Spalio 21d. Ketvirtadienis

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

2012 Balandžio 24d.
Peržiūrų skaičius: 25656
Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau gyvena", neseniai išleistą ir lietuvių kalba. Šįkart jis kalba apie dietų poveikį, patarimus gerti daug vandens, žmonių svorio tipus bei soją.

 

Nemažai žmonių domisi sveika mityba. Viena tokių – mano mama ir devintajame dešimtmetyje mums, vaikams , reikėjo valgyti visagrūdžius makaronus su bolognese padažu iš sojos. Tačiau mama pati pastebėjo, kad iš to nieko neišeina… Gal žinote, kodėl?

Ir kodėl būtų turėję? Grūdai nėra natūralus žmogaus maistas, tik pastarųjų dešimtmečių išsigalvojimas. O soja yra nuodingas augalas, neskirtas žmogui. Beveik nėra įrodymų, kad soja anksčiau būtų valgyta Azijoje. Sojos pupelėse labai gausu baltymų. Taigi ji būtų puikus maistas. Vadinasi, ji turėjo labai stipriai gintis antikūniais. Azijoje iš seniau žinomas tik sojos padažo naudojimas, tačiau jam pupelės turėdavo ilgai fermentuotis. Sojos vartojimas pirmą kartą įrodytas Mandžiūrijoje, kai ją užėmė japonai.

O kaip dar naudotos sojos pupelės?

Iki 1945 m. soja buvo reikalinga kaip žaliava plastmasei. Unitazams, automobilių kėbulams gaminti. Paskui nafta išstūmė sojos išspaudas. Kur dabar dėti baltymus? Bandė soja šerti gyvulius, bet šie jos nevirškino. Tik atradus spaudimą karštu būdu tapo įmanoma išspaudomis šerti kiaules. Vėliau buvo ieškoma mokesnių adresatų, kuriais pasirodė besančios sveikata susirūpinusios moterys ir sportininkai.

Moterys tiki dietologų rekomendacijomis. Ar jos tapo lieknesnės?

Jos tiesiog didesnės lengvatikės ir tuščiagarbės.

Kodėl taip sakote? Ką mityba turi bendra su tuštybe?

Sveika mityba pateikiama kaip rūpinimosi savo grožiu dalis. Net ir kvailiausios dietos turi padaryti mus "gražius ir sveikus". Jei dieta vadintųsi "Einšteino", niekas ja nesidomėtų. Beje, teigiama, kad reikia gerti daug skysčių. Kiek litrų rekomenduojama išgerti?

Nuo dviejų iki trijų.

Dalyvavau vienoje televizijos laidoje, kur priešais mane sėdėjo medicinos mokslų daktarė. Ji sakė, kad reikia daug gerti. Aš paklausiau: "Kaip čia išeina? Agurkas turi 97 procentus vandens, obuolių sultys – 87 procentus. Ar dabar jau reikia prie agurko ką nors suvalgyti, o prie sulčių – dar ko nors atsigerti? Vandens kiekis kietuose maisto produktuose yra toks pat, kaip ir skystuose. Lęšiai turi 77 procentus vandens, net kepta dešra vis dar tebeturi 60 procentų. Kiekviena mitybos patarėja žino, kad patarimas daug gerti yra nesąmonė. Ji matuoja moterų intelektą. Moterys gali būti žiaurios viena kitai.

Norite pasakyti, kad sąmoningai rekomenduojami klaidingi veiksmai?

Taip, nes tai teikia galios pojūtį. Galėjimas nurodinėti kitiems teikia pasitenkinimą. "Stebėkite skysčių vartojimą, sekite kalorijas, sekite riebalų balansą, vitaminus, omega-3 rūgštis etc. Jei to nedarysite, būsite stori, seni, ligoti ir šlykštūs." Kai žmogus bijo, jis nebegali logiškai mąstyti, tad galima jį valdyti, dalijant vis naujus patarimus. Jei jie neveikia, žmogus, be abejonės, yra pats kaltas, nes per mažai stengėsi. Pavyzdžiui, oficiali nuostata – reikia gerti, kol dar nesi ištroškęs – yra tokia pat protinga, kaip ir patarimas šlapintis, kol dar nenori. Šis patarimas jau yra baigęsis mirtimi nuo apsinuodijimo vandeniu. Tai labai kenkia vaikams, jie visada su savim turi gertuves su obuolių sultimis ir vis geria, nes jos saldžios. Nuolat tokiu būdu gaudami kalorijų, jie mažiau valgo. Jiems trūksta medžiagos, kurios reikia, kad vanduo vėl pasišalintų iš organizmo – druskos.Be druskos nėra šlapimo. Geriant toliau, galima gauti plaučių ar smegenų edemą. Yra pasitaikę sportininkų ir dietos besilaikančių moterų mirties atvejų. Kas pataria: mažiau druskos, daugiau vandens, turėtų žinoti, ką pataria.

Tuomet dar pakalbėkime apie vaikų mitybos įpročius. Kodėl vaikai taip mėgsta gruzdintas bulvytes?

Bulvės yra nakties augalas ir daugelis iš jų – nuodingos. Mes išvedėme nuodus iš gumbo, tačiau lupenose vis dar tebėra čakonino. Kadangi šiandien daug mamų leidžia vaikams valgyti bulves su lupenomis, pasitaiko apsinuodijimų – nes vaikai daug jautresni nei mamos.Čakoninas nuodingumu prilygsta strichninui. Yra tik vienas metodas pašalinti nuodus – sudėti bulves į gruzdintuvę. Virimo nepakanka. Todėl vaikai mėgsta bulvytes. Mes, vidurio europiečiai, gimstame su 40 procentų viso kūno riebalų. Vėliau riebalų kiekis staigiai krinta. Nuo 6 iki 10 metų amžiaus tarpsnyje mes teturime pusę šio riebalų kiekio. Kadangi vaikai dėl savo plonų rankų ir kojų greičiau sušąla nei suaugusieji, jiems reikia maistingų produktų.

Kodėl yra storų ir lieknų žmonių?

Visų pirma yra du skirtingi kūno struktūros tipai: piknikai, apvalesni, ir leptosominio tipo, liesieji. Tai įgimta. Be to, egzistuoja dvi didžiosios svorio reguliavimo sistemos – seksualiniai ir streso hormonai.Pradėkime nuo seksualinių hormonų: iš pradžių mergaičių kūnai būna panašūs į berniukų. Lytiškai subrendus, joms atsiranda riebalų sluoksnis, kad būtų galima išnešioti kūdikį ir berniukai matytų, kad mergaitė jau pasiruošusi. O sendami žmonės vėl suplonėja. Beje, gimus pirmam vaikui, daugelis vyrų užsiaugina "alaus pilvuką".

Kodėl?!

Tikrai ne nuo alaus! Vyrai labiau domisi jaunomis moterimis nei naujagimiais. Biologijos požiūriu, tai negerai, reikia, kad patinėlis rūpintųsi motina ir kūdikiu. Todėl gimus vaikui, vyrų testosterono kiekis staigiai krinta. Jei iškastruosime gaidį, jis nusipenės. O vyras, atsiradus palikuonims, darosi naminis ir storėja.

O ką bendra su svoriu turi streso hormonai?

Žmonės, atsidūrę beviltiškoje padėtyje, turintys problemų darbe ir namie, išskiria daug kortizolio. Kaip veikia kortizolis, žinome iš medikamento kortizono – jis veda prie vadinamojo Kušingo sindromo. Žmonės storėja. Be to, didėja rizika susirgti diabetu ir gauti širdies smūgį. Todėl daugelis storulių, veikiami streso, tik dar labiau sustorėja.

Vadinasi, dietos storuliams turi priešingą poveikį?

Visiškai teisingai: stambus priauga svorio. Tai biologija.

O liesieji?

Jie reaguoja priešingai. Liesieji, veikiami streso, sulysta. Dėl šios priežasties dauguma liesų terapeutų negali suprasti, kodėl dietos storulius dar labiau storina. Jei liesieji badauja, jie sulysta. Reikia žinoti šias skirtingas organizmo reakcijas prieš imantis patarinėti žmogui dėl jo svorio.

Tai ką daryti? Spjauti į visas rekomendacijas?

Tiesiog nėra "sveikos mitybos" visiems. Kiekvienas žmogus yra kitoks, nėra visiems optimalaus batų dydžio. Kiekvienam žmogui reikia ko kito ir jis tai gauna. Maistas turi būti geras. Nes tai, kas negerai, negali būti sveika, ir nesvarbu, kas tai rekomenduoja.

Grynas.lt

Žymės: sveika mityba , mityba , dieta

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Vaikų vegetarų nebūna

Vaikų vegetarų nebūna

Vegetariška dieta vaikams nėra tinkama ir netradicinį gyvenimo būdą pasirinkę tėvai vaikams savų įpročių piršti neturėtų, teigia Lietuvos medikai. Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga vis dažniau sulaukia gyventojų klausimų apie tėvų valia...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

SVEIKA MITYBA – SVARBIAUSIA KELYJE Į GYVENIMO KOKYBĘ

Gyvenimo kokybė – tai žmogaus pasitenkinimas jo esamo gyvenimo veiksniais: jo sveikata, gyvenimo aplinka, aplinkybėmis, kultūra ir kitais aspektais. Tačiau pačiu svarbiausiu veiksniu išlieka mūsų sveikata, kuri yra unikali vertybė, gamtos...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila