Sausio 22d. Šeštadienis

Ar sriubą valgyti sveika?

2012 Rugsėjo 12d.
Peržiūrų skaičius: 48272
Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik menkavertis maisto produktų nuoviras…

Požiūris ir įpročiai kinta

Po visą Europą pasklidę mūsų kraštiečiai neretai pasