Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį.
Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą.
Nemažai gydomųjų savybių turi ir augalo lapai. Kartu su šakelėmis juos reikia rinkti ankstyvą pavasarį, kai bruknės dar nežydi.
Bruknės lapai labai panašūs į meškauogės, tačiau ant apatinės jų pusės yra rudų taškelių, o lapo kraštas – vos vos dantytas.
Bruknių lapų nuoviras turi baktericidinių ir šlapimą varančių savybių. Jis padeda sergant podagra, šlapimo pūslės akmenlige, taip pat nuo pabrinkimų.
Nuovirui reikia 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų džiovintų lapų ir 200 mililitrų vandens. Mišinys virinamas 30 minučių. Palaikius dešimt minučių jis nukošiamas, išgaravęs vandens kiekis papildomas iki 200 mililitrų. Geriama po 100 mililitrų 2-3 kartus per dieną.