Spalio 21d. Ketvirtadienis

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

2014 Birželio 30d.
Peržiūrų skaičius: 20706
Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?

15min.lt pokalbis apie vandens rūšis ir naudą organizmui su UAB „Druskininkų Rasa“ komercijos direktoriumi Šarūnu Bardausku.

- Ką privalu žinoti vartotojui, renkantis vandenį prekybos vietoje? Į ką pirmiausia atkreipti dėmesį?

- Pirmiausia reikėtų išsirinkti pačią vandens rūšį. Nors parduotuvių lentynose galima rasti labai daug įvairaus vandens, kurio kaina yra panaši, tačiau svarbu suprasti, jog šio vandens kokybė skiriasi. Nepriklausomai nuo gamintojo, vanduo yra skirstomas į 4 rūšis.

Aukščiausias kokybės vanduo yra natūralus mineralinis vanduo. Jam yra taikomi patys griežčiausi reikalavimai. Žemesnės kokybės – šaltinio vanduo. Trečiasis (pagal kokybę) - stalo vanduo. Žemiausios kokybės vandeniu yra laikomas geriamas vanduo. Mokant skaityti etiketes, išsirinkti geros kokybės produktą yra labai lengva.

Taip pat svarbu žinoti, jog natūralus mineralinis vanduo taip pat yra skirstomas į dar 3 grupes: mažai mineralų turintį (500 mlg/l), vidutiniškai mineralinių medžiagų turintį (500 – 1500 mlg/l) ir daug mineralinių medžiagų turintį (nuo 1500 mlg/l) vandenį.

- Kaip žinoti, kuris mineralinis vanduo yra labiausiai tinkamas?

- Kiekvienas vanduo atlieka tam tikrą funkciją. Mažai mineralinių medžiagų turintis vanduo yra skirtas kasdieniniam vartojimui be jokių apribojimų (gaminant maistą ir pan.). Šis vanduo labiausiai atitinka geriamąjį vandenį, tačiau yra aukštesnės kokybės produktas. Viena pagrindinių šio mineralinio vandens funkcijų – dalyvauti maisto apykaitos precesuose, valyti organizmą, pašalinti virškinimo atliekas.

Vartojant šį vandenį pastoviai, organizmas yra valomas. Tačiau šis vanduo organizmo nepapildo mineralinėmis medžiagomis. Nuolatos vartoti vien tik tokį mineralinį vandenį nėra tikslinga, kadangi organizmas negauna reikiamų mineralinių medžiagų.

Vidutiniškai mineralinių medžiagų turinčio vandens galima naudoti pakankamai daug, nes mineralų koncentracija nėra labai aukšta. Tuo pačiu, vartojant šios rūšies vandenį, organizmas jau šiek tiek yra papildomas ir mineralinėmis medžiagos.

Trečioji grupė – daug mineralinių medžiagų turintis vanduo - yra skirtas organizmo papildymui mineralinėmis medžiagomis. Toks vanduo gali būti skirtas profilaktiniam gydymui. Iš vandens žmogaus organizmas mineralines medžiagas pasisavina lengviausiai (sunkiau iš maisto produktų, cheminių preparatų).

Tačiau yra ir antroji medalio pusė. Pastoviai vartojant vien tik tokios rūšies mineralinį vandenį organizmas šiek tiek išsilepina, pripranta lengviausiu keliu įsisavinti mineralines medžiagas ir nebe taip noriai jas įsisavina iš kitų šaltinių.

Vadovaujantis sveikos gyvensenos principais, mineralinius vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis. Tarkime, dvi savaites - mažai mineralų turintį mineralinį, kitas dvi - daug mineralų turintį mineralinį vandenį. Savaitgaliais, kuomet organizmas yra labiau apkrautas sunkesniu maistu, galite gerti daugiau mineralų turintį vandenį, nes šis vanduo, dažnu atveju, palengvina virškinimą.

Didžiausia problema, su kuria susiduria vartotojas, - gamintojai dažniausiai siūlo kažkokios vienos rūšies mineralinį vandenį. Jie savo reklamoje teigia, kad būtent tos rūšies vanduo yra geriausias. Tokiu būdu vartotojas yra paprasčiausiai klaidinamas. Visą laiką gerti tik vienos rūšies vandenį nėra tikslinga. Turi būti balansas. Todėl vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis.

- Ar aukštos mineralizacijos mineralinio vandens vartojimui yra taikomi kokie nors apribojimai? Ar jį gali gerti nėščiosios? Tam tikromis lėtinėmis ar skrandžio ligomis sergantys žmonės?

- Svarbu žinoti, kokių mineralų konkrečiam žmogui reikėtų vengti. Matote, kiekvienas mineralinis vanduo turi savo mineralų kompoziciją. Ant etiketės yra nurodoma, kiek šiame vandenyje yra magnio, kalcio, kalio ir kt mineralinių medžiagų. Kiekvienam žmogui pagal jo amžiaus grupę, sveikatos grupę gydytojai rekomenduoja tam tikras reikalingas mineralų grupes.

Labai dažnai prekyboje yra sutinkami daug mineralų turintys mineraliniai vandenys, kurių pagrindinė sudedamoji dalis - natris ir chloras. Faktiškai, išgarinus tokį vandenį, gautume natrio chloridą, o tai yra druska. Sergant tam tikromis ligomis negalima gerti vandens, kuriame yra daug natrio, jeigu žmogui paskirta natrio dieta. Taigi, kartojuosi, reikia atkreipti dėmesį, kokių mineralų yra daug, - viskas yra nurodoma etiketėse.

Nėščiosioms labiausiai patartina yra vartoti mažai mineralų turintį vandenį. Lietuvoje turime keletą mažai mineralinių medžiagų turinčių vandenų, kurie yra tinkami netgi kūdikiams. Juose, kaip taisyklė, turi būti ypatingai mažai natrio.

- Ką rekomenduojate rinktis: gazuotą ar negazuotą vandenį?

- Šis klausimas yra - diskusijų objektas net ir tarp gydytojų. Vieningos nuomonės nėra. Pusė teigia vieną, pusė – kitą.

Gazuotas vanduo gali būti netinkamas turintiems skrandžio opą. Tačiau pati angliarūgštė nėra kenksminga žmogaus organizmui. Tarkime, jeigu mėgstate gerti vandenį tiesiai iš plastmasinio butelio ilgesnį laiką (pavyzdžiui, savaitę), siūlau rinktis gazuotą vandenį.

Angliarūgštė, esanti gazuotame vandenyje, veikia kaip konservantas. Nuo žmogaus lūpų į vandenį (geriant iš butelio) patenka įvairūs mikrobai, kurie bėgant laikui dauginasi. Gazuotas vanduo faktiškai visą laiką išlieka šviežias, nes angliarūgštė neleidžia daugintis mikroorganizmams butelyje.

Tačiau kuris yra geresnis – negalėčiau atsakyti. Pats mielai renkuosi tiek vieną, tiek kitą.

- Ar tiesa, kad gazuotas vanduo sukelia celiulitą?

- Gydytoju teigimu, tai yra mitas.


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto priprantama kaip prie narkotikų

Prie nevisaverčio maisto net tik priprantama kaip prie kokaino, bet jis lygiai taip pat pakeičia žmogaus smegenis, teigia mokslininkai. Kaip praneša portalas healthhday.com, eksperimentuojant su žiurkėmis, kurios buvo neribotai šeriamos labai...


Alus – vyrų priešas!

Alus – vyrų priešas!

Britai garsėja alaus barais ir tamsiuoju alumi, o lietuviai mielai kelia bokalą po sunkios darbo dienos ar per šventes. Tačiau nors daugelis ir laiko alų visiškai nekaltu gėrimu, jis gali stipriai pakirsti sveikatą. "Alus gerti sveika"?...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Koks sumuštinis yra sveikiausias?

Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila