Lapkričio 29d. Sekmadienis

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

2020 Kovo 2d.

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai nuobodų, ilgai užtrunkantį darbą įdomia, malonia patirtimi. Todėl rekomenduojama investuoti į priemones, kurios atitiks Jūsų poreikius. Be abejo, nereikia įsigyti krūvos naujų įrankių – norint mėgautis didžiuliu skirtumu, tereikia kelių protingų pirkinių. Tokie patogūs prietaisai kaip garų puodas ar blenderis yra puikūs ne tik žmonėms, norintiems paįvairinti savo patiekalus, bet ir tiems, kurie tiesiog nori į savo racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių. Jų naudojimas sutaupo laiką, pinigus ir palengvina gaminimo procesą.

Greitpuodis

Jis paverčia visą ruošimo procesą žymiai greitesniu. Svarbiausia, kad šis prietaisas tinka ruošti įvairius dalykus. Jame galima lengvai išvirti visus veganams ar vegetarams būtinus produktus:

  • džiovintas pupeles, kutas ankštines daržoves,
  • ryžius,
  • kruopas,
  • daržoves.

Čia ruošiami patiekalai nepraranda savo svarbiausių maistinių medžiagų, kurių taip reikia valgantiems tik žalumynus ir pieno produktus, o maistas išlieka šiltas itin ilgai. Tai ypač pravartu tiems, kurie negali skirti daug laiko maisto gaminimui. Prieš eidami miegoti tiesiog sudėkite avižinius dribsnius ar bolivinę balandą į greitpuodį, o ryte jie bus paruošti valgymui.

Stikliniai indeliai

Kasdienis maisto gaminimas atima daug laiko, ypač po ilgos, sunkios darbo dienos. Nors tokie daiktai kaip talpus greitpuodis ar kokybiškas garų puodas pagreitina šį procesą, ingredientų parengimas vis tiek užtrunka. Todėl daugelis tuo užsiima savaitgaliais, patiekalus ruošia visai savaitei, o gaminiai laikomi specialiuose induose. Tačiau esant žaliavalgiu, veganu ar vegetaru neretai tenka apmąstyti ir savo poveikį aplinkai. Tokiu atveju verčiau rinktis laikyti likučius ar supakuoti pietus į stiklinius indelius.

Juos galima saugiai naudoti šaldiklyje, orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ir indaplovėje, todėl maisto šildymas ir priemonės valymas – itin lengvas. Į stiklą neįsigeria jokie kvapai, skonis. Taip pat jie neteršia gamtos, o tinkamas rinkinys – gana nebrangus ir tinka naudoti ilgiau nei įprastiniai indeliai. Todėl laikui bėgant sutaupoma pinigų ir bent minimaliai prisidedama prie aplinkos tausojimo.

Garų puodas

Perėjus prie augalinės dietos, neretai padidėja suvartojamų daržovių kiekis. Šių produktų garinimas yra daugelio veganų, vegetarų pasirinktas ruošimo būdas. Taip gaminamos daržovės:

  • išlaiko savo struktūrą, spalvą,
  • nepraranda maistinių medžiagų, vitaminų.

Toks maistas išlieka itin sveikas, o procesui užtenka tik vandens (nereikia aliejaus ar kitokių riebalų). Tai pravartu tiems, kurie nori sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Šiame puode taip pat galima gaminti įvairius patiekalus.

Prieskonių malūnėlis

Garų puodas sveikai, skaniai paruoš Jūsų patiekalus, bet jų pagardinimui dažnai tenka sukaupti didelę prieskonių kolekciją. Tokie pagardai gali žymiai pakeisti, patobulinti maisto skonį, o tai itin aktualu gaminant vegetarišką, veganišką maistą. Tokiu atveju labai praverčia malūnėlis, kuriame juos galima smulkinti. Šis įrankis pravers esminiams prieskoniams – kmynų sėkloms, ciberžolei, cinamonui, juodiesiems pipirams bei linų sėmenims, kurie – didelis augalinio pagrindo omega-3 šaltinis.

Taip ir lengvai pagardinsite savo rytinius žalumynų kokteilius. Taip pat, esant reikalui, malūnėliu galite sumalti sėklas ar riešutus.

Blenderis

Šis prietasias praverčia ir šiaip gaminant maistą, bet pradėjus vartoti tik augalus, jo nauda padvigubėja. Vartojant tik vaisius ir daržoves, uogas, neretai rytais ruošiama „žaliuosius“ kokteilius, todėl toks aparatas tampa būtinybe.

Jis puikus dėl įvairių priežasčių, o viena svarbiausių – smulkinimo metu nesunaikinami žalumynuose esantys celiuliozės, granulozės pluoštai. Todėl čia ruošiami glotnučiai, pesto padažas ir kiti augalinio pagrindo gardėsiai išlieka itin maistingi, duoda reikiamos energijos visai dienai bei suteikia sotumo jausmą. Jis ir garų puodas – puiki kombinacija ruošti patiekalus, kurių esminis pagardas yra padažai.

Sulčiaspaudė

Dar viena nepakeičiama priemonė, ypač žaliavalgiams. Kasdien mūsų organizmas turi gauti reikiamą kiekį mineralų, tokių kaip geležis, kuris paprastai įsisavinamas valgant mėsą ar žuvį. Todėl vegetarams ir veganams rekomenduojama vartoti sojos produktus, riešutus, sėklas, ankštines daržoves.

Norint reguliariai gauti atitinkamą kiekį tokių maistinių medžiagų, verta rinktis rytais spausti sultis. Taip patogiu, paprastu ir skaniu būdu suvartosite daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Čia įvardintas greitpuodis, garų puodas, blenderis ir kitos priemonės – pravartūs maisto gaminimo, pagardinimo ir laikymo įrankiai. Ruošimo metu jie padeda užtikrinti, kad patiekalai išlaikytų svarbiausias savo maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus, kurių ypatingai reikia laikantis specifinės dietos. Jie taip pat pravers ir tiems, kurie nori žengti pirmą žingsnį sveikesnės mitybos link.

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Žalioji arbata slopina senyvų žmonių depresiją

Senyviems žmonėms dažnai geriant žaliąją arbatą, jiems rečiau atsiranda depresijos simptomų, teigia Japonijos mokslininkai. Tyrimas apėmė 1058 japonus, kuriems buvo per 70 metų ir kurie turėjo švelnius ir ryškius (34 procentai tiriamųjų) ir...


Maistas iš parduotuvių pavojingas

Maistas iš parduotuvių pavojingas

Vokietijoje didelį rezonansą sukėlė reprezentatyvaus maisto produktų, kuriuos ekspertai įsigijo įvairiuose šalies prekybos tinkluose, tyrimo rezultatai. Jie atskleidė, kad didelė dalis parduotuvėse įsigytų daržovių ir vaisių kelia rimtą pavojų...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Pipirai degina ir burną, ir kalorijas

Jelapenai, habanero ir serrano pipirai ne tik palengvina kvėpavimą, tačiau ir padidina kūno temperatūrą bei gali būti naudingi jūsų talijos linijai. Aitrieji pipirai savo sudėtyje turi aktyvaus komponento kapsaicino, kuris nusiunčia žinutę...


Graikų šventinis desertas – baklava

Graikų šventinis desertas – baklava

Į kalėdinės mugės pristatymą pakvietusios Vilniaus tarptautinės moterų organizacijos narės parodė, kaip jų gimtinėse ruošiamasi Kalėdoms. Nelaukite paskutinės minutės ir jūs. Graikijoje Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be baklavos –...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Vasara koreguoja meniu

Vasara koreguoja meniu

Į iškylą gamtoje - jokių greitai gendančių maisto produktų. Pietūs - tik švarioje, tvarkingoje kavinėje. Tai priesakai, kuriuos privalu vykdyti vasarą. "Vasaros metu padaugėja žarnyno infekcinių susirgimų. Dažniausia jų priežastis -...


Apie mitybą ir sveiką odą

Apie mitybą ir sveiką odą

Norėdami turėti skaisčią ir sveiką odą, turite tinkamai maitintis. Teigiama, kad odai naudingiausi yra šie maisto produktai: svogūnai, lapinės salotos, salierai ir ridikai. Pašarinės ropės lapai ir bulvės taip pat daro gerą įtaką odai. *...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Bulvių sultys veikia kaip šluota

Bulvių sultys veikia kaip šluota

Jose gausu baltymų, riebalų, angliavandenių, A ir B grupės vitaminų, kalio ir kalcio druskų. Apskaičiuota, kad 200 g virtų su lupenomis bulvių yra reikalingas žmogui paros vitamino C kiekis. Gelsvi gumbai turtingesni karotino. Nuo seno bulvėmis...


Apie bulgur kruopas

Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu....


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Skelbiamos Sulčių dienos

Skelbiamos Sulčių dienos

"Sulčių taryba" nuo balandžio 20 d. iki gegužės 1 d. skelbia Sulčių dienas ir pradeda visą Lietuvą apimsiantį interaktyvų eksperimentą. Lietuvos gyventojus kviečiami stiprinti imuninę sistemą išgeriant per dieną bent po stiklinę sulčių,...


Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?

Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Kaip nepersivalgyti per švenčių maratoną?

Šventės, šventės, šventės... Kūčiukai, pyragai, mėsos vyniotiniai, keptos vištos, mišrainės ir įvairios salotos - viskas skanu, visko norisi paragauti, todėl apie saiką tiesiog pamirštame. Iki didžiausių metų švenčių liko labai nebedaug, todėl...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai

"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9