Sausio 25d. Pirmadienis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Peržiūrų skaičius: 32008
Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias, natūralias, be konservantų ir laikytis jų spaudimo technologijos.

Morkų sultys

Tai turtingiausias vitamino A šaltinis, kurį organizmas gerai pasisavina. Šiose sultyse taip pat gausu vitaminų B, C, D, E, PP, K, kalcio, magnio ir geležies, kurie palaiko organizme fosforo, sieros, chloro organinių junginių balansą. Morkų sultys gerina virškinimą.

Priklausomai nuo sveikatos būklės, per dieną galima išgerti 0,5-3 l sulčių. Jos itin naudingos nėščioms ir maitinančioms moterims.

Morkų sultys - natūralus tirpiklis sergant opaligėmis ar vėžiu. Jos padidina imunitetą infekcijoms, saugo nervų sistemą. Morkų sultimis galima gydyti sausą odą, dermatitą, kai kurias kita odos ligas, net nevaisingumą.

Kaip pagalbinė priemonė, natūralios morkų sultys naudojamos ir gydant opaligę bei skrandžio vėžį.

Tačiau jas vartojant iš raciono būtina pašalinti cukrų, krakmolą ir miltus. Kartais dideli morkų sulčių kiekiai gali sukelti net depresiją.

Burokėlių sultys

Jose yra apie 50 proc. natrio ir tik 5 proc. kalcio. Toks santykis būtinas palaikyti kalcio stiprumą, kai dėl ilgalaikio virto maisto vartojimo kraujagyslėse prisikaupia neorganinio kalcio - tai sukelia venų išsiplėtimą, aukštą arterinį kraujospūdį, širdies veiklos sutrikimus.

Iš pradžių reikia gerti burokėlių ir morkų (jų daugiau) sulčių mišinį, palaipsniui didinant burokėlių sulčių kiekį. Paprastai pakanka 1-1,5 stiklinės burokėlių sulčių 2 kartus per dieną.

Bulvių sultys

Žalių bulvių sultys labai veikslingai šalina odos dėmes. Tai galima paaiškinti aukšta kalio, sieros, fosforo bei chloro koncentracija.

Bulvių sultys gerai valo organizmą. Sumaišius su morkų bei salierų sultimis, jos padeda sutrikus virškinimui, nervams, sergant Bazedovo liga.

Kasdien išgeriant po 500 g šio gėrimo, gaunamas teigiamas efektas gydant gastritą ir skrandžio opaligę, tik gydantis tokiu būdu iš raciono reikia išbraukti visus mėsos bei žuvies patiekalus.

Agurkų sultys

Be kitų vertybių, agurkų sultys gerina plaukų augimą.

Agurkų ir morkų sulčių mišinys pareda skundžiantis reumatiniais skausmais, kadangi pirmosios stimuliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išsiskirti iš organizmo šlapimo rūgščiai.

Aukšta kalio koncentracija leidžia kovoti su širdies bei kraujagyslių ligomis, spaudimo sutrikimais, tai ir nagų lūžinėjimo bei plaukų slinkimo prevencija.

Kiaulpienių sultys

Puiki tonizuojamoji priemonė, turinti daug magnio ir geležies. Kiaulpienių sultys gaunamos iš šaknų bei lapų. Jos labai naudingos nėščioms moterims, kadangi ten esantis magnis skirtas vaisiaus skeletui formuoti.

Natūralios kiaulpienių sultys, sumaišytos su morkų ir ropių lapų sultimis, padeda sergant stuburo ar kitomis kaulų ligomis, stiprina dantis.

Petražolių sultys

Jos labai stiprios, todėl vienu metu negalima gerti daugiau kaip vieną valgomąjį šaukštą, nebent sumaišius atitinkamais santykiais su morkų bei kitų daržovių sultimis.

Natūralios petražolių sultys gerina deguonies apykaitą, užtikrina normalią antinksčių, skydliaukės veiklą, stiprina kraujotakos sistemą, ypač kapiliarus ir arterijas. Šios sultys - puiki priemonė nuo šlapimkanalių sistemos uždegimo, inkstų bei šlapimo pūslės akmenų, nefrito ir kitų kepenų ligų, akių ligų.

Katarakta, konjunktyvitas, oftalmija, akies uždegimas, akies ragenos išopėjimas, vyzdžio nepaslankumas taip pat gydomi petražolių sultimis, tik sumaišytomis su morkų, salierų sultimis.

Petražolių ir burokėlių, taip pat petražolių ir agurkų sulčių mišiniai sėkmingai naudojami menstruacijų ciklui normalizuoti. Gydantis negalima vartoti koncentruoto krakmolo, cukraus bei mėsos produktų.

Rūgštynių sultys

Jos puikiai padeda atkurti normalias suglebusių žarnų funkcijas. Tam eikia reguliariai daryti klizmas ir taip išvalyti žarnyne susikaupusius šlakus.

Šiose daržovėse itin gausu kalio, geležies, magnio, fosforo, sieros ir daugelio kitų elementų.

Česnakų sultys

Dėl garstyčių aliejaus bei kitų mūsų organizmui būtinų mikroelementų česnakų sultys daro teigiamą poveikį visam organizmui - nuo apetito stimuliavimo ir skrandžio sulčių išsiskyrimo gerinimo iki žarnyno persitaltikos stiprinimo bei geresnio šlapimo išsiskyrimo.

Eteriniai česnako aliejai puikiai išvalo nosiaryklėje, plaučiuose ir bronchuose susikaupusias gleives, per odos poras padeda išsiskirti organizme susikaupusioms nuodingoms medžiagoms.

Česnakų sultys efektyvios kovojant su žarnyno parazitais, dizenterija. Jose yra reto mikroelemento - germanio, kuris teigiamai veikia senstantį organizmą: šalina iš jo cholesterolio perteklių, valo kraujagysles nuo juose besikaupiančių druskų bei cholesterolio plokštelių.

Svogūnų sultys

Jos rekomenduojamos sergant neurastenija, nemiga ir reumatizmu. Gerai valo kraują. Ypač efektyvios gydant nosiaryklės uždegimus, kadangi pasižymi baktericidinėmis savybėmis.

Svogūnų sultys veikia silpniau negu česnakų, todėl jų vartoti galima šiek tiek daugiau.

Krienų košelė

Krienų košelė su citrinų sulčių priedais vartojama du kartus per dieną po pusę šaukštelio prieš valgį.

Toks mišinys padeda suirti gleivėms nepažeidžiant gleivinės. Krienų košelė - stipri šlapimo varomoji priemonė, padedanti nuo patinimų ar vandenligės. Didžiausias efektyvumas gaunamas į 150 g krienų įlašinus 2-3 citrinų sultis.

Pomidorų sultys

Tai vienos naudingiausių sulčių, jei jose nėra koncentruotų krakmolų ir cukraus. Šviežiose natūraliose pomidorų sultyse labai daug natrio, kalcio bei magnio, citrinų ir obuolių rūgšties, šiek tiek rūgštynių rūgšties.

Pomidorų sultys stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina širdies veiklą. Stiklinėje jų yra pusė parai būtinos vitaminų A ir C normos. Virtose arba konservuotose sultyse rūgštys tampa neorganinėmis, vadinasi, pavojingomis sveikatai.

Akmenų susidarymas kepenyse arba šlapimo pūslėje taip pat sąlygojamas tiesioginio virtų ar konservuotų pomidorų sulčių poveikio.

Ridikų sultys

Šios sultys gaminamos iš lapų bei šakniastiebių, tačiau nerizikuokite gerti jų vienų, kadangi jų sukelta reakcija labai stipri.

Derinamos su morkų sultimis, jos padeda atkurti organizmo gleivinę. Ridikų sultys ypač efektyvios geriamos iš karto po krienų košelės.

Šios sultys gydo gleivinę ir valo organizmą nuo gleivių, kurias ištirpdo krienai. Plačiai naudojamos gydant haimoritą ir kitas nosies ančių ligas, ligoniams, sergantiems frontitais, padeda išvengti operacijų, naudingos gydant bronchinę astmą.

Krapų sultys

Naudingos akių optinei sistemai. Sumaišytoss su morkų sultimis, padeda gydyti vištakumą. Vyresnio amžiaus žmonėms gerina regėjimą.

Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Grybavimo sezonas prasideda apsinuodijimais

Lietuvoje prasideda grybavimo sezonas. Šiam dar neįsibėgėjus, jau registruojami apsinuodijimų grybais atvejai. Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis Kaune ir Kauno apskrityje šiais metais užregistruoti 2 apsinuodijimų grybais atvejai, kai...


Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras

Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Džiovinti vaisiai ir riešutai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutų ir džiovintų vaisių įvairovė suteikia galimybę mėgautis vis kitomis skonio savybėmis. Džiovinti vaisiai ir riešutai – vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Juose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, ląstelienos, natūralaus cukraus,...


Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

Vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį savo mitybai, reikalauja daugiau ir geresnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, paprasta, išsami, atitinkanti vienodus reikalavimus bei patikima. Šiomis temomis susirūpino ir Europos...


Actas

Actas

Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Vegetarai rizikuoja prarasti atmintį

Didžiojoje Britanijoje buvo atlikti tyrimai, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kokios priežastys lemia tai, kad žmogui senstant jo atmintis pradeda vis labiau šlubuoti. Norint padaryti, kad tyrimai būtų kuo tikslesni, jie buvo pakartoti ir po...


Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Kiek ir kokio vandens gerti?

Kiek ir kokio vandens gerti?

Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Keturios priežastys, kodėl jonizuotas vanduo reikalingas namų ūkyje

Apie tai, kokia puiki ligų profilaktinė priemonė yra jonizuotas vanduo, šiame leidinyje jau kalbėjome. Tačiau tuo jonizuoto vandens panaudojimas nesibaigia. Jonizuotas vanduo gali būti ne tik geriamas – yra daug būdų, kaip galima šį vandenį...


Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Bus reikalaujama papildomai ženklinti daug kofeino turinčius produktus

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo įvedamas reikalavimas papildomai ženklinti daug kofeino turinčius maisto produktus, jautriems vartotojams pateikiant rekomendaciją jų atsisakyti. Ministro įsakymu pakeista...


Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui. Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9