Rugsėjo 22d. Sekmadienis

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

2013 Kovo 15d.
Peržiūrų skaičius: 47252
Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino
Reabilitacijos centre „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė

Medicinos darbuotoja ir Klaipėdos universiteto dėstytoja Ingrida Bakaitė, teigia atradusi būdą, kaip atsikratyti antsvorio be specialių dietų, sureguliuoti imuninę sistemą ir puikiai jaustis kasdien. Paslaptis – maisto netoleravimo tyrimas.

44 m. klaipėdietė teigė, kad atėjo metas susirūpinti savo pačios sveikata. Moterį jau kurį laiką kamavo mintys apie pernelyg didelį svorį ir imuninės sistemos būklę.

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi atlikti maisto netoleravimo tyrimą.

„Turiu pažįstamų, kurie jau buvo atlikę maisto netoleravimo tyrimą, jie tiesiog nebevalgė kai kurių maisto produktų, kurių, kaip parodė testas, jie netoleruoja ir tikino, kad ėmė puikiai jaustis“, – pasakojo Ingrida.

Klaipėdoje ji nuėjo į reabilitacijos centrą „Ostemeda“, ten atliko maisto netoleravimo tyrimą. Moteris dar išklausė dietologo konsultaciją, sužinojo pagrindinius mitybos principus. „Nors pati Klaipėdos universitete dėstau studentams būsimiems slaugytojams, esminius maitinimosi dalykus lyg ir žinau, bet, kai pakonsultuoja profesionalas, visai kas kita“, – tikino Ingrida.

„Dažna maisto netoleravimo išraiška yra dažnas galvos skausmas, viršsvorio problemos, nors valgoma saikingai, įvairių kūno dalių pabrinkimai, ištinimai, silpstanti imuninė sistema“, – teigė Ingrida Bakaitė.

Daugeliui vidutinio amžiaus ir net jaunesnių žmonių didžiausia problema yra viršsvoris, moters įsitikinimu, jei neišsiaiškiname, kokių produktų mūsų organizmas netoleruoja, svorio sureguliuoti nepadės jokios dietos.

„Taigi išsityriau savo kraują ir paaiškėjo, kad mano organizmas netoleruoja įvairių kiaukutinių (midijų, krevečių ir pan.). Mėgdavau retkarčiais jomis pasmaguriauti, tačiau po to tikrai prastokai jausdavausi. Nors jos būdavo namuose gamintos ir puikiai paruošiamos, galvojau, kad midijas mano skrandis sunkiai virškina, o pasirodo, kad organizmas visai netoleruoja. Šito testo pagalba supratau, kad tai ne tas maistas, kurį turėčiau valgyti“, – pasakojo Ingrida.

Ingrida maisto netoleravimo tyrimą atliko pernai lapkritį ir nebevalgo tų produktų, kurie netoleruotini.

„Iškart po tyrimo, grįžusi namo sukroviau į dėžę tuos produktus, kurių ir lengvai netoleruoju – kvietinius miltus. Didžiausia netektis man buvo kiaušiniai. Aš juos mėgstu, jų yra įvairiuose produktuose. Tad štai juos išdalinau savo giminaičiams ar draugams“, – sakė moteris.

Esą teko atsisakyti nelabai daug produktų, Ingrida pasakojo, kad tai buvo visi riešutai, kai kurios jūros gėrybės, kviečiai, kiaušiniai, paprikos. Atsisakiusi tų produktų, moteris džiaugiasi, esą rezultatas visai neprastas – per tris mėnesius be jokių ypatingų pastangų jai pavyko numesti 17 kg. O savijauta tiesiog puiki.

„Nebadavau, nesilaikiau jokių specialių dietų, tik atsisakiau tų maisto produktų, kurių netoleruoja mano organizmas. Šiaip aš esu prieš visokias dietas, kalorijų skaičiavimus. Nes tai, švelniai tariant, yra organizmo prievartavimas. O aš nevalgau šitų produktų ir tiek, ir jokios emocinės ar fizinės įtampos dėl to nejaučiu“, – tikino Ingrida.

Moteris pasakojo, matė žmones, kurie važiuodavo į Latviją pas garsius dietologus, kur valgydavo tik kumščio dydžio maisto kiekį, skaičiuodavo kalorijas.

„Esu mačiusi, kaip jiems po tų dietų sėkmingai tas jų svoris grįždavo netgi su kaupu, kai jie jau nebesilaikydavo to griežto dietos rėžimo. Aš pati sau jokių dietų niekada netaikiau“, – tvirtino klaipėdietė.

Dar vienas šito proceso žavesys esą, kad pats organizmas savaime išsivalė, nebeskauda galva, nebeliko virškinimo problemų. Po kurio laiko testą galima pakartoti ir išsiaiškinti, ar kai kuriuos produktus, kurių teko atsisakyti, jau galima po truputėlį vėl valgyti, ar neigiama reakcija jiems sumažėjo. „Bet tų produktų savaime nebesinori. Visai neseniai buvau tolimoje kelionėje. Paprastai į tokias išvykas prisikraudavau vaistų nuo galvos skausmo, nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Galiu patvirtinti, nuo to karto neprireikė nei vienos tabletės“, – tikino moteris.

Ingrida pasakojo, kad apie juos girdėjo ir prieš tai, bet esą atėjo toks rizikos amžius, kai pradedama galvoti, kaip toliau gyventi sveikai ir kiek įmanoma turėti sveiką kūną. Tai ką valgome, neišvengiamai turi įtakos mūsų fizinei ir psichinei būsenai – taigi, reikšmingai lemia mūsų savijautą.

Maisto netoleravimo tyrimas Food DetectiveTM, kuriuo nustatomas antikūnų lygis prieš konkrečius maisto produktus, gali padėti tiksliau sužinoti negalavimų priežastis.

„Pati ryžausi, paakino ir kelios draugės nueiti į „Ostemedą“. Per tą laiką nebuvo jokių įprastų žiemos sezonui ligų. Džiaugiuosi, kad atlikau maisto netoleravimo testą, esu laiminga, jaučiuosi puikiai“, – neslėpė Ingrida.

Reabilitacijos klinikoje „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė tyrimas Food Detective yra medicininis tyrimas, kuriuo tiksliai ir individualiai, konkrečiai tam žmogui, nustatomi netoleruojami produktai. Tai tikslus ir patikimas tyrimas, atliekamas tiriant kraują imunofermentiniu būdu, kurio metu nustatomi maisto produktai, sukeliantys kraujyje antikūnų imunoglobulinų G gamybą. Šie antikūniai sukelia tokius negalavimus, kaip pilvo pūtimas, raižymas, dirgliosios žarnos sindromas, artritas, migrena, nuolatinis nuovargis, pabrinkimas, insulino rezistentiškumas, viršsvoris ir daugelis kitų.

Su maisto netoleravimu susijusiems negalavimams būdinga lėtinė eiga. Jie nepasireiškia iškart suvalgius jums netinkančio maisto, kaip kad būna greitosios alerginės reakcijos atveju. Todėl pačiam žmogui labai sunku askirti kuris būtent produktas pablogina jo savijautą. Tyrimas Food Detective būtent tam ir skirtas, kad žmogus tiksliai sužinotų, kuris maistas sukelia antikūnų gamybą ir gali būti negalavimų priežastis.

Atlikti tyrimai rodo, kad jau pirmą mėnesį pakeitus mitybą pradeda mažėti svoris, o po dviejų mėnesių pagerėjo lėtinėmis ligomis sergančiųjų savijauta. O praktika dar labiau patvirtina, kad netoleruojamų produktų atsisakymas tikrai padeda sėkmingai sumažinti viršsvorį nebadaujant ir nesilaikant griežtų dietų. Visų pirma, testo rezultatai tampa gera motyvacija pakeisti ne tik maisto produktus, bet ir mitybos įpročius visam gyvenimui, kas užtikrina ilgalaikę svorio kontrolę. Be to, tai daryti visai nesunku, tereikia atsisakyti netoleruojamų produktų. Be abejonės, paaiškinu, kokiais produktais turėtų keisti netoleruojamus produktus, kad būtų užtikinta pilnavertė mityba, netrūktų makro bei mikroelementų (vitaminų, mineralų, baltymų ir kt.), kur ir kokius produktus galima įsigyti, kaip juos gaminti ir daug kitų naudingų patarimų, kurių niekur kitur žmogus negaus. Daugelį atlikusių šį testą nauja mityba nustebina ne tik tuo, kad visai nesunku jos laikytis, na gal tik pirmomis dienomis. O pagerėjusi savijauta ir pasiekti trokštami rezultatai tik patvirtina, kad buvo verta atlikti tyrimą ir keisti savo mitybos įpročius. Todėl ir rezultatai būna ilgalaikiai, kas mane, kaip gyd. dietologę labai džiugina.

www.ostemeda.lt


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Daržovių karalienė

Daržovių karalienė

Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Maisto papildai gali kompensuoti mitybos trūkumus

Daugiau kaip 80 procentų JAV registruotų dietologų mano, kad daugelio amerikiečių maitinimasis turi trūkumų, kurie gali būti kompensuoti vartojant vitaminus arba kitus maisto papildus. Patvirtindami savo nuostatas apie maisto papildų naudą, 96...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Sveikata ir vanduo

Sveikata ir vanduo

Atšilus orams žmogui reikia vis daugiau vandens. Vandens svarbos mūsų organizmui nuneigti neįmanoma - tai pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Organizme vanduo dalyvauja gausybėje procesų: medžiagų apykaitos, fermentų, hormonų gamybos. Vanduo...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Žuvies taukai gali sumažinti demencijos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti demencija gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Pasinaudoję beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą, kad kuo...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Jus įsitikinę, kad viską žinote apie baltąją chia?

Mūsų siūlomos baltosios chia sėklos vienos iš geriausių: naudojant specialia pjaustymo technologija, mūsų Baltosios Chia sėklos ™ smulkiai supjaustomos, taip pagerinamas bioprieinamumas. Jų nereikia mirkyti. Šios nuostabaus riešutų...


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

3 receptai su Bolivine balanda – super maistu iš kalnų

Bolivinės baldandos kruopos (kynva) prieš kelis tūkstantmečius pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir buvo taip paplitusios, kad tapo inkų mitybos pagrindu ir dėl to vadintos „grūdų motina“. Peru, Bolivijos gyventojai kynvas augina iki 4...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9