Spalio 21d. Ketvirtadienis

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

2013 Kovo 15d.
Peržiūrų skaičius: 47252
Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino
Reabilitacijos centre „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė

Medicinos darbuotoja ir Klaipėdos universiteto dėstytoja Ingrida Bakaitė, teigia atradusi būdą, kaip atsikratyti antsvorio be specialių dietų, sureguliuoti imuninę sistemą ir puikiai jaustis kasdien. Paslaptis – maisto netoleravimo tyrimas.

44 m. klaipėdietė teigė, kad atėjo metas susirūpinti savo pačios sveikata. Moterį jau kurį laiką kamavo mintys apie pernelyg didelį svorį ir imuninės sistemos būklę.

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi atlikti maisto netoleravimo tyrimą.

„Turiu pažįstamų, kurie jau buvo atlikę maisto netoleravimo tyrimą, jie tiesiog nebevalgė kai kurių maisto produktų, kurių, kaip parodė testas, jie netoleruoja ir tikino, kad ėmė puikiai jaustis“, – pasakojo Ingrida.

Klaipėdoje ji nuėjo į reabilitacijos centrą „Ostemeda“, ten atliko maisto netoleravimo tyrimą. Moteris dar išklausė dietologo konsultaciją, sužinojo pagrindinius mitybos principus. „Nors pati Klaipėdos universitete dėstau studentams būsimiems slaugytojams, esminius maitinimosi dalykus lyg ir žinau, bet, kai pakonsultuoja profesionalas, visai kas kita“, – tikino Ingrida.

„Dažna maisto netoleravimo išraiška yra dažnas galvos skausmas, viršsvorio problemos, nors valgoma saikingai, įvairių kūno dalių pabrinkimai, ištinimai, silpstanti imuninė sistema“, – teigė Ingrida Bakaitė.

Daugeliui vidutinio amžiaus ir net jaunesnių žmonių didžiausia problema yra viršsvoris, moters įsitikinimu, jei neišsiaiškiname, kokių produktų mūsų organizmas netoleruoja, svorio sureguliuoti nepadės jokios dietos.

„Taigi išsityriau savo kraują ir paaiškėjo, kad mano organizmas netoleruoja įvairių kiaukutinių (midijų, krevečių ir pan.). Mėgdavau retkarčiais jomis pasmaguriauti, tačiau po to tikrai prastokai jausdavausi. Nors jos būdavo namuose gamintos ir puikiai paruošiamos, galvojau, kad midijas mano skrandis sunkiai virškina, o pasirodo, kad organizmas visai netoleruoja. Šito testo pagalba supratau, kad tai ne tas maistas, kurį turėčiau valgyti“, – pasakojo Ingrida.

Ingrida maisto netoleravimo tyrimą atliko pernai lapkritį ir nebevalgo tų produktų, kurie netoleruotini.

„Iškart po tyrimo, grįžusi namo sukroviau į dėžę tuos produktus, kurių ir lengvai netoleruoju – kvietinius miltus. Didžiausia netektis man buvo kiaušiniai. Aš juos mėgstu, jų yra įvairiuose produktuose. Tad štai juos išdalinau savo giminaičiams ar draugams“, – sakė moteris.

Esą teko atsisakyti nelabai daug produktų, Ingrida pasakojo, kad tai buvo visi riešutai, kai kurios jūros gėrybės, kviečiai, kiaušiniai, paprikos. Atsisakiusi tų produktų, moteris džiaugiasi, esą rezultatas visai neprastas – per tris mėnesius be jokių ypatingų pastangų jai pavyko numesti 17 kg. O savijauta tiesiog puiki.

„Nebadavau, nesilaikiau jokių specialių dietų, tik atsisakiau tų maisto produktų, kurių netoleruoja mano organizmas. Šiaip aš esu prieš visokias dietas, kalorijų skaičiavimus. Nes tai, švelniai tariant, yra organizmo prievartavimas. O aš nevalgau šitų produktų ir tiek, ir jokios emocinės ar fizinės įtampos dėl to nejaučiu“, – tikino Ingrida.

Moteris pasakojo, matė žmones, kurie važiuodavo į Latviją pas garsius dietologus, kur valgydavo tik kumščio dydžio maisto kiekį, skaičiuodavo kalorijas.

„Esu mačiusi, kaip jiems po tų dietų sėkmingai tas jų svoris grįždavo netgi su kaupu, kai jie jau nebesilaikydavo to griežto dietos rėžimo. Aš pati sau jokių dietų niekada netaikiau“, – tvirtino klaipėdietė.

Dar vienas šito proceso žavesys esą, kad pats organizmas savaime išsivalė, nebeskauda galva, nebeliko virškinimo problemų. Po kurio laiko testą galima pakartoti ir išsiaiškinti, ar kai kuriuos produktus, kurių teko atsisakyti, jau galima po truputėlį vėl valgyti, ar neigiama reakcija jiems sumažėjo. „Bet tų produktų savaime nebesinori. Visai neseniai buvau tolimoje kelionėje. Paprastai į tokias išvykas prisikraudavau vaistų nuo galvos skausmo, nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Galiu patvirtinti, nuo to karto neprireikė nei vienos tabletės“, – tikino moteris.

Ingrida pasakojo, kad apie juos girdėjo ir prieš tai, bet esą atėjo toks rizikos amžius, kai pradedama galvoti, kaip toliau gyventi sveikai ir kiek įmanoma turėti sveiką kūną. Tai ką valgome, neišvengiamai turi įtakos mūsų fizinei ir psichinei būsenai – taigi, reikšmingai lemia mūsų savijautą.

Maisto netoleravimo tyrimas Food DetectiveTM, kuriuo nustatomas antikūnų lygis prieš konkrečius maisto produktus, gali padėti tiksliau sužinoti negalavimų priežastis.

„Pati ryžausi, paakino ir kelios draugės nueiti į „Ostemedą“. Per tą laiką nebuvo jokių įprastų žiemos sezonui ligų. Džiaugiuosi, kad atlikau maisto netoleravimo testą, esu laiminga, jaučiuosi puikiai“, – neslėpė Ingrida.

Reabilitacijos klinikoje „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė tyrimas Food Detective yra medicininis tyrimas, kuriuo tiksliai ir individualiai, konkrečiai tam žmogui, nustatomi netoleruojami produktai. Tai tikslus ir patikimas tyrimas, atliekamas tiriant kraują imunofermentiniu būdu, kurio metu nustatomi maisto produktai, sukeliantys kraujyje antikūnų imunoglobulinų G gamybą. Šie antikūniai sukelia tokius negalavimus, kaip pilvo pūtimas, raižymas, dirgliosios žarnos sindromas, artritas, migrena, nuolatinis nuovargis, pabrinkimas, insulino rezistentiškumas, viršsvoris ir daugelis kitų.

Su maisto netoleravimu susijusiems negalavimams būdinga lėtinė eiga. Jie nepasireiškia iškart suvalgius jums netinkančio maisto, kaip kad būna greitosios alerginės reakcijos atveju. Todėl pačiam žmogui labai sunku askirti kuris būtent produktas pablogina jo savijautą. Tyrimas Food Detective būtent tam ir skirtas, kad žmogus tiksliai sužinotų, kuris maistas sukelia antikūnų gamybą ir gali būti negalavimų priežastis.

Atlikti tyrimai rodo, kad jau pirmą mėnesį pakeitus mitybą pradeda mažėti svoris, o po dviejų mėnesių pagerėjo lėtinėmis ligomis sergančiųjų savijauta. O praktika dar labiau patvirtina, kad netoleruojamų produktų atsisakymas tikrai padeda sėkmingai sumažinti viršsvorį nebadaujant ir nesilaikant griežtų dietų. Visų pirma, testo rezultatai tampa gera motyvacija pakeisti ne tik maisto produktus, bet ir mitybos įpročius visam gyvenimui, kas užtikrina ilgalaikę svorio kontrolę. Be to, tai daryti visai nesunku, tereikia atsisakyti netoleruojamų produktų. Be abejonės, paaiškinu, kokiais produktais turėtų keisti netoleruojamus produktus, kad būtų užtikinta pilnavertė mityba, netrūktų makro bei mikroelementų (vitaminų, mineralų, baltymų ir kt.), kur ir kokius produktus galima įsigyti, kaip juos gaminti ir daug kitų naudingų patarimų, kurių niekur kitur žmogus negaus. Daugelį atlikusių šį testą nauja mityba nustebina ne tik tuo, kad visai nesunku jos laikytis, na gal tik pirmomis dienomis. O pagerėjusi savijauta ir pasiekti trokštami rezultatai tik patvirtina, kad buvo verta atlikti tyrimą ir keisti savo mitybos įpročius. Todėl ir rezultatai būna ilgalaikiai, kas mane, kaip gyd. dietologę labai džiugina.

www.ostemeda.lt


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Genetiškai modifikuoti augalai - stebuklas aplinkai?

Įsivaizduokite, kad turite burtų lazdelę, galinčią padidinti pasaulio javų derlių, sumažinti jų kainą, leidžiančią naudoti mažiau iškastinio kuro javams užauginti ir sumažinti aplinkos taršą dėl žemės ūkio veiklos. Taip pat įsivaizduokite, kad...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas. Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą...


Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Žmonės, valgantys daug žalių lapinių daržovių, rečiau serga žarnyno vėžiu. Pavojus susirgti šias liga sumažėja 46 proc., jei asmuo bent kartą per dieną skanauja brokolių, kopūstų, salotų ar kalafiorų. Atitinkamos studijos rezultatus trečiadienį...


Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Arbata mažina tikimybę mirti nuo širdies priepuolio

Geriant daug arbatos, smarkiai sumažėja tikimybė mirti nuo širdies priepuolio. Tokią išvadą leidžia daryti paskelbti grupės Amerikos specialistų atlikto tyrimo rezultatai. Išanalizavus beveik 2 tūkstančius širdies priepuolių, pavyko nustatyti, jog...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Koks medus geriausias?

Koks medus geriausias?

Renkantis medų pirmiausia reikėtų pažiūrėti, ar jis vietinis, nes importinis medus visuomet yra šiek tiek kaitintas. Kaitinant žūva dalis veikliųjų medžiagų, ir pablogėja medaus gydomosios savybės.Vietinis medus, jei jis laiku išsuktas, visuomet...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Ir maitina, ir gydo

Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro...


Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Pradžiamokslis vartotojams: koks kiaušinis yra sveikas?

Trečiadienį Alytaus valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, siekianti suburti aktyvius vartotojus, šiems surengė mokymus "Išmok pasirinkti - vartok atsakingai". Tarnybos inspektoriai...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila