Spalio 18d. Pirmadienis

Leduose – E bomba

Peržiūrų skaičius: 26936
Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija.

Etiketė sudomino per vėlai

Savaitgalį pakelės parduotuvėje stabtelėjęs vyras nusipirko porą "+Ekstra" ledų porcijų. Už abi sumokėjo vos litą. Gaminio kaina ir išvaizda vyriškio sutuoktinei sukėlė abejonių ir ji atsisakė tai valgyti, tad ledus klaipėdietis sudorojo vienas.

Atidžiau pastudijuoti etiketę ir produkto sudėtį privertė paleisti viduriai.

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" pagal bendrovės" Vičiūnai ir Ko" užsakymą pagaminti ledai išsiskyrė ryškia ir spalvinga etikete. Nors ledų spalva labiau priminė sušaldytą pilkšvą masę.

Abejotinoje produkto sudėtyje buvo nurodyti net penki maisto priedai, pažymėti raide E.

"Ledai – toks produktas, kuris dažniausiai skiriamas vaikams. Tad pastudijavus jų sudėtį, kyla klausimas: kuo maitinami mūsų vaikai?" – stebėjosi pirkėjas.

Ne ką mažiau stebino ir kaina. Kokia gali būti produkto savikaina, kai net su nedidelės parduotuvės antkainiu viena porcija kainavo vos pusę lito?

Kalti agrastai?

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" direktoriaus Danieliaus Žigo nenustebino, kad nuo ledų kažkas sunegalavo.

Bendrovės istorijoje tai esą ne pirmas atvejis. Prieš keletą metų ledų gamintojai sulaukė moters, kuri taip pat piktinosi tokiu ledų poveikiu, skundo. Kaip vėliau paaiškėjo, kalti buvo agrastai.

"Daug tokių variantų yra buvę. Bet neaišku, ką tas žmogus valgė prieš tai. Gal tik ledams kaltę suvertė. Pasakymas "suviduriavau" – ne įrodymas", – samprotavo direktorius.

Pasak D.Žigo, kiekviena ledų siunta per dieną tiriama po kelis kartus. Tad galimi tikrintojų vizitai jo negąsdina.

Proga pasipelnyti per krizę

D.Žigo manymu, kaltinimai dėl produkcijos keliamų neigiamų pasekmių – viso labo prasimanymas bei noras pasipelnyti. Jis ne kartą girdėjo iš kolegų, kaip pirkėjai duonoje aptinka vinį ar leduose – stiklo gabalėlį.

"Nelogiška, – pastarąjį atvejį pakomentavo ledų gamintojas. – Stiklas nepralįstų pro dozatorių, filtrus. Gamybos linijos yra automatizuotos. Žmonės prie gaminamų produktų neprieina."

Pasak direktoriaus, maisto produktuose aptinkami "svetimkūniai" – galimybė pasipelnyti. Pirkėjas su tokiu "radiniu" kreipiasi į gamintoją, prašydamas piniginės kompensacijos mainais į tylą. Priešingu atveju, gąsdinama tikrintojais.

"Išmonės krizės laikais žmonės turi", – patikino jis.

Skiriasi tik etiketės

"Baltoji snaigė" gamina apie 15 rūšių ledų. Tačiau, pasak D.Žigo, visų jų sudėtis yra vienoda. Skiriasi tik etiketės.

Mat kiekvienas užsakovas pageidauja, kad etiketėje puikuotųsi jų firmos pavadinimas. Tad minėtieji "+Ekstra" savo sudėtimi yra tokie pat, kaip patys pigiausieji ledai, pardavinėjami didžiuosiuose prekybos centruose su jų logotipais.

"Į ledus dedame žaliavas, geresnes nei mūsų konkurentai. Jokių pakaitalų. Dedame ne išrūgų, o lieso pieno miltelius. Mes net padarome geresnius ledus, nei prašo užsakovas. Esame suinteresuoti geresne jų prekyba", – gyrėsi vadovas.

Tačiau klausimai dėl mažos kainos ir galimos ledų savikainos direktoriui nepatiko. Tai esą komercinė paslaptis.

Priedas trikdo virškinimą

Kai kurie ledų "+Ekstra" sudėtyje nurodyti maisto priedai patenka į turinčiųjų neigiamų savybių sąrašą, tačiau Lietuvoje jie yra leistini.

Prancūzijos "Villejuif" centras, tiriantis konservantų, dažų ir kitų maisto priedų poveikį žmogaus organizmui, parengė kenksmingų sveikatai maisto priedų sąrašą. Jame nurodomas ir ledų sudėtyje aptinkamas E 407 – tirštiklis, stingdiklis ir stabilizatorius.

Prancūzai šį maisto priedą nurodo kaip trikdantį virškinimą.

Dar vieno iš penkių maisto priedų poveikis tik tiriamas. E 471 atsidūrė tarp tų, kurie tik įtariami dėl galimo pavojaus.

Nekalta sudėtis

"Čia pagrindinė sudedamoji dalis – sušaldytas vanduo", – susipažinusi su ledų sudėtimi konstatavo Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Pagal receptūrą pirmiausia nurodomas tas ingredientas, kurio produkte yra daugiausia. Paskui visi vardijami mažėjančia tvarka.

Tačiau Maisto skyriaus vedėja pastebėjo, kad ledų sudėtis – gana nekalta. Be vandens, leduose dar yra cukraus ir miltelių, o visas medžiagas sujungia tirštikliai.

"Šie ledai – mažos energinės vertės, tad labiau tinka skaičiuojantiems kalorijas. Bet juose nėra kur kas pavojingesnių maisto priedų: konservantų, saldiklių", – aiškino specialistė.

Pasak J.Mačiulienės, pirkėjai turėtų susitaikyti su maisto priedų vartojimu daugelyje įvairių gaminių. Jų vengiantys tiesiog galėtų atidžiau studijuoti produktų sudėtį.

Specialistė pastebi, kad vartotojai su produkto sudėtimi kartais susipažįsta pavėluotai: nusipirkę gaminį arba sutrikus sveikatai.

"Jei vaikas suvalgys vieną tokių ledų porciją, nieko nenutiks. Nors visi ledai turi būti vartojami saikingai. Tegul tėvai žiūri, ką perka, ir pamoko vaikus", – patarė vedėja.


Gydytojos komentaras


Rita Seniūnaitė, Senamiesčio sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja

Kartais žmonės be reikalo baiminasi maisto priedų E. Ne visi jie yra kenksmingi. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į gamintoją, šalį, galiojimo terminą. Optimalus turi būti kainos ir kokybės santykis. Pigus produktas negali būti kokybiškas, ir atvirkščiai. Viduriavimas taip pat būna skirtingas. Tuštinimasis gali būti apsauginė organizmo reakcija į netinkamą produktą. Bet tai gali būti ir persivalgymo požymis. Jei nevalgęs žmogus iškart įveikė dvi ledų porcijas, tai kasa galėjo nesusitvarkyti su dideliu cukraus kiekiu. Nors dvi porcijos neturėjo sukelti viduriavimo.

Žymės: ledai , konservantai

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Dėl antsvorio gali būti kaltas ir kalcio trūkumas

Kalcio trūkumas kelia ne tik osteoporozės, bet ir nutukimo pavojų. Lavalio universiteto (Kanada) mokslininkai iškėlė hipotezę, kad smegenys, nustatę, kad organizmui trūksta kalcio, tai siekia kompensuoti duodamos signalą suvartoti daugiau maisto....


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Šokolado nauda, apie kurią dar nežinojome (II dalis)

Britanijos mokslininkai atlikę tyrimus išsiaiškino, jog kasdien, nedideliais kiekiais vartojant juodąjį šokoladą oda apsaugoma nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Pastarieji įtakoja odos senėjimą bei raukšlių atsiradimą. Tyrimas parodė, kad...


Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Pyragaičiuose moteris aptiko pelėsio įdarą

Varškė su pelėsiu – tokį netikėtą įdarą aptiko klaipėdietė, nusipirkusi sluoksniuotų pyragaičių mokinių pamėgtoje bandelių parduotuvėje. Uostamiesčio centre netoli Simono Dacho progimnazijos įsikūrusią mažytę skanėstų ir bandelių parduotuvę...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Siūlo paragauti pomidorų, keičiančių maisto skonį

Jeigu kada pasitaikys galimybė paragauti pomidorų, išaugintų Kazuhisos Kato ir jo kolegų laboratorijoje, būkite atidūs. Tikėtina, kad praėjus kelioms valandoms po degustacijos, įprastas maistas jums kurį laiką atrodys visai neįprasto skonio. K....


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Kaip maitintis skirtingo amžiaus žmonėms?

Bėgant metams, žmogaus organizmo poreikiai keičiasi. Amerikiečių dietologė Elizabeth Somer išskyrė medžiagas, kuriomis skirtingo amžiaus žmonėms verta praturtinti racioną. Vyresniems nei 20 metų žmonėms reikėtų atidžiau sekti, jog mityboje...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečių košė padės sustiprėti

Kviečiai savo maistine verte neprilygsta grikiams, avižoms ar ryžiams, bet vis tiek laikomi labai vertingu maisto produktu. Kviečių košė rekomenduojama nutukus, sergant ateroskleroze, užkietėjus viduriams. Bet nerekomenduojama ją valgyti sergant...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila