Sausio 19d. Trečiadienis

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Peržiūrų skaičius: 20920
Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu, kai stalai lūžta nuo gausos, mūsų delno dydžio skrandžiui tampa ekstremaliu išbandymu. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Satkevičiūtė primena, kad persivalgymas ne tik nuodėmė, bet ir žala sveikatai.

Šventinių stalų pavojai – skirtingi. Per Kūčias dominuoja silkė ir grybai. Tai sunkiai virškinamas maistas, ypač, kai prie stalo sėdama vakare. Didesnį dėmesį į valgomą maistą turėtų atkreipti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Jie turėtų vengti silkės, nes didelis druskos kiekis padidina kraujospūdį. Sergantieji virškinamojo trakto ligomis turėtų atsargiau žiūrėti į patiekalus iš grybų ir apskritai vengti persivalgymo. Grybai skrandyje virškinami net 3 valandas, o žarnyne – dar papildomas 6–8 valandas.

Kalėdos – tai šventė, kai valgomas labai įvairus maistas. Pasak Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistės J. Satkevičiūtės, būtent per Kalėdas iškyla didžiausia rizika persivalgyti. Žmonės visiškai pamiršta apie maisto derinimą: saldumynai po keptų patiekalų, saldus po sūraus, daug riebaus maisto.

Norint išvengti persivalgymo ir mėgautis šventine nuotaika, galima vadovautis keliais J. Satkevičiūtės patarimais:

Visų pirma, likus keletui valandų iki sotaus valgymo išgerkite virškinimą gerinančios arbatos. Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro.

Primenama, kad maistą reikėtų valgyti mažesniais kiekiais ir viską lėtai, gerai sukramtyti, nes didelio kiekio mūsų virškinimo sistema tiesiog nepajėgi gerai perdirbti. Be to, mėgaukitės maistu – tai didelis malonumas, kurį per skubėjimą dažnai prarandame.

reklama

Valgant patartina atsisakyti didesnio kiekio skysčių, nes jie atskiedžia virškinimo trakte išsiskiriančias sultis, o tai papildomas sunkumas virškinimo procesui. Gaiviaisiais gėrimais mėgautis patartina praėjus šiek tiek laiko.

Kuo mažiau dėkite į lėkštę riebaus, aštraus, sunkiai virškinamo maisto. Derėtų nepiktnaudžiauti šokoladu, kava, sultimis, alkoholiu.

Gerkite daug mineralinio vandens, sulčių, tik, kaip buvo minėta, ne tada, kai valgote.

Rūkymas stabdo virškinimo procesą ir paaštrina rėmens ir skrandžio skausmą. Cigaretes derėtų mesti į šalį. Virškinimą lėtina ir stiprūs alkoholiniai gėrimai – degtinė, brendis.

Taip pat labai svarbu ir judėjimas – jokiu būdu nesėdėkite prie stalo visą dieną. Kuo daugiau judėsime, tuo geriau. Eikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru, jei to neišeina padaryti, tai susiorganizuokite kokį judrų žaidimą namie. Taip išvengsite persivalgymo prie stalo.

Visgi, jei nepavyko atsispirti gardiems patiekalams ir persivalgėte, kitą dieną galite padėti sau imdamiesi tokių veiksmų:

· išgerkite virinto vandens, prieš tai stiklinėje ištirpinę keletą arbatinių šaukštelių medaus ir įlašinę citrinos sulčių;

· vartokite kuo daugiau nestiprios arbatos;

· pasistenkite bent tą dieną atsisakyti gausesnio ir sunkiai virškinamo maisto;

· rinkitės vaisius, košes, sultis ir mineralinį vandenį, bet venkite itin rūgščių ir sukeliančių skrandyje puvimą maisto produktų.

Šventiniai lietuvių stalai dažniausiai lūžta nuo vaišių. Remiantis paskutiniais Labdaros ir paramos fondo "Maisto bankas" duomenimis, 32 proc. Lietuvos gyventojų (tiek vyrai, tiek moterys) išmeta maistą kartą per savaitę. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras nori atkreipti kauniečių dėmesį, kad ruošiant didžiųjų švenčių stalą, pirktumėte tik tiek maisto produktų kiek suvartosite. Juk maistas – tai pagrindinis energijos ir maistinių medžiagų šaltinis, kurį privalome valgyti, kad egzistuotume.

Taigi, jeigu lieka maisto, o jūs neturite jo kur dėti, geriau paaukokime jį alkstantiems. Tai būtų puikus Kalėdų stebuklas vargstančioms šeimoms.


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Penkios persivalgymo priežastys

Penkios persivalgymo priežastys

Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Maistas be raidelės E mums neįperkamas?

Visuomenėje suaktyvėjus diskusijoms dėl maisto priedų vartojimo tikslingumo, jų įtakos žmonių sveikatai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šie būgštavimai atsirado dėl informacijos apie...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Termiškai apdoroti pieno produktai mažina alergiją pienui

Įvairiausi kepsniai, kurių paruošime naudojamas virintas pienas, efektyviau nei įprastinis gydymas gydo vaikų alergiją pienui, rašoma žurnale "The Journal of Allergy and Clinical Immunology". Mokslininkai teigia, kad termiškai apdorotas...


M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

M.Hermanussen: mononatrio glutamatas (E621) ⇉ nutukimas ir žemaūgystė

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems organizmams, nes vartojant šiuo priedu...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9