Gegužės 28d. Šeštadienis

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

2013 Kovo 15d.
Peržiūrų skaičius: 47252
Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino
Reabilitacijos centre „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė

Medicinos darbuotoja ir Klaipėdos universiteto dėstytoja Ingrida Bakaitė, teigia atradusi būdą, kaip atsikratyti antsvorio be specialių dietų, sureguliuoti imuninę sistemą ir puikiai jaustis kasdien. Paslaptis – maisto netoleravimo tyrimas.

44 m. klaipėdietė teigė, kad atėjo metas susirūpinti savo pačios sveikata. Moterį jau kurį laiką kamavo mintys apie pernelyg didelį svorį ir imuninės sistemos būklę.

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi atlikti maisto netoleravimo tyrimą.

„Turiu pažįstamų, kurie jau buvo atlikę maisto netoleravimo tyrimą, jie tiesiog nebevalgė kai kurių maisto produktų, kurių, kaip parodė testas, jie netoleruoja ir tikino, kad ėmė puikiai jaustis“, – pasakojo Ingrida.

Klaipėdoje ji nuėjo į reabilitacijos centrą „Ostemeda“, ten atliko maisto netoleravimo tyrimą. Moteris dar išklausė dietologo konsultaciją, sužinojo pagrindinius mitybos principus. „Nors pati Klaipėdos universitete dėstau studentams būsimiems slaugytojams, esminius maitinimosi dalykus lyg ir žinau, bet, kai pakonsultuoja profesionalas, visai kas kita“, – tikino Ingrida.

„Dažna maisto netoleravimo išraiška yra dažnas galvos skausmas, viršsvorio problemos, nors valgoma saikingai, įvairių kūno dalių pabrinkimai, ištinimai, silpstanti imuninė sistema“, – teigė Ingrida Bakaitė.

Daugeliui vidutinio amžiaus ir net jaunesnių žmonių didžiausia problema yra viršsvoris, moters įsitikinimu, jei neišsiaiškiname, kokių produktų mūsų organizmas netoleruoja, svorio sureguliuoti nepadės jokios dietos.

„Taigi išsityriau savo kraują ir paaiškėjo, kad mano organizmas netoleruoja įvairių kiaukutinių (midijų, krevečių ir pan.). Mėgdavau retkarčiais jomis pasmaguriauti, tačiau po to tikrai prastokai jausdavausi. Nors jos būdavo namuose gamintos ir puikiai paruošiamos, galvojau, kad midijas mano skrandis sunkiai virškina, o pasirodo, kad organizmas visai netoleruoja. Šito testo pagalba supratau, kad tai ne tas maistas, kurį turėčiau valgyti“, – pasakojo Ingrida.

Ingrida maisto netoleravimo tyrimą atliko pernai lapkritį ir nebevalgo tų produktų, kurie netoleruotini.

„Iškart po tyrimo, grįžusi namo sukroviau į dėžę tuos produktus, kurių ir lengvai netoleruoju – kvietinius miltus. Didžiausia netektis man buvo kiaušiniai. Aš juos mėgstu, jų yra įvairiuose produktuose. Tad štai juos išdalinau savo giminaičiams ar draugams“, – sakė moteris.

Esą teko atsisakyti nelabai daug produktų, Ingrida pasakojo, kad tai buvo visi riešutai, kai kurios jūros gėrybės, kviečiai, kiaušiniai, paprikos. Atsisakiusi tų produktų, moteris džiaugiasi, esą rezultatas visai neprastas – per tris mėnesius be jokių ypatingų pastangų jai pavyko numesti 17 kg. O savijauta tiesiog puiki.

„Nebadavau, nesilaikiau jokių specialių dietų, tik atsisakiau tų maisto produktų, kurių netoleruoja mano organizmas. Šiaip aš esu prieš visokias dietas, kalorijų skaičiavimus. Nes tai, švelniai tariant, yra organizmo prievartavimas. O aš nevalgau šitų produktų ir tiek, ir jokios emocinės ar fizinės įtampos dėl to nejaučiu“, – tikino Ingrida.

Moteris pasakojo, matė žmones, kurie važiuodavo į Latviją pas garsius dietologus, kur valgydavo tik kumščio dydžio maisto kiekį, skaičiuodavo kalorijas.

„Esu mačiusi, kaip jiems po tų dietų sėkmingai tas jų svoris grįždavo netgi su kaupu, kai jie jau nebesilaikydavo to griežto dietos rėžimo. Aš pati sau jokių dietų niekada netaikiau“, – tvirtino klaipėdietė.

Dar vienas šito proceso žavesys esą, kad pats organizmas savaime išsivalė, nebeskauda galva, nebeliko virškinimo problemų. Po kurio laiko testą galima pakartoti ir išsiaiškinti, ar kai kuriuos produktus, kurių teko atsisakyti, jau galima po truputėlį vėl valgyti, ar neigiama reakcija jiems sumažėjo. „Bet tų produktų savaime nebesinori. Visai neseniai buvau tolimoje kelionėje. Paprastai į tokias išvykas prisikraudavau vaistų nuo galvos skausmo, nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Galiu patvirtinti, nuo to karto neprireikė nei vienos tabletės“, – tikino moteris.

Ingrida pasakojo, kad apie juos girdėjo ir prieš tai, bet esą atėjo toks rizikos amžius, kai pradedama galvoti, kaip toliau gyventi sveikai ir kiek įmanoma turėti sveiką kūną. Tai ką valgome, neišvengiamai turi įtakos mūsų fizinei ir psichinei būsenai – taigi, reikšmingai lemia mūsų savijautą.

Maisto netoleravimo tyrimas Food DetectiveTM, kuriuo nustatomas antikūnų lygis prieš konkrečius maisto produktus, gali padėti tiksliau sužinoti negalavimų priežastis.

„Pati ryžausi, paakino ir kelios draugės nueiti į „Ostemedą“. Per tą laiką nebuvo jokių įprastų žiemos sezonui ligų. Džiaugiuosi, kad atlikau maisto netoleravimo testą, esu laiminga, jaučiuosi puikiai“, – neslėpė Ingrida.

Reabilitacijos klinikoje „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė tyrimas Food Detective yra medicininis tyrimas, kuriuo tiksliai ir individualiai, konkrečiai tam žmogui, nustatomi netoleruojami produktai. Tai tikslus ir patikimas tyrimas, atliekamas tiriant kraują imunofermentiniu būdu, kurio metu nustatomi maisto produktai, sukeliantys kraujyje antikūnų imunoglobulinų G gamybą. Šie antikūniai sukelia tokius negalavimus, kaip pilvo pūtimas, raižymas, dirgliosios žarnos sindromas, artritas, migrena, nuolatinis nuovargis, pabrinkimas, insulino rezistentiškumas, viršsvoris ir daugelis kitų.

Su maisto netoleravimu susijusiems negalavimams būdinga lėtinė eiga. Jie nepasireiškia iškart suvalgius jums netinkančio maisto, kaip kad būna greitosios alerginės reakcijos atveju. Todėl pačiam žmogui labai sunku askirti kuris būtent produktas pablogina jo savijautą. Tyrimas Food Detective būtent tam ir skirtas, kad žmogus tiksliai sužinotų, kuris maistas sukelia antikūnų gamybą ir gali būti negalavimų priežastis.

Atlikti tyrimai rodo, kad jau pirmą mėnesį pakeitus mitybą pradeda mažėti svoris, o po dviejų mėnesių pagerėjo lėtinėmis ligomis sergančiųjų savijauta. O praktika dar labiau patvirtina, kad netoleruojamų produktų atsisakymas tikrai padeda sėkmingai sumažinti viršsvorį nebadaujant ir nesilaikant griežtų dietų. Visų pirma, testo rezultatai tampa gera motyvacija pakeisti ne tik maisto produktus, bet ir mitybos įpročius visam gyvenimui, kas užtikrina ilgalaikę svorio kontrolę. Be to, tai daryti visai nesunku, tereikia atsisakyti netoleruojamų produktų. Be abejonės, paaiškinu, kokiais produktais turėtų keisti netoleruojamus produktus, kad būtų užtikinta pilnavertė mityba, netrūktų makro bei mikroelementų (vitaminų, mineralų, baltymų ir kt.), kur ir kokius produktus galima įsigyti, kaip juos gaminti ir daug kitų naudingų patarimų, kurių niekur kitur žmogus negaus. Daugelį atlikusių šį testą nauja mityba nustebina ne tik tuo, kad visai nesunku jos laikytis, na gal tik pirmomis dienomis. O pagerėjusi savijauta ir pasiekti trokštami rezultatai tik patvirtina, kad buvo verta atlikti tyrimą ir keisti savo mitybos įpročius. Todėl ir rezultatai būna ilgalaikiai, kas mane, kaip gyd. dietologę labai džiugina.

www.ostemeda.lt


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Neįkainuojami mitybos patarimai

Neįkainuojami mitybos patarimai

Žmonės nekenčia laikytis dietų, nes jos dažnai neleidžia mėgautis mėgiamais valgiais (dažniausiai tai yra riebus ir kenksmingi produktai). Kai žmonės pradeda sekti dietos planu, per kelias pirmas dienas jie neišvengiamai jaučia alkio jausmą ir...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Sveika mityba. Paprastas, žmogiškas požiūris

Gegužės 11 d., šeštadienį, 13 val. kviečiame į susitikimą su sveikos gyvensenos ir asmenybės ugdymo mokytoju Sauliumi Urbonu.


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos?

Kas vyksta žmogaus kūne, išgėrus skardinę kolos? (1)

Kai žmogus išgeria skardinę kolos, į jo organizmą patenka šaukštai cukraus, pakyla kraujospūdis, išsiplečia vyzdžiai, rašo naujienų agentūra "RIA Novosti". Per pirmas 10 minučių: į sistemą patenka dešimt arbatinių šaukštelių cukraus...


Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Ar laboratorijoje užauginta mėsa yra dietiška?

Mokslininkai jau kurį laiką teigia galintys laboratorinėmis sąlygomis išauginti mėsą iš kamieninių ląstelių. Tai reiškia, jog ateityje galėsime mėgautis gardžiais kepsniais, ir dėl to nenukentės nei vienas gyvūnas. Tačiau visuomenėje tai iškėlė...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Salotos: kodėl jas vertėtų ruošti dažniau?

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuva yra viena tų Europos Sąjungos šalių, kurių gyventojai valgo mažiausiai daržovių. Tai atrodytų ganėtinai keista – juk dauguma mūsų turi sodus ar kaimus, kuriuose įprastai yra auginamos daržovės. Nors mūsų...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Daržoves valgyti sveika

Daržoves valgyti sveika

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Vegetarizmas

Vegetarizmas

Vegetarizmas - mitybos būdas, kai nevalgoma mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir kito gyvulinės kilmės maisto. Tačiau vegetarizmas turi ne vieną formą. Tarkim veganai valgo tik augalinės kilmės maistą ir netgi nenaudoja daiktų, kurie savo...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Maisto reklamoje nuo šiol būtina nurodyti ir apie GMO

Seimas Reklamos įstatymo pataisomis įtvirtino draudimą maisto produktų reklamoje nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka išduoto šią informaciją...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kodėl kavinėse ir restoranuose dažnai išleidžiame daugiau pinigų, nei planavome? Nes meniu sudarytojai žino daug gudrybių, kaip išvilioti iš kliento daugiau pinigų, rašo laikraštis "The Indpendent". Knygos "Neįkainojama: sąžiningos...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Nufotografuoji maistą – ir žinai, kiek jame kalorijų

Esate susirūpinę, kiek kalorijų gausite suvalgę gabalą picos ar šokoladinio pyrago? Jums gali padėti nauja "iPhone" programėlė. Su telefonu nufotografavus patiekalą, programėlė beveik akimirksniu suskaičiuoja kalorijas, praneša...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9