Lapkričio 26d. Ketvirtadienis

Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Peržiūrų skaičius: 34916
Bananai: gera nuotaika ir sveikata

Kad darganotu oru būtumėte linksmi ir žvalūs, pasaldinkite savo gyvenimą bananais — gamtos stimuliatoriais ir antidepresantais...

Šiuolaikiniai biochemikai teigia, kad bananai turtingi vienu iš biocheminių serotonino (medžiagos, kuri smegenų ląstelėms padeda skleisti tam tikrus nervinius impulsus) pirmtakų — 5-hidroksitriptaminu, kuris gerina informacijos apdorojimo procesą, suteikia optimizmo ir tonizuoja organizmą. Tai tik viena iš skanaus vaisiaus vertybių.

Pakilo kraujospūdis? Padažnėjo pulsas? Diegia dešinį šoną? Kad pagerėtų savijauta ir išvengtumėte hipertonijos, aterosklerozės ir kepenų ligų, valgykite bananų. Šis puikus augalinis "kuras" nervų sistemą aprūpina būtina energija, sumažina kraujospūdį, ramina padažnėjusį širdies plakimą, stiprina širdies raumenis ir atstato kalio balansą organizme.

Geltonoji panacėja

Bananas pagal esančio jame kalio, svarbiausio mikroelemento, kuris būtinas normaliam visų organų darbui, kiekį — rekordininkas. Kalis būtinas ne tik širdžiai, dėl jo trūkumo kenčia kraujagyslės, raumenys, galvos smegenys, kepenys, inkstai, taip pat dantys ir kaulai. Šie organai bus sveiki, jeigu valgysite šių naudingų vaisių. Kadangi bananai pasižymi lengvu šlapimą varančiu poveikiu, jie labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.

Alkiui numalšinti taip pat nėra geresnio produkto už bananą! Saldžiame banano minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikdami sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį prailgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.


Deguto šaukštas

* Jeigu norite numesti svorio, bananų teks atsisakyti. Jie yra itin kaloringi: viename vaisiuje yra iki 150 kkal, o džiovintuose ir traškiuosiuose bananuose — 230 ir 540 kkal 100 g produkto.

* Bananų negalima vartoti sergant diabetu, nes jie didina cukraus kiekį kraujyje.

* Tiems, kuriuos vargina migrena, šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino — medžiagos, kuri jautrių jai žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.

* Per didelis kiekis bananų kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Esmė ta, kad bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.

* Nuolatinis dujų kaupimasis virškinimo sistemoje vargina dėl bananų saldumo: juose esantys angliavandeniai virškinimo metu pradeda rūgti, išskirdami angliarūgštės dujas. Kuo daugiau vaisiuose cukraus, tuo stipresnis jų poveikis. Tiesa, nesunokę bananai — žali arba geltoni su žaliais lopinėliais — ne tokie saldūs ir ne tokie pavojingi žarnynui.

Gamtiniai "vaistai" visiems gyvenimo atvejams:

Sezoninės peršalimo infekcijos
Peršalimo kosulys
Stomatitas
Neblizgantys plaukai
Sausa oda (veido, rankų), riebi oda


Receptas

Norėdami išvengti peršalimo ligų, profilaktiškai vartokite stiprinantį organizmą desertą. 4 nuluptus bananus perpjaukite išilgai ir per pusę, užpilkite citrinos sultimis (3 šaukštai), užbarstykite cukrumi (1 šaukštas), cinamonu ir migdolais (po 1 šaukštelį). Kiekvieną dalelę suvyniokite į foliją, 10-15 minučių kepkite karštoje orkaitėje.

Bananą kepkite orkaitėje arba pašildykite mikrobangų krosnelėje, po to sutrinkite. Bananų košė palengvina kosulį.

Jeigu atsirado skausmingų opų burnoje ir ant liežuvio, pakramtykite banano gabalėlį kurį laiką nenurydami. Gleivinės uždegimus bananai veikia kaip balzamas.

Banano košele įtrinkite galvos odą, palikite 15-20 minučių, po to nuplaukite šampūnu.

Jeigu oda normali arba sausa, į bananų košelę įpilkite šaukštelį pieno, jeigu riebi — šaukštelį citrinos sulčių. Palaikykite 15 minučių.

Skanaus!

Tunų, pomidorų ir bananų salotos

200 g ryžių, druskos, 600 g konservuotų tunų, 2 pomidorai, 2 bananai, 2 šaukštai citrinų sulčių, 5 šaukštai acto, maltų pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, 8 šaukštai augalinio aliejaus, 1 šaukštas kapotų žalumynų.

