Spalio 24d. Sekmadienis

Ekologiškų produktų mada blėsta?

Peržiūrų skaičius: 27564
Ekologiškų produktų mada blėsta?

Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo priežastis - pažeidimai. Per metus sertifikatų netenka apie 10 ekologiškų ūkių.

Tai pati griežčiausia bausmė, kai ūkininkas auginamas daržoves ar grūdus patręšia sintetinėmis trąšomis.

Kaip pasakojo ekologiškų ūkių kontrolę vykdančios VšĮ "Ekoagros" Sertifikavimo skyriaus vadovas Timas Trubila, neretai pažeidėjai daržoves augina pagal visus reikalavimus, o štai grūdus ima ir "netyčia" patręšia sintetinėmis trąšomis. Vėliau tais grūdais pašeria vištas, o jų kiaušinius parduoda kartu su daržovėmis plačiai šypsodamiesi turgaus prekiautojams ir linksėdami galvas į klausimą: "Ar ekologiški kiaušiniai?"

"Dar išdidžiai baksteli pirštu į sertifikatą, ten juodu ant balto surašyta ir užantspauduota, kad visi produktai ant prekystalio ekologiški", - teigė T. Trubila, bet pridūrė, kad tokių atvejų nedaug.

Jam pritarė ir sostinės Tymo turguje prekiaujanti ūkininkė Violeta Čepulienė. Pasak jos, ūkininkai tarpusavyje dažnai pasikalba apie galimybę "netyčia" patręšti kokią daržovę chemikalais, kad būtų mažiau vargo kovojant su piktžolėmis, tačiau tuoj pat patikino, kad nė už ką pati šiam žingsniui nesiryžtų.

"Juk ne tik atimtų sertifikatą, bet ir turėčiau grąžinti visą ES paramą. Per septynerius ekologiško ūkininkavimo metus jos gavau apie 70 tūkst. litų - kasmet po 10 tūkst. litų. Be to, man iš tikrųjų patinka ūkininkauti. Iš pradžių mano šeima buvo labai nusiteikusi prieš ekologinį ūkininkavimą, bet kai pajuto skirtumą tarp ekologiškai užaugintos vištienos, kiaušinio, varškės ar bulvės, baigė priešintis. O dabar jau kitokio maisto negali valgyti", - pasakojo kupiškėnė.

Reikalavimai net vištoms sutupdyti

Anot V. Čepulienės, vasarą tenka susitaikyti su mintimi, kad kone kasdien teks iš naujo ravėti ilgas lysves. Tiesa, galima nusipirkti ekologiškų trąšų, tačiau jos brangios. Moteris pasakojo, kad laiko apie 200 vištų. Joms auginti taip pat keliami dideli reikalavimai: gūžtų ir laktų skaičius, aptvaro plotas ir pan.

V.Čepulienė juokėsi, kad pagal ekologijos standartus būtina, kad, pavyzdžiui, ant tam tikro ilgio laktos tupėtų ne daugiau kaip septynios ar dešimt vištų, bet ji tik numojo ranka - kaip gi jas sureguliuosi. Po kiek nori, po tiek ir sutupia. Panašiai ir su gūžtomis - neparodysi vištai, kurioje gūžtoje kiaušinius dėti. O pagal ekologiško ūkininkavimo tvarką kiekviena višta turi turėti po savo gūžtą.

"Šeriame vištas tik pačių užaugintais, ekologiškais grūdais ar kitu pašaru. Visiškai nenaudojame jokių chemikalų. Iš pradžių labai bijojau, kad bulves amarai užpuls, bet laukus vištų mėšlu tręšėme ir jokių bėdų neturėjome. Po kelerių metų įdirbio viskas, kas auga mūsų ūkyje, yra absoliučiai ekologiška: daržovės, uogos, paukštiena, pienas, medus, varškė ir t. t.", - patikino V. Čepulienė.

Ūkininkė teigė, kad nors ūkis nedidelis, tik 8 ha, pinigų pragyventi iš jo uždirba užtektinai.

Iš pažeidėjų atima sertifikatus

Nėra abejonės, kad ekologiški maisto produktai yra tikra vertybė, tačiau kasdieniam vartojimui tai brangiai atsieina.

Daržovės, mėsa, paukštiena ir kepiniai kainuoja dvigubai daugiau nei prekybos centruose. Antai Tymo turguje kilogramas ekologiškos šašlykui tinkamos kiaulienos siūlomas už 39 litus, jautienos - keliais litais pigiau, o parduotuvėj tokios mėsos kainos siekia 14-16 litų.

Turguose kainas užsikėlę prekiauja ir sertifikatų neturintys ūkininkai. Jie įsimaišo tarp ekologiškais produktais prekiaujančių ūkininkų ir tikisi, kad pirkėjas apie sertifikatą nepaklaus.

Kaip pataria patys ūkininkai bei kontrolieriai, norėdami įsitikinti, kad perka tikrai ekologišką prekę, gyventojai gali drąsiai prašyti pardavėjo parodyti sertifikatą. Be to, kiekviena produkcija žymima asmenine ūkininko etikete, kurioje nurodytas gamintojas, adresas, sertifikato numeris ir jį išdavusi sertifikacijos įstaiga, produkto sudedamosios dalys ir jų kilmė.

Pasak T. Trubilo, nustačius pažeidimų ekologiškame ūkyje, baudos gali būti nuo prekių konfiskavimo iki sertifikato panaikinimo. Jis apgailestavo, kad kol kas Lietuvoje yra tokia tvarka, kad pažeidėjas po metų gali vėl iš naujo pretenduoti į sertifikatą.

"Tenka pripažinti, kad ekologiškų ūkių mažėja. Pernai, rodos, jų buvo apie 2860, o šiemet liko apie 2800. Mažėja ir norinčių gauti sertifikatus. Tai lemia ir geros grūdų supirkimo kainos.

Mato, kad su chemija gali užauginti dvigubai ar trigubai daugiau grūdų, o dėl išaugusios jų paklausos visame pasaulyje be vargo juos parduoda. Ekologiškai auginti javų ūkininkams paprasčiausiai neapsimoka", - dėstė jis.

Kaimiškas - nebūtinai sveikas

Daugelis gyventojų skundžiasi, kad jiems sunku susiorientuoti, kurios prekės yra ekologiškos ir kur jas pirkti. Žinia, turgūs dar negarantuoja prekių ekologiškumo. Antai ūkininkas, pardavinėjantis bulves, jas galėjo užauginti gausiai patrešęs sintetinėmis priemonėmis nuo amarų ir piktžolių. Kitas pomidorus laistė cheminiais preparatais. Skonis gal ir geresnis nei ispaniškų, tačiau vargu ar jie sveikesni.

Pasak žemės ūkio kooperatyvo "Lietuviško ūkio kokybė" direktoriaus Mindaugas Maciulevičiaus, mobiliuosiuose turgeliuose tikrai nėra prievolės prekiauti tik ekologiškais produktais. Jie įkurti tam, kad smulkūs ūkininkai turėtų kur parduoti savo užaugintą produkciją.

"Mobiliuosiuose turgeliuose norintys prekiauti ūkininkai turi pateikti visus reikiamus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodytus dokumentus, įrodančius, kad jų produkcija atitinka visus maisto kokybei keliamus reikalavimus.

Tad mūsų turguje galima nusipirkti daržovių, mėsos ar pieno produktų, kurių gamyboje buvo naudojami chemikalai, tačiau tie produktai auginami taip, kaip nuo seno juos augino mūsų seneliai. Vadinasi, žmogus nusipirks tikrą, kaimišką produktą", - aiškino M. Maciulevičius.

Diena.lt


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Sotumo jausmas susiformuoja smegenyse?

Po alinančios dienos grįžtate namo, visą kelią galvojate apie tuos skanumynus, kuriuos rasite šaldytuve. Pagaliau išsvajotieji namai, ramybė ir daug skanaus maisto. Valgote, valgote, valgote... O sotumo jausmas taip ir neatsiranda. Nauja LNK laida...


Nepakeičiamų nėra - pienas

Nepakeičiamų nėra - pienas

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra! Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

6 būdai padedantys kovoti su vidurių užkietėjimu

Turbūt kiekvienas yra bent kartą susiduręs su vidurių užkietėjimu. Stanginimasis, nepilno išsituštinimo jausmas, skausmas tuštinantis ir, žinoma, nuolatinis diskomforto jausmas, trukdantis produktyviam kasdieniam darbui. Kad ir kokia problema tai...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Per sūrus maistas - didesnė vėžio rizika

Dėl labai sūraus maisto tikimybė susirgti skrandžio vėžiu padidėja du kartus, įspėja Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras. Padidintos rizikos grupei, pagal tai, priklauso žmonės, suvartojantys per dieną apie 12-15 gramų druskos, arba daugiau...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Sveikos gyvensenos pagrindas - saikas

Jau praėjo trys šių metų mėnesiai, taigi, pats laikas pradėti vykdyti sau duotus naujamečius pažadus. Kas gi gali būti geriau už pažadą pradėti sveikai gyventi? Norėdami jums padėti jo laikytis, pateiksime kelis naudingus patarimus apie fizinį...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Atsargiai! Šašlykas su trichinelėmis

Gegužės antroje pusėje registruoti pirmieji šiais metais net du trichineliozės židiniai Kauno apskrityje. Specialistai perspėja, kad trichinelėmis užkrėsta kiauliena išoriškai niekuo nesiskiria nuo geros mėsos O ir skonis gali būti kuo...


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai?

Arbatos pakeliuose yra didelis fluoridų kiekis, kurie kensmingi sveikatai. Tokios išvados priėjo Vašingtono Medicinos koledžo mokslininkai. Tyrimai parodė, jog "pakelinėje" arbatoje įprastas stiprumas buvo 6,5 fluoridų dalys milijonui,...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Glikeminio indekso dieta

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu....


Taisyklingos mitybos taisyklės

Taisyklingos mitybos taisyklės

Duona tuo kenksmingesnė, kuo baltesnė. Organizmo medžiagų apykaitos atžvilgiu balti miltai mažai kuo skiriasi nuo gryno cukraus. Todėl nenuostabu, kad daugybė tyrimų patvirtino juodos duonos naudingumą. Valgantieji juodą kuo mažiau apdorotų grūdų...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Arbata mažina cholesterolį

Arbata mažina cholesterolį

Girdėjau, kad arbatą sveika gerti sergant hipertenzija? Ar tai tiesa? Sakoma, jog geriantieji arbatą rečiau suserga širdies infarktu ir išeminiu insultu už jos negeriančius. Išgeriantiems vieną puodelį arbatos per dieną širdies infarkto rizika...


Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Vyšnios vaisiuose yra cukrų, organinių rūgščių (...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila