Sausio 19d. Trečiadienis

Leduose – E bomba

Peržiūrų skaičius: 26936
Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija.

Etiketė sudomino per vėlai

Savaitgalį pakelės parduotuvėje stabtelėjęs vyras nusipirko porą "+Ekstra" ledų porcijų. Už abi sumokėjo vos litą. Gaminio kaina ir išvaizda vyriškio sutuoktinei sukėlė abejonių ir ji atsisakė tai valgyti, tad ledus klaipėdietis sudorojo vienas.

Atidžiau pastudijuoti etiketę ir produkto sudėtį privertė paleisti viduriai.

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" pagal bendrovės" Vičiūnai ir Ko" užsakymą pagaminti ledai išsiskyrė ryškia ir spalvinga etikete. Nors ledų spalva labiau priminė sušaldytą pilkšvą masę.

Abejotinoje produkto sudėtyje buvo nurodyti net penki maisto priedai, pažymėti raide E.

"Ledai – toks produktas, kuris dažniausiai skiriamas vaikams. Tad pastudijavus jų sudėtį, kyla klausimas: kuo maitinami mūsų vaikai?" – stebėjosi pirkėjas.

Ne ką mažiau stebino ir kaina. Kokia gali būti produkto savikaina, kai net su nedidelės parduotuvės antkainiu viena porcija kainavo vos pusę lito?

Kalti agrastai?

Tauragiškių įmonės "Baltoji snaigė" direktoriaus Danieliaus Žigo nenustebino, kad nuo ledų kažkas sunegalavo.

Bendrovės istorijoje tai esą ne pirmas atvejis. Prieš keletą metų ledų gamintojai sulaukė moters, kuri taip pat piktinosi tokiu ledų poveikiu, skundo. Kaip vėliau paaiškėjo, kalti buvo agrastai.

"Daug tokių variantų yra buvę. Bet neaišku, ką tas žmogus valgė prieš tai. Gal tik ledams kaltę suvertė. Pasakymas "suviduriavau" – ne įrodymas", – samprotavo direktorius.

Pasak D.Žigo, kiekviena ledų siunta per dieną tiriama po kelis kartus. Tad galimi tikrintojų vizitai jo negąsdina.

Proga pasipelnyti per krizę

D.Žigo manymu, kaltinimai dėl produkcijos keliamų neigiamų pasekmių – viso labo prasimanymas bei noras pasipelnyti. Jis ne kartą girdėjo iš kolegų, kaip pirkėjai duonoje aptinka vinį ar leduose – stiklo gabalėlį.

"Nelogiška, – pastarąjį atvejį pakomentavo ledų gamintojas. – Stiklas nepralįstų pro dozatorių, filtrus. Gamybos linijos yra automatizuotos. Žmonės prie gaminamų produktų neprieina."

Pasak direktoriaus, maisto produktuose aptinkami "svetimkūniai" – galimybė pasipelnyti. Pirkėjas su tokiu "radiniu" kreipiasi į gamintoją, prašydamas piniginės kompensacijos mainais į tylą. Priešingu atveju, gąsdinama tikrintojais.

"Išmonės krizės laikais žmonės turi", – patikino jis.

Skiriasi tik etiketės

"Baltoji snaigė" gamina apie 15 rūšių ledų. Tačiau, pasak D.Žigo, visų jų sudėtis yra vienoda. Skiriasi tik etiketės.

Mat kiekvienas užsakovas pageidauja, kad etiketėje puikuotųsi jų firmos pavadinimas. Tad minėtieji "+Ekstra" savo sudėtimi yra tokie pat, kaip patys pigiausieji ledai, pardavinėjami didžiuosiuose prekybos centruose su jų logotipais.

"Į ledus dedame žaliavas, geresnes nei mūsų konkurentai. Jokių pakaitalų. Dedame ne išrūgų, o lieso pieno miltelius. Mes net padarome geresnius ledus, nei prašo užsakovas. Esame suinteresuoti geresne jų prekyba", – gyrėsi vadovas.

Tačiau klausimai dėl mažos kainos ir galimos ledų savikainos direktoriui nepatiko. Tai esą komercinė paslaptis.

Priedas trikdo virškinimą

Kai kurie ledų "+Ekstra" sudėtyje nurodyti maisto priedai patenka į turinčiųjų neigiamų savybių sąrašą, tačiau Lietuvoje jie yra leistini.

Prancūzijos "Villejuif" centras, tiriantis konservantų, dažų ir kitų maisto priedų poveikį žmogaus organizmui, parengė kenksmingų sveikatai maisto priedų sąrašą. Jame nurodomas ir ledų sudėtyje aptinkamas E 407 – tirštiklis, stingdiklis ir stabilizatorius.

Prancūzai šį maisto priedą nurodo kaip trikdantį virškinimą.

Dar vieno iš penkių maisto priedų poveikis tik tiriamas. E 471 atsidūrė tarp tų, kurie tik įtariami dėl galimo pavojaus.

Nekalta sudėtis

"Čia pagrindinė sudedamoji dalis – sušaldytas vanduo", – susipažinusi su ledų sudėtimi konstatavo Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Pagal receptūrą pirmiausia nurodomas tas ingredientas, kurio produkte yra daugiausia. Paskui visi vardijami mažėjančia tvarka.

Tačiau Maisto skyriaus vedėja pastebėjo, kad ledų sudėtis – gana nekalta. Be vandens, leduose dar yra cukraus ir miltelių, o visas medžiagas sujungia tirštikliai.

"Šie ledai – mažos energinės vertės, tad labiau tinka skaičiuojantiems kalorijas. Bet juose nėra kur kas pavojingesnių maisto priedų: konservantų, saldiklių", – aiškino specialistė.

Pasak J.Mačiulienės, pirkėjai turėtų susitaikyti su maisto priedų vartojimu daugelyje įvairių gaminių. Jų vengiantys tiesiog galėtų atidžiau studijuoti produktų sudėtį.

Specialistė pastebi, kad vartotojai su produkto sudėtimi kartais susipažįsta pavėluotai: nusipirkę gaminį arba sutrikus sveikatai.

"Jei vaikas suvalgys vieną tokių ledų porciją, nieko nenutiks. Nors visi ledai turi būti vartojami saikingai. Tegul tėvai žiūri, ką perka, ir pamoko vaikus", – patarė vedėja.


Gydytojos komentaras


Rita Seniūnaitė, Senamiesčio sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja

Kartais žmonės be reikalo baiminasi maisto priedų E. Ne visi jie yra kenksmingi. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į gamintoją, šalį, galiojimo terminą. Optimalus turi būti kainos ir kokybės santykis. Pigus produktas negali būti kokybiškas, ir atvirkščiai. Viduriavimas taip pat būna skirtingas. Tuštinimasis gali būti apsauginė organizmo reakcija į netinkamą produktą. Bet tai gali būti ir persivalgymo požymis. Jei nevalgęs žmogus iškart įveikė dvi ledų porcijas, tai kasa galėjo nesusitvarkyti su dideliu cukraus kiekiu. Nors dvi porcijos neturėjo sukelti viduriavimo.

Žymės: ledai , konservantai

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Ar saugu valgyti lietuviškus grybus?

Įsibėgėjus grybų sezonui į Radiacinės saugos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos kreipiasi sunerimę gyventojai. Prisiminę avariją Černobylio atominėje elektrinėje, jie vis dar baiminasi dėl grybų taršos, norėtų įsitikinti, kad grybai,...


Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

Rafinuotas maistas gali prišaukti vėžį

kalbiname Panevėžio apskrities ligoninės Chemoterapijos ir onkologijos skyriaus vedėją Birutę ŠIMKIENĘ. – Visuomenė sunerimusi – apie onkologines ligas kalbama vis dažniau. Daugelį šeimų jau palietė ši skaudi rykštė, laidojami šių ligų...


Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

5 patarimai, kaip saugiai pagaminti šventinius patiekalus

Jeigu norite švenčių metu neapsinuodyti maistu, ruošiant patiekalus būtina laikytis kelių taisyklių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, į ką ruošiant maistą reikia atkreipti dėmesį. Esant palankioms augimo sąlygoms,...


Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą

JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Grybai – skanu, bet ar sveika?

Grybai – skanu, bet ar sveika?

Ar nepersivalgysime šiemet grybų, kuriems augti šiemet klimatinės sąlygos buvo itin palankios. Kokia iš jų nauda, kokios grybų maistinės savybės? Sveikatos specialistai teigia, kad grybai yra maistingi, o gamtininkai tvirtina, kad jie sveiki...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent". Knygos "Neįkainojama: sąžiningos...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9