Sausio 27d. Pirmadienis

Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Peržiūrų skaičius: 24644
Kaip susivaldyti neužkandžiavus naktimis

Kas verčia žmogų, besirūpinantį savo figūra ir visą dieną besilaikantį dietos, artėjant nakčiai staiga prarasti visą valią ir pulti prie šaldytuvo? Jei nesulaikomas noras pavalgyti vakare arba naktį - jūsų silpnybė, galbūt šie patarimai padės susivaldyti.

Daug metų mokslininkai manė, kad naktinis valgymas labai veikia svorį, nes tuo metu organizmas nesugeba perdirbti kalorijų. Bet, tikina britų specialistai, neturi reikšmės, kuriuo paros metu tos kalorijos gaunamos. Esmė ta, jog signalas "stop", sakantis organizmui, kad jis sotus, naktį veikia silpniau nei dieną ir mėgėjai kramsnoti gerokai persivalgo.

Be to, jei dieną valgėte mažai ir nereguliariai, veikiausiai vakare apdovanosite save gausia vakariene. Nesuveikus organizmo stabdžiams, rizikuojate prisiryti nereikalingų kalorijų.

Valią silpnina daugybė rūpesčių bei stresų. JAV nacionalinio sveikatos instituto darbuotojai nustatė, kad savikontrolė didžiausia būna rytais, po visaverčio miego, bet dienai bėgant ji silpnėja.

Yra įdomių įrodymų, kad tamsa pati savaime veikia ištvermę: esant ryškiai dienos šviesai žmonės labiau save kontroliuoja, bet jei patalpoje prietema, linkę atsipalaiduoti.

Taigi jaukiai įsitaisę prieblandoje prie televizoriaus su sausainių dėžute, pakeliu traškučių, riešutų ar šokoladu jūs prarandate savikontrolę ir ramiausiai sugraužiate viską, ką turite.

Ar jūs - naktinis rajūnas?

Vienas žmogus iš šimto ir daugiau kaip 20 proc. rimtų antsvorio problemų turinčių žmonių kenčia nuo būklės, lydimos gilios depresijos, žinomos kaip naktinio persivalgymo sindromas. Dienomis jie valgo labai mažai, o 80 proc. visų kalorijų, ypač angliavandenių bei cukraus, suvartoja po septintos valandos vakaro. Po vidurnakčio jie šturmuoja šaldytuvą ir suvalgo kur kas daugiau kalorijų, nei iš tiesų reikia. Kiti simptomai - rytinė anoreksija: nenoras valgyti, kaltės jausmas valgant ir dažni prabudimai naktį pavalgyti.

Aštuoni būdai susitvardyti

*Planuokite, kiek suvalgysite per dieną. Stenkitės suvartoti nors du trečdalius kalorijų iki vakarienės. Ir vakarieniaukite anksčiau - juk kuo vėlesnė vakarienė, tuo alkanesni būnate. Prieš miegą pasiruoškite mažai kaloringų užkandžių. Pavalgę iškart išsivalykite dantis.

*Visada valgykite prie stalo ir susikaupę. Valgydami neskaitykite, nežiūrėkite televizoriaus, net jei tik užkandžiaujate.

*Kramtykite lėtai. Skrandžiui reikia laiko suprasti, kad jūs kažką suvalgėte, o jei valgoma per greit, kol pajuntamas sotumas, persivalgoma.

*Kontroliuokite alkoholio vartojimą. Jis ir taip turi daugybę kalorijų, be to, silpnina savikontrolę ir didina apetitą.

*Venkite kulinarinių pagundų. Pakeliui namo stenkitės neužsukti į bandelių ir konditerijos parduotuves.

*Jei televizoriaus žiūrėjimas sukelia kramtymo refleksą, nežiūrėkite jo ar susigalvokite kitą užsiėmimą - lyginkite, megzkite, lopykite arba nusipirkite treniruoklį ir žiūrėdami programą minkite pedalus.

*Jei persivalgymas - streso pasekmė, jei taip atsilyginate sau už sunkią dieną, raskite kitokį būdą: pasivaikščiokite, užsiimkite joga, pasinerkite į atpalaiduojamąją vonią.

*Gulkitės anksčiau. Taip išvengsite kankinamų valandų prie šaldytuvo ir išsimiegosite - juk kai miego per mažai, svoris didėja. Mokslininkai įrodė, jog nuolat neišsimiegančių žmonių organizme mažesnis leptino - hormono, atsakingo už sotumo jausmą, - kiekis ir daugiau grelino, keliančio alkio jausmą. Kitų tyrimų duomenimis, jei žmogus miega po penkias šešias valandas, jo organizmas aktyviau gamina alkio hormoną ir mažina sotumo hormono gamybą.

