Balandžio 7d. Antradienis

Ekologiškų produktų mada blėsta?

Peržiūrų skaičius: 27564
Ekologiškų produktų mada blėsta?

Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo priežastis - pažeidimai. Per metus sertifikatų netenka apie 10 ekologiškų ūkių.

Tai pati griežčiausia bausmė, kai ūkininkas auginamas daržoves ar grūdus patręšia sintetinėmis trąšomis.

Kaip pasakojo ekologiškų ūkių kontrolę vykdančios VšĮ "Ekoagros" Sertifikavimo skyriaus vadovas Timas Trubila, neretai pažeidėjai daržoves augina pagal visus reikalavimus, o štai grūdus ima ir "netyčia" patręšia sintetinėmis trąšomis. Vėliau tais grūdais pašeria vištas, o jų kiaušinius parduoda kartu su daržovėmis plačiai šypsodamiesi turgaus prekiautojams ir linksėdami galvas į klausimą: "Ar ekologiški kiaušiniai?"

"Dar išdidžiai baksteli pirštu į sertifikatą, ten juodu ant balto surašyta ir užantspauduota, kad visi produktai ant prekystalio ekologiški", - teigė T. Trubila, bet pridūrė, kad tokių atvejų nedaug.

Jam pritarė ir sostinės Tymo turguje prekiaujanti ūkininkė Violeta Čepulienė. Pasak jos, ūkininkai tarpusavyje dažnai pasikalba apie galimybę "netyčia" patręšti kokią daržovę chemikalais, kad būtų mažiau vargo kovojant su piktžolėmis, tačiau tuoj pat patikino, kad nė už ką pati šiam žingsniui nesiryžtų.

"Juk ne tik atimtų sertifikatą, bet ir turėčiau grąžinti visą ES paramą. Per septynerius ekologiško ūkininkavimo metus jos gavau apie 70 tūkst. litų - kasmet po 10 tūkst. litų. Be to, man iš tikrųjų patinka ūkininkauti. Iš pradžių mano šeima buvo labai nusiteikusi prieš ekologinį ūkininkavimą, bet kai pajuto skirtumą tarp ekologiškai užaugintos vištienos, kiaušinio, varškės ar bulvės, baigė priešintis. O dabar jau kitokio maisto negali valgyti", - pasakojo kupiškėnė.

Reikalavimai net vištoms sutupdyti

Anot V. Čepulienės, vasarą tenka susitaikyti su mintimi, kad kone kasdien teks iš naujo ravėti ilgas lysves. Tiesa, galima nusipirkti ekologiškų trąšų, tačiau jos brangios. Moteris pasakojo, kad laiko apie 200 vištų. Joms auginti taip pat keliami dideli reikalavimai: gūžtų ir laktų skaičius, aptvaro plotas ir pan.

V.Čepulienė juokėsi, kad pagal ekologijos standartus būtina, kad, pavyzdžiui, ant tam tikro ilgio laktos tupėtų ne daugiau kaip septynios ar dešimt vištų, bet ji tik numojo ranka - kaip gi jas sureguliuosi. Po kiek nori, po tiek ir sutupia. Panašiai ir su gūžtomis - neparodysi vištai, kurioje gūžtoje kiaušinius dėti. O pagal ekologiško ūkininkavimo tvarką kiekviena višta turi turėti po savo gūžtą.

"Šeriame vištas tik pačių užaugintais, ekologiškais grūdais ar kitu pašaru. Visiškai nenaudojame jokių chemikalų. Iš pradžių labai bijojau, kad bulves amarai užpuls, bet laukus vištų mėšlu tręšėme ir jokių bėdų neturėjome. Po kelerių metų įdirbio viskas, kas auga mūsų ūkyje, yra absoliučiai ekologiška: daržovės, uogos, paukštiena, pienas, medus, varškė ir t. t.", - patikino V. Čepulienė.

Ūkininkė teigė, kad nors ūkis nedidelis, tik 8 ha, pinigų pragyventi iš jo uždirba užtektinai.

Iš pažeidėjų atima sertifikatus

Nėra abejonės, kad ekologiški maisto produktai yra tikra vertybė, tačiau kasdieniam vartojimui tai brangiai atsieina.

Daržovės, mėsa, paukštiena ir kepiniai kainuoja dvigubai daugiau nei prekybos centruose. Antai Tymo turguje kilogramas ekologiškos šašlykui tinkamos kiaulienos siūlomas už 39 litus, jautienos - keliais litais pigiau, o parduotuvėj tokios mėsos kainos siekia 14-16 litų.

Turguose kainas užsikėlę prekiauja ir sertifikatų neturintys ūkininkai. Jie įsimaišo tarp ekologiškais produktais prekiaujančių ūkininkų ir tikisi, kad pirkėjas apie sertifikatą nepaklaus.

Kaip pataria patys ūkininkai bei kontrolieriai, norėdami įsitikinti, kad perka tikrai ekologišką prekę, gyventojai gali drąsiai prašyti pardavėjo parodyti sertifikatą. Be to, kiekviena produkcija žymima asmenine ūkininko etikete, kurioje nurodytas gamintojas, adresas, sertifikato numeris ir jį išdavusi sertifikacijos įstaiga, produkto sudedamosios dalys ir jų kilmė.

Pasak T. Trubilo, nustačius pažeidimų ekologiškame ūkyje, baudos gali būti nuo prekių konfiskavimo iki sertifikato panaikinimo. Jis apgailestavo, kad kol kas Lietuvoje yra tokia tvarka, kad pažeidėjas po metų gali vėl iš naujo pretenduoti į sertifikatą.

"Tenka pripažinti, kad ekologiškų ūkių mažėja. Pernai, rodos, jų buvo apie 2860, o šiemet liko apie 2800. Mažėja ir norinčių gauti sertifikatus. Tai lemia ir geros grūdų supirkimo kainos.

Mato, kad su chemija gali užauginti dvigubai ar trigubai daugiau grūdų, o dėl išaugusios jų paklausos visame pasaulyje be vargo juos parduoda. Ekologiškai auginti javų ūkininkams paprasčiausiai neapsimoka", - dėstė jis.

Kaimiškas - nebūtinai sveikas

Daugelis gyventojų skundžiasi, kad jiems sunku susiorientuoti, kurios prekės yra ekologiškos ir kur jas pirkti. Žinia, turgūs dar negarantuoja prekių ekologiškumo. Antai ūkininkas, pardavinėjantis bulves, jas galėjo užauginti gausiai patrešęs sintetinėmis priemonėmis nuo amarų ir piktžolių. Kitas pomidorus laistė cheminiais preparatais. Skonis gal ir geresnis nei ispaniškų, tačiau vargu ar jie sveikesni.

Pasak žemės ūkio kooperatyvo "Lietuviško ūkio kokybė" direktoriaus Mindaugas Maciulevičiaus, mobiliuosiuose turgeliuose tikrai nėra prievolės prekiauti tik ekologiškais produktais. Jie įkurti tam, kad smulkūs ūkininkai turėtų kur parduoti savo užaugintą produkciją.

"Mobiliuosiuose turgeliuose norintys prekiauti ūkininkai turi pateikti visus reikiamus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodytus dokumentus, įrodančius, kad jų produkcija atitinka visus maisto kokybei keliamus reikalavimus.

Tad mūsų turguje galima nusipirkti daržovių, mėsos ar pieno produktų, kurių gamyboje buvo naudojami chemikalai, tačiau tie produktai auginami taip, kaip nuo seno juos augino mūsų seneliai. Vadinasi, žmogus nusipirks tikrą, kaimišką produktą", - aiškino M. Maciulevičius.

Diena.lt


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Ekologiška Daujėnų duonos gira

Ekologiška Daujėnų duonos gira

Gira - vienas iš nacionalinių gėrimų, atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje ir ypač išplitusi nuo XVI a. Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė, joje gausu vitamino B. Mūsų probočiai gira ir troškulį malšindavo, ir...


Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Bento dėžutės – skaniems ir stilingiems pusryčiams

Maistas yra neatskiriamas kiekvienos kultūros ir bendruomenės aspektas. Maisto tradicijos atspindi žmonių vertybes ir moralę bei parodo, kaip civilizacijos vystėsi per amžius. Japonai yra gerai žinomi ne tik kaip maisto šedevrų kūrėjai, bet ir...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Kaip nepersivalgyti per šventes?

Kaip nepersivalgyti per šventes?

Artėjant gražiausioms metų šventėms – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems Metams – Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria nepiktnaudžiauti šventinio stalo siūlomais patiekalais. Maisto atakos švenčių metu,...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Kaukė iš cukinijų pėdų odai minkštinti

Cukinijos gimtinė – Viduržemio jūros regionas. Lietuvoje pradėtos auginti tik nuo 1985 metų. Švelnaus skonio daržovė beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų E,C, PP, B, pro vitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų...


Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Lėčiau valgant, galima keisti kūno svorį

Japonijos mokslininkai teigia, kad maistą godžiai ryjantiems žmonėms yra du kartus didesnė tikimybė nutukti, praneša BBC. Osakos universiteto mokslininkai ištyrė 3 tūkst. žmonių valgymo įpročius, o gautus tyrimo rezultatus paskelbė žurnale...


Koks maistas palengvina PMS

Koks maistas palengvina PMS

Daugelis moterų keletą dienų ar net savaičių prieš menstruacijas patiria nerimą, nemigą, galvos skausmą ir daugybę kitų negalavimų, kurie vadinami premenstruaciniu sindromu, o populiariai - PMS. Negalavimų priežastis - hormonų pokyčiai organizme:...


Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Atsakymas į Vincento Sako pateiktą informaciją straipsnyje

Renata Grikšelytė, "Danone" ryšių su visuomene atstovė Lietuvoje portalo redakcijai atsiuntė oficialų atsakymą į Vincento Sako pamąstymus ir kritiką apie "Danone" produktą "Activia". Siekdami nuomonių objektyvumo, šią...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Obuoliai - sveikatos šaltinis

Obuoliai - sveikatos šaltinis

Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad obuoliai, tiksliau jų odelė, apsaugo nuo daugelio ligų, įskaitant ir onkologines. Būtent odelėje Kornelo universiteto darbuotojai rado maždaug dešimtį cheminių junginių - triterpenoidų, kurie gali slopinti...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Kokius maisto produktus renkamės vartoti...

Turbūt kiekvienas iš mūsų esame bent kartą susimąstę apie savo mitybą, tam tikrų produktų įtaką mūsų organizmui, siekį labiau rūpintis savimi ir savo organizmu. Giliau tuo pasidomėjus sužinotumėte, jog net 65% žalingo poveikio, veikiančio mūsų...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9