Balandžio 16d. Penktadienis

Karti tiesa apie alų

2013 Gruodžio 5d.
Peržiūrų skaičius: 62496
Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o daugelis net ir kasdienybės. Vasaros sezono metu regis dėl visai nekaltos priežasties, kaip sakoma, - noro "atsigaivinti", iš parduotuvių lentynų alus tiesiog dėžėmis iššluojamas.

Nors alus žinomas jau seniai, o apynys visoje Europoje auginamas daugiau kaip 1000 metų, iki šiol nėra visiškai aišku, kaip šis "gėrimas" veikia žmogaus organizmą.

Alus kelia grėsmę ir moteriškumui, ir vyriškumui

Jau seniai buvo pastebėta, kad nuo spiritinių gėrimų vyrai moteriškėja, o moterys vyriškėja. Iš visų gėrimų negatyviausiai vyrų ir moterų organizmo lytinius hormonus veikia būtent alus. Vyrams vystosi moteriški požymiai, taip pat impotencija, o pas moteris grubėja balsas, charakteris, kinta veido plaukuotumas. Alų vartojančio vyro organizme vyrišką hormoną testosteroną palaipsniui pakeičia moteriškieji estrogenai. Ypatingai kinta figūra - plečiasi dubuo, riebalai kaupiasi pagal moterišką tipą - šlaunyse. Pilvo raumenys silpnėja ir atsiranda "alaus pilvas", auga riebalų prisipildžiusios krūtys. Priversta kiekvieną dieną perpumpuoti papildomą skysčių kiekį, gaunamą su alumi, širdis ženkliai padidėja, sienelės tampa plonos ir nukarusios, o iš išorės apauga riebalais. Vystosi išeminė širdies liga ir padidėja infarkto tikimybė (išgeriantiems 6 bokalus alaus vienu metu mirtino miokardo infarkto tikimybė padidėja net 6 kartus). Fizinis krūvis vis sunkiau pakeliamas, atsiranda dusulys. Gydytojai šį sindromą vadina "alaus" arba "Bavarijos" širdimi. Darosi vis problematiškiau atlikti vyriškas pareigas. Vystosi impotencija, potraukį moterims keičia potraukis alkoholiui. Tuo tarpu normalioje būsenoje esantis moters organizmas pasigamina tiek estrogeno, kiek jam tuo reikia. Jei moteris geria alų ir tokiu būdu į organizmą papildomai tiekia moterišką hormoną gali padidėti jos gimda, suvešėti gimdos ir makšties audiniai, kiaušintakiuose išsiskirti papildomas išskyros ir gleivės, sutrikti mėnesinių ciklas. Dėl viso to kyla realus pavojus moters vaisingumui. Jei vyrams alaus gėrimas sumažina potraukį priešingai lyčiai, tai moterims, priešingai- padidina. Tuomet merginų lytinis potraukis toks stiprus, kad protas jau nesugeba kontroliuoti hipertrofuoto geismo.

Apynys ir jo paslaptys

Pasirodo, kad apynių kankorėžiuose, kurie naudojami suteikti alui specifinį kartų skonį, yra 8-prenilnaringeninas. Panašios medžiagos yra ir kitose augaluose pvz. raudonajame dobile, liucernoje. Liaudies medicina seniai žinojo jų poveikį, todėl bandė apsaugoti, kad gyvuliai per daug neprisivalgytų tokių augalų ir jiems negrėstų nevaisingumas.

Botanikos požiūriu, artimiausiu apynio giminaičiu yra kanapė. Apyniuose taip pat yra narkotinių medžiagų, nors ir žymiai mažesnė koncentracija. Be to, apynys pagamina truputį opijatų. Priklausomybė alui formuojasi ne taip pastebimai ir daug greičiau, nei kitiems alkoholiniams gėrimams, o gydymas kiek sudėtingesnis nei įprasto alkoholizmo. Psichoterapeutai teigia, kad priklausomybė formuojasi net bealkoholiniam alui. Charakteringa, kad alaus alkoholikai kartais susiduria su narkotinio "kaulų laužymo" simptomais. Šie faktai nuo 1999 m. plačiai aptarinėjamas specialioje mokslinėje literatūroje, bet plačiam gyventojų ratui ši informacija praktiškai lieka uždara.

Šis straipsnis jokiu būdu nėra kvietimas pereiti nuo alaus prie žymiai stipresnių alkoholinių gaminių - vyno ir degtinės. Kadangi bet kokie spiritiniai gaminiai veda prie vyrų ir moterų hormoninių pažeidimų, nes laikui bėgant, alkoholis pažeidžia funkcijas ir veda prie sėklidės audinių, sėklidžių, antinksčių, kepenų pakitimų, kurie reguliuoja žmogaus hormoninį foną. Bet pagrindinį smūgį alkoholis suduoda smegenims, nužudydamas jų ląsteles, o pirmiausia pačias sudėtingiausias smegenų žievės funkcijas. Tokiu būdu, truputį suprastintai galima sakyti, kad jei žmogus iš pradžių nori tapti moraliniu degradu, o po to impotentu, tai jis geria degtinę, o jei pirmenybę teikia atbuliniam eiliškumui tai geria alų.

