Sausio 15d. Penktadienis

Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Peržiūrų skaičius: 40368
Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams. Visais laikais druska užėmė ypatingą vietą žmogaus mityboje. Šiandien vis dažniau teigiama, jog druska -  tai "baltoji mirtis".

Druska yra kubo formos, baltos spalvos kristalinė medžiaga, gerai tirpstanti vandenyje, bekvapė, sūraus skonio. Pagrindinė druskos sudedamoji dalis yra natrio chloridas. Priklausomai nuo kilmės ir gamybos būdo, druskoje gali būti kalcio, kalio, magnio ir natrio sulfatų, karbonatų, bromidų bei kalcio, kalio, magnio chloridų.

Technologiniais arba visuomenės sveikatos tikslais druska gali būti papildyta jodu, fluoru, geležimi, vitaminais, nitritais, nitratais ir kt. Siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą nuo ligų, galinčių atsirasti dėl geografinėje teritorijoje esančio jodo trūkumo, mažmeninės prekybos parduotuvių maisto skyriuose parduodama, o viešojo maitinimo bei duonos gamybos įmonėse vartojama tik joduota valgomoji druska, turinti 20-40 mg/kg jodo.

Ar galima gyventi be druskos?

Druskos, kaip ir kai kurių kitų žmogui būtinų elementų, žmogaus organizmas negali nei pasigaminti, nei kaupti. Visi šie elementai turi būti gaunami su maistu. Žmogaus organizme yra apie 100 gramų natrio. Kasdien dalis natrio yra pašalinama su šlapimu, todėl jo atsargos turi būt nuolat papildomos.

Vokietijos federalinio rizikos vertinimo instituto specialistų nuomone, per didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sukelti širdies ligas. Vartojant daug druskos turintį maistą, padidėja rizika susirgti inkstų ligomis, osteoporoze, skrandžio vėžiu.

Tyrimai parodė, kad įmanoma sumažinti kraujo spaudimą ribojant druskos vartojimą. Atlikus skaičiavimus nustatyta, kad vartojant mažai druskos turintį maistą, sumažėtų žmonių, kuriems reikalingas gydymas nuo aukšto kraujo spaudimo, bei mirčių nuo širdies ligų skaičius. Taigi, mažai druskos turinčio maisto vartojimas daro teigiamą poveikį vartotojų (ypač pagyvenusių, per didelį svorį turinčių asmenų) sveikatai.

Visiškai atsisakyti druskos negalima, nes nuo jos priklauso vandens kiekis kraujyje ir visame organizme. Druskos naudojimas priklauso ir nuo gyvenimo būdo. Jei neužsiimate aktyvia fizine veikla druskos reikia mažiau nei sportuojant ar dirbant aktyvų fizinį darbą. Druska organizmui reikalinga dėl joje esančio natrio, dalinai druską gali atstoti augalinis maistas be papildomo sūdymo. Daug daržovių savo sudėtyje turi natrio. Valgant visiškai papildomai nesūdytą maistą, per dieną suvartotume apie 0,5-2 g druskos. Organizmui negaunant druskos, norėdamas palaikyti pastovų druskos kiekį jis šalina vandenį.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, per dieną suaugęs žmogus turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos – tai yra pusė arbatinio šaukštelio.

Prieskoniai gali atstoti druską

Pomėgis sūrumui nėra įgimtas. Pavyzdžiui, kūdikiai druskos nemėgsta, pomėgis jai atsiranda antraisiais – trečiaisiais vaiko gyvenimo metais. Tuo tarpu kasdieniniame gyvenime įprotis naudoti druską atsiranda dėl jos savybės suteikti maistui skonį ar pabrėžti jį.

Tyrimai parodė, kad druska didina sotumo jausmą bei saldumo pojūtį. Pasiryžus mažinti suvartojamos druskos kiekį reikėtų žinoti, jog net papildomai nesūdant maisto, kai kurie pusgaminiai savaime turi didesnį druskos kiekį (rūkyta mėsa ir žuvis, kumpis, dešros, sūdyta žuvis, ančiuviai, krevetės, sūris, bulvių traškučiai, alyvuogės, konservuotos daržovės, sūdyti riešutai, sojų padažas, pomidorų padažas, majonezas, duonos gaminiai, sriubos kt. ).

Siekdami suteikti maistui skonį, druską galite pakeisti žolelėmis, česnaku, pipirais, citrinų sultimis. Norėdami išvengti "pasislėpusių" druskų šaltinių saikingai vartokite rūkytus, sūdytus, konservuotus produktus. Maisto gaminimui vartokite šviežias arba namuose šaldytas daržoves. Stenkitės gamindami nedėti druskos "iš akies", o tik tiek, kiek reikia, ragaujant.

Meniu.lt

Žymės: druska , mityba
Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Maistiniai aromatai - nuo persivalgymo

Mokslininkai siūlo kovoti su persivalgymu pasitelkiant maistinius aromatus. Olandų mokslininkai, pasitelkę specialius aromatus, slopinančius alkio jausmą, nusprendė sukurti naują kartą maisto produktų, padėsiančių atsikratyti nuolatinio alkio...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Teisingi mitybos įpročiai - kelias  į sveiką gyvenseną

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną

,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...


Sausi pusryčiai – nebemadingi

Sausi pusryčiai – nebemadingi

Jau artimiausiu metu britai bus mokomi parduotuvėje atpažinti sveiką maistą nuo nesveiko. Tam pasitarnaus Maisto standartų agentūros įvesta produktų žymėjimo kampanija, rašo "The Guardian". Nuo sausio mėnesio prasidedantis naujos...


Dieta paskatino trombozę

Dieta paskatino trombozę

Moteris, kuri laikydamasi dietos kasdien suvalgydavo po greipfrutą, vos išvengė kojos amputacijos dėl kraujyje susidariusio pavojingo krešulio, nurodoma medicinos žurnale "The Lancet" paskelbtame straipsnyje apie šį neįprastą atvejį....


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant?

Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais...


Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Dešrelių su konservantais ant laužo kepti nevalia

Maisto kokybę kontroliuojantys specialistai sako, kad parduotuvėse parduodamos rūkytos dešrelės netinkamos kepti ant laužo. Mat šiuose gaminiuose esantys konservantai kepant virsta žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Kone vasariški orai ir...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Piene – iki 20 dirbtinių cheminių medžiagų pėdsakų

Parduotuvėje įsigyto pieno mėginiuose galima aptikti įspūdingą, net iki 20-ies įvairiausių nuskausminamųjų, antibiotikų ir augimo hormonų kokteilį, tvirtina mokslininkai. Naudodami ypatingai jautrius matavimo prietaisus, tyrėjai tiek karvių, tiek...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Pyragus ar šokoladą kimšti nėra sveika, tačiau, ar kada susimąstėme, kad galime perdozuoti sveikų produktų? Taip vadinami produktai iš gamtos taip pat gali būti toksiški ir savyje būti sukaupę pavojingų kancerogeninių medžiagų, kurių nepakanka tik...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Mitybos specialistė: natūralus maistas grąžina „užmuštus“ skonio receptorius

Prieš keletą metų bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologiškoms idėjoms, netruko atsirasti kritikų, privertusių suabejoti ekologiškų produktų nauda sveikatai. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, pasaulyje vis stiprėjantis...


Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kaip išsaugoti vitaminus daržovėse?

Kai baigiasi šviežių lietuviškų daržovių pasiūla, iškyla klausimas, ką rinktis: parduotuvėje siūlomas šviežias, šaldytas ar konservuotas? Gal konservuotose žuvę visi vitaminai, todėl vertingesnės nors ir kelionėje per Europą apvytusios, bet vis...


Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Griežtesnis maisto produktų ženklinimas atidėtas dviem savaitėms

Kilus verslininkų nepasitenkinimui, reikalavimas ženklinti produktus be konservantų ir maisto priedų atidėtas dviem savaitėms - iki balandžio 15-osios, pranešė LRT laida "Šiandien". Iki šiol planuota, kad į prekybą jau nuo balandžio 1...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Daugiausiai ekologiškų produktų lietuviai perka turguje

Beveik pusė Lietuvos gyventojų pripažįsta ekologišką gyvenimo būdą noriai pirkdami ekologiškas prekes. Daugiausia lietuviai nuperka ekologiškų maisto produktų ir gėrimų, o dažniausia šių ekologiškų prekių įsigijimo vieta – turgus. Tai parodė...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9