Birželio 28d. Antradienis

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

2020 Kovo 2d.

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai nuobodų, ilgai užtrunkantį darbą įdomia, malonia patirtimi. Todėl rekomenduojama investuoti į priemones, kurios atitiks Jūsų poreikius. Be abejo, nereikia įsigyti krūvos naujų įrankių – norint mėgautis didžiuliu skirtumu, tereikia kelių protingų pirkinių. Tokie patogūs prietaisai kaip garų puodas ar blenderis yra puikūs ne tik žmonėms, norintiems paįvairinti savo patiekalus, bet ir tiems, kurie tiesiog nori į savo racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių. Jų naudojimas sutaupo laiką, pinigus ir palengvina gaminimo procesą.

Greitpuodis

Jis paverčia visą ruošimo procesą žymiai greitesniu. Svarbiausia, kad šis prietaisas tinka ruošti įvairius dalykus. Jame galima lengvai išvirti visus veganams ar vegetarams būtinus produktus:

  • džiovintas pupeles, kutas ankštines daržoves,
  • ryžius,
  • kruopas,
  • daržoves.

Čia ruošiami patiekalai nepraranda savo svarbiausių maistinių medžiagų, kurių taip reikia valgantiems tik žalumynus ir pieno produktus, o maistas išlieka šiltas itin ilgai. Tai ypač pravartu tiems, kurie negali skirti daug laiko maisto gaminimui. Prieš eidami miegoti tiesiog sudėkite avižinius dribsnius ar bolivinę balandą į greitpuodį, o ryte jie bus paruošti valgymui.

Stikliniai indeliai

Kasdienis maisto gaminimas atima daug laiko, ypač po ilgos, sunkios darbo dienos. Nors tokie daiktai kaip talpus greitpuodis ar kokybiškas garų puodas pagreitina šį procesą, ingredientų parengimas vis tiek užtrunka. Todėl daugelis tuo užsiima savaitgaliais, patiekalus ruošia visai savaitei, o gaminiai laikomi specialiuose induose. Tačiau esant žaliavalgiu, veganu ar vegetaru neretai tenka apmąstyti ir savo poveikį aplinkai. Tokiu atveju verčiau rinktis laikyti likučius ar supakuoti pietus į stiklinius indelius.

Juos galima saugiai naudoti šaldiklyje, orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ir indaplovėje, todėl maisto šildymas ir priemonės valymas – itin lengvas. Į stiklą neįsigeria jokie kvapai, skonis. Taip pat jie neteršia gamtos, o tinkamas rinkinys – gana nebrangus ir tinka naudoti ilgiau nei įprastiniai indeliai. Todėl laikui bėgant sutaupoma pinigų ir bent minimaliai prisidedama prie aplinkos tausojimo.

Garų puodas

Perėjus prie augalinės dietos, neretai padidėja suvartojamų daržovių kiekis. Šių produktų garinimas yra daugelio veganų, vegetarų pasirinktas ruošimo būdas. Taip gaminamos daržovės:

  • išlaiko savo struktūrą, spalvą,
  • nepraranda maistinių medžiagų, vitaminų.

Toks maistas išlieka itin sveikas, o procesui užtenka tik vandens (nereikia aliejaus ar kitokių riebalų). Tai pravartu tiems, kurie nori sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Šiame puode taip pat galima gaminti įvairius patiekalus.

Prieskonių malūnėlis

Garų puodas sveikai, skaniai paruoš Jūsų patiekalus, bet jų pagardinimui dažnai tenka sukaupti didelę prieskonių kolekciją. Tokie pagardai gali žymiai pakeisti, patobulinti maisto skonį, o tai itin aktualu gaminant vegetarišką, veganišką maistą. Tokiu atveju labai praverčia malūnėlis, kuriame juos galima smulkinti. Šis įrankis pravers esminiams prieskoniams – kmynų sėkloms, ciberžolei, cinamonui, juodiesiems pipirams bei linų sėmenims, kurie – didelis augalinio pagrindo omega-3 šaltinis.

Taip ir lengvai pagardinsite savo rytinius žalumynų kokteilius. Taip pat, esant reikalui, malūnėliu galite sumalti sėklas ar riešutus.

Blenderis

Šis prietasias praverčia ir šiaip gaminant maistą, bet pradėjus vartoti tik augalus, jo nauda padvigubėja. Vartojant tik vaisius ir daržoves, uogas, neretai rytais ruošiama „žaliuosius“ kokteilius, todėl toks aparatas tampa būtinybe.

Jis puikus dėl įvairių priežasčių, o viena svarbiausių – smulkinimo metu nesunaikinami žalumynuose esantys celiuliozės, granulozės pluoštai. Todėl čia ruošiami glotnučiai, pesto padažas ir kiti augalinio pagrindo gardėsiai išlieka itin maistingi, duoda reikiamos energijos visai dienai bei suteikia sotumo jausmą. Jis ir garų puodas – puiki kombinacija ruošti patiekalus, kurių esminis pagardas yra padažai.

Sulčiaspaudė

Dar viena nepakeičiama priemonė, ypač žaliavalgiams. Kasdien mūsų organizmas turi gauti reikiamą kiekį mineralų, tokių kaip geležis, kuris paprastai įsisavinamas valgant mėsą ar žuvį. Todėl vegetarams ir veganams rekomenduojama vartoti sojos produktus, riešutus, sėklas, ankštines daržoves.

Norint reguliariai gauti atitinkamą kiekį tokių maistinių medžiagų, verta rinktis rytais spausti sultis. Taip patogiu, paprastu ir skaniu būdu suvartosite daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Čia įvardintas greitpuodis, garų puodas, blenderis ir kitos priemonės – pravartūs maisto gaminimo, pagardinimo ir laikymo įrankiai. Ruošimo metu jie padeda užtikrinti, kad patiekalai išlaikytų svarbiausias savo maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus, kurių ypatingai reikia laikantis specifinės dietos. Jie taip pat pravers ir tiems, kurie nori žengti pirmą žingsnį sveikesnės mitybos link.


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Jūra iki kelių: mineralai jūsų neblėstančiam grožiui ir neišsenkančiai energijai

Vasara asocijuojasi su lengvomis suknelėmis, dailiai įdegusia oda, nerūpestingai sušukuotais plaukais, plačia šypsena, kartais labai ilga darbo diena, bet po jos – būtinai ir linksmybėmis su draugais, aktyviu poilsiu gamtoje. O ar žinote,...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Šeimos gydytoja: normaliai vaiko raidai mėsa būtina

Remiantis statistiniais duomenimis, daugelyje Vakarų Europos valstybių apie 20 proc. gyventojų yra vegetarai, Lietuvoje – apie 5 proc. ir šis skaičius auga. Atsisakyti mėsos gali mitybą subalansavę ir pakankamą organizmui reikiamų medžiagų...


Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Tyrimas: vaisių ir daržovių lietuviai valgo daugiau už estus ir latvius

Daugiau nei du trečdaliai lietuvių bent vieną kartą per dieną valgo vaisių ir daržovių. Tuo tarpu estai ir latviai gerokai atsilieka – vaisių ir daržovių jie valgo rečiau, o dauguma jų net nežino, kad šios rūšies maisto reikėtų suvartoti...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų lankytojai: norime žinoti, ką valgome

Restoranų ir kavinių lankytojai tampa reiklesni – devyni iš dešimties žmonių, valgančių viešojo maitinimo įstaigose, pageidautų gauti daugiau informacijos apie maistą, kurį užsisako. Tai parodė "Unilever Food Solutions" iniciatyva...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Riešutai - puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis

Žiemą, kai mažiau šviežių daržovių bei vaisių, pats laikas prisiminti riešutus, kurie yra puikus ne tik baltymų ir skaidulų, bet ir vitaminų šaltinis. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetinių gėrimų mėgėjai agresyvesni

Energetiniai gėrimai pasaulyje atsirado ne taip seniai - nuo 2000 m. - ir jau turi savo vartotojų. Šių gėrimų populiarumas auga. Tačiau juose esančios medžiagos organizmui gali sukelti šoką. Kasmet pasaulyje parduodama apie 30 proc. daugiau,...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9