Rugpjūčio 8d. Šeštadienis

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Peržiūrų skaičius: 30244
Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės vitaminų ir vitamino E bei PP. Ypač vertinga duona kepama iš ką tik sumaltų grūdų. Matyt, žmonės tai žinojo nuo seno, kad niekada vienu metu nemaldavo daug rugių grūdų.

Specialistai pataria

Skrandžio ir žarnyno uždegiminėmis ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti baltą duoną. O skrandžio, kepenų ir širdies ligų kamuojamiems ligoniams geriausia valgyti šiek tiek apdžiūvusią.

Gydomosios mitybos specialistai lėtiniu gastritu, kolitu ir opalige sergantiems ligoniams pataria valgyti kvietinę duoną, iškeptą iš aukščiausios ir pirmos rūšies miltų.

Nutukus, užkietėjus viduriams arba sergant reumatu, cholecistitu, sveikiau valgyti kvietinę duoną, iškeptą iš rupiai maltų miltų.

Rugių ir rugių bei kviečių duona yra rūgštesnė. Ji rekomenduojama sergant diabetu, nutukus ir užkietėjus viduriams.

Kai kurie duonos gaminiai skiriami būtent gydomajai mitybai. Vienas iš tokių gaminių yra bedruskė duona, iškepta iš pirmos rūšies kvietinių miltų. Į tešlą dedama mielių ir išrūgų. Ši duona skiriama ligoniams, sergantiems inkstų ir širdies-kraujagyslių sistemos ligomis.

Maistinė vertė nesumažėja

Nutukusiems ir sergantiems cukriniu diabetu žmonėms rekomenduojama valgyti baltyminę kviečių ir baltyminę sėlenų duoną. Baltyminė kviečių duona kepama iš aukščiausios rūšies miltų. Į tešlą dedama mielių, druskos ir sacharino.

Iš neapdorotų grūdų iškeptą duoną galima derinti su įvairiausiais maisto produktais.

Malami ir termiškai apdorojami grūdai praranda nedaug naudingų medžiagų, todėl maistinė vertė beveik nesumažėja. Kepant pakinta krakmolų struktūra, todėl duona lengviau virškinama. Beveik tas pats atsitinka ir duoną džiovinant. Be to, valgant sudžiūvusią duoną, išsiskiria daugiau seilių, jos padeda suvirškinti krakmolus. O minkšta porėta duona sukemšama beveik nekramtant, todėl ji kenkia virškinamajam traktui.

Kai kurios tautos mėgsta paplotėlius, iškeptus iš rupiai maltų miltų, nenaudojant nei mielių, nei druskos.

Juodos duonos mėgėjai sveikesni

Anglijos dietologai nustatė, kad išemine širdies liga rečiau serga tie žmonės, kurie labiau mėgsta juodą duoną. Matyt, todėl, kad juodoje duonoje yra 30 procentų daugiau geležies, dvigubai daugiau kalcio ir trigubai daugiau magnio negu baltoje.

Smulkiai maltuose miltuose mažai yra galinčių pagerinti žarnyno peristaltiką ir padėti pasišalinti šlakams medžiagų. Jos lieka sėlenose. Beje, jose lieka ir geležis bei kiti gyvybiškai svarbūs mikroelementai, kurių yra grūdo paviršiniame sluoksnyje. O smulkiuose miltuose yra labai daug krakmolų, jie susikaupia grūdo viduryje. Juos gaminant nusijojama ir gemalinė grūdo dalis, iš kurios prasikala daigas ir užauga naujas javas.

Iš ruginių miltų, kuriuose yra gana daug sėlenų, namų sąlygomis galima kepti skanias bandeles ir valgyti jas vietoje duonos. Norint jas iškepti, reikia turėti: 1 stiklinę išrūgų, 1 valgomąjį šaukštą grietinės arba 1 stiklinę surauginto pieno, 1 kiaušinį (galima ir be jo) ir miltų. Sumaišius visus komponentus, užmaišoma tirštoka tešla, ją galima kabinti šaukštu ir dėti į keptuvę.

Tokius gražiai apskrudusius raguolius, kuriuose nėra nei druskos, nei mielių, galima valgyti kada panorėjus su medumi, žalumynais, sūriu ir kitais produktais.

Žymės: duona , mityba
Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Dietos ne tik tirpdo kilogramus, bet ir sendina

Jei tirpdote antsvorį ir laikotės dietos, būkite atsargūs. Nors laikantis dietos kūnas lieknėja, veidas gali pasenti. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad labiausiai sendina liesumas, o žmonės, kurių putlūs skruostai ir švelnūs bruožai, atrodo jaunesni....


Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Graikiška kava: ilgesnio gyvenimo garantas?

Atsakymas į klausimą, ko reikia ilgaamžiškumui pasiekti, gali būti neįsivaizduojamai paprastas. Graikijos Ikarijos salos gyventojai gali pasigirti pačia ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukme. Šis faktas mokslininkus taip suintrigavo, kad jie...


Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai

Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...


Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Linas Samėnas: sriubai tinka viskas, kas po ranka

Garsiajam virėjui Linui Samėnui, kad išvirtų sriubą, daug galvos sukti nereikia. "Tiesiog sumetate viską, ką turite šaldytuve, ir verdate", – juokėsi jis, vaišindamas diskusijos dėl energijos taupymo dalyvius. Šį kartą į virėjo...


Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas gadina nuotaiką

Mažai angliavandenių turintis maistas padeda mesti svorį, tačiau padaro jus niurgzliais, teigia Australijos mokslininkai. Tyrimo metu mokslininkai palygino mažai angliavandenių, tačiau daug riebalų ir proteinų turintį maistą ir mažai riebalų,...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Gerieji ir blogieji angliavandeniai: ką apie juos reikia žinoti (receptai)

Ne visi žmonės žino, kokie būna angliavandeniai ir kad ne visi angliavandeniai vienodi. Sveikatai palaikyti labai svarbu žinoti skirtumus tarp kenksmingų ir naudingų angliavandenių. Naudingi angliavandeniai aprūpina organizmą energija, optimaliu...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Medžiokite arbūzą

Medžiokite arbūzą

Šie dideli, žali, dryžuoti rutuliai – pati linksmiausia uoga pasaulyje. Aplink stalą susėdusi šeimyna jau pasiruošusi puotai! Ir visiškai nesvarbu, kad vaikų delnai ir marškiniai lipnūs, kad aplinkui pilna kauliukų... Arbūzas –...


JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

JUODŲJŲ UOGŲ NAUDA SVEIKATAI

Subalansuota, sveika mityba yra neatsiejama sveiko žmogaus organizmo dalis ir ligų profilaktikos elementas, tai sveikos gyvensenos pagrindas, nuo kurio priklauso fizinis ir protinis žmogaus vystymasis, darbingumas, gyvenimo trukmė. Dėl šios...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Maistas iš mikrobangų krosnelės: ar žinome, ką valgome?

Šiandien dažnas neįsivaizduoja gyvenimo be mikrobangų krosnelės, nors išsamus nepriklausomas tyrimas, kaip mikrobangos paveikia maistą, per kelis dešimtmečius taip ir nebuvo atliktas. Pavieniai tyrimai atskleidžia skandalingus rezultatus, tačiau...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Klastingas chemikalas Jūsų virtuvėje

Bisfenolis A (BPA) yra pramoninis chemikalas, naudojamas kai kurių plastmasinių gaminių sutvirtinimui nuo 1960-ųjų metų. BPA dažnai randamas įvairiuose plastiko gaminiuose, skirtuose maisto produktų laikymui ar naudojimui. Tai gali būti...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Antioksidantai mūsų gyvenime

Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni)...


Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos tyrimai: vartojančiųjų sultis kraujas – geresnis

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą – padarė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis bei savo racionui daug dėmesio neskiriančių kraujo tyrimus. Medikai siekė įsitikinti, ar natūralaus...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Kas trečias lietuvis turi antsvorio

Per 30 metų nutukimas Lietuvoje padidėjo tris kartus, teigia Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Juozas Pundzius. Seime pristatydamas Nacionalinės sveikatos tarybos metinį pranešimą jis teigė, kad gyventojų nutukimas lemia širdies ir...


Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms

Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Televizoriaus dieta

Televizoriaus dieta

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių. Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9