Balandžio 8d. Trečiadienis

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

2020 Kovo 2d.

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai nuobodų, ilgai užtrunkantį darbą įdomia, malonia patirtimi. Todėl rekomenduojama investuoti į priemones, kurios atitiks Jūsų poreikius. Be abejo, nereikia įsigyti krūvos naujų įrankių – norint mėgautis didžiuliu skirtumu, tereikia kelių protingų pirkinių. Tokie patogūs prietaisai kaip garų puodas ar blenderis yra puikūs ne tik žmonėms, norintiems paįvairinti savo patiekalus, bet ir tiems, kurie tiesiog nori į savo racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių. Jų naudojimas sutaupo laiką, pinigus ir palengvina gaminimo procesą.

Greitpuodis

Jis paverčia visą ruošimo procesą žymiai greitesniu. Svarbiausia, kad šis prietaisas tinka ruošti įvairius dalykus. Jame galima lengvai išvirti visus veganams ar vegetarams būtinus produktus:

  • džiovintas pupeles, kutas ankštines daržoves,
  • ryžius,
  • kruopas,
  • daržoves.

Čia ruošiami patiekalai nepraranda savo svarbiausių maistinių medžiagų, kurių taip reikia valgantiems tik žalumynus ir pieno produktus, o maistas išlieka šiltas itin ilgai. Tai ypač pravartu tiems, kurie negali skirti daug laiko maisto gaminimui. Prieš eidami miegoti tiesiog sudėkite avižinius dribsnius ar bolivinę balandą į greitpuodį, o ryte jie bus paruošti valgymui.

Stikliniai indeliai

Kasdienis maisto gaminimas atima daug laiko, ypač po ilgos, sunkios darbo dienos. Nors tokie daiktai kaip talpus greitpuodis ar kokybiškas garų puodas pagreitina šį procesą, ingredientų parengimas vis tiek užtrunka. Todėl daugelis tuo užsiima savaitgaliais, patiekalus ruošia visai savaitei, o gaminiai laikomi specialiuose induose. Tačiau esant žaliavalgiu, veganu ar vegetaru neretai tenka apmąstyti ir savo poveikį aplinkai. Tokiu atveju verčiau rinktis laikyti likučius ar supakuoti pietus į stiklinius indelius.

Juos galima saugiai naudoti šaldiklyje, orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ir indaplovėje, todėl maisto šildymas ir priemonės valymas – itin lengvas. Į stiklą neįsigeria jokie kvapai, skonis. Taip pat jie neteršia gamtos, o tinkamas rinkinys – gana nebrangus ir tinka naudoti ilgiau nei įprastiniai indeliai. Todėl laikui bėgant sutaupoma pinigų ir bent minimaliai prisidedama prie aplinkos tausojimo.

Garų puodas

Perėjus prie augalinės dietos, neretai padidėja suvartojamų daržovių kiekis. Šių produktų garinimas yra daugelio veganų, vegetarų pasirinktas ruošimo būdas. Taip gaminamos daržovės:

  • išlaiko savo struktūrą, spalvą,
  • nepraranda maistinių medžiagų, vitaminų.

Toks maistas išlieka itin sveikas, o procesui užtenka tik vandens (nereikia aliejaus ar kitokių riebalų). Tai pravartu tiems, kurie nori sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Šiame puode taip pat galima gaminti įvairius patiekalus.

Prieskonių malūnėlis

Garų puodas sveikai, skaniai paruoš Jūsų patiekalus, bet jų pagardinimui dažnai tenka sukaupti didelę prieskonių kolekciją. Tokie pagardai gali žymiai pakeisti, patobulinti maisto skonį, o tai itin aktualu gaminant vegetarišką, veganišką maistą. Tokiu atveju labai praverčia malūnėlis, kuriame juos galima smulkinti. Šis įrankis pravers esminiams prieskoniams – kmynų sėkloms, ciberžolei, cinamonui, juodiesiems pipirams bei linų sėmenims, kurie – didelis augalinio pagrindo omega-3 šaltinis.

Taip ir lengvai pagardinsite savo rytinius žalumynų kokteilius. Taip pat, esant reikalui, malūnėliu galite sumalti sėklas ar riešutus.

Blenderis

Šis prietasias praverčia ir šiaip gaminant maistą, bet pradėjus vartoti tik augalus, jo nauda padvigubėja. Vartojant tik vaisius ir daržoves, uogas, neretai rytais ruošiama „žaliuosius“ kokteilius, todėl toks aparatas tampa būtinybe.

Jis puikus dėl įvairių priežasčių, o viena svarbiausių – smulkinimo metu nesunaikinami žalumynuose esantys celiuliozės, granulozės pluoštai. Todėl čia ruošiami glotnučiai, pesto padažas ir kiti augalinio pagrindo gardėsiai išlieka itin maistingi, duoda reikiamos energijos visai dienai bei suteikia sotumo jausmą. Jis ir garų puodas – puiki kombinacija ruošti patiekalus, kurių esminis pagardas yra padažai.

Sulčiaspaudė

Dar viena nepakeičiama priemonė, ypač žaliavalgiams. Kasdien mūsų organizmas turi gauti reikiamą kiekį mineralų, tokių kaip geležis, kuris paprastai įsisavinamas valgant mėsą ar žuvį. Todėl vegetarams ir veganams rekomenduojama vartoti sojos produktus, riešutus, sėklas, ankštines daržoves.

Norint reguliariai gauti atitinkamą kiekį tokių maistinių medžiagų, verta rinktis rytais spausti sultis. Taip patogiu, paprastu ir skaniu būdu suvartosite daugiau vitaminų ir antioksidantų.

Čia įvardintas greitpuodis, garų puodas, blenderis ir kitos priemonės – pravartūs maisto gaminimo, pagardinimo ir laikymo įrankiai. Ruošimo metu jie padeda užtikrinti, kad patiekalai išlaikytų svarbiausias savo maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus, kurių ypatingai reikia laikantis specifinės dietos. Jie taip pat pravers ir tiems, kurie nori žengti pirmą žingsnį sveikesnės mitybos link.


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Ekologiškos daržovės per metus prekybos centruose atpigo labiausiai

Kvietiniai miltai tarp ekologiškų maisto produktų sausio mėnesį, palyginti su pernai sausiu, Lietuvos mažmeninės prekybos centruose pabrango labiausiai - 26,4 proc., o daugiausiai atpigo daržovės. Juodos ir baltos duonos kilogramo kaina per metus...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Stebuklingas vaistas nuo astmos – gyva žuvis

Pietų Indijoje žmonės ligas gydo "stebuklingu vaistu" - gyva žuvimi, praneša Reuters. Sergantieji smulkią žuvį pagardina įdaru su vaistažolėmis ir praryja. Vietos gyventojai tiki, kad šis tradicinis gydymo būdas gali išgydyti astmą ir...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Negalia nėra nuosprendis

Negalia nėra nuosprendis

Daugialypė reabilitologų veiklos mozaika, pademonstruota penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusioje respublikinėje reabilitacijos ir slaugos studijų krypties jaunųjų tyrėjų konferencijoje, rodo, kokią išeitį ir gyvenimo prasmę gali atrasti...


Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - šios vasaros gėrimas

Airanas - fermentuotas pieno gėrimas, skoniu primenantis kefyrą. Jis malšina troškulį ir suteikia ilgaamžiškumą žmonėms jau daugiau nei 15 amžių. Airano atradėjais laikomi tiurkų klajokliai, kuriems buvo reikalingas maistingas produktas, ilgai...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...


Kokia arbata sveikiausia?

Kokia arbata sveikiausia?

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes? Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako žmonės, kurie...


Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Pusė neturinčių laiko pietums lietuvių nieko nevalgo

Ketvirtadalis, t.y. 25 procentai, 25-50 m. miestuose gyvenančių ir internetu besinaudojančių lietuvių 2-3 kartus per savaitę neturi laiko pietums, kartą į savaitę tai nutinka 27 proc. apklaustųjų. Tokie duomenys gauti sveiko greito maisto tinklo...


Trumpos tiesos apie mitybą

Trumpos tiesos apie mitybą

Ankštinių augalų vaisių patiekalai, atsižvelgiant į maistinę vertę, gali atstoti mėsą. Pagal maistinę vertę po ankštinių eina grūdiniai augalai: rugiai, kviečiai, ryžiai, avižos. Kviečių grūduose yra visų žmogaus organizmui funkcionuoti būtinų...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Penki mitai apie pieną

Penki mitai apie pieną

Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9