Liepos 13d. Pirmadienis

Leduose – E bomba

Peržiūrų skaičius: 26936
Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija.

Etiketė sudomino per vėlai

Savaitgalį pakelės parduotuvėje stabtelėjęs vyras nusipirko porą "+Ekstra" ledų porcijų. Už abi sumokėjo vos litą. Gaminio kaina ir išvaizda vyriškio sutuoktinei sukėlė abejonių ir ji atsisakė tai valgyti, tad ledus klaipėdietis sudorojo vienas.

Atidžiau pastudijuoti etiketę ir produkto sudėtį privertė paleisti viduriai.

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" pagal bendrovės" Vičiūnai ir Ko" užsakymą pagaminti ledai išsiskyrė ryškia ir spalvinga etikete. Nors ledų spalva labiau priminė sušaldytą pilkšvą masę.

Abejotinoje produkto sudėtyje buvo nurodyti net penki maisto priedai, pažymėti raide E.

"Ledai – toks produktas, kuris dažniausiai skiriamas vaikams. Tad pastudijavus jų sudėtį, kyla klausimas: kuo maitinami mūsų vaikai?" – stebėjosi pirkėjas.

Ne ką mažiau stebino ir kaina. Kokia gali būti produkto savikaina, kai net su nedidelės parduotuvės antkainiu viena porcija kainavo vos pusę lito?

Kalti agrastai?

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" direktoriaus Danieliaus Žigo nenustebino, kad nuo ledų kažkas sunegalavo.

Bendrovės istorijoje tai esą ne pirmas atvejis. Prieš keletą metų ledų gamintojai sulaukė moters, kuri taip pat piktinosi tokiu ledų poveikiu, skundo. Kaip vėliau paaiškėjo, kalti buvo agrastai.

"Daug tokių variantų yra buvę. Bet neaišku, ką tas žmogus valgė prieš tai. Gal tik ledams kaltę suvertė. Pasakymas "suviduriavau" – ne įrodymas", – samprotavo direktorius.

Pasak D.Žigo, kiekviena ledų siunta per dieną tiriama po kelis kartus. Tad galimi tikrintojų vizitai jo negąsdina.

Proga pasipelnyti per krizę

D.Žigo manymu, kaltinimai dėl produkcijos keliamų neigiamų pasekmių – viso labo prasimanymas bei noras pasipelnyti. Jis ne kartą girdėjo iš kolegų, kaip pirkėjai duonoje aptinka vinį ar leduose – stiklo gabalėlį.

"Nelogiška, – pastarąjį atvejį pakomentavo ledų gamintojas. – Stiklas nepralįstų pro dozatorių, filtrus. Gamybos linijos yra automatizuotos. Žmonės prie gaminamų produktų neprieina."

Pasak direktoriaus, maisto produktuose aptinkami "svetimkūniai" – galimybė pasipelnyti. Pirkėjas su tokiu "radiniu" kreipiasi į gamintoją, prašydamas piniginės kompensacijos mainais į tylą. Priešingu atveju, gąsdinama tikrintojais.

"Išmonės krizės laikais žmonės turi", – patikino jis.

Skiriasi tik etiketės

"Baltoji snaigė" gamina apie 15 rūšių ledų. Tačiau, pasak D.Žigo, visų jų sudėtis yra vienoda. Skiriasi tik etiketės.

Mat kiekvienas užsakovas pageidauja, kad etiketėje puikuotųsi jų firmos pavadinimas. Tad minėtieji "+Ekstra" savo sudėtimi yra tokie pat, kaip patys pigiausieji ledai, pardavinėjami didžiuosiuose prekybos centruose su jų logotipais.

"Į ledus dedame žaliavas, geresnes nei mūsų konkurentai. Jokių pakaitalų. Dedame ne išrūgų, o lieso pieno miltelius. Mes net padarome geresnius ledus, nei prašo užsakovas. Esame suinteresuoti geresne jų prekyba", – gyrėsi vadovas.

Tačiau klausimai dėl mažos kainos ir galimos ledų savikainos direktoriui nepatiko. Tai esą komercinė paslaptis.

Priedas trikdo virškinimą

Kai kurie ledų "+Ekstra" sudėtyje nurodyti maisto priedai patenka į turinčiųjų neigiamų savybių sąrašą, tačiau Lietuvoje jie yra leistini.

Prancūzijos "Villejuif" centras, tiriantis konservantų, dažų ir kitų maisto priedų poveikį žmogaus organizmui, parengė kenksmingų sveikatai maisto priedų sąrašą. Jame nurodomas ir ledų sudėtyje aptinkamas E 407 – tirštiklis, stingdiklis ir stabilizatorius.

Prancūzai šį maisto priedą nurodo kaip trikdantį virškinimą.

Dar vieno iš penkių maisto priedų poveikis tik tiriamas. E 471 atsidūrė tarp tų, kurie tik įtariami dėl galimo pavojaus.

Nekalta sudėtis

"Čia pagrindinė sudedamoji dalis – sušaldytas vanduo", – susipažinusi su ledų sudėtimi konstatavo Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Pagal receptūrą pirmiausia nurodomas tas ingredientas, kurio produkte yra daugiausia. Paskui visi vardijami mažėjančia tvarka.

Tačiau Maisto skyriaus vedėja pastebėjo, kad ledų sudėtis – gana nekalta. Be vandens, leduose dar yra cukraus ir miltelių, o visas medžiagas sujungia tirštikliai.

"Šie ledai – mažos energinės vertės, tad labiau tinka skaičiuojantiems kalorijas. Bet juose nėra kur kas pavojingesnių maisto priedų: konservantų, saldiklių", – aiškino specialistė.

Pasak J.Mačiulienės, pirkėjai turėtų susitaikyti su maisto priedų vartojimu daugelyje įvairių gaminių. Jų vengiantys tiesiog galėtų atidžiau studijuoti produktų sudėtį.

Specialistė pastebi, kad vartotojai su produkto sudėtimi kartais susipažįsta pavėluotai: nusipirkę gaminį arba sutrikus sveikatai.

"Jei vaikas suvalgys vieną tokių ledų porciją, nieko nenutiks. Nors visi ledai turi būti vartojami saikingai. Tegul tėvai žiūri, ką perka, ir pamoko vaikus", – patarė vedėja.


Gydytojos komentaras


Rita Seniūnaitė, Senamiesčio sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja

Kartais žmonės be reikalo baiminasi maisto priedų E. Ne visi jie yra kenksmingi. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į gamintoją, šalį, galiojimo terminą. Optimalus turi būti kainos ir kokybės santykis. Pigus produktas negali būti kokybiškas, ir atvirkščiai. Viduriavimas taip pat būna skirtingas. Tuštinimasis gali būti apsauginė organizmo reakcija į netinkamą produktą. Bet tai gali būti ir persivalgymo požymis. Jei nevalgęs žmogus iškart įveikė dvi ledų porcijas, tai kasa galėjo nesusitvarkyti su dideliu cukraus kiekiu. Nors dvi porcijos neturėjo sukelti viduriavimo.

Žymės: ledai , konservantai
Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis

Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...


Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Eutanazija. Kokios arbatos pageidausite?

Turiu klausimą: kaip nusprendžiate, kokią – juodą ar žalią arbatą gersite per pietų pertrauką? Žinoma, pagalvojate ir apie kavą. Galiausiai nutariate, kad kavos šiandienai pakaks, juk pusryčiams nemenką puodelį išmaukėte. Atsisakysite ir...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9