Rugsėjo 15d. Sekmadienis

Kalorijos dar ne viskas

2013 Vasario 13d.
Peržiūrų skaičius: 29368
Kalorijos dar ne viskas

Norite žinoti tikrą paslaptį?

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja daugiau. Tinkama mityba gali padėti sumažinti daugelio ligų susirgimo riziką, iš kurių pačios baisiausios yra širdies ligos ir vėžys.

Siekiant sveikai maitintis reikėtų valgyti kuo įvairesnį maistą, riboti kai kurių produktų, bei gėrimų vartojimą ir skaičiuoti kalorijas. Gera dieta siūlo subalansuotą mitybą kuri: sumažina blogojo cholesterolio kiekį, normalizuoja kraujo spaudimą ir padeda kontroliuoti kūno svorį.

Tam, kad jūsų kūnas galėtų tinkamai funkcionuoti, jam būtina tinkama maistinių medžiagų kombinacija:

Angliavandeniai. Jie yra pirminis jūsų dietos amunicijos šaltinis. Kūnas naudoja angliavandenius, jis skaido juos į gliukozę, kuri gali būti skubiai panaudojama arba kaupiama kūne vėlesniam laikui. Jei gliukozės per daug, ji kaupiama kaip riebalai. Yra du angliavandenių tipai – paprastieji ir kompleksiniai. Cukrūs yra paprastieji angliavandeniai. Skaidulos ir krakmolas yra kompleksiniai angliavandeniai.

Baltymai. Baltymai reikalingi kūnui raumenų, bei kitų audinių augimui ir išlaikymui. Taip pat jie reikalingi hormonų gamyboje. Kaip ir angliavandeniai, pertekliniai baltymai kaupiami kūne kaip riebalai. Yra du pagrindiniai baltymų tipai, tai augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai. Gyvulinės kilmės baltymų šaltiniuose daug cholesterolio, bei sočiųjų riebalų.

Riebalai. Kad ir kaip keista būtų, kūnui taip pat reikalingi ir riebalai. Kūnui reikalingi tiek sotieji, tiek ir nesotieji riebalai. Nors sotieji riebalai gali padidinti sveikatos problemų riziką, visgi nedidelis jų kiekis yra reikalingas. Nesotieji riebalai yra sveiki riebalai, bet jeigu jie apdorojami, jie gali virsti trans-riebalais, t.y. mūsų kūnui labai kenksmingais

riebalais, kuriuos naudoja daugybės produktų gamyboje. Lietuvoje jau galima yra produktų ant kurių pakuočių yra nurodytas sudėtyje esančių trans-riebalų kiekis. Ši informacija yra labai aktuali vartotojams, todėl pirkdami maisto produktus būtinai atsižvelkite i trans-riebalų kiekį. Reikėtų vengti vartoti šiuos riebalus.

Vitaminai. Turbūt visi žino, kad jie yra reikalingi. Vitaminai atlieka skirtingas užduotis mūsų kūne. Jie gali padėti išlaikyti metabolizmo lygį, padėti išlikti energingam ir tiesioginė šio žodžio prasme gelbėti gyvybes. Yra pastebėta, kad kai kurie vitaminai gali apsaugoti nuo ligų. Pvz. vitaminai A,C ir E dar vadinami antioksidantais, gali padėti apsaugoti kūną nuo arterijų ligų. B1 vitaminas reikalingas nervų bei virškinimo sistemų funkcionavimui. B3 padeda detoksifikuoti (išvalyti) kūną. B2 vitaminas būtinas normaliam ląstelių augimui. Vitaminas D padeda kūnui absorbuoti (įsisavinti) kalcį. Vitaminas K reikalingas kraujo krešėjimui. Žinoma reikėtų paminėti ir seną gerą vitaminą C, kuris jau senai yra visų vertinamas.

Norėdami sukurti maistingųjų medžiagų kupiną, bei subalansuotą mitybą jūs turite laikytis kelių taisyklių. Kas dieną stenkitės vartoti kuo daugiau ir kuo įvairesnių daržovių ir vaisių. Nepamirkite sveikų grūdų produktų, liesų pieno produktų. Riebalai turėtų sudaryti 10-30 proc. jūsų dienos kalorijų kiekio. Didžioji dalis riebalų turėtų būti nesotieji riebalai, tik apie 10 proc, riebalų turėtų būti sotieji. Stenkitės vartoti tik neriebius produktus. Išmeskite iš mitybos trans riebalų (hidrogenizuotų) riebalų turinčius produktus. Rinkitės kuo mažiau apdorotus maisto produktus. Geriausias pasirinkimas – natūraliai augintos daržovės, grūdai, naminių gyvulių mėsa.

http://www.kunasvisamgyvenimui.lt


M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Pakeiskite tai, kaip jūs valgote

Teisinga dieta – gražus kūnas…Ko gero jūs jau žinote, kad tinkamų maistinių medžiagų trūkumas gali įtakoti kūno atliekamų funkcijų kokybę. Todėl sveika mityba yra labai svarbi. Dabar tai žino visi, tačiau vis dar atsiranda mitų, kurie...


Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Mityba: kodėl tampame maisto įkaitais?

Valgymas – malonumas. Tačiau daugelis žmonių tai užmiršta ir kemša maistą tarsi dalyvautų lenktynėse. Kaip netapti maisto įkaitais? "Maždaug tris kartus per savaitę prisikraunu keturias penkias lėkštes maisto ir pradedu nesustodama...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Trešnėse – besiraitantis įdaras

Trešnėse – besiraitantis įdaras

Ketinantys paskanauti trešnių klaipėdiečiai turėtų būti atidūs. Uogose, atvežtose iš kitų šalių, aptikta daugybė kirminų. Pranešimų apie lervomis užterštas trešnes sulaukiama kas antrą dieną. Klaipėdietė Diana Krasauskienė pasakojo, jog trešnes...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatuose esančios medžiagos moterims gali sumažinti tikimybę susirgti krūtų vėžiu, teigia JAV mokslininkai. Tam tikros šių vaisių rūgštys vyrišką hormoną androgeną paverčia moteriškuoju estrogenu, o tai yra svarbus veiksnys, ar moteris gali...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9