Ryžius nuplaukite, užpilkite 1,5 stiklinės pasūdyto vandens, virkite ant silpnos ugnies 15 min. Išvirtus ryžius atvėsinkite, sudėkite į dubenį. Tunų sultis nupilkite, žuvį supjaustykite gabalėliais. Nulupkite nuo pomidorų luobelę, minkštimą supjaustykite kubeliais, bananus — nedideliais gabalėliais. Apšlakstykite citrinų sultimis.

Padažą gaminkite taip: actą, pipirus ir paprikos miltelius suplakite, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Po to padažą sumaišykite su ryžiais, pomidorais, tunais ir bananais. 30 min. padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami papuoškite žalumynais.

Pikantiška višta su bananais

1 višta, 1 stiklinė ryžių, 2 bananai, ryšelis petražolių, 1 česnako galvutė, prieskonių, druskos, pipirų, džiūvėsėlių.

Vištą supjaustykite gabalėliais, juos keliose vietose įpjaukite, pasūdykite, papipirinkite. Petražoles ir česnaką sukapokite, įtrinkite vištienos gabalėlius. Po to juos kepkite aliejuje. Išvirkite ryžius. Kai vištiena bus iškepusi, svieste apkepkite bananus (perpjaukite išilgai į dvi dalis), išvoliotus džiūvėsėliuose. Į lėkštę dėkite ryžius, ant viršaus — vištos gabalėlius, o šonuose — keptus bananus.

Ryžiai su bananais

160 g ryžių, 1 šaukštas sviesto, 160 g bananų, žalumynų, maltų pipirų, druskos.

Išvirtus ryžius nukoškite. Bananų gabalėlius apkepkite svieste ir atsargiai sumaišykite su ryžiais. Papipirinkite, pasūdykite, užbarstykite žalumynų. Galite patiekti prie mėsos arba žuvies.

Bananai su varške ir jogurtu

4 bananai, 1/2 citrinos sulčių, 100 g varškės, 100 g jogurto, 1 kiaušinis, 2 šaukštai medaus.

Bananus nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę, sudėkite į kepimo formą, apšlakstykite citrinos sultimis. Varškę sutrinkite su jogurtu, kiaušiniu ir medumi, masę supilkite ant bananų. Orkaitėje pakepkite 10 min.

Blynų suktinukai

4 dideli blynai, 50 g sviesto, 50 g cukraus pudros, 2 šaukštai šviesaus sirupo, 2 šaukštai kakavos miltelių, 4 bananai (supjaustyti gabalėliais).

Iškeptiems blynams neleiskite atvėsti. Sviestą, cukrų, sirupą ir kakavos miltelius pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps. Bananus sudėkite į gautą masę, pamaišykite. Po to šios masės dėkite ant blynų, suvyniokite juos ir patiekite į stalą.

Bananų sklindžiai

2 bananai, 1 kiaušinis, 1/4 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės miltų, sviesto arba aliejaus kepimui.

Suplakite susmulkintus bananus, kiaušinį, pieną ir cukrų. Įdėkite miltų ir gerai išmaišykite. Iš gautos masės kepkite karštoje keptuvėje sklindžius (iš abiejų pusių).

Varškėčiai su bananais

500 g varškės, 1-2 kiaušiniai, 1 bananas (supjaustytas gabalėliais), 5-6 šaukštai miltų, cukraus, druskos, vanilinio cukraus, aliejaus, grietinės arba medaus.

Varškę sutrinkite su kiaušiniais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Įdėkite bananus. Dėkite po vieną šaukštą miltų ir maišykite. Kuo drėgnesnė varškė, tuo daugiau reikia miltų. Tešla neturi būti per kieta. Varškėčius kepkite ant silpnos ugnies uždengę dangčiu. Patiekite su grietine arba medumi. Tinka pusryčiams.

Meliono, kriaušių ir bananų salotos

200 g meliono (minkštimo), 1-2 kriaušės, citrinų sulčių, cukraus, 1 bananas.
Meliono minkštimą supjaustykite kubeliais. Nuo kriaušių nulupkite luobelę ir supjaustykite jas taip pat kubeliais. Bananą — griežinėliais. Viską sumaišykite ir užpilkite citrinų sultimis, sumaišytomis su cukrumi.

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Trečdalis Lietuvos gyventojų kečupą valgo kasdien

Kečupą vartoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų – 82,1 procento. Trečdalis jų (29,1 proc.) kečupą valgo kiekvieną dieną arba mažiausiai 4-6 kartus per savaitę. Daugiau nei pusė (54,3 proc.) kečupo mėgėjų jį vartoja 2-3 kartus per savaitę....


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Blogas maistas kenkia ne tik skrandžiui, bet ir širdžiai

Medikai perspėja: ne onkologinės, o širdies ir kraujagyslių ligos yra pačios pavojingiausios, nes būtent nuo jų miršta didžioji dauguma mūsų šalies gyventojų. Visuomenė savo baubu laiko vėžį ir nepaiso padidėjusio kraujospūdžio, per didelio...


Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Sveika mityba ir gyvensena tampa madinga

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure praktiką atlikę Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto IV kurso studentai domėjosi kauniečių mityba ir priėjo išvados, kad ekologiški maisto produktai Kaune dar nėra...


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Apsauga nuo gripo – daržovėse ir vaisiuose

Kvercetinas (medžiaga, esanti daugelyje vaisių ir daržovių) mažina riziką susirgti gripu, rašo sciencedaily.com. Kvercetino yra įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, raudonuosiuose svogūnuose, vynuogėse, šilauogėse ar brokoliuose....


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje įvedamas "mėsainių mokestis"

Vengrijoje sveikatai nenaudingi maisto produktai ateityje bus apmokestinti vadinamuoju "mėsainių mokesčiu", praneša agentūra AFP. Didele balsų dauguma šalies parlamentas Budapešte pritarė mokesčio padidinimui tiems maisto produktams,...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Burokėlis -  sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėlis - sudirgusios gerklės skausmams mažinti

Burokėliai buvo žinomi jau II tūkst. pr. Kr. senovės Persijoje, kur buvo vartojami kaip vaistiniai augalai. Gydomųjų savybių turi tiek burokėlių sultys, tiek švieži burokėlių lapai bei šakniavaisiai. Burokėliuose yra flavonoidų, fosforo, kalio,...


Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorų sultys - vienos naudingiausių sulčių

Pomidorus į Europą atvežė ispanai. Kadangi ispanai buvo užkariavę daug žemių, jie pomidorus išplatino visame pasaulyje. Tai maistinga daržovė, kurios sudėtyje yra obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, pro vitamino A,...


Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai. Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai: kita medalio pusė

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė palyginti neseniai, tačiau jie spėjo išpopuliarėti. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo jaunimas: mokantis, sesijų metu, sportuojant, vakarėliuose. Tačiau užsienyje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18 metų,...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Vakarienei – jūros gėrybės

Vakarienei – jūros gėrybės

Jūros gėrybių vakarienėje restorane "Esse" susirinkę gurmanai dalijosi savo žiniomis apie šį gurmanišką maistą. Pamėginkite pasiruošti patiekalą iš jų savo šventinei vakarienei. Jūros gėrybės pasaulyje vertinamos ne tik dėl savo skonio:...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai ant mūsų stalo: kaip juos aptikti ir nukenksminti?

Nitratai, nitritai, pesticidai ir kiti "keiksmažodžiai" tapo praktiškai būtina šiuolaikinių daržovių ir vaisių dalimi. Nitratų galima aptikti dešrose, sūriuose, pieno produktuose ir konservuose. Anksčiau buvo manoma, kad pagrindinis...


"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

"Blindos firminėje" giroje – neleistinas saldiklis

Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė UAB "Švyturys-Utenos alus" realizuoti rinkoje 13 596 litrus giros "Blindos firminė" (kilmės šalis – Ukraina, JSC "Slavutich...


Ar gerti vandens valgant?

Ar gerti vandens valgant?

Patarėjų, kaip sveikai gyventi, maitintis, - nors vežimu vežk. Deja, jų patarimai dažnai būna kardinaliai prieštaringi. Vieni pataria gerti vandens prieš valgį, kiti sako, kad gerti nereikėtų. Tai kaipgi elgtis? "Valgant gerti vandens ar kitų...


Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Kokių maisto produktų nesivežti į iškylą?

Šiltai gabenami mašinose, krepšiuose be šaldymo įrangos greitai gendantys maisto produktai tampa pavojingi sveikatai, nepaisant to, kad prekės galiojimo terminas, pažymėtas ant pakuotės, dar nesibaigęs. Kauno visuomenės sveikatos centro...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9