Ko daryti neverta

Liesėti per greit. Staiga sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį iš pirmo žvilgsnio atrodo gera idėja, bet kaip greit svorio numesite, taip greit jis ir priaugs. Staigus svorio kritimas vyksta dėl vandens praradimo organizme. Menkai kaloringos dietos gali sukelti būtinų organizmui medžiagų trūkumą, bet nepakeisti valgymo įpročių. Stenkitės, kad per savaitę numestumėte ne daugiau kaip kilogramą.

Pasiduoti vos kilus pirmiesiems sunkumams. Nieko baisaus, jai kas nors nepavyko. Mokykitės iš klaidų ir tęskite.

Žavėtis madingomis dietomis. Jos žada greitus rezultatus ir pagrįstos kokio nors vieno produkto - greipfrutų, kopūstų sriubos ar panašiai - vartojimu. Dietologų manymu, laikantis tokios dietos svoris tai kris, tai augs, ir net didesnis nei iki tol.

Nepavalgyti laiku. Tai vilioja ir atrodo protinga, bet nuo tokių bandymų svoris tik auga. Jei nepapusryčiaujate, dieną sunku susilaikyti nuo sočių pietų. Geriau valgyti daug kartų po nedaug, nei dienai baigiantis persivalgyti.

Pasiduoti pagundoms. Pasirengimas joms atsispirti - sėkmingo lieknėjimo sąlyga. Turėkite po ranka mažai kaloringų užkandžių, nežiūrėkite į vitrinas su pyragaičiais. Planuokite, kokio maisto pirksite.

Atsisakykite malonumų. Svarbu maitintis taip, kaip sugebėsite ištverti ilgus mėnesius ar net metus. Negalima visam laikui pamiršti šokoladą ar ledus. Taigi leiskite kartais sau nedaug skanumynų - pajusite tikrą pasimėgavimą, ir dieta nenutruks.

Nesportuoti. Valgykite mažiau, ir sulieknėsite. Bet jei nesportuosite, kartu su riebalais prarasite raumenų. O juk kuo didesnė raumenų masė, tuo didesnis metabolizmas. Net ilsėdamosi raumenų ląstelės sudegina dukart daugiau kalorijų negu riebalinės, o sportuojant kur kas daugiau.


Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Žmonės, valgantys daug žalių lapinių daržovių, rečiau serga žarnyno vėžiu. Pavojus susirgti šias liga sumažėja 46 proc., jei asmuo bent kartą per dieną skanauja brokolių, kopūstų, salotų ar kalafiorų. Atitinkamos studijos rezultatus trečiadienį...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Sena tiesa apie šokoladą

Sena tiesa apie šokoladą

Visiškai atsisakyti mėgstamo deserto nereikia. Šokoladas yra labai kaloringas, todėl jei laikotės dietos ar šiaip labai rūpinatės savo kūno linijomis, jį vartoti reikia labai saikingai. Tačiau jį valgyti sveika – turi antioksidantų,...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Kava: gerti ar negerti?

Kava: gerti ar negerti?

Esminis veiksnys yra suvartojamos kavos kiekis. Tiems, kurie išgeria vidutinį šio gėrimo kiekį (3-4 puodelius per dieną, t.y. gauna 300-400mg kofeino), rizika sveikatai nėra didelė, o teigiamų poveikių taip pat yra keletas. Tačiau nuo padidinto...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Pavasaris – vitaminų badmetis

Pavasaris – vitaminų badmetis

Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Kiaušiniai padeda numesti svorio

Kiaušiniai padeda numesti svorio

Žmonės, kurie pusryčiams suvalgo kiaušinių, visą dieną geriau kontroliuoja alkio jausmą ir jiems lengviau laikytis dietos. Tokią išvadą padarė amerikiečių mokslininkai iš Konektikuto universiteto. Tyrėjai domėjosi, kaip pusryčiai veikia sotumo...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Rochester Root Ginger - tikra palaima ir vasaros atgaiva visiems Gingerholikams

Rochester Root Ginger - tikra palaima ir vasaros atgaiva visiems Gingerholikams

Rochester Root Ginger – imbierinių gėrimų tobulumo viršūnė. Imbiero šaknies skonio stiprumas susilieja su citrinų gaiva ir užtikrina nepakartojamą šio gėrimo skonį. Norėdami atsigaivinti, traukite jį tiesiai iš šaldytuvo ir pasijuskite...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Mokslininkai: pavojingas laikas besilaikantiems dietos – 15.23 val.

Dietos besilaikantys žmonės turi baimintis, kai laikrodžio rodyklės artėja prie 15.23 val. Mokslininkų teigimu, būtent tuo metu žmogaus valia ima silpnėti ir jis jau gali siekti kokio saldėsio, skelbia britų laikraštis "The Daily...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9