Plačios apimties tyrimų apie alaus poveikį žmogaus organizmui iki šiol nėra padaryta, dėl gerai suprantamos interesų kovos. Visgi, yra duomenys, kad alaus vartojimas padidina krūties vėžio tikimybę daugiau nei 30%, nežiūrint į išgertą alaus kiekį. Alus sukelia visą spektrą akių ligų. Rizika išsivystyti kataraktai ir makulopatijai (geltonojo taško distrofijai, vedančiai į aklumą) padidėja 1.5-3 kartus.

Alus blogiau ir už degtinę

Alkoholio broga gaminama miežių salyklo pagrindu, kurio angliavandenius alaus mielės perdirba į etilo spiritą. Bet be etilo spirito mielės išskiria metilą, propilą, izo- amilą, sudėtingus eterius, aldehidus, ketonus. Kai tų nuodų ir etilo spirito prisikaupia pakankamai, mielės žūsta, nes aplinka tampa netinkama tolimesniam jų gyvenimui. Paruoštas alus realizuojamas vartotojams, kartais net nefiltruojanti šių mikroorganizmų liekanų. Todėl liaudyje teisingai sakoma: "Alus - ne degtinė." Iš tiesų, pagal savo toksines charakteristikas alus, įskaitant jo suvartojimo kiekį, daug kartų blogesnis už degtinę, jis net kenksmingesnis už naminukę, kadangi degtinei gaminti naudojamas specialiai išvalytas spiritas. Ir nors spiritas - nuodai, pirmiausiai ardantys smegenis, jo gamintojai didžiuojasi tuo, kad išvalo jį nuo dar toksiškesnių medžiagų. Sutinkamai su degtinės standartu jie neturi viršyti 3 mg/l, (litrui) o aluje šių toksinų yra 50-100 mg/l. Būtent dėl šios priežasties apsinuodijimas alumi būna daug sunkesnis.

Šio "gėrimo" mėgėjai sako, kad jiems patinka jo skonis. Daugelis alaus mėgėjų atsisako vartoti bealkoholinį alų, atsakydami, kad jo prastas skonis. Bet eksperimentiniai tyrimai parodė, kad uždengus etiketes, jie neatskiria bealkoholinio alaus nuo įprasto. Alaus rinka persiorientavo į jaunimą, kuriam ne tiek svarbi kaina, kiek alaus "simbolinės savybės", aktyviai peršamos reklamos pagalba. Be to kai kuriose šalyse, pavyzdžiui Rusijoje, alaus rinką kontroliuoja užsienio kapitalas. Alaus suvartojimas čia siekia daugiau nei 60 litrų vienam žmogui. O Vakarų Europos šalyse alaus suvartojimas mažėja, net Vokietijoje ir Belgijoje, nors tuo pačiu gamyba auga. Pasirodo šio "gėrimo" perteklius išliejamas trečiojo pasaulio šalims.

Kol alkoholio industrija sėkmingai plečia transnacionalinių kompanijų tinklą, prisidengdama nekaltais pavadinimais, taip vadinamų "alaus alkoholikų" ratas plečiasi. Bandymas tai pažaboti visuomet susilaukia kritikos, o griežtinamus įstatymus tuo pat metu norima sušvelninti. Kol tokia interesų kova vyksta ir Lietuvoje, krepšinio šalyje, oranžinio kamuolio mėgėjų ratas gali pamažu siaurėti. Nors ir šiuo metu jau nėra tiksliai aišku, kas- alus ar krepšinis- yra antroji religija Lietuvoje?

Vaida Liutkutė

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos

atstovė ryšiams su visuomene

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Moksleivių valgiaraštyje – ir dilgėlių sriuba

Vietoj kepsnio - burokėlių kotletai, o įprastos mėsiškos sriubos - avietės su ryžiais. Tokie patiekalai bus siūlomi mokykloje. Nuo rudens kai kurie uostamiesčio moksleiviai patiekalus galės rinktis ir iš sveikuolių meniu. Pagrindinė mokykla...


Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės...


Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Kvercetinas (medžiaga, esanti daugelyje vaisių ir daržovių) mažina riziką susirgti gripu, rašo sciencedaily.com. Kvercetino yra įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, raudonuosiuose svogūnuose, vynuogėse, šilauogėse ar brokoliuose....


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Apie gerą aliejų virtuvėje: alyvuogių aliejus

Virtuvėje jis yra labai reikalingas. Ypač vasarą, kada tiek daug žalumynų, o ir ne tik. Be gero aliejaus gera virtuvė vargiai išsiverčia. Juk pirmas dalykas, kurį pastebime nesėkmingai pavalgę, kokioje nors nelabai aiškioje maitinimo įstaigoje,...


Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šarminio jonizuoto vandens savybės

Šiame straipsnyje Jums atskleisime šarminio jonizuoto teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


Natūralus medus - ir ekologiškas

Natūralus medus - ir ekologiškas

Per pastaruosius dešimtmečius daugelis sveikais laikytų produktų įgijo įvairiausių antrininkų, kurie sveikatai naudingomis savybėmis jau nebepasižymi. O kaip yra su medumi? "Vakarų ekspreso" kalbintas bitininkas Kęstutis Preikšaitis...


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Sunkmetis skatina daržoves auginti patiems

Augalų sėklų pardavėjai pastebi, kad gyventojai sodina daugiau daržovių ir bulvių. Susidomėjimas daržininkyste ypač pastebimas didesniuose miestuose. Dabar pats metas sėti daržoves, todėl parduotuvėse - žmonių antplūdis. Pirkėjai baiminasi...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9