priedų tyrimai, neatitikusių reikalavimų atvejų nenustatyta, 2006 m. iš 132 tyrimų reikalavimų neatitiko 2, 2007 m. iš 259 - 4, 2008 m iš 288 - 3.

Vartotojų skundų dėl maisto priedų VMVT gauna labai retai, lyginant su kitais nusiskundimais, tai sudaro tik apie 0,5 proc.

Pagal higienos normą visi maisto produktai suskirstyti į 16 grupių. Kiekvienai maisto produktų grupei leidžiami naudoti tik tam tikri maisto priedai, griežtai nurodytos didžiausios jų leistinos dozės. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių sultyse jokie dažikliai neleidžiami, o nektaruose leidžiama visa eilė dažiklių. Specialistai suskaičiavę apie 360 maisto priedų rūšių.

"Gamintojai patys tvirtina gaminamų produktų receptūras. Vartotojai gali pasirinkti, kokius produktus pirkti, įvertinę ženklinimo etiketėse nurodytą sudėtį. Be abejonės, ekologiškas maistas yra sveikiausias. Tačiau produktai, kurių gamyboje panaudoti maisto priedai, ilgiau išsilaiko, suteikia norimą spalvą, aromatą, pagerina išvaizdą. VMVT nuolat agituoja gamintojus teikti rinkai kuo natūralesnius produktus, kad juose būtų kuo mažiau maisto priedų su "E", arba ieškoti galimybių visai jų nenaudoti", - teigiama tarnybos informacijoje.

Produktai be maisto priedų mums neįperkami

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės teigimu, į produktus dedami maisto priedų kiekiai paskaičiuojami taip, kad nekenktų žmonių sveikatai produktą vartojant kasdien. Taip pat turima galvoje, kad žmogus valgys ne vieną maisto produktą, kuriame yra tas pats priedas.

"Kitaip tariant, jei geriate limonado, kuriame yra saldiklio, ir valgote kokį nors konditerijos gaminį, leistina norma neviršijama. Be to, paskaičiuojama, kad jei gėrimo mes galime išgerti litrą-pusantro, sojų padažo vartojame tik šlakelį. Leidžiama paros dozė išreiškiama miligramais vienam kilogramui kūno masės", - aiškino specialistė.

S. Ščeponavičienė taip pat patvirtino, kad nuolat vyksta tyrimai, ir jei pasirodo mokslinė informacija apie priedo žalą, visa susijusi dokumentacija peržiūrima ir maistinis priedas gali būti uždraudžiamas. "Tenka susidurti su tokiais reiškiniais, kai kažkas leidžiama, vėliau stabdoma ar draudžiama. Visa internetinėje erdvėje esanti mokslinė informacija renkama ir analizuojama, stebimos tendencijos", - teigė pašnekovė.

Anot jos, šiuo metu bene labiausiai diskutuojama, ar galima vaikams vartoti maisto priedų turintį maistą. Tačiau toks maistas esą nėra uždraustas. Kita skaudi tema - glutamatai (E 620- E 650)). Anot mokslininkų, tai medžiaga, kuri "išklibina" sotumo ir alkio centro veiklą, todėl žmogus nuolat nori valgyti ir tunka. Tačiau teisės aktais jie taip pat neuždrausti.

"Mes norime, kad produktai būtų gero skonio, ilgiau galiotų, gražiai atrodytų ir būtų visiškai natūralūs. Taip nebūna. Dalį šių savybių suteikia maisto priedai. Nesame tokia ekonomiškai išsivysčiusi šalis, kad galėtume rinktis tik maistą be priedų, kuris, žinoma, brangesnis.

Kita vertus, yra daug natūralių maisto priedų, kurie buvo vartojami nuo seno, tik dabar pažymėti raide E. Pavyzdžiui, E162 - burokėlių raudonasis dažiklis, E163 - anticioninai, gaunami iš vaisių ir daržovių, E 260 - acto rūgštis, E300 - askorbo rūgštis, E330 - citrinų rūgštis, E270 - pieno rūgštis, E296 - obuolių rūgštis. Beje, ir tie patys nitritai lietuviams nuo seno žinomi kaip nitritinė druska - salietra", - pasakojo pašnekovė.

Anot jos, atsigaunant ekonomikai turėtų atsirasti daugiau natūralaus, brangaus, kokybiškesnio maisto. Turėtų plėstis ekologiškos maisto lentynos, kaip jau atsitikę turtingesnėse šalyse. Svarbiausiai, kad vartotojui būtų suteikta pilna informacija apie produkto sudėtį ir jis pats galėtų pasirinkti, ką dėti į pirkinių krepšelį. "Tai nereiškia, kad mūsų maistas nesaugus, tačiau visgi tiesa, kad kuo maistas natūralesnis, tuo jis sveikesnis", - svarstė pašnekovė.

Medikai: kai kurie maisto priedai sukelia lėtinius negalavimus

Lietuvos vartotojų instituto parengtoje informacijoje taip pat pabrėžiama, kad daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų, kadangi jie yra natūralūs. Pagal galimą žalą sveikatai maisto priedai tarp penkių pagrindinių rizikos veiksnių užima paskutinę vietą. Didesnę žalą žmonės patiria dėl mikrobinės maisto taršos, netinkamos ir nesubalansuotos mitybos, aplinkos užterštumo sąlygojamos maisto taršos, natūralių toksinų.

Kai kurie maisto priedai yra toksiški, tačiau, neviršijant leidžiamos paros dozės, sveikatai nekenkia. Kita vertus, jų perdozavimas gresia ilgalaikiu sveikatos sutrikimu ar net mirtimi. Kaip pavyzdį galima paminėti į mėsos gaminius dedamus nitritus (E250, E249). Patekęs į žmogaus organizmą didelis nitratų kiekis sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, veikia daugelio hormonų aktyvumą. Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu. Dėl to organizme atsiranda deguonies badas, kurį lydi klinikiniai apsinuodijimo požymiai.

Nealkoholinių gėrimų gamyboje naudojami konservantų, saldiklių ir sintetinių dažiklių kiekiai paskaičiuoti vidutinio suaugusio žmogaus masei (60 kg), o dažniausiai juos geria vaikai ir paaugliai, kurių kūno masė kelis kartus mažesnė. Jeigu vaikas per dieną išgeria 1, 1,5 ar 2 litrus gėrimo, jis gauna žymiai didesnį, sveikatai pavojingą medžiagų kiekį, kuris gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus, galvos svaigimą, nervinį drebulį.

Beje, britams pavyko išsireikalauti, kad jų šalyje parduodama coca cola neturėtų maisto priedų, kurie, kaip įrodė šios šalies mokslininkų tyrimas, vaikams sukelia hiperaktyvumo sindromą. Tačiau kitos šalys nepasekė britų pavyzdžiu.

Specialistus taip pat verčia nerimauti faktas, kad iš leidžiamų vartoti maisto priedų sąrašo vis išbraukiami anksčiau saugiais laikyti maisto priedai. Moksliniuose straipsniuose, nepriklausomų tyrimų ataskaitose, viešose informacijos priemonėse, internete pateikiama nemažai informacijos apie galimą pavojų sveikatai, kurį gali sukelti kai kurių maisto priedų vartojimas.

Dažniausia minimi tokie sveikatos sutrikimai, kaip alergijos, dilgėlinė, išbėrimai, sloga, bronchų obstrukcija, bronchinė astma, migrena, šleikštulys, vėmimas,virškinimo sutrikimai, kasos, inkstų ligos, padidintas jautrumas kai kuriems medikamentams (aspirinui), vaikų elgesio sutrikimas (hiperaktyvumas). Įtariama, kad kai kurie maisto priedai gali turėti ir kancerogeninį poveikį.

Nors maisto priedų kiekiai reglamentuojami, medikams kelia nerimą besikeičiantys žmonių mitybos įpročiai. Jeigu žmogus nuolat maitinasi pusgaminiais, prifarširuotais to paties sintetinio maisto priedo, jo sukeliami negalavimai gali tapti chroniški.


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Dirbtinė mėsa: ateities maistas?

Žmonių vis daugėjant, dirbtinės mėsos auginimas gali būti neišvengiama būtinybė siekiant išmaitinti visus ir visiškai nenualinti Žemės. Įvairių sričių skirtingų šalių mokslininkai parengė išsamią ataskaitą, kurioje teigiama, kad jei prognozės...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Vis blogėjantys mūsų mitybos įpročiai

Dažniausiai valgome apie 2-3 kartus per dieną. Taigi šis ritualas užima maždaug porą valandų mūsų paros laiko. Tačiau kaip dažnai savęs paklausiame, ar tai, ką valgome kasdien, nežaloja mūsų sveikatos? Nors nesveikas maistas kelia didžiulį...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Vyšnios vaisiuose yra cukrų, organinių rūgščių (...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kuo labiau sunokęs vaisius - tuo saldesnės bus jo sultys

Kiekvieną dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Detoksikacijos teorija

Detoksikacijos teorija

Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas - ne vienas ir tas pats

Pradėjusi edukacinę kampaniją "Suvalgyk sulčių!", Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių. "Šiuo metu rinkoje yra didelis...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila