Gruodžio 7d. Antradienis

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Peržiūrų skaičius: 34916
Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais...

Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų ląstelėms padeda skleisti tam tikrus nervinius impulsus) pirmtakų — 5-hidroksitriptaminu, kuris gerina informacijos apdorojimo procesą, suteikia optimizmo ir tonizuoja organizmą. Tai tik viena iš skanaus vaisiaus vertybių.

Pakilo kraujospūdis? Padažnėjo pulsas? Diegia dešinį šoną? Kad pagerėtų savijauta ir išvengtumėte hipertonijos, aterosklerozės ir kepenų ligų, valgykite bananų. Šis puikus augalinis "kuras" nervų sistemą aprūpina būtina energija, sumažina kraujospūdį, ramina padažnėjusį širdies plakimą, stiprina širdies raumenis ir atstato kalio balansą organizme.

Geltonoji panacėja

Bananas pagal esančio jame kalio, svarbiausio mikroelemento, kuris būtinas normaliam visų organų darbui, kiekį — rekordininkas. Kalis būtinas ne tik širdžiai, dėl jo trūkumo kenčia kraujagyslės, raumenys, galvos smegenys, kepenys, inkstai, taip pat dantys ir kaulai. Šie organai bus sveiki, jeigu valgysite šių naudingų vaisių. Kadangi bananai pasižymi lengvu šlapimą varančiu poveikiu, jie labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.

Alkiui numalšinti taip pat nėra geresnio produkto už bananą! Saldžiame banano minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikdami sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį prailgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.


Deguto šaukštas

* Jeigu norite numesti svorio, bananų teks atsisakyti. Jie yra itin kaloringi: viename vaisiuje yra iki 150 kkal, o džiovintuose ir traškiuosiuose bananuose — 230 ir 540 kkal 100 g produkto.

* Bananų negalima vartoti sergant diabetu, nes jie didina cukraus kiekį kraujyje.

* Tiems, kuriuos vargina migrena, šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino — medžiagos, kuri jautrių jai žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.

* Per didelis kiekis bananų kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Esmė ta, kad bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.

* Nuolatinis dujų kaupimasis virškinimo sistemoje vargina dėl bananų saldumo: juose esantys angliavandeniai virškinimo metu pradeda rūgti, išskirdami angliarūgštės dujas. Kuo daugiau vaisiuose cukraus, tuo stipresnis jų poveikis. Tiesa, nesunokę bananai — žali arba geltoni su žaliais lopinėliais — ne tokie saldūs ir ne tokie pavojingi žarnynui.

Gamtiniai "vaistai" visiems gyvenimo atvejams:

Sezoninės peršalimo infekcijos
Peršalimo kosulys
Stomatitas
Neblizgantys plaukai
Sausa oda (veido, rankų), riebi oda


Receptas

Norėdami išvengti peršalimo ligų, profilaktiškai vartokite stiprinantį organizmą desertą. 4 nuluptus bananus perpjaukite išilgai ir per pusę, užpilkite citrinos sultimis (3 šaukštai), užbarstykite cukrumi (1 šaukštas), cinamonu ir migdolais (po 1 šaukštelį). Kiekvieną dalelę suvyniokite į foliją, 10-15 minučių kepkite karštoje orkaitėje.

Bananą kepkite orkaitėje arba pašildykite mikrobangų krosnelėje, po to sutrinkite. Bananų košė palengvina kosulį.

Jeigu atsirado skausmingų opų burnoje ir ant liežuvio, pakramtykite banano gabalėlį kurį laiką nenurydami. Gleivinės uždegimus bananai veikia kaip balzamas.

Banano košele įtrinkite galvos odą, palikite 15-20 minučių, po to nuplaukite šampūnu.

Jeigu oda normali arba sausa, į bananų košelę įpilkite šaukštelį pieno, jeigu riebi — šaukštelį citrinos sulčių. Palaikykite 15 minučių.

Skanaus!

Tunų, pomidorų ir bananų salotos

200 g ryžių, druskos, 600 g konservuotų tunų, 2 pomidorai, 2 bananai, 2 šaukštai citrinų sulčių, 5 šaukštai acto, maltų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, 8 šaukštai augalinio aliejaus, 1 šaukštas kapotų žalumynų.

Ryžius nuplaukite, užpilkite 1,5 stiklinės pasūdyto vandens, virkite ant silpnos ugnies 15 min. Išvirtus ryžius atvėsinkite, sudėkite į dubenį. Tunų sultis nupilkite, žuvį supjaustykite gabalėliais. Nulupkite nuo pomidorų luobelę, minkštimą supjaustykite kubeliais, bananus — nedideliais gabalėliais. Apšlakstykite citrinų sultimis.

Padažą gaminkite taip: actą, pipirus ir paprikos miltelius suplakite, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Po to padažą sumaišykite su ryžiais, pomidorais, tunais ir bananais. 30 min. padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami papuoškite žalumynais.

Pikantiška višta su bananais

1 višta, 1 stiklinė ryžių, 2 bananai, ryšelis petražolių, 1 česnako galvutė, prieskonių, druskos, pipirų, džiūvėsėlių.

Vištą supjaustykite gabalėliais, juos keliose vietose įpjaukite, pasūdykite, papipirinkite. Petražoles ir česnaką sukapokite, įtrinkite vištienos gabalėlius. Po to juos kepkite aliejuje. Išvirkite ryžius. Kai vištiena bus iškepusi, svieste apkepkite bananus (perpjaukite išilgai į dvi dalis), išvoliotus džiūvėsėliuose. Į lėkštę dėkite ryžius, ant viršaus — vištos gabalėlius, o šonuose — keptus bananus.

Ryžiai su bananais

160 g ryžių, 1 šaukštas sviesto, 160 g bananų, žalumynų, maltų pipirų, druskos.

Išvirtus ryžius nukoškite. Bananų gabalėlius apkepkite svieste ir atsargiai sumaišykite su ryžiais. Papipirinkite, pasūdykite, užbarstykite žalumynų. Galite patiekti prie mėsos arba žuvies.

Bananai su varške ir jogurtu

4 bananai, 1/2 citrinos sulčių, 100 g varškės, 100 g jogurto, 1 kiaušinis, 2 šaukštai medaus.

Bananus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite citrinos sultimis. Varškę sutrinkite su jogurtu, kiaušiniu ir medumi, masę supilkite ant bananų. Orkaitėje pakepkite 10 min.

Blynų suktinukai

4 dideli blynai, 50 g sviesto, 50 g cukraus pudros, 2 šaukštai šviesaus sirupo, 2 šaukštai kakavos miltelių, 4 bananai (supjaustyti gabalėliais).

Iškeptiems blynams neleiskite atvėsti. Sviestą, cukrų, sirupą ir kakavos miltelius pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Bananus sudėkite į gautą masę, pamaišykite. Po to šios masės dėkite ant blynų, suvyniokite juos ir patiekite į stalą.

Bananų sklindžiai

2 bananai, 1 kiaušinis, 1/4 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės miltų, sviesto arba aliejaus kepimui.

Suplakite susmulkintus bananus, kiaušinį, pieną ir cukrų. Įdėkite miltų ir gerai išmaišykite. Iš gautos masės kepkite karštoje keptuvėje sklindžius (iš abiejų pusių).

Varškėčiai su bananais

500 g varškės, 1-2 kiaušiniai, 1 bananas (supjaustytas gabalėliais), 5-6 šaukštai miltų, cukraus, druskos, vanilinio cukraus, aliejaus, grietinės arba medaus.

Varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Įdėkite bananus. Dėkite po vieną šaukštą miltų ir maišykite. Kuo drėgnesnė varškė, tuo daugiau reikia miltų. Tešla neturi būti per kieta. Varškėčius kepkite ant silpnos ugnies uždengę dangčiu. Patiekite su grietine arba medumi. Tinka pusryčiams.

Meliono, kriaušių ir bananų salotos

200 g meliono (minkštimo), 1-2 kriaušės, citrinų sulčių, cukraus, 1 bananas.
Meliono minkštimą supjaustykite kubeliais. Nuo kriaušių nulupkite luobelę ir supjaustykite jas taip pat kubeliais. Bananą — griežinėliais. Viską sumaišykite ir užpilkite citrinų sultimis, sumaišytomis su cukrumi.


Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salota - ideali priemonė nemigai gydyti

Salotas jau augino senovės egiptiečiai, persai ir kiniečiai. Sėjamoji salota yra kilusi iš laukinių rūšių, kurių aptinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikos žemynuose. Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra cukraus, kalio, kalcio,...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Kiaušinienė su riebiu kumpiu gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną?

Universiteto pateiktame pranešime nurodyta, kad kiaušinienė su riebiu kumpiu pusryčiams iš tiesų gali būti sveikiausias būdas pradėti dieną. Panašu, kad pirmasis patiekalas, kurį suvalgote atsibudę, užprogramuoja jūsų medžiagų apykaitą visai...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Kaip nepriaugti svorio švenčių metu?

Prieš kiekvienas šventes daugelis susiduriame su problema kaip nepersivalgyti ir išvengti papildomų kilogramų bei maisto „pagirių“. Velykos ir apvalėjančios formos Artėjant Šv. Velykoms vėl lankysime giminaičius ir mėgausimės jų...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Dešimt labai nesveikų patiekalų

Dešimt labai nesveikų patiekalų

Skirtingi patiekalai turi savitą skonį, kuris galbūt jums labai patinka, tačiau būkite atsargūs ir pasidomėkite, ką valgote. Dalis iš čia išvardytų patiekalų turi itin daug cholesterolio, druskos ir riebalų, todėl jų derėtų vengti žmonėms,...


Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente dalyvauja jau 5500 komandos

Visos Lietuvos sulčių gėrimo eksperimente, kuris vyko edukacinės kampanijos "Tikros sultys kiekvieną rytą" metu, dalyvauja jau 5500 dalyvių – 3000 moksleivių ir 2500 organizacijų darbuotojų visoje Lietuvoje. Iki šiol pats...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Praturtinta vitaminais morkų kaukė veidui

Hipokrato laikais morka buvo laikoma vaistu nuo visų ligų. Iš jos ne tik ruošdavo daugybę patiekalų, bet ir gamindavo įvairius tepalus, antpilus, lašelius ir nuovirus. Morkos yra labai maistingos ir lengvai pasisavinamos. Jos ramina virškinamojo...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Garšva - nuostabus vitaminų šaltinis

Lotyniškas paprastosios garšvos pavadinimas - Aegopodium podagraria - susietas su šio augalo gydomosiomis savybėmis. Garšvos lapuose yra vitaminų A ir C, obuolių rūgščių, geležies, kalio, magnio, vario mineralinių druskų; šaknyse — eterinių...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

4 Energijos suteikiantys receptai su chia sėklomis – tiks ir lieknėjantiems

Super maistu vadinamos “ispaninio šalavijo” sėklos chia yra juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Jų nauda žmogaus organizmui labai didelė. Neutralaus skonio, tačiau puikiai tinka gardinti įvairius...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9