Vasario 17d. Pirmadienis

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

2013 Kovo 15d.
Peržiūrų skaičius: 47252
Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino
Reabilitacijos centre „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė

Medicinos darbuotoja ir Klaipėdos universiteto dėstytoja Ingrida Bakaitė, teigia atradusi būdą, kaip atsikratyti antsvorio be specialių dietų, sureguliuoti imuninę sistemą ir puikiai jaustis kasdien. Paslaptis – maisto netoleravimo tyrimas.

44 m. klaipėdietė teigė, kad atėjo metas susirūpinti savo pačios sveikata. Moterį jau kurį laiką kamavo mintys apie pernelyg didelį svorį ir imuninės sistemos būklę.

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi atlikti maisto netoleravimo tyrimą.

„Turiu pažįstamų, kurie jau buvo atlikę maisto netoleravimo tyrimą, jie tiesiog nebevalgė kai kurių maisto produktų, kurių, kaip parodė testas, jie netoleruoja ir tikino, kad ėmė puikiai jaustis“, – pasakojo Ingrida.

Klaipėdoje ji nuėjo į reabilitacijos centrą „Ostemeda“, ten atliko maisto netoleravimo tyrimą. Moteris dar išklausė dietologo konsultaciją, sužinojo pagrindinius mitybos principus. „Nors pati Klaipėdos universitete dėstau studentams būsimiems slaugytojams, esminius maitinimosi dalykus lyg ir žinau, bet, kai pakonsultuoja profesionalas, visai kas kita“, – tikino Ingrida.

„Dažna maisto netoleravimo išraiška yra dažnas galvos skausmas, viršsvorio problemos, nors valgoma saikingai, įvairių kūno dalių pabrinkimai, ištinimai, silpstanti imuninė sistema“, – teigė Ingrida Bakaitė.

Daugeliui vidutinio amžiaus ir net jaunesnių žmonių didžiausia problema yra viršsvoris, moters įsitikinimu, jei neišsiaiškiname, kokių produktų mūsų organizmas netoleruoja, svorio sureguliuoti nepadės jokios dietos.

„Taigi išsityriau savo kraują ir paaiškėjo, kad mano organizmas netoleruoja įvairių kiaukutinių (midijų, krevečių ir pan.). Mėgdavau retkarčiais jomis pasmaguriauti, tačiau po to tikrai prastokai jausdavausi. Nors jos būdavo namuose gamintos ir puikiai paruošiamos, galvojau, kad midijas mano skrandis sunkiai virškina, o pasirodo, kad organizmas visai netoleruoja. Šito testo pagalba supratau, kad tai ne tas maistas, kurį turėčiau valgyti“, – pasakojo Ingrida.

Ingrida maisto netoleravimo tyrimą atliko pernai lapkritį ir nebevalgo tų produktų, kurie netoleruotini.

„Iškart po tyrimo, grįžusi namo sukroviau į dėžę tuos produktus, kurių ir lengvai netoleruoju – kvietinius miltus. Didžiausia netektis man buvo kiaušiniai. Aš juos mėgstu, jų yra įvairiuose produktuose. Tad štai juos išdalinau savo giminaičiams ar draugams“, – sakė moteris.

Esą teko atsisakyti nelabai daug produktų, Ingrida pasakojo, kad tai buvo visi riešutai, kai kurios jūros gėrybės, kviečiai, kiaušiniai, paprikos. Atsisakiusi tų produktų, moteris džiaugiasi, esą rezultatas visai neprastas – per tris mėnesius be jokių ypatingų pastangų jai pavyko numesti 17 kg. O savijauta tiesiog puiki.

„Nebadavau, nesilaikiau jokių specialių dietų, tik atsisakiau tų maisto produktų, kurių netoleruoja mano organizmas. Šiaip aš esu prieš visokias dietas, kalorijų skaičiavimus. Nes tai, švelniai tariant, yra organizmo prievartavimas. O aš nevalgau šitų produktų ir tiek, ir jokios emocinės ar fizinės įtampos dėl to nejaučiu“, – tikino Ingrida.

Moteris pasakojo, matė žmones, kurie važiuodavo į Latviją pas garsius dietologus, kur valgydavo tik kumščio dydžio maisto kiekį, skaičiuodavo kalorijas.

„Esu mačiusi, kaip jiems po tų dietų sėkmingai tas jų svoris grįždavo netgi su kaupu, kai jie jau nebesilaikydavo to griežto dietos rėžimo. Aš pati sau jokių dietų niekada netaikiau“, – tvirtino klaipėdietė.

Dar vienas šito proceso žavesys esą, kad pats organizmas savaime išsivalė, nebeskauda galva, nebeliko virškinimo problemų. Po kurio laiko testą galima pakartoti ir išsiaiškinti, ar kai kuriuos produktus, kurių teko atsisakyti, jau galima po truputėlį vėl valgyti, ar neigiama reakcija jiems sumažėjo. „Bet tų produktų savaime nebesinori. Visai neseniai buvau tolimoje kelionėje. Paprastai į tokias išvykas prisikraudavau vaistų nuo galvos skausmo, nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Galiu patvirtinti, nuo to karto neprireikė nei vienos tabletės“, – tikino moteris.

Ingrida pasakojo, kad apie juos girdėjo ir prieš tai, bet esą atėjo toks rizikos amžius, kai pradedama galvoti, kaip toliau gyventi sveikai ir kiek įmanoma turėti sveiką kūną. Tai ką valgome, neišvengiamai turi įtakos mūsų fizinei ir psichinei būsenai – taigi, reikšmingai lemia mūsų savijautą.

Maisto netoleravimo tyrimas Food DetectiveTM, kuriuo nustatomas antikūnų lygis prieš konkrečius maisto produktus, gali padėti tiksliau sužinoti negalavimų priežastis.

„Pati ryžausi, paakino ir kelios draugės nueiti į „Ostemedą“. Per tą laiką nebuvo jokių įprastų žiemos sezonui ligų. Džiaugiuosi, kad atlikau maisto netoleravimo testą, esu laiminga, jaučiuosi puikiai“, – neslėpė Ingrida.

Reabilitacijos klinikoje „Ostemeda“ dirbanti gydytoja dietologė Laura Romeraitė tyrimas Food Detective yra medicininis tyrimas, kuriuo tiksliai ir individualiai, konkrečiai tam žmogui, nustatomi netoleruojami produktai. Tai tikslus ir patikimas tyrimas, atliekamas tiriant kraują imunofermentiniu būdu, kurio metu nustatomi maisto produktai, sukeliantys kraujyje antikūnų imunoglobulinų G gamybą. Šie antikūniai sukelia tokius negalavimus, kaip pilvo pūtimas, raižymas, dirgliosios žarnos sindromas, artritas, migrena, nuolatinis nuovargis, pabrinkimas, insulino rezistentiškumas, viršsvoris ir daugelis kitų.

Su maisto netoleravimu susijusiems negalavimams būdinga lėtinė eiga. Jie nepasireiškia iškart suvalgius jums netinkančio maisto, kaip kad būna greitosios alerginės reakcijos atveju. Todėl pačiam žmogui labai sunku askirti kuris būtent produktas pablogina jo savijautą. Tyrimas Food Detective būtent tam ir skirtas, kad žmogus tiksliai sužinotų, kuris maistas sukelia antikūnų gamybą ir gali būti negalavimų priežastis.

Atlikti tyrimai rodo, kad jau pirmą mėnesį pakeitus mitybą pradeda mažėti svoris, o po dviejų mėnesių pagerėjo lėtinėmis ligomis sergančiųjų savijauta. O praktika dar labiau patvirtina, kad netoleruojamų produktų atsisakymas tikrai padeda sėkmingai sumažinti viršsvorį nebadaujant ir nesilaikant griežtų dietų. Visų pirma, testo rezultatai tampa gera motyvacija pakeisti ne tik maisto produktus, bet ir mitybos įpročius visam gyvenimui, kas užtikrina ilgalaikę svorio kontrolę. Be to, tai daryti visai nesunku, tereikia atsisakyti netoleruojamų produktų. Be abejonės, paaiškinu, kokiais produktais turėtų keisti netoleruojamus produktus, kad būtų užtikinta pilnavertė mityba, netrūktų makro bei mikroelementų (vitaminų, mineralų, baltymų ir kt.), kur ir kokius produktus galima įsigyti, kaip juos gaminti ir daug kitų naudingų patarimų, kurių niekur kitur žmogus negaus. Daugelį atlikusių šį testą nauja mityba nustebina ne tik tuo, kad visai nesunku jos laikytis, na gal tik pirmomis dienomis. O pagerėjusi savijauta ir pasiekti trokštami rezultatai tik patvirtina, kad buvo verta atlikti tyrimą ir keisti savo mitybos įpročius. Todėl ir rezultatai būna ilgalaikiai, kas mane, kaip gyd. dietologę labai džiugina.

www.ostemeda.lt


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Dėmesio: nepavalgę – persivalgysite

Svorio reguliavimas - opi moterų problema. Ketvirtadienį pasaulis švenčia Tarptautinę dieną be dietų, todėl specialistai siūlo atkreipti dėmesį į valgymo sutrikimus: nervinę anoreksiją ir nervinę bulimiją. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog šiomis...


Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Granatuose esančios medžiagos moterims gali sumažinti tikimybę susirgti krūtų vėžiu, teigia JAV mokslininkai. Tam tikros šių vaisių rūgštys vyrišką hormoną androgeną paverčia moteriškuoju estrogenu, o tai yra svarbus veiksnys, ar moteris gali...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

Subalansuota, sveika mityba yra neatsiejama sveiko žmogaus organizmo dalis ir ligų profilaktikos elementas, tai sveikos gyvensenos pagrindas, nuo kurio priklauso fizinis ir protinis žmogaus vystymasis, darbingumas, gyvenimo trukmė. Dėl šios...


Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Dieta: mažiau mėsos – lieknesnė talija

Jeigu valgysite mažiau mėsos, tuomet jūsų figūra taps grakštesnė. Kumpiai ir rūkytos dešros – didžiausias gražios figūros priešas. Tokį atradimą padarė Europos mokslininkai. Kaip praneša BBC, mokslininkai ištyrę 400 tūkst. suaugusiųjų...


Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Migdomųjų pakaitalas – gabalėlis sūrio

Anglijos ir Italijos mokslininkų komanda teigia suradusi išeitį nemigos kamuojamiems žmonėms. Vietoj migdomųjų piliulių jie siūlo vakarienei suvalgyti gabalėlį sūrio. Savaitę stebėję 200 žmonių, mokslininkai pastebėjo, kad 72 proc. nemigos...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Duona – sveikos mitybos pagrindas

Duona – sveikos mitybos pagrindas

Sveikos mitybos piramidės pamatą sudaro grūdiniai produktai, tarp jų - duona. Dauguma besilaikančių dietos duoną stengiasi išbraukti iš savo raciono, tačiau to daryti nederėtų. Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Batono kokybę rodo pelėsis

Batono kokybę rodo pelėsis

Batonų tyrimas laboratorijoje parodė, kad konservantų neįdėta nė į tą batoną, kurio sudėtyje skelbiama, kad toks priedas yra. Ką iš tikrųjų valgome, galime spėti pagal tai, kaip greitai produktas genda. Užsukus į prekybos centro duonos skyrių,...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Vitamininga žaluma

Vitamininga žaluma

Pavasarį visoms labiausiai stinga natūralių vitaminų – akys tik ir ieško šviežių žalumynų. Daugelis pirmųjų lapelių itin maistingi, jie kaipmat papildys senkančias organizmo vitaminų atsargas. Žalią lapinių augalų spalvą lemia pigmentas...


Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Vyšnios vaisiuose yra cukrų, organinių rūgščių (...


Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Kokosų vanduo jėgoms atgauti

Atrodo, jau visas pasaulis žino, kad kokosų vanduo – geriausias natūralus jėgų ir mineralų atstatytojas. Jo populiarumas sparčiai auga ir Lietuvoje, o ypač mėgiamas rimtų sportininkų ir šiaip sportuojančiųjų. Kas yra kokosų vanduo ir kodėl...


Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Maisto skonis priklauso nuo nuotaikos

Ryšys tarp skonio pojūčio ir cheminio balanso smegenyse greitai padės gydyti depresiją. Kol kas nėra veiksmingų testų, galinčių pagelbėti nustatyti, kurie vaistai tinkamiausi individualiu depresijos atveju. Mokslininkai mano, jog testas, pagrįstas...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Pusryčiai: į ką turime atkreipti dėmesį prasidedant mokslo metams

Suaugusiems atostogų nukrypimai trunka ne ilgiau nei trisdešimt dienų. Kitaip yra su vaikais. Jie asimetriniu dienos režimu gyvena tris mėnesius - tai pakankamai laiko neigiamam įpročiui atsirasti. Atsisakyti saldaus rytmečio miego vaikams sunku...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9