Sausio 15d. Penktadienis

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

2014 Birželio 30d.
Peržiūrų skaičius: 20706
Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?

15min.lt pokalbis apie vandens rūšis ir naudą organizmui su UAB „Druskininkų Rasa“ komercijos direktoriumi Šarūnu Bardausku.

- Ką privalu žinoti vartotojui, renkantis vandenį prekybos vietoje? Į ką pirmiausia atkreipti dėmesį?

- Pirmiausia reikėtų išsirinkti pačią vandens rūšį. Nors parduotuvių lentynose galima rasti labai daug įvairaus vandens, kurio kaina yra panaši, tačiau svarbu suprasti, jog šio vandens kokybė skiriasi. Nepriklausomai nuo gamintojo, vanduo yra skirstomas į 4 rūšis.

Aukščiausias kokybės vanduo yra natūralus mineralinis vanduo. Jam yra taikomi patys griežčiausi reikalavimai. Žemesnės kokybės – šaltinio vanduo. Trečiasis (pagal kokybę) - stalo vanduo. Žemiausios kokybės vandeniu yra laikomas geriamas vanduo. Mokant skaityti etiketes, išsirinkti geros kokybės produktą yra labai lengva.

Taip pat svarbu žinoti, jog natūralus mineralinis vanduo taip pat yra skirstomas į dar 3 grupes: mažai mineralų turintį (500 mlg/l), vidutiniškai mineralinių medžiagų turintį (500 – 1500 mlg/l) ir daug mineralinių medžiagų turintį (nuo 1500 mlg/l) vandenį.

- Kaip žinoti, kuris mineralinis vanduo yra labiausiai tinkamas?

- Kiekvienas vanduo atlieka tam tikrą funkciją. Mažai mineralinių medžiagų turintis vanduo yra skirtas kasdieniniam vartojimui be jokių apribojimų (gaminant maistą ir pan.). Šis vanduo labiausiai atitinka geriamąjį vandenį, tačiau yra aukštesnės kokybės produktas. Viena pagrindinių šio mineralinio vandens funkcijų – dalyvauti maisto apykaitos precesuose, valyti organizmą, pašalinti virškinimo atliekas.

Vartojant šį vandenį pastoviai, organizmas yra valomas. Tačiau šis vanduo organizmo nepapildo mineralinėmis medžiagomis. Nuolatos vartoti vien tik tokį mineralinį vandenį nėra tikslinga, kadangi organizmas negauna reikiamų mineralinių medžiagų.

Vidutiniškai mineralinių medžiagų turinčio vandens galima naudoti pakankamai daug, nes mineralų koncentracija nėra labai aukšta. Tuo pačiu, vartojant šios rūšies vandenį, organizmas jau šiek tiek yra papildomas ir mineralinėmis medžiagos.

Trečioji grupė – daug mineralinių medžiagų turintis vanduo - yra skirtas organizmo papildymui mineralinėmis medžiagomis. Toks vanduo gali būti skirtas profilaktiniam gydymui. Iš vandens žmogaus organizmas mineralines medžiagas pasisavina lengviausiai (sunkiau iš maisto produktų, cheminių preparatų).

Tačiau yra ir antroji medalio pusė. Pastoviai vartojant vien tik tokios rūšies mineralinį vandenį organizmas šiek tiek išsilepina, pripranta lengviausiu keliu įsisavinti mineralines medžiagas ir nebe taip noriai jas įsisavina iš kitų šaltinių.

Vadovaujantis sveikos gyvensenos principais, mineralinius vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis. Tarkime, dvi savaites - mažai mineralų turintį mineralinį, kitas dvi - daug mineralų turintį mineralinį vandenį. Savaitgaliais, kuomet organizmas yra labiau apkrautas sunkesniu maistu, galite gerti daugiau mineralų turintį vandenį, nes šis vanduo, dažnu atveju, palengvina virškinimą.

Didžiausia problema, su kuria susiduria vartotojas, - gamintojai dažniausiai siūlo kažkokios vienos rūšies mineralinį vandenį. Jie savo reklamoje teigia, kad būtent tos rūšies vanduo yra geriausias. Tokiu būdu vartotojas yra paprasčiausiai klaidinamas. Visą laiką gerti tik vienos rūšies vandenį nėra tikslinga. Turi būti balansas. Todėl vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis.

- Ar aukštos mineralizacijos mineralinio vandens vartojimui yra taikomi kokie nors apribojimai? Ar jį gali gerti nėščiosios? Tam tikromis lėtinėmis ar skrandžio ligomis sergantys žmonės?

- Svarbu žinoti, kokių mineralų konkrečiam žmogui reikėtų vengti. Matote, kiekvienas mineralinis vanduo turi savo mineralų kompoziciją. Ant etiketės yra nurodoma, kiek šiame vandenyje yra magnio, kalcio, kalio ir kt mineralinių medžiagų. Kiekvienam žmogui pagal jo amžiaus grupę, sveikatos grupę gydytojai rekomenduoja tam tikras reikalingas mineralų grupes.

Labai dažnai prekyboje yra sutinkami daug mineralų turintys mineraliniai vandenys, kurių pagrindinė sudedamoji dalis - natris ir chloras. Faktiškai, išgarinus tokį vandenį, gautume natrio chloridą, o tai yra druska. Sergant tam tikromis ligomis negalima gerti vandens, kuriame yra daug natrio, jeigu žmogui paskirta natrio dieta. Taigi, kartojuosi, reikia atkreipti dėmesį, kokių mineralų yra daug, - viskas yra nurodoma etiketėse.

Nėščiosioms labiausiai patartina yra vartoti mažai mineralų turintį vandenį. Lietuvoje turime keletą mažai mineralinių medžiagų turinčių vandenų, kurie yra tinkami netgi kūdikiams. Juose, kaip taisyklė, turi būti ypatingai mažai natrio.

- Ką rekomenduojate rinktis: gazuotą ar negazuotą vandenį?

- Šis klausimas yra - diskusijų objektas net ir tarp gydytojų. Vieningos nuomonės nėra. Pusė teigia vieną, pusė – kitą.

Gazuotas vanduo gali būti netinkamas turintiems skrandžio opą. Tačiau pati angliarūgštė nėra kenksminga žmogaus organizmui. Tarkime, jeigu mėgstate gerti vandenį tiesiai iš plastmasinio butelio ilgesnį laiką (pavyzdžiui, savaitę), siūlau rinktis gazuotą vandenį.

Angliarūgštė, esanti gazuotame vandenyje, veikia kaip konservantas. Nuo žmogaus lūpų į vandenį (geriant iš butelio) patenka įvairūs mikrobai, kurie bėgant laikui dauginasi. Gazuotas vanduo faktiškai visą laiką išlieka šviežias, nes angliarūgštė neleidžia daugintis mikroorganizmams butelyje.

Tačiau kuris yra geresnis – negalėčiau atsakyti. Pats mielai renkuosi tiek vieną, tiek kitą.

- Ar tiesa, kad gazuotas vanduo sukelia celiulitą?

- Gydytoju teigimu, tai yra mitas.

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Pieną gerti – su saiku

Pieną gerti – su saiku

Ne visi pieno produktai yra naudingi sveikatai. Literatūroje apie sveiką mitybą galima rasti įvairių nuomonių apie pieno produktus. Vieni sveikos gyvensenos specialistai teigia, kad pienas yra gyvybiškai svarbus, kiti uždraudžia jį vartoti....


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba ragina uždrausti vartoti energetinius gėrimus mažose pakuotėse. Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. "energy shots"), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent". Knygos "Neįkainojama: sąžiningos...


Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?

Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Komercinei rinkai jau paruošti genetiškai modifikuoti upėtakiai

Rodo salos universiteto (JAV) laboratorijoje sukurtas genetiškai modifikuotas vaivorykštinis upėtakis, kurio raumenų masė yra 20% didesnė lyginant su natūraliais jų giminaičiais. Teigiama, jog gyvūnas yra visiškai paruoštas komercinės...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Ar žinote, kokią didžiulę naudą žmogaus organizmui teikia sudaiginti kviečių, rugių, sojų, grikių ar žirnių daigai? Vakaruose juos imta vadinti idealiu maistu. Vitaminas B yra savotiškas kuras, padedantis mūsų organizmui pasipildyti energijos ir...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėlis - neišvaizdus, bet labai naudingas

Burokėliai - puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei...


J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

J. Oliverio žurnale – lietuviški receptai

Britų virtuvės guru Jamie Oliverio žurnalas "Jamie Magazine" pavasarį mirgės lietuviškų patiekalų receptais. Šio leidinio kūrėjai iš Vilniaus į Londoną grįžo su keliais šimtais gardumynų nuotraukų, lietuviškų receptų prirašytais...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9