Gegužės 20d. Penktadienis

Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Peržiūrų skaičius: 40368
Druska – būtina medžiaga organizmui ar baltoji mirtis?

Druska reikalinga žmogaus organizmo medžiagų apykaitos procesams. Visais laikais druska užėmė ypatingą vietą žmogaus mityboje. Šiandien vis dažniau teigiama, jog druska -  tai "baltoji mirtis".

Druska yra kubo formos, baltos spalvos kristalinė medžiaga, gerai tirpstanti vandenyje, bekvapė, sūraus skonio. Pagrindinė druskos sudedamoji dalis yra natrio chloridas. Priklausomai nuo kilmės ir gamybos būdo, druskoje gali būti kalcio, kalio, magnio ir natrio sulfatų, karbonatų, bromidų bei kalcio, kalio, magnio chloridų.

Technologiniais arba visuomenės sveikatos tikslais druska gali būti papildyta jodu, fluoru, geležimi, vitaminais, nitritais, nitratais ir kt. Siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą nuo ligų, galinčių atsirasti dėl geografinėje teritorijoje esančio jodo trūkumo, mažmeninės prekybos parduotuvių maisto skyriuose parduodama, o viešojo maitinimo bei duonos gamybos įmonėse vartojama tik joduota valgomoji druska, turinti 20-40 mg/kg jodo.

Ar galima gyventi be druskos?

Druskos, kaip ir kai kurių kitų žmogui būtinų elementų, žmogaus organizmas negali nei pasigaminti, nei kaupti. Visi šie elementai turi būti gaunami su maistu. Žmogaus organizme yra apie 100 gramų natrio. Kasdien dalis natrio yra pašalinama su šlapimu, todėl jo atsargos turi būt nuolat papildomos.

Vokietijos federalinio rizikos vertinimo instituto specialistų nuomone, per didelis suvartojamos druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sukelti širdies ligas. Vartojant daug druskos turintį maistą, padidėja rizika susirgti inkstų ligomis, osteoporoze, skrandžio vėžiu.

Tyrimai parodė, kad įmanoma sumažinti kraujo spaudimą ribojant druskos vartojimą. Atlikus skaičiavimus nustatyta, kad vartojant mažai druskos turintį maistą, sumažėtų žmonių, kuriems reikalingas gydymas nuo aukšto kraujo spaudimo, bei mirčių nuo širdies ligų skaičius. Taigi, mažai druskos turinčio maisto vartojimas daro teigiamą poveikį vartotojų (ypač pagyvenusių, per didelį svorį turinčių asmenų) sveikatai.

Visiškai atsisakyti druskos negalima, nes nuo jos priklauso vandens kiekis kraujyje ir visame organizme. Druskos naudojimas priklauso ir nuo gyvenimo būdo. Jei neužsiimate aktyvia fizine veikla druskos reikia mažiau nei sportuojant ar dirbant aktyvų fizinį darbą. Druska organizmui reikalinga dėl joje esančio natrio, dalinai druską gali atstoti augalinis maistas be papildomo sūdymo. Daug daržovių savo sudėtyje turi natrio. Valgant visiškai papildomai nesūdytą maistą, per dieną suvartotume apie 0,5-2 g druskos. Organizmui negaunant druskos, norėdamas palaikyti pastovų druskos kiekį jis šalina vandenį.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, per dieną suaugęs žmogus turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos – tai yra pusė arbatinio šaukštelio.

Prieskoniai gali atstoti druską

Pomėgis sūrumui nėra įgimtas. Pavyzdžiui, kūdikiai druskos nemėgsta, pomėgis jai atsiranda antraisiais – trečiaisiais vaiko gyvenimo metais. Tuo tarpu kasdieniniame gyvenime įprotis naudoti druską atsiranda dėl jos savybės suteikti maistui skonį ar pabrėžti jį.

Tyrimai parodė, kad druska didina sotumo jausmą bei saldumo pojūtį. Pasiryžus mažinti suvartojamos druskos kiekį reikėtų žinoti, jog net papildomai nesūdant maisto, kai kurie pusgaminiai savaime turi didesnį druskos kiekį (rūkyta mėsa ir žuvis, kumpis, dešros, sūdyta žuvis, ančiuviai, krevetės, sūris, bulvių traškučiai, alyvuogės, konservuotos daržovės, sūdyti riešutai, sojų padažas, pomidorų padažas, majonezas, duonos gaminiai, sriubos kt. ).

Siekdami suteikti maistui skonį, druską galite pakeisti žolelėmis, česnaku, pipirais, citrinų sultimis. Norėdami išvengti "pasislėpusių" druskų šaltinių saikingai vartokite rūkytus, sūdytus, konservuotus produktus. Maisto gaminimui vartokite šviežias arba namuose šaldytas daržoves. Stenkitės gamindami nedėti druskos "iš akies", o tik tiek, kiek reikia, ragaujant.

Meniu.lt

Žymės: druska , mityba

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Vanduo iš čiaupo: tikrovė ir mitai

Mada pirkti geriamą vandenį plastikinėje taroje atkeliavo iš Vakarų Europos. Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse vanduo miestelėnams tiekiamas iš upių, tik prieš tai perfiltruojamas. Taigi jo iš čiaupo gerti nerekomenduojama. Tuo tarpu...


Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Spanguolė - imuniteto stiprinimui

Pagal cheminę sudėtį ir gydomąsias savybes ši uoga yra viena vertingiausių iš visų laukinių uogų, augančių Lietuvoje. Medicinoje spanguolės dažniausiai vartojamos šlapimo takų infekcijoms, širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Spanguolės pasižymi...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Kodėl Badavimas yra pati kvaliausia dietos klaida

Dėl to skundžiasi apie 80% dietos besilaikančių žmonių. „Nesuprantu, atrodo aš visiškai nevalgau, bet svoris nekrenta". Skamba pažįstamai? Arba dar blogiau „nesuprantu, atrodo aš visiškai nebevalgau, o svoris vis tiek kyla"....


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorus į Europą atvežė ispanai. Kadangi ispanai buvo užkariavę daug žemių, jie pomidorus išplatino visame pasaulyje. Tai maistinga daržovė, kurios sudėtyje yra obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, pro vitamino A,...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar mūsų vaikai nori tokio pieno?

Ar kada nors susimąstėte, koks pienas atkeliauja iki jūsų stalo? Parduotuvėse ant esančių pieno pakuočių vaizduojamos žaliuojančios pievos ir saulėkaitoj besiganančios karvės, kas suteikia mums iliuziją apie švarų ir šviežią lyg iš močiutės...


4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

4 VALGOMI IDEALIOS BIKINI FIGŪROS DRAUGAI

Tikriausiai pastebėjote, kad daugelio preparatų, skirtų lieknėjimui, sudėtyje yra mėlynių. Ir tai nė kiek nestebina, nes teigiamas mėlynių poveikis kovoje su antsvoriu yra patvirtintas moksliniais tyrimais, vieną tokių tyrimų 2011 metais skelbė ir...


Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą

Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....


Pieną gerti sveika

Pieną gerti sveika

Pienas ir jo produktai yra nepaprastai svarbi maitinimosi dalis, nes jame gausu lengvai įsisavinamų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui augti, vystytis: riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, bei vitaminų. Nustatyta, jog...


Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas (800 trigerių)

Netoleravimo testas tiria iki 800 trigerių: maistinių ir nemaistinių produktų, tokius kaip naminiai gyvūnėliai ir žiedadulkės. Testavimas apima maistinių medžiagų trūkumo, metalų toksiškumo, žarnyno biomos ir hormonų pusiausvyros analizę.


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Ar tikrai reikia gerti pieną, kad kaulai būtų stiprūs?

Kai pasakai žmogui, kad jam reikėtų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti iš kur gaus kalcio. Kaip rodo moksliniai tyrimai, slyvos yra labai naudinga kaulams. Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9