Birželio 14d. Pirmadienis

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

2012 Balandžio 24d.
Peržiūrų skaičius: 25656
Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau gyvena", neseniai išleistą ir lietuvių kalba. Šįkart jis kalba apie dietų poveikį, patarimus gerti daug vandens, žmonių svorio tipus bei soją.

 

Nemažai žmonių domisi sveika mityba. Viena tokių – mano mama ir devintajame dešimtmetyje mums, vaikams , reikėjo valgyti visagrūdžius makaronus su bolognese padažu iš sojos. Tačiau mama pati pastebėjo, kad iš to nieko neišeina… Gal žinote, kodėl?

Ir kodėl būtų turėję? Grūdai nėra natūralus žmogaus maistas, tik pastarųjų dešimtmečių išsigalvojimas. O soja yra nuodingas augalas, neskirtas žmogui. Beveik nėra įrodymų, kad soja anksčiau būtų valgyta Azijoje. Sojos pupelėse labai gausu baltymų. Taigi ji būtų puikus maistas. Vadinasi, ji turėjo labai stipriai gintis antikūniais. Azijoje iš seniau žinomas tik sojos padažo naudojimas, tačiau jam pupelės turėdavo ilgai fermentuotis. Sojos vartojimas pirmą kartą įrodytas Mandžiūrijoje, kai ją užėmė japonai.

O kaip dar naudotos sojos pupelės?

Iki 1945 m. soja buvo reikalinga kaip žaliava plastmasei. Unitazams, automobilių kėbulams gaminti. Paskui nafta išstūmė sojos išspaudas. Kur dabar dėti baltymus? Bandė soja šerti gyvulius, bet šie jos nevirškino. Tik atradus spaudimą karštu būdu tapo įmanoma išspaudomis šerti kiaules. Vėliau buvo ieškoma mokesnių adresatų, kuriais pasirodė besančios sveikata susirūpinusios moterys ir sportininkai.

Moterys tiki dietologų rekomendacijomis. Ar jos tapo lieknesnės?

Jos tiesiog didesnės lengvatikės ir tuščiagarbės.

Kodėl taip sakote? Ką mityba turi bendra su tuštybe?

Sveika mityba pateikiama kaip rūpinimosi savo grožiu dalis. Net ir kvailiausios dietos turi padaryti mus "gražius ir sveikus". Jei dieta vadintųsi "Einšteino", niekas ja nesidomėtų. Beje, teigiama, kad reikia gerti daug skysčių. Kiek litrų rekomenduojama išgerti?

Nuo dviejų iki trijų.

Dalyvavau vienoje televizijos laidoje, kur priešais mane sėdėjo medicinos mokslų daktarė. Ji sakė, kad reikia daug gerti. Aš paklausiau: "Kaip čia išeina? Agurkas turi 97 procentus vandens, obuolių sultys – 87 procentus. Ar dabar jau reikia prie agurko ką nors suvalgyti, o prie sulčių – dar ko nors atsigerti? Vandens kiekis kietuose maisto produktuose yra toks pat, kaip ir skystuose. Lęšiai turi 77 procentus vandens, net kepta dešra vis dar tebeturi 60 procentų. Kiekviena mitybos patarėja žino, kad patarimas daug gerti yra nesąmonė. Ji matuoja moterų intelektą. Moterys gali būti žiaurios viena kitai.

Norite pasakyti, kad sąmoningai rekomenduojami klaidingi veiksmai?

Taip, nes tai teikia galios pojūtį. Galėjimas nurodinėti kitiems teikia pasitenkinimą. "Stebėkite skysčių vartojimą, sekite kalorijas, sekite riebalų balansą, vitaminus, omega-3 rūgštis etc. Jei to nedarysite, būsite stori, seni, ligoti ir šlykštūs." Kai žmogus bijo, jis nebegali logiškai mąstyti, tad galima jį valdyti, dalijant vis naujus patarimus. Jei jie neveikia, žmogus, be abejonės, yra pats kaltas, nes per mažai stengėsi. Pavyzdžiui, oficiali nuostata – reikia gerti, kol dar nesi ištroškęs – yra tokia pat protinga, kaip ir patarimas šlapintis, kol dar nenori. Šis patarimas jau yra baigęsis mirtimi nuo apsinuodijimo vandeniu. Tai labai kenkia vaikams, jie visada su savim turi gertuves su obuolių sultimis ir vis geria, nes jos saldžios. Nuolat tokiu būdu gaudami kalorijų, jie mažiau valgo. Jiems trūksta medžiagos, kurios reikia, kad vanduo vėl pasišalintų iš organizmo – druskos.Be druskos nėra šlapimo. Geriant toliau, galima gauti plaučių ar smegenų edemą. Yra pasitaikę sportininkų ir dietos besilaikančių moterų mirties atvejų. Kas pataria: mažiau druskos, daugiau vandens, turėtų žinoti, ką pataria.

Tuomet dar pakalbėkime apie vaikų mitybos įpročius. Kodėl vaikai taip mėgsta gruzdintas bulvytes?

Bulvės yra nakties augalas ir daugelis iš jų – nuodingos. Mes išvedėme nuodus iš gumbo, tačiau lupenose vis dar tebėra čakonino. Kadangi šiandien daug mamų leidžia vaikams valgyti bulves su lupenomis, pasitaiko apsinuodijimų – nes vaikai daug jautresni nei mamos.Čakoninas nuodingumu prilygsta strichninui. Yra tik vienas metodas pašalinti nuodus – sudėti bulves į gruzdintuvę. Virimo nepakanka. Todėl vaikai mėgsta bulvytes. Mes, vidurio europiečiai, gimstame su 40 procentų viso kūno riebalų. Vėliau riebalų kiekis staigiai krinta. Nuo 6 iki 10 metų amžiaus tarpsnyje mes teturime pusę šio riebalų kiekio. Kadangi vaikai dėl savo plonų rankų ir kojų greičiau sušąla nei suaugusieji, jiems reikia maistingų produktų.

Kodėl yra storų ir lieknų žmonių?

Visų pirma yra du skirtingi kūno struktūros tipai: piknikai, apvalesni, ir leptosominio tipo, liesieji. Tai įgimta. Be to, egzistuoja dvi didžiosios svorio reguliavimo sistemos – seksualiniai ir streso hormonai.Pradėkime nuo seksualinių hormonų: iš pradžių mergaičių kūnai būna panašūs į berniukų. Lytiškai subrendus, joms atsiranda riebalų sluoksnis, kad būtų galima išnešioti kūdikį ir berniukai matytų, kad mergaitė jau pasiruošusi. O sendami žmonės vėl suplonėja. Beje, gimus pirmam vaikui, daugelis vyrų užsiaugina "alaus pilvuką".

Kodėl?!

Tikrai ne nuo alaus! Vyrai labiau domisi jaunomis moterimis nei naujagimiais. Biologijos požiūriu, tai negerai, reikia, kad patinėlis rūpintųsi motina ir kūdikiu. Todėl gimus vaikui, vyrų testosterono kiekis staigiai krinta. Jei iškastruosime gaidį, jis nusipenės. O vyras, atsiradus palikuonims, darosi naminis ir storėja.

O ką bendra su svoriu turi streso hormonai?

Žmonės, atsidūrę beviltiškoje padėtyje, turintys problemų darbe ir namie, išskiria daug kortizolio. Kaip veikia kortizolis, žinome iš medikamento kortizono – jis veda prie vadinamojo Kušingo sindromo. Žmonės storėja. Be to, didėja rizika susirgti diabetu ir gauti širdies smūgį. Todėl daugelis storulių, veikiami streso, tik dar labiau sustorėja.

Vadinasi, dietos storuliams turi priešingą poveikį?

Visiškai teisingai: stambus priauga svorio. Tai biologija.

O liesieji?

Jie reaguoja priešingai. Liesieji, veikiami streso, sulysta. Dėl šios priežasties dauguma liesų terapeutų negali suprasti, kodėl dietos storulius dar labiau storina. Jei liesieji badauja, jie sulysta. Reikia žinoti šias skirtingas organizmo reakcijas prieš imantis patarinėti žmogui dėl jo svorio.

Tai ką daryti? Spjauti į visas rekomendacijas?

Tiesiog nėra "sveikos mitybos" visiems. Kiekvienas žmogus yra kitoks, nėra visiems optimalaus batų dydžio. Kiekvienam žmogui reikia ko kito ir jis tai gauna. Maistas turi būti geras. Nes tai, kas negerai, negali būti sveika, ir nesvarbu, kas tai rekomenduoja.

Grynas.lt

Žymės: sveika mityba , mityba , dieta
Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Apelsinas – ne tik maistas

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Tahini - jūsų grožiui ir sveikatai

Sezamo pasta, arba kitaip - tahini, tai maltų sezamų sėklų pasta. Naudojama gaminant gausybę patiekalų. Tahini yra pagrindinis humuso ingredientas - suteikiantis trintų avinžirnių masei savito skonio, riebumo ir būdingo malonaus kartumo. Tai pat...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys?

Su kuo geriamos sultys? Tikros sultys VALGOMOS. Ir vienos. Jei sultys spaustos (iš vaisių, uogų ar daržovių), o ne pagamintos iš koncentrato pridedant sintetinių kvapų ir kitų medžiagų, jos yra ne tik labai vertingos, bet ir sočios. Apie natūralių...


Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Lietuviška mėsa – ir iš užsienio

Prekybos centrai ir turgavietės giriasi parduodantys tik lietuvišką kiaulieną. Tačiau Lietuvoje užauginamų kiaulių nepakaktų patenkinti net vieno prekybos tinklo poreikiui. Kaltina turgaus prekiautojus Aiškaus kriterijaus, kaip atskirti, ar...


TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...


E neliks tik produktų pavadinimuose

E neliks tik produktų pavadinimuose

Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9