Sausio 18d. Antradienis

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Peržiūrų skaičius: 34624
Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi eksperimentai su savo kūnu?

"Vakarų ekspresas" susisiekė su trimis klaipėdietėmis, kurios ilgą laiką - daugiau nei po tris savaites išbuvo gyvos vien skiestomis sultimis, o vėliau - maisto "trupinėliais". Per dieną sukramtydamos tik po kokį obuolį, alyvuogę, riekutę juodos duonos su druska, jos ruošiasi naujam badavimo etapui - svajoja maisto atsisakyti visiems laikams.

Moterys sako užsiprogramavusios, kad kūnas nenorėtų valgyti, todėl gyvenimas be maisto sukeliąs ne kančią, o palaimą. Fizinį maistą jos pakeitusios gyvybine energija - prana, kuria kūnas pasisotina per meditaciją, jogą, teigiamas emocijas.

Klaipėdos apskrities ligoninės medikai sutiko dalyvauti "Vakarų ekspreso" projekte - įvertinti, kaip gyvenimas be maisto paveikė vienos iš "eksperimentatorių" sveikatos būklę ir pateikti išvadas.

"Negali būti, kad mėnesį nevalgius nebūtų silpna. Tai kančia organizmui", "Badaujantis kūnas pats save pradės valgyti", "Žmogus - ne kupranugaris, kad keletą mėnesių galėtų gyventi be maisto", - jau iš pat pradžių skepticizmo neslėpė medikai.

Atlikę biocheminius tyrimus, vidaus organų echoskopiją, jie nustatė gana ryškiai pakitusį kepenų funkcijos, taip pat uždegiminės kilmės inkstų funkcijos sutrikimą, kurį galėjęs sukelti skysčių trūkumas organizme. Tiesa, nėra žinoma, kokie sveikatos rodikliai buvo prieš eksperimentą.

"Tokie eksperimentai gali sugadinti sveikatą. Jei nebus sustota, vėliau gali sutrikti endokrininė sistema, visų organų veikla", - perspėjo Priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas.

Be maisto - 15 metų

Pradžią pasauliniam praninės mitybos judėjimui pradėjo Australijos gyventoja Jasmuheen. Ši moteris jau antrą dešimtmetį - nuo 1993 metų - gyvena nieko nevalgydama, gerdama vien arbatą, o energijos gaunanti iš pranos. Pasakojama, kad moteris, perėjusi prie praninės mitybos, du kartus išsigydė vėžį.

1994 metais Jasmuheen įkūrė Vidinių galių vystymo akademiją, ji rašo knygas ir važinėja po pasaulį kaip taikos ambasadorė, Pranos programos skleidėja bei naujų projektų kūrėja. Jos sukurtoje Pranos programoje teigiama, jog kiekviename iš mūsų slypi neriboti vidiniai rezervai.

Praėjusią vasarą apsilankiusi Vilniuje Jasmuheen įgijo daug pasekėjų ir tarp lietuvių. Apie 200 žmonių klausėsi jos paskaitų ir, tikėtina, pradėjo laikytis jos propaguojamos "praninės mitybos". Kai kuriuos pradėti mitybos eksperimentą įkvėpė šios autorės knygos, išverstos ir į lietuvių kalbą.

Patirtis skirtinga

46 metų klaipėdietė Violeta maisto atsisakė po to, kai apsilankė Jasmuheen seminare Vilniuje. Tą pačią dieną jai dingo apetitas ir ji nustojo valgyti. Tačiau praėjus aštuonioms dienoms valgyti įkalbėjo jos vyras, sunerimęs, kad kelionėje po Kroatiją per karščius žmonai nepasidarytų bloga. Tačiau užsidegimas gyventi be fizinio maisto nepraėjo. Po kurio laiko ji vėl pradėjo eksperimentuoti ir be jokio maisto praleido 24 dienas. Beje, kelias pirmas dienas negėrė ir vandens. Visą tą laiką jokių silpnumo ar alkio priepuolių ji teigia nepatyrusi. Atvirkščiai - jautusis labai gerai.

"Nieko nedarau per prievartą. Ši patirtis parodė, kad galiu gyventi be maisto. Dabar jau kartais suvalgau obuolį, alyvuogę, išgeriu kavos, bet ne todėl, kad organizmas prašo, o todėl, kad nevalgyti tapo nebeįdomu ir kartais nugali bendrumo su namiškiais jausmas", - pasakojo Violeta. Ji tikina, jog geriau jaučiasi tada, kai nepavalgo.

Klaipėdietė Irena, sekdama Jasmuheen knygoje išdėstytomis instrukcijomis, 21 dieną, kol pripratino organizmą dirbti kitu režimu, gyveno atsiskyrusi nuo pasaulio. Ji pripažįsta, jog buvo silpnumo periodų, tačiau jie praėjo.

"Jaučiuosi kasdien vis geriau, energijos dirbti pakanka. Atlieku specialias technikas. Labai tikiu tuo, ką darau", - sakė moteris, apie 20 metų užsiiminėjanti dvasinėmis praktikomis.

40-metė Vilma 28 visiško pasninko dienas praleido darbe, aktyviai bendraudama su žmonėmis. Sako, jog lengva nebuvo, jausdavo nuovargį.

"Kai pajutau, kad galiu būti laisva nuo maisto, širdis pradėjo šokti", - pasakojo ji. Kai 28-ą dieną suvalgė juodos duonos su pikantiškomis salotomis riekelę, verkusi iš palaimos, pajutusi tos duonos vertę.

Nuo tada, kaip ir kitos moterys, ji valgo simboliškai. Skaniausias maistas - juoda duona su druska ir pomidorų sultys.

Pasninkas, teigia moteris, pakeitė jos gyvenimą - jame atsirado daugiau ramybės, meilės, pati tapo energingesnė. Klausydama savo vidaus, moteris laukia, kada pajus norą pereiti vien prie mitybos prana.

Mano, kad tai normalu

"Fiziniame kūne pokyčiai, be abejonės, turėjo vykti, - išgirdusi nepalankias gydytojų prognozes savo nuomonę išsakė Violeta. - Per tris savaites nukrito 15 kg, tai mano kūnui buvo šokas. Tačiau kas vyksta su dvasiniais kūnais - jokie tradiciniai būdai negali ištirti. Be to, kodėl gydytojai neakcentuoja, kad mano hemoglobino lygis aukštas? Visą gyvenimą jis buvo žemas, o dabar po 24 dienų nevalgymo pirmą kartą tapo normalus. O tai, kad atsirado pakitimai kepenyse, - irgi natūralu, pati Jasmuheen yra sakiusi, kad taip turi būti kepenims prisitaikant prie naujos mitybos. Pasaulyje yra daug nepaaiškinamų dalykų, pvz., iš kur augaluose atsiranda elementai, kurių nebuvo dirvoje, trąšose, vandenyje ar ore. Arba kodėl gydytojai negali paaiškinti stebuklingų pasveikimų nuo vėžio, tik žmonių tikėjimu. Nuo kada tikėjimas tapo medicininiu terminu? Nedaug ką gali mokslas pasakyti ir apie Indijos jogus. Kokie procesai vyksta šiems sustabdžius širdies veiklą ir kvėpavimą?"

Jasmuheen pasekėjai nevalgymą laiko logišku ir normaliu dvasinio žmogaus išsivystymo žingsniu. Juos palaiko netradicinis supratimas, kad, be fizinio kūno, egzistuoja ir kiti, kaip emocinis, mentalinis, dvasinis. Praninė mityba galinti pamaitinti žmones visais lygmenimis.

Jasmuheen akcentuoja, kad 21 dienos badavimo neįmanoma ištverti be proto ramybės. Sustiprinus ryšį su Dievu esą pakyla žmogaus vibracijų dažnis ir tada nesinori valgyti, maistas ne suteikia energiją, o ją atima. Ji pranašauja, kad šis energijos paėmimo būdas ilgainiui taps visuotinis ir padės spręsti bado problemas.

Gali būti pavojinga

Nepaisant entuziazmo, moterys pripažįsta, kad atsisakyti fizinio maisto kai kam gali būti pavojinga. Jei tokiam eksperimentui būtų ryžtasi nepasiruošus, vien su tikslu numesti svorio - organizmui tikrai gali būti pakenkta.

"Jei nemoki paimti kosminės energijos, organizmas tikrai badaus ir gali nukentėti", - mano Violeta, jau seniai užsiimanti taiči gimnastika, joga bei meditacijomis. Būtent jos ir padedančios gerai jaustis, atverti ląsteles gyvybinės energijos pritekėjimui. Bet jokios praktikos nepadės, jei žmogus nebus atvėręs savo širdies, nejaus meilės.

"Nepatariu į tai žiūrėti neatsakingai, - pritaria Vilma. - Atsisakyti maisto gali tik aukštesnio sąmoningumo žmonės. Ryžtis tam nepasiruošus gali būti pavojinga."

"Bus darbo medikams"

Audrius LEKŠTUTIS, Klaipėdos apskrities ligoninės Vidaus ligų diagnostikos skyriaus vedėjas

Žmogus yra savo sveikatos ir kūno šeimininkas, todėl gali daryti su savo kūnu ką nori. Tai ir matome kasdienybėje. Visokie pseudoeksperimentai vyksta nuolat. Visada bus žmonių, kurie nepripažįsta tradicinės medicinos, tad ir tų badaujančių visada buvo ir bus. Bet jokių mokslinių įrodymų, kad badavimas išgydo ligas, nėra.

Pasaulyje apie 10 mln. žmonių kasmet miršta nuo bado. Jie neturi pasirinkimo, neturi ką valgyti. Yra tokių, kurie priversti badauti dėl fiziologės patologijos. Jaunos mergaitės badauja dėl psichologinių priežasčių. Anoreksija - opi problema, kurios priežastis - liekno kūno kultas, formuojantis jaunų žmonių nemeilę savo kūnui.

Esu matęs moterį, kuri gydėsi gimdos miomą du mėnesius badaudama prabangiame badavimo centre. Į kabinetą ją įnešė ant rankų. O mioma nebuvo išnykusi.

Žmonės, kuriems siūloma vienoda metodika, pavyzdžiui, maitintis energija iš kosmoso, yra niveliuojami. Bet šie žmonės visi skirtingi, skirtingos jų kepenų, inkstų funkcijos, ligos.

Jei paskaitytume apie badavimą, kaip pseudogydymą, rastume teiginį, neva badaujant organizmas apsivalo nuo šlakų. Ar kas yra matęs tą šlaką? Nėra tokio termino medicinoje. Yra tam tikri medžiagų skilimo produktai, kurie šalinami iš organizmo, bet negalima to vadinti šlakais. Bet badaujant jų pašalinti negalima, galima tik sukaupti, nes inkstams negaunant pakankamai vandens dirbtinai sutrikdoma kenksmingų medžiagų šalinimo funkcija.

Žmogui badaujant organizmas patiria didžiulį stresą. Jei žmogus badauja, bet patenkina vandens poreikį, jis gali išgyventi 60-90 dienų. Mechanizmai, kurie vyksta organizme badaujant, labai sudėtingi. Badaujant kaip energetinė medžiaga imami naudoti baltymai iš vidaus organų. Iš pradžių energijos gamybai naudojami mažiau gyvybiškai reikšmingų organų - blužnies, raumenų, - baltymai. Mažiausiai nukenčia smegenys ir širdis. Šioje fazėje, kuri tęsiasi kelias dienas, žmogus miršta nuo plaučių uždegimo, nes sunykus kvėpavimo raumenims žmogus nebegali kvėpuoti. Jei išsekimo fazėje žmogų pamaitinsime įprastu maistu - jį numarinsime, nes turime jį adaptuoti ir prie valgio.

Nieko keista, kad nevalgydamos eksperimento dalyvės gerai jaučiasi. Atsimenate Rusijos atsiskyrėlius, gyvenusius urve ir badavusius - laukusius pasaulio pabaigos? Kai jie buvo atkasti, dalis buvo numirę, kiti psichologiškai jautėsi puikiai, neskaitant didžiulio diskomforto. Jei žmogus turi motyvą, jaučiasi gerai. Bet kūnui nėra gerai.

Alkio jausmas tikrai gali išnykti, nes imamas slopinti apetito centras. Mat evoliucijos eigoje buvo priverstinio badavimo epizodų ir susikūrė adaptacijos mechanizmas - alkio jausmas sumažėja antrą trečią badavimo dieną, todėl žmogui ištverti lengviau. Bet tai laikina būsena, priklausanti nuo paties organizmo.

Netikiu, kad yra metų metus visiškai nevalgančių žmonių. Jei būtų atlikti tyrimai, rastume, kad jie valgo.

Manau, kad didelė dalis tų, kurie susižavėjo galimybe nevalgyti, greitai nubyrės, nes užsikrės kitokiomis idėjomis. Tie, kurie visgi planuoja gyventi be maisto, suteiks darbo medikams, nes teks gelbėti jų gyvybę.


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Jūsų širdis trokšta vandens

Jūsų širdis trokšta vandens

Vasara, ko gero yra mėgstamiausias ir laukiamiausias metų laikas, dažniausiai siejamas su maloniais įspūdžiais. Vasarai, kaip ir kitiems metų laikams, priskiriami tam tikri būdingi sveikatos sutrikimai, šiuo atveju, nulemti aukštos lauko...


A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

A. Vincentas Sakas. Kokius ledus mums parduoda ir kaip pasigaminti jų namuose?

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie...


Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Kai maistas tampa nuodu, verta susirūpinti

Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir teiraujasi: ką valgyti,...


Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Buenos Airėse nuo stalų dings druskinės

Restoranų Buenos Airių provincijoje, Argentinoje, svečiai turi atsisveikinti su druskinėmis, praneša CNN. Bandydamas kovoti su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuriuo skundžiasi 3,7 mln. gyventojų – beveik ketvirtadalis Buenos Airių provincijos...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnios valgiai: pasninko tradicijos ir ar laikomės to šiandien?

Gavėnia, kaip apie septynių savaičių pasninką, prasideda tuoj po Užgavėnių. Seniau žmonės Gavėniai iš anksto ruošdavosi: prisiaugindavo pupų, žirnių, prisidžiovindavo arba prisisūdydavo grybų, prisiraugindavo agurkų ir kopūstų, prisidžiovindavo...


Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Dietiniai gėrimai jus pavers storuliais

Mokslininkai teigia, kad dietiniai gėrimai gali jus paversti storuliais. Būtent šie gėrimai skatina daugiau valgyti. Nors skelbiama, kad šie gėrimai yra nekaloringi, tačiau juos geriant galite priaugti kelis kilogramus, rašoma dailymail.co.uk....


Jogurtų ragavimo realybės šou

Jogurtų ragavimo realybės šou

Socialinio tinklo Facebook nariai turi galimybę išbandyti probiotikų, arba gerųjų bakterijų, naudą sveikatai. Tai galima padaryti nemokamai ragaujant "Valio Gefilus" jogurtus ir viešai komentuojant savijautos pasikeitimus. Prie akcijos...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūsų svorio metimo programa yra saugi ir efektyvi?

Ar jūs esate vienas iš tų, kurie bando numesti svorio tiesiog nevalgant? Ar jūs praleidinėjate pusryčius ir kitus patiekalus? Ar jūs nuolat jaučiatės pavargęs (-usi)? Ar jūs praradote apetitą? Jei jūs teigiamai atsakėte į šiuos klausimus, jūs...


Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Prekybos centruose - nuodingos bulvės?

Daugumai prekybos centrų ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nelabai įdomu, ar pirkėjų įsigyjami maisto produktai nėra nuodingi. Štai bulvės laikomos šviesioje ir ne itin vėsioje patalpoje pradeda gaminti nuodingas medžiagas. Tokios...


10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

10 gudrybių, kaip nepriaugti svorio po dietos

Pajutote, kad vėl pradedate priaugti svorio po ilgalaikės dietos? Nepavyksta išlaikyti atsikratyto svorio? Gal pradėjote daugiau valgyti, bet ne dėl to, kad būtumėte praalkusios, o norėdamos pasivyti tai, kokio malonumo buvote atsisakiusios ir...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Bičių dovanos žiemai: žiedadulkės ir duonelė

Žiema - metas, kada organizmą pravartu sustiprinti vitaminais ir kitomis biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nekeista, kad sulaukiu daugybės žmonių klausimų, kokią naudą teikia bičių duonelė ir žiedadulkės, kuo jos skiriasi. Bitės, sugrįžusios į...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Moksleivių mityba: saldainis vietoj kotleto

Kas atsitiko, kad šiandien vis mažiau vaikų mokyklos valgykloje renkasi karštą patiekalą? Neskanu? Brangu? Ne vienam suaugusiajam burnoje likęs mokyklinių pietų – žuvų kotleto ar pieniškos grikių sriubos skonis. Anuomet moksleiviai valgydavo...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9