Gruodžio 9d. Pirmadienis

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Peržiūrų skaičius: 23092
Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą.

Jau virė alų

Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė, šiame centre įrengtos penkios maisto technologijų tyrimų laboratorijos - pieno, mėsos ir žuvies, fermentacijos, duonos ir profesionali viešojo maitinimo technologijų laboratorija.

"Tikslas - modeliuoti realius maisto pramonėje vykstančius technologinius procesus. Tiesiog pas mus sudarytos galimybės pasiekti tuos pačius technologinius parametrus, kaip ir pramoninėje gamyboje, tik daug mažesniais žaliavų ir energijos kiekiais ir taip sukurti bei išbandyti naują produktą ar naują technologiją", - pasakojo profesorė.

Jeigu norite sukurti naują produktą ar naują technologiją, reikalingas nemažas kiekis žaliavų, energijos. Šiame centre pramonės įmonės turi galimybę išbandyti naujas idėjas, kuriant produktus ar technologijas.

"Mūsų mokslininkai turi nemažai inovatyvių idėjų, kurias galės išbandyti šiose laboratorijose. Anksčiau būdavo problematiška, nes įmonės nenorėdavo pirkti technologijų, kurios nėra išbandytos, neaiškios jų pritaikymo galimybės realioje gamyboje. Mokslines idėjas dabar mūsų mokslininkai galės išbandyti iki pat galo ir pramonei atiduoti jau patikrintą produktą', - tęsė prof. D. Leskauskaitė.

Pasak jos, iki šiol Lietuvos pramonės įmonės, norėdamos sukurti ir išbandyti naują produktą, važiuodavo į kitas šalis. "Tiesiog pirkdavo laboratorijų paslaugas, praleisdavo jose kažkiek laiko ir išbandydavo savo idėjas. Lietuvoje tokių galimybių nebuvo", - prisimena profesorė.

Šios laboratorijos itin reikalingos ir maisto technologijas studijuojantiems studentams, kurie įgaus daug praktinių įgūdžių. "Nė vienas darbdavys nenori priimti naujo darbuotojo, kuris neturi praktinės patirties", - aiškina centro įkūrėja.

Pasak jos, KTU alaus laboratorijoje naują alaus receptą jau kūrė viena laikinosios sostinės alaus bendrovė.

Kaip išsaugoti pieno baltymus?

Pieno laboratorijoje įrengta pieno terminio apdorojimo linija, kurioje yra galimybė pasterizuoti pieną 121 laipsnio Celsijaus temperatūroje, išlaikant vieną sekundę.

"Šios technologijos jau naudojamos pramonėje. Žinome, kad kuo aukštesnėje temperatūroje pasterizuojame pieną, tuo labiau nukenčia pieno biologinė vertė. Prarandame vitaminus, mineralines medžiagas. Greitas temperatūros pakilimas leidžia išlaikyti biologinę vertę, kada ne taip drastiškai pakinta baltymai, neprarandame vitaminų", - technologijos privalumus vardija pašnekovė.

KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre jau pagaminti sūriai, kuriuos pagaminę, mokslininkai turi galimybę juos ištirti. "Kalbant apie sūrius, viena svarbiausių vartotojiškų savybių - tekstūra. Sausas, kietas, minkštas, trapus. Nuo to priklauso ir produkto skonio savybės. Mes turime prietaisus, su kuriais tyrinėjame sūrio trapumą, kietumą, minkštumą, elastingumą, kramotumumą, pjaustomumą ir visas kitas savybes. Prietaisas leidžia imituoti procesus, kurie vyksta žmogaus burnoje kramtant maistą", - tęsia prof. D. Leskauskaitė. Ji džiaugiasi, kad pieno laboratorijoje yra galimybė objektyviai įvertinti maisto produktų konsistenciją, naudojant matavimo prietaisą, o ne žmogaus jusles.

"Po atliktų bandymų visus pagamintus produktus suvalgo studentai", šypsosi profesorė.

Stebuklingos išrūgos

Išrūgos - tai produktas, kuris lieka po sūrio gamybos. Ilgą laiką išrūgas kaip gamybos procese likusį nereikalingą komponentą tiesiog sušerdavo gyvuliams.

KTU mokslininkai tvirtina - to daryti nereikia. "Iš išrūgų galima išgauti labai vertingus baltymus, kurie gali būti panaudoti kuriant kūdikiams skirtus mišinius ar maistą sportininkams. Išrūgų baltymai energetiškai ir biologiškai labai naudingi. Juose yra daug nepakeičiamų amino rūgščių. Šiuos baltymus galima naudoti kaip priedą majonezų, padažų gamyboje", - pasakoja prof. D. Leskauskaitė.

Pasak mokslininkės, gaminant varškę, varškės sūrius liekančias išrūgas taip pat galima panaudoti pramonėje. "Jos tinka gaminant emulsijas. Čia kalbame apie riebalus. Juk maisto produktuose turi būti riebalų, tik jų kiekis skiriasi. Vienų maisto komponentų įsisavinimą mes norime skatinti - vitaminų, mineralinių medžiagų, o kitų - pavyzdžiui, riebalų, įsisavinimą sumažinti. Taigi panaudojant išrūgų baltymus galima tuos "negerus" riebalus tarsi užrakinti" maisto matricoje, - vieną iš KTU doktoranto darbų pristato profesorė.

Kol kas šios emulsijos praktikoje nėra naudojamos, tačiau KTU laboratorijose jau atliekami bandymai, kaip šiais išrūgų baltymais stabilizuotos emulsijos sąveikauja su skrandžio sultimis, kaip vyksta jų virškinimas.

Beje, iš išrūgų baltymų galima pagaminti valgomą pakuotę. "Tiesa, ji tinka ne visiems produktams, tačiau plėvele galima padengti produktą, pavyzdžiui, pjaustytą obuolį. Jis greitai paruduoja, o gamintojams norisi jį naudoti, tarkim, puošiant pyragaičius. Obuolio skilteles galima padengti plėvele, kuri valgoma ir plika akimi nematoma", - mokslininkų atradimus atskleidžia prof. D. Leskauskaitė.

Braškių taip pat nereikėtų purkšti pavojingomis cheminėmis medžiagomis, nes būtų galima jas padengti baltymine plėvele.

Technologijos.lt


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Mityba pagal profesiją

Mityba pagal profesiją

"Darbo našumas" skamba kaip frazė iš sovietinių laikų, tačiau meluos tas, kas sakys, jog šiandien šie žodžiai neaktualūs. Nenori prarasti darbo – būk malonus, dirbk daug ir niekada nepakišk darbdaviui nedarbingumo lapelio. Šitą...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Jonizuotas vanduo pagerina kavos ir arbatos savybes

Net jei ryte kaip akis išdegę skubate į darbą, puodelis kavos arba arbatos tikriausiai vis tiek yra ištikimas Jūsų ryto palydovas, kuriam laiko rasite visada. Jei niekur neskubate – rasite laiko tuo labiau.Tačiau ar žinojote, kad naudojant...


Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Netinkamai maitintis mergaitės išmoksta iš motinų

Daugelis merginų jaučiasi kaltos, kai nerimaujant valgo viską kas papuola po ranka. Nemaža dalis jų nori būti plonos it šakaliukas. 4 merginos iš 10 jaučiasi kaltos, kai kiša ranką į bulvių traškučių pakelį ar į burną dedasi šokolado plytelę. Kaip...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Teisingi mitybos įpročiai - kelias  į sveiką gyvenseną

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Apie sausainius nekalėdinius

Apie sausainius nekalėdinius

Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai. Noriu pakalbėti apie...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

Subalansuota, sveika mityba yra neatsiejama sveiko žmogaus organizmo dalis ir ligų profilaktikos elementas, tai sveikos gyvensenos pagrindas, nuo kurio priklauso fizinis ir protinis žmogaus vystymasis, darbingumas, gyvenimo trukmė. Dėl šios...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


„Rochester“  imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

„Rochester“ imbierinių gėrimų naudojimo ypatumai

Vasara džiugina saulėtais orais taip tinkamais atostogoms, smagiam laisvalaikiui lauke, maudynėms, ilgiems vakariniams pasivaikščiojimams... Bet po karštų saulės spindulių norisi vėsumos gomuriui, atgaivos kūnui. Dalinamės gaiviais kokteiliais...


Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Perspėjame: "pesticidinės" citrinos visgi atsidurs parduotuvių lentynose

Šeštadienį pranešta, kad į Lietuvą neleista importuoti 25 600 kg šviežių citrinų "Eureka" (I klasė) iš Pietų Afrikos Respublikos, kadangi jose nustatyta net 10 kartų didžiausią leistiną normą viršijanti pesticidų likučių koncentracija....


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

cityrush cityrush cityrush cityrush cityrush