REXSAN

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais…

Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų ląstelėms padeda skleisti tam tikrus nervinius impulsus) pirmtakų — 5-hidroksitriptaminu, kuris gerina informacijos apdorojimo procesą, suteikia optimizmo ir tonizuoja organizmą. Tai tik viena iš skanaus vaisiaus vertybių.

Pakilo kraujospūdis? Padažnėjo pulsas? Diegia dešinį šoną? Kad pagerėtų savijauta ir išvengtumėte hipertonijos, aterosklerozės ir kepenų ligų, valgykite bananų. Šis puikus augalinis „kuras” nervų sistemą aprūpina būtina energija, sumažina kraujospūdį, ramina padažnėjusį širdies plakimą, stiprina širdies raumenis ir atstato kalio balansą organizme.

Geltonoji panacėja

Bananas pagal esančio jame kalio, svarbiausio mikroelemento, kuris būtinas normaliam visų organų darbui, kiekį — rekordininkas. Kalis būtinas ne tik širdžiai, dėl jo trūkumo kenčia kraujagyslės, raumenys, galvos smegenys, kepenys, inkstai, taip pat dantys ir kaulai. Šie organai bus sveiki, jeigu valgysite šių naudingų vaisių. Kadangi bananai pasižymi lengvu šlapimą varančiu poveikiu, jie labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.

Alkiui numalšinti taip pat nėra geresnio produkto už bananą! Saldžiame banano minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikdami sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį prailgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.

Deguto šaukštas

* Jeigu norite numesti svorio, bananų teks atsisakyti. Jie yra itin kaloringi: viename vaisiuje yra iki 150 kkal, o džiovintuose ir traškiuosiuose bananuose — 230 ir 540 kkal 100 g produkto.

* Bananų negalima vartoti sergant diabetu, nes jie didina cukraus kiekį kraujyje.

* Tiems, kuriuos vargina migrena, šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino — medžiagos, kuri jautrių jai žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.

* Per didelis kiekis bananų kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Esmė ta, kad bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.

* Nuolatinis dujų kaupimasis virškinimo sistemoje vargina dėl bananų saldumo: juose esantys angliavandeniai virškinimo metu pradeda rūgti, išskirdami angliarūgštės dujas. Kuo daugiau vaisiuose cukraus, tuo stipresnis jų poveikis. Tiesa, nesunokę bananai — žali arba geltoni su žaliais lopinėliais — ne tokie saldūs ir ne tokie pavojingi žarnynui.

Gamtiniai „vaistai” visiems gyvenimo atvejams:

Sezoninės peršalimo infekcijos
Peršalimo kosulys
Stomatitas
Neblizgantys plaukai
Sausa oda (veido, rankų), riebi oda

Receptas

Norėdami išvengti peršalimo ligų, profilaktiškai vartokite stiprinantį organizmą desertą. 4 nuluptus bananus perpjaukite išilgai ir per pusę, užpilkite citrinos sultimis (3 šaukštai), užbarstykite cukrumi (1 šaukštas), cinamonu ir migdolais (po 1 šaukštelį). Kiekvieną dalelę suvyniokite į foliją, 10-15 minučių kepkite karštoje orkaitėje.

Bananą kepkite orkaitėje arba pašildykite mikrobangų krosnelėje, po to sutrinkite. Bananų košė palengvina kosulį.

Jeigu atsirado skausmingų opų burnoje ir ant liežuvio, pakramtykite banano gabalėlį kurį laiką nenurydami. Gleivinės uždegimus bananai veikia kaip balzamas.

Banano košele įtrinkite galvos odą, palikite 15-20 minučių, po to nuplaukite šampūnu.

Jeigu oda normali arba sausa, į bananų košelę įpilkite šaukštelį pieno, jeigu riebi — šaukštelį citrinos sulčių. Palaikykite 15 minučių.

Skanaus!

Tunų, pomidorų ir bananų salotos

200 g ryžių, druskos, 600 g konservuotų tunų, 2 pomidorai, 2 bananai, 2 šaukštai citrinų sulčių, 5 šaukštai acto, maltų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, 8 šaukštai augalinio aliejaus, 1 šaukštas kapotų žalumynų.

Ryžius nuplaukite, užpilkite 1,5 stiklinės pasūdyto vandens, virkite ant silpnos ugnies 15 min. Išvirtus ryžius atvėsinkite, sudėkite į dubenį. Tunų sultis nupilkite, žuvį supjaustykite gabalėliais. Nulupkite nuo pomidorų luobelę, minkštimą supjaustykite kubeliais, bananus — nedideliais gabalėliais. Apšlakstykite citrinų sultimis.

Padažą gaminkite taip: actą, pipirus ir paprikos miltelius suplakite, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Po to padažą sumaišykite su ryžiais, pomidorais, tunais ir bananais. 30 min. padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami papuoškite žalumynais.

Pikantiška višta su bananais

1 višta, 1 stiklinė ryžių, 2 bananai, ryšelis petražolių, 1 česnako galvutė, prieskonių, druskos, pipirų, džiūvėsėlių.

Vištą supjaustykite gabalėliais, juos keliose vietose įpjaukite, pasūdykite, papipirinkite. Petražoles ir česnaką sukapokite, įtrinkite vištienos gabalėlius. Po to juos kepkite aliejuje. Išvirkite ryžius. Kai vištiena bus iškepusi, svieste apkepkite bananus (perpjaukite išilgai į dvi dalis), išvoliotus džiūvėsėliuose. Į lėkštę dėkite ryžius, ant viršaus — vištos gabalėlius, o šonuose — keptus bananus.

Ryžiai su bananais

160 g ryžių, 1 šaukštas sviesto, 160 g bananų, žalumynų, maltų pipirų, druskos.

Išvirtus ryžius nukoškite. Bananų gabalėlius apkepkite svieste ir atsargiai sumaišykite su ryžiais. Papipirinkite, pasūdykite, užbarstykite žalumynų. Galite patiekti prie mėsos arba žuvies.

Bananai su varške ir jogurtu

4 bananai, 1/2 citrinos sulčių, 100 g varškės, 100 g jogurto, 1 kiaušinis, 2 šaukštai medaus.

Bananus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite citrinos sultimis. Varškę sutrinkite su jogurtu, kiaušiniu ir medumi, masę supilkite ant bananų. Orkaitėje pakepkite 10 min.

Blynų suktinukai

4 dideli blynai, 50 g sviesto, 50 g cukraus pudros, 2 šaukštai šviesaus sirupo, 2 šaukštai kakavos miltelių, 4 bananai (supjaustyti gabalėliais).

Iškeptiems blynams neleiskite atvėsti. Sviestą, cukrų, sirupą ir kakavos miltelius pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Bananus sudėkite į gautą masę, pamaišykite. Po to šios masės dėkite ant blynų, suvyniokite juos ir patiekite į stalą.

Bananų sklindžiai

2 bananai, 1 kiaušinis, 1/4 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės miltų, sviesto arba aliejaus kepimui.

Suplakite susmulkintus bananus, kiaušinį, pieną ir cukrų. Įdėkite miltų ir gerai išmaišykite. Iš gautos masės kepkite karštoje keptuvėje sklindžius (iš abiejų pusių).

Varškėčiai su bananais

500 g varškės, 1-2 kiaušiniai, 1 bananas (supjaustytas gabalėliais), 5-6 šaukštai miltų, cukraus, druskos, vanilinio cukraus, aliejaus, grietinės arba medaus.

Varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Įdėkite bananus. Dėkite po vieną šaukštą miltų ir maišykite. Kuo drėgnesnė varškė, tuo daugiau reikia miltų. Tešla neturi būti per kieta. Varškėčius kepkite ant silpnos ugnies uždengę dangčiu. Patiekite su grietine arba medumi. Tinka pusryčiams.

Meliono, kriaušių ir bananų salotos

200 g meliono (minkštimo), 1-2 kriaušės, citrinų sulčių, cukraus, 1 bananas.
Meliono minkštimą supjaustykite kubeliais. Nuo kriaušių nulupkite luobelę ir supjaustykite jas taip pat kubeliais. Bananą — griežinėliais. Viską sumaišykite ir užpilkite citrinų sultimis, sumaišytomis su cukrumi.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE