Gegužės 20d. Penktadienis

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Peržiūrų skaičius: 34916
Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais...

Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų ląstelėms padeda skleisti tam tikrus nervinius impulsus) pirmtakų — 5-hidroksitriptaminu, kuris gerina informacijos apdorojimo procesą, suteikia optimizmo ir tonizuoja organizmą. Tai tik viena iš skanaus vaisiaus vertybių.

Pakilo kraujospūdis? Padažnėjo pulsas? Diegia dešinį šoną? Kad pagerėtų savijauta ir išvengtumėte hipertonijos, aterosklerozės ir kepenų ligų, valgykite bananų. Šis puikus augalinis "kuras" nervų sistemą aprūpina būtina energija, sumažina kraujospūdį, ramina padažnėjusį širdies plakimą, stiprina širdies raumenis ir atstato kalio balansą organizme.

Geltonoji panacėja

Bananas pagal esančio jame kalio, svarbiausio mikroelemento, kuris būtinas normaliam visų organų darbui, kiekį — rekordininkas. Kalis būtinas ne tik širdžiai, dėl jo trūkumo kenčia kraujagyslės, raumenys, galvos smegenys, kepenys, inkstai, taip pat dantys ir kaulai. Šie organai bus sveiki, jeigu valgysite šių naudingų vaisių. Kadangi bananai pasižymi lengvu šlapimą varančiu poveikiu, jie labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.

Alkiui numalšinti taip pat nėra geresnio produkto už bananą! Saldžiame banano minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikdami sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį prailgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.


Deguto šaukštas

* Jeigu norite numesti svorio, bananų teks atsisakyti. Jie yra itin kaloringi: viename vaisiuje yra iki 150 kkal, o džiovintuose ir traškiuosiuose bananuose — 230 ir 540 kkal 100 g produkto.

* Bananų negalima vartoti sergant diabetu, nes jie didina cukraus kiekį kraujyje.

* Tiems, kuriuos vargina migrena, šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino — medžiagos, kuri jautrių jai žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.

* Per didelis kiekis bananų kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Esmė ta, kad bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.

* Nuolatinis dujų kaupimasis virškinimo sistemoje vargina dėl bananų saldumo: juose esantys angliavandeniai virškinimo metu pradeda rūgti, išskirdami angliarūgštės dujas. Kuo daugiau vaisiuose cukraus, tuo stipresnis jų poveikis. Tiesa, nesunokę bananai — žali arba geltoni su žaliais lopinėliais — ne tokie saldūs ir ne tokie pavojingi žarnynui.

Gamtiniai "vaistai" visiems gyvenimo atvejams:

Sezoninės peršalimo infekcijos
Peršalimo kosulys
Stomatitas
Neblizgantys plaukai
Sausa oda (veido, rankų), riebi oda


Receptas

Norėdami išvengti peršalimo ligų, profilaktiškai vartokite stiprinantį organizmą desertą. 4 nuluptus bananus perpjaukite išilgai ir per pusę, užpilkite citrinos sultimis (3 šaukštai), užbarstykite cukrumi (1 šaukštas), cinamonu ir migdolais (po 1 šaukštelį). Kiekvieną dalelę suvyniokite į foliją, 10-15 minučių kepkite karštoje orkaitėje.

Bananą kepkite orkaitėje arba pašildykite mikrobangų krosnelėje, po to sutrinkite. Bananų košė palengvina kosulį.

Jeigu atsirado skausmingų opų burnoje ir ant liežuvio, pakramtykite banano gabalėlį kurį laiką nenurydami. Gleivinės uždegimus bananai veikia kaip balzamas.

Banano košele įtrinkite galvos odą, palikite 15-20 minučių, po to nuplaukite šampūnu.

Jeigu oda normali arba sausa, į bananų košelę įpilkite šaukštelį pieno, jeigu riebi — šaukštelį citrinos sulčių. Palaikykite 15 minučių.

Skanaus!

Tunų, pomidorų ir bananų salotos

200 g ryžių, druskos, 600 g konservuotų tunų, 2 pomidorai, 2 bananai, 2 šaukštai citrinų sulčių, 5 šaukštai acto, maltų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, 8 šaukštai augalinio aliejaus, 1 šaukštas kapotų žalumynų.

Ryžius nuplaukite, užpilkite 1,5 stiklinės pasūdyto vandens, virkite ant silpnos ugnies 15 min. Išvirtus ryžius atvėsinkite, sudėkite į dubenį. Tunų sultis nupilkite, žuvį supjaustykite gabalėliais. Nulupkite nuo pomidorų luobelę, minkštimą supjaustykite kubeliais, bananus — nedideliais gabalėliais. Apšlakstykite citrinų sultimis.

Padažą gaminkite taip: actą, pipirus ir paprikos miltelius suplakite, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Po to padažą sumaišykite su ryžiais, pomidorais, tunais ir bananais. 30 min. padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami papuoškite žalumynais.

Pikantiška višta su bananais

1 višta, 1 stiklinė ryžių, 2 bananai, ryšelis petražolių, 1 česnako galvutė, prieskonių, druskos, pipirų, džiūvėsėlių.

Vištą supjaustykite gabalėliais, juos keliose vietose įpjaukite, pasūdykite, papipirinkite. Petražoles ir česnaką sukapokite, įtrinkite vištienos gabalėlius. Po to juos kepkite aliejuje. Išvirkite ryžius. Kai vištiena bus iškepusi, svieste apkepkite bananus (perpjaukite išilgai į dvi dalis), išvoliotus džiūvėsėliuose. Į lėkštę dėkite ryžius, ant viršaus — vištos gabalėlius, o šonuose — keptus bananus.

Ryžiai su bananais

160 g ryžių, 1 šaukštas sviesto, 160 g bananų, žalumynų, maltų pipirų, druskos.

Išvirtus ryžius nukoškite. Bananų gabalėlius apkepkite svieste ir atsargiai sumaišykite su ryžiais. Papipirinkite, pasūdykite, užbarstykite žalumynų. Galite patiekti prie mėsos arba žuvies.

Bananai su varške ir jogurtu

4 bananai, 1/2 citrinos sulčių, 100 g varškės, 100 g jogurto, 1 kiaušinis, 2 šaukštai medaus.

Bananus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite citrinos sultimis. Varškę sutrinkite su jogurtu, kiaušiniu ir medumi, masę supilkite ant bananų. Orkaitėje pakepkite 10 min.

Blynų suktinukai

4 dideli blynai, 50 g sviesto, 50 g cukraus pudros, 2 šaukštai šviesaus sirupo, 2 šaukštai kakavos miltelių, 4 bananai (supjaustyti gabalėliais).

Iškeptiems blynams neleiskite atvėsti. Sviestą, cukrų, sirupą ir kakavos miltelius pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Bananus sudėkite į gautą masę, pamaišykite. Po to šios masės dėkite ant blynų, suvyniokite juos ir patiekite į stalą.

Bananų sklindžiai

2 bananai, 1 kiaušinis, 1/4 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės miltų, sviesto arba aliejaus kepimui.

Suplakite susmulkintus bananus, kiaušinį, pieną ir cukrų. Įdėkite miltų ir gerai išmaišykite. Iš gautos masės kepkite karštoje keptuvėje sklindžius (iš abiejų pusių).

Varškėčiai su bananais

500 g varškės, 1-2 kiaušiniai, 1 bananas (supjaustytas gabalėliais), 5-6 šaukštai miltų, cukraus, druskos, vanilinio cukraus, aliejaus, grietinės arba medaus.

Varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Įdėkite bananus. Dėkite po vieną šaukštą miltų ir maišykite. Kuo drėgnesnė varškė, tuo daugiau reikia miltų. Tešla neturi būti per kieta. Varškėčius kepkite ant silpnos ugnies uždengę dangčiu. Patiekite su grietine arba medumi. Tinka pusryčiams.

Meliono, kriaušių ir bananų salotos

200 g meliono (minkštimo), 1-2 kriaušės, citrinų sulčių, cukraus, 1 bananas.
Meliono minkštimą supjaustykite kubeliais. Nuo kriaušių nulupkite luobelę ir supjaustykite jas taip pat kubeliais. Bananą — griežinėliais. Viską sumaišykite ir užpilkite citrinų sultimis, sumaišytomis su cukrumi.


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis

Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...


Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveika mityba: ką rekomenduoja specialistai?

Sveikatos specialistai parengė naujas sveikos mitybos rekomendacijas. Svarbu, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti. Rekomendacijose pabrėžiama, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Dažniausiai Pasitaikanti Dietos Klaida

Galbūt jūs ir valgėte pusryčius, tačiau vakare jūs būsite išbadėję jei dienos metu nevalgėte reguliariai. Jūs griebsite arčiausiai po ranka esantį maistą ir tiesiog kimšite į save. Įsivaizduokite, kad grįžę vakare po sunkios darbo dienos jūs...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Ar tikrai veiksmingi patarimai, kaip išsirinkti skanų saldų arbūzą?

Į parduotuvę išsirengė grupė žurnalistų - jie turėjo sąrašą liaudiškų patarimų, kaip išsirinkti saldžiausią ir geriausią arbūzą. Įsigiję du arbūzus, korespondentai surengė degustaciją, per kurią bandė nustatyti, ar liaudiški patarimai tikrai...


Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Ką daryti, jei negalite (ar nenorite) vartoti pieno? Išeitis yra!

Šiandien augalinių pienų pasirinkimas – itin platus. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pieno pakaitalus? Patarimais dalijasi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Trumpa dieta – naudinga sveikatai

Nuomonė, kad trumpas badavimas kenkia organizmui, nebuvo patvirtinta. Priešingai, mokslininkams pavyko įrodyti, kad jis yra naudingas, t. y. daro teigiamą poveikį organizmui. Tyrimas, kurį atliko mokslininkai, parodė, kad žmonės, nevalgantys...


Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Kokias dešreles galima kepti? (papildyta)

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Kas yra miso?

Kas yra miso?

Soja yra vienas maistingiausių augalų pasaulyje, baltymų prasme tikriausia pats turtingiausias. Tačiau bėda – tokios baltymų koncentracijos produktus mūsų organizmas sunkiai pasisavina: nesuskaido visų amino rūgščių ir mūsų organizmui...


Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Ateities kulinarijai - maisto spausdintuvas

Dabar kiekvienas galės tapti puikiu kulinaru ir netgi įvaldys molekulinę virtuvę. Masačiūsetso technologijos instituto mokslininkai Marcelo Coelho ir Amitas Zoranas sukūrė skaitmeninį maisto spausdintuvą, kuriuo galima pasigaminti kokybiškų...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Penki nauji "super maisto produktai"

Penki nauji "super maisto produktai"

Ar graikiškas jogurtas - jau nebe naujausias būdas saugoti jaunystę ir sveikatą? Smalsių valgytojų akiratis prasiplėtė naujais "super maisto produktais".kurių banga ritasi vis plačiau, rašo amerikiečių žurnalas "Shape". Iš...


Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai: ar tikrai nereikia bijoti paraudusio imbiero?

Nitratai, dar neseniai buvę žmogaus sveiko gyvenimo priešais, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą netikėtai virto nekenksmingais. Taip nutiko todėl, kad senuosius sovietinius GOST standartus, kurie reglamentavo nitratų kiekius produktuose, pakeitė...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...


Maisto terapija padeda būti sveikam

Maisto terapija padeda būti sveikam

Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Gerti daug vandens - nesąmonė

Gerti daug vandens - nesąmonė

Tikima, kad vanduo padeda išsaugoti inkstus, mesti svorį ir išvalyti organizmą. Tačiau dabar ekspertai perspėja, kad aštuonios stiklinės vandens per dieną gali būti žalingos. Britų medikai teigia, kad sveikatos priežiūros įstaigų nurodymai gerti...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Kiaušinis prilygsta mėsos kepsniui ar stiklinei pieno

Bijote valgyti kiaušinius, nes jie padidina cholesterolio kiekį kraujyje? Tačiau sveiki žmonės per šv. Velykas suvalgę 3 - 4 kiaušinius tikrai nepakenks sveikatai. Garbaus amžiaus žmonėms, turintiems problemų dėl per didelio cholesterolio kiekio...


13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

13 būdų medų naudoti ne tik arbatai gerti

Rugsėjis – Amerikoje nacionalinis medaus mėnuo. Tačiau ne to, kurį kopinėja jaunavedžiai, o tikro, geltono saldumyno, pagaminto darbščiųjų bitučių. Tačiau ar žinote, kad medus tinka ne tik meduoliams kepti ar arbatai pasaldinti. Portalas...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9