Lapkričio 24d. Antradienis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Peržiūrų skaičius: 24644
Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės susivaldyti.

Daug metų mokslininkai manė, kad naktinis valgymas labai veikia svorį, nes tuo metu organizmas nesugeba perdirbti kalorijų. Bet, tikina britų specialistai, neturi reikšmės, kuriuo paros metu tos kalorijos gaunamos. Esmė ta, jog signalas "stop", sakantis organizmui, kad jis sotus, naktį veikia silpniau nei dieną ir mėgėjai kramsnoti gerokai persivalgo.

Be to, jei dieną valgėte mažai ir nereguliariai, veikiausiai vakare apdovanosite save gausia vakariene. Nesuveikus organizmo stabdžiams, rizikuojate prisiryti nereikalingų kalorijų.

Valią silpnina daugybė rūpesčių bei stresų. JAV nacionalinio sveikatos instituto darbuotojai nustatė, kad savikontrolė didžiausia būna rytais, po visaverčio miego, bet dienai bėgant ji silpnėja.

Yra įdomių įrodymų, kad tamsa pati savaime veikia ištvermę: esant ryškiai dienos šviesai žmonės labiau save kontroliuoja, bet jei patalpoje prietema, linkę atsipalaiduoti.

Taigi jaukiai įsitaisę prieblandoje prie televizoriaus su sausainių dėžute, pakeliu traškučių, riešutų ar šokoladu jūs prarandate savikontrolę ir ramiausiai sugraužiate viską, ką turite.

Ar jūs - naktinis rajūnas?

Vienas žmogus iš šimto ir daugiau kaip 20 proc. rimtų antsvorio problemų turinčių žmonių kenčia nuo būklės, lydimos gilios depresijos, žinomos kaip naktinio persivalgymo sindromas. Dienomis jie valgo labai mažai, o 80 proc. visų kalorijų, ypač angliavandenių bei cukraus, suvartoja po septintos valandos vakaro. Po vidurnakčio jie šturmuoja šaldytuvą ir suvalgo kur kas daugiau kalorijų, nei iš tiesų reikia. Kiti simptomai - rytinė anoreksija: nenoras valgyti, kaltės jausmas valgant ir dažni prabudimai naktį pavalgyti.

Aštuoni būdai susitvardyti

*Planuokite, kiek suvalgysite per dieną. Stenkitės suvartoti nors du trečdalius kalorijų iki vakarienės. Ir vakarieniaukite anksčiau - juk kuo vėlesnė vakarienė, tuo alkanesni būnate. Prieš miegą pasiruoškite mažai kaloringų užkandžių. Pavalgę iškart išsivalykite dantis.

*Visada valgykite prie stalo ir susikaupę. Valgydami neskaitykite, nežiūrėkite televizoriaus, net jei tik užkandžiaujate.

*Kramtykite lėtai. Skrandžiui reikia laiko suprasti, kad jūs kažką suvalgėte, o jei valgoma per greit, kol pajuntamas sotumas, persivalgoma.

*Kontroliuokite alkoholio vartojimą. Jis ir taip turi daugybę kalorijų, be to, silpnina savikontrolę ir didina apetitą.

*Venkite kulinarinių pagundų. Pakeliui namo stenkitės neužsukti į bandelių ir konditerijos parduotuves.

*Jei televizoriaus žiūrėjimas sukelia kramtymo refleksą, nežiūrėkite jo ar susigalvokite kitą užsiėmimą - lyginkite, megzkite, lopykite arba nusipirkite treniruoklį ir žiūrėdami programą minkite pedalus.

*Jei persivalgymas - streso pasekmė, jei taip atsilyginate sau už sunkią dieną, raskite kitokį būdą: pasivaikščiokite, užsiimkite joga, pasinerkite į atpalaiduojamąją vonią.

*Gulkitės anksčiau. Taip išvengsite kankinamų valandų prie šaldytuvo ir išsimiegosite - juk kai miego per mažai, svoris didėja. Mokslininkai įrodė, jog nuolat neišsimiegančių žmonių organizme mažesnis leptino - hormono, atsakingo už sotumo jausmą, - kiekis ir daugiau grelino, keliančio alkio jausmą. Kitų tyrimų duomenimis, jei žmogus miega po penkias šešias valandas, jo organizmas aktyviau gamina alkio hormoną ir mažina sotumo hormono gamybą.

Ko daryti neverta

Liesėti per greit. Staiga sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį iš pirmo žvilgsnio atrodo gera idėja, bet kaip greit svorio numesite, taip greit jis ir priaugs. Staigus svorio kritimas vyksta dėl vandens praradimo organizme. Menkai kaloringos dietos gali sukelti būtinų organizmui medžiagų trūkumą, bet nepakeisti valgymo įpročių. Stenkitės, kad per savaitę numestumėte ne daugiau kaip kilogramą.

Pasiduoti vos kilus pirmiesiems sunkumams. Nieko baisaus, jai kas nors nepavyko. Mokykitės iš klaidų ir tęskite.

Žavėtis madingomis dietomis. Jos žada greitus rezultatus ir pagrįstos kokio nors vieno produkto - greipfrutų, kopūstų sriubos ar panašiai - vartojimu. Dietologų manymu, laikantis tokios dietos svoris tai kris, tai augs, ir net didesnis nei iki tol.

Nepavalgyti laiku. Tai vilioja ir atrodo protinga, bet nuo tokių bandymų svoris tik auga. Jei nepapusryčiaujate, dieną sunku susilaikyti nuo sočių pietų. Geriau valgyti daug kartų po nedaug, nei dienai baigiantis persivalgyti.

Pasiduoti pagundoms. Pasirengimas joms atsispirti - sėkmingo lieknėjimo sąlyga. Turėkite po ranka mažai kaloringų užkandžių, nežiūrėkite į vitrinas su pyragaičiais. Planuokite, kokio maisto pirksite.

Atsisakykite malonumų. Svarbu maitintis taip, kaip sugebėsite ištverti ilgus mėnesius ar net metus. Negalima visam laikui pamiršti šokoladą ar ledus. Taigi leiskite kartais sau nedaug skanumynų - pajusite tikrą pasimėgavimą, ir dieta nenutruks.

Nesportuoti. Valgykite mažiau, ir sulieknėsite. Bet jei nesportuosite, kartu su riebalais prarasite raumenų. O juk kuo didesnė raumenų masė, tuo didesnis metabolizmas. Net ilsėdamosi raumenų ląstelės sudegina dukart daugiau kalorijų negu riebalinės, o sportuojant kur kas daugiau.

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Vartojant daug riebalų didėja rizika susirgti astma

Australijos mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad vaikai, valgantys daug maisto, kuriame gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, margarino, augalinio aliejaus), yra linkę dvigubai dažniau sirgti bronchine astma nei tie, kurių racione...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Nuo bakterinių ligų gelbsti higiena

Vasarą bakterinės infekcijos tyko ne tik ant neplautų uogų ar vaisių, bet ir nepkankamai termiškai apdorotos mėsos, net balutėje prie jūros. Klaipėdos universitetinės ligoninės 1-ojo (vaikų) infekcinių ligų skyriaus vedėjas Antanas Narvilas...


Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote,...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams. Visais laikais druska užėmė ypatingą vietą žmogaus mityboje. Šiandien vis dažniau teigiama, jog druska - tai "baltoji mirtis". Druska yra kubo formos, baltos spalvos...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Mitybos lobis - kruopos

Mitybos lobis - kruopos

Kai maisto produktai tokie brangūs, pats metas prisiminti kruopų košes. Kruopų kaina palyginti nedidelė, o maistinė vertė - neįkainuojama. Bene labiausiai paplitusios kruopos daugelyje pasaulio šalių - ryžiai. Juose gausu krakmolo, kuris lengvai...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9