Gruodžio 6d. Penktadienis

Leduose – E bomba

Peržiūrų skaičius: 26936
Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija.

Etiketė sudomino per vėlai

Savaitgalį pakelės parduotuvėje stabtelėjęs vyras nusipirko porą "+Ekstra" ledų porcijų. Už abi sumokėjo vos litą. Gaminio kaina ir išvaizda vyriškio sutuoktinei sukėlė abejonių ir ji atsisakė tai valgyti, tad ledus klaipėdietis sudorojo vienas.

Atidžiau pastudijuoti etiketę ir produkto sudėtį privertė paleisti viduriai.

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" pagal bendrovės" Vičiūnai ir Ko" užsakymą pagaminti ledai išsiskyrė ryškia ir spalvinga etikete. Nors ledų spalva labiau priminė sušaldytą pilkšvą masę.

Abejotinoje produkto sudėtyje buvo nurodyti net penki maisto priedai, pažymėti raide E.

"Ledai – toks produktas, kuris dažniausiai skiriamas vaikams. Tad pastudijavus jų sudėtį, kyla klausimas: kuo maitinami mūsų vaikai?" – stebėjosi pirkėjas.

Ne ką mažiau stebino ir kaina. Kokia gali būti produkto savikaina, kai net su nedidelės parduotuvės antkainiu viena porcija kainavo vos pusę lito?

Kalti agrastai?

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" direktoriaus Danieliaus Žigo nenustebino, kad nuo ledų kažkas sunegalavo.

Bendrovės istorijoje tai esą ne pirmas atvejis. Prieš keletą metų ledų gamintojai sulaukė moters, kuri taip pat piktinosi tokiu ledų poveikiu, skundo. Kaip vėliau paaiškėjo, kalti buvo agrastai.

"Daug tokių variantų yra buvę. Bet neaišku, ką tas žmogus valgė prieš tai. Gal tik ledams kaltę suvertė. Pasakymas "suviduriavau" – ne įrodymas", – samprotavo direktorius.

Pasak D.Žigo, kiekviena ledų siunta per dieną tiriama po kelis kartus. Tad galimi tikrintojų vizitai jo negąsdina.

Proga pasipelnyti per krizę

D.Žigo manymu, kaltinimai dėl produkcijos keliamų neigiamų pasekmių – viso labo prasimanymas bei noras pasipelnyti. Jis ne kartą girdėjo iš kolegų, kaip pirkėjai duonoje aptinka vinį ar leduose – stiklo gabalėlį.

"Nelogiška, – pastarąjį atvejį pakomentavo ledų gamintojas. – Stiklas nepralįstų pro dozatorių, filtrus. Gamybos linijos yra automatizuotos. Žmonės prie gaminamų produktų neprieina."

Pasak direktoriaus, maisto produktuose aptinkami "svetimkūniai" – galimybė pasipelnyti. Pirkėjas su tokiu "radiniu" kreipiasi į gamintoją, prašydamas piniginės kompensacijos mainais į tylą. Priešingu atveju, gąsdinama tikrintojais.

"Išmonės krizės laikais žmonės turi", – patikino jis.

Skiriasi tik etiketės

"Baltoji snaigė" gamina apie 15 rūšių ledų. Tačiau, pasak D.Žigo, visų jų sudėtis yra vienoda. Skiriasi tik etiketės.

Mat kiekvienas užsakovas pageidauja, kad etiketėje puikuotųsi jų firmos pavadinimas. Tad minėtieji "+Ekstra" savo sudėtimi yra tokie pat, kaip patys pigiausieji ledai, pardavinėjami didžiuosiuose prekybos centruose su jų logotipais.

"Į ledus dedame žaliavas, geresnes nei mūsų konkurentai. Jokių pakaitalų. Dedame ne išrūgų, o lieso pieno miltelius. Mes net padarome geresnius ledus, nei prašo užsakovas. Esame suinteresuoti geresne jų prekyba", – gyrėsi vadovas.

Tačiau klausimai dėl mažos kainos ir galimos ledų savikainos direktoriui nepatiko. Tai esą komercinė paslaptis.

Priedas trikdo virškinimą

Kai kurie ledų "+Ekstra" sudėtyje nurodyti maisto priedai patenka į turinčiųjų neigiamų savybių sąrašą, tačiau Lietuvoje jie yra leistini.

Prancūzijos "Villejuif" centras, tiriantis konservantų, dažų ir kitų maisto priedų poveikį žmogaus organizmui, parengė kenksmingų sveikatai maisto priedų sąrašą. Jame nurodomas ir ledų sudėtyje aptinkamas E 407 – tirštiklis, stingdiklis ir stabilizatorius.

Prancūzai šį maisto priedą nurodo kaip trikdantį virškinimą.

Dar vieno iš penkių maisto priedų poveikis tik tiriamas. E 471 atsidūrė tarp tų, kurie tik įtariami dėl galimo pavojaus.

Nekalta sudėtis

"Čia pagrindinė sudedamoji dalis – sušaldytas vanduo", – susipažinusi su ledų sudėtimi konstatavo Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Pagal receptūrą pirmiausia nurodomas tas ingredientas, kurio produkte yra daugiausia. Paskui visi vardijami mažėjančia tvarka.

Tačiau Maisto skyriaus vedėja pastebėjo, kad ledų sudėtis – gana nekalta. Be vandens, leduose dar yra cukraus ir miltelių, o visas medžiagas sujungia tirštikliai.

"Šie ledai – mažos energinės vertės, tad labiau tinka skaičiuojantiems kalorijas. Bet juose nėra kur kas pavojingesnių maisto priedų: konservantų, saldiklių", – aiškino specialistė.

Pasak J.Mačiulienės, pirkėjai turėtų susitaikyti su maisto priedų vartojimu daugelyje įvairių gaminių. Jų vengiantys tiesiog galėtų atidžiau studijuoti produktų sudėtį.

Specialistė pastebi, kad vartotojai su produkto sudėtimi kartais susipažįsta pavėluotai: nusipirkę gaminį arba sutrikus sveikatai.

"Jei vaikas suvalgys vieną tokių ledų porciją, nieko nenutiks. Nors visi ledai turi būti vartojami saikingai. Tegul tėvai žiūri, ką perka, ir pamoko vaikus", – patarė vedėja.


Gydytojos komentaras


Rita Seniūnaitė, Senamiesčio sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja

Kartais žmonės be reikalo baiminasi maisto priedų E. Ne visi jie yra kenksmingi. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į gamintoją, šalį, galiojimo terminą. Optimalus turi būti kainos ir kokybės santykis. Pigus produktas negali būti kokybiškas, ir atvirkščiai. Viduriavimas taip pat būna skirtingas. Tuštinimasis gali būti apsauginė organizmo reakcija į netinkamą produktą. Bet tai gali būti ir persivalgymo požymis. Jei nevalgęs žmogus iškart įveikė dvi ledų porcijas, tai kasa galėjo nesusitvarkyti su dideliu cukraus kiekiu. Nors dvi porcijos neturėjo sukelti viduriavimo.

Žymės: ledai , konservantai

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Vakarietiškas mitybos modelis didina širdies ligų riziką

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos modelius, BBC cituoja...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai

Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

mingeda mingeda mingeda mingeda mingeda mingeda