Gudručio vaistinė

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra žinoma, kad raudonųjų serbentų uogos skatina prakaitavimą ir mažina karščiavimą, gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, stabdo aterosklerozę, stiprina kraujagyslių ir kapiliarų sieneles, gydo virškinamojo trakto spazminį kolitą ir enterokolitą, sukelia prakaitavimą, todėl tinka peršalimui gydyti, didina skrandžio sulčių rūgštingumą, lengvina su menstruacijomis susijusius negalavimus, turi diuretinių savybių (skatina šlapimo išsiskyrimą).

Baltųjų ir raudonųjų serbentų sultys gerai malšina troškulį, vartojamos aterosklerozės profilaktikai, širdies ir kraujagyslių ligų atvejais, sergant ūminėmis skrandžio, žarnyno ligomis, peršalus, skatina apetitą.

Organizmo stiprinimui po operacijų

Vaistinę arbatą virti iš 50 g. juodosios plautės, 50 g. raudonųjų (arba baltųjų) serbentų
pumpurų, 30 g. linų sėmenų, ir 100 g. erškėtuogių uogų.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE