Spalio 24d. Sekmadienis

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Peržiūrų skaičius: 23092
Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą.

Jau virė alų

Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė, šiame centre įrengtos penkios maisto technologijų tyrimų laboratorijos - pieno, mėsos ir žuvies, fermentacijos, duonos ir profesionali viešojo maitinimo technologijų laboratorija.

"Tikslas - modeliuoti realius maisto pramonėje vykstančius technologinius procesus. Tiesiog pas mus sudarytos galimybės pasiekti tuos pačius technologinius parametrus, kaip ir pramoninėje gamyboje, tik daug mažesniais žaliavų ir energijos kiekiais ir taip sukurti bei išbandyti naują produktą ar naują technologiją", - pasakojo profesorė.

Jeigu norite sukurti naują produktą ar naują technologiją, reikalingas nemažas kiekis žaliavų, energijos. Šiame centre pramonės įmonės turi galimybę išbandyti naujas idėjas, kuriant produktus ar technologijas.

"Mūsų mokslininkai turi nemažai inovatyvių idėjų, kurias galės išbandyti šiose laboratorijose. Anksčiau būdavo problematiška, nes įmonės nenorėdavo pirkti technologijų, kurios nėra išbandytos, neaiškios jų pritaikymo galimybės realioje gamyboje. Mokslines idėjas dabar mūsų mokslininkai galės išbandyti iki pat galo ir pramonei atiduoti jau patikrintą produktą', - tęsė prof. D. Leskauskaitė.

Pasak jos, iki šiol Lietuvos pramonės įmonės, norėdamos sukurti ir išbandyti naują produktą, važiuodavo į kitas šalis. "Tiesiog pirkdavo laboratorijų paslaugas, praleisdavo jose kažkiek laiko ir išbandydavo savo idėjas. Lietuvoje tokių galimybių nebuvo", - prisimena profesorė.

Šios laboratorijos itin reikalingos ir maisto technologijas studijuojantiems studentams, kurie įgaus daug praktinių įgūdžių. "Nė vienas darbdavys nenori priimti naujo darbuotojo, kuris neturi praktinės patirties", - aiškina centro įkūrėja.

Pasak jos, KTU alaus laboratorijoje naują alaus receptą jau kūrė viena laikinosios sostinės alaus bendrovė.

Kaip išsaugoti pieno baltymus?

Pieno laboratorijoje įrengta pieno terminio apdorojimo linija, kurioje yra galimybė pasterizuoti pieną 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje, išlaikant vieną sekundę.

"Šios technologijos jau naudojamos pramonėje. Žinome, kad kuo aukštesnėje temperatūroje pasterizuojame pieną, tuo labiau nukenčia pieno biologinė vertė. Prarandame vitaminus, mineralines medžiagas. Greitas temperatūros pakilimas leidžia išlaikyti biologinę vertę, kada ne taip drastiškai pakinta baltymai, neprarandame vitaminų", - technologijos privalumus vardija pašnekovė.

KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre jau pagaminti sūriai, kuriuos pagaminę, mokslininkai turi galimybę juos ištirti. "Kalbant apie sūrius, viena svarbiausių vartotojiškų savybių - tekstūra. Sausas, kietas, minkštas, trapus. Nuo to priklauso ir produkto skonio savybės. Mes turime prietaisus, su kuriais tyrinėjame sūrio trapumą, kietumą, minkštumą, elastingumą, kramotumumą, pjaustomumą ir visas kitas savybes. Prietaisas leidžia imituoti procesus, kurie vyksta žmogaus burnoje kramtant maistą", - tęsia prof. D. Leskauskaitė. Ji džiaugiasi, kad pieno laboratorijoje yra galimybė objektyviai įvertinti maisto produktų konsistenciją, naudojant matavimo prietaisą, o ne žmogaus jusles.

"Po atliktų bandymų visus pagamintus produktus suvalgo studentai", šypsosi profesorė.

Stebuklingos išrūgos

Išrūgos - tai produktas, kuris lieka po sūrio gamybos. Ilgą laiką išrūgas kaip gamybos procese likusį nereikalingą komponentą tiesiog sušerdavo gyvuliams.

KTU mokslininkai tvirtina - to daryti nereikia. "Iš išrūgų galima išgauti labai vertingus baltymus, kurie gali būti panaudoti kuriant kūdikiams skirtus mišinius ar maistą sportininkams. Išrūgų baltymai energetiškai ir biologiškai labai naudingi. Juose yra daug nepakeičiamų amino rūgščių. Šiuos baltymus galima naudoti kaip priedą majonezų, padažų gamyboje", - pasakoja prof. D. Leskauskaitė.

Pasak mokslininkės, gaminant varškę, varškės sūrius liekančias išrūgas taip pat galima panaudoti pramonėje. "Jos tinka gaminant emulsijas. Čia kalbame apie riebalus. Juk maisto produktuose turi būti riebalų, tik jų kiekis skiriasi. Vienų maisto komponentų įsisavinimą mes norime skatinti - vitaminų, mineralinių medžiagų, o kitų - pavyzdžiui, riebalų, įsisavinimą sumažinti. Taigi panaudojant išrūgų baltymus galima tuos "negerus" riebalus tarsi užrakinti" maisto matricoje, - vieną iš KTU doktoranto darbų pristato profesorė.

Kol kas šios emulsijos praktikoje nėra naudojamos, tačiau KTU laboratorijose jau atliekami bandymai, kaip šiais išrūgų baltymais stabilizuotos emulsijos sąveikauja su skrandžio sultimis, kaip vyksta jų virškinimas.

Beje, iš išrūgų baltymų galima pagaminti valgomą pakuotę. "Tiesa, ji tinka ne visiems produktams, tačiau plėvele galima padengti produktą, pavyzdžiui, pjaustytą obuolį. Jis greitai paruduoja, o gamintojams norisi jį naudoti, tarkim, puošiant pyragaičius. Obuolio skilteles galima padengti plėvele, kuri valgoma ir plika akimi nematoma", - mokslininkų atradimus atskleidžia prof. D. Leskauskaitė.

Braškių taip pat nereikėtų purkšti pavojingomis cheminėmis medžiagomis, nes būtų galima jas padengti baltymine plėvele.

Technologijos.lt


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Nesusirkime per šventes

Nesusirkime per šventes

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, turėtume būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūs esate vienas iš tų, kurie bando numesti svorio tiesiog nevalgant? Ar jūs praleidinėjate pusryčius ir kitus patiekalus? Ar jūs nuolat jaučiatės pavargęs (-usi)? Ar jūs praradote apetitą? Jei jūs teigiamai atsakėte į šiuos klausimus, jūs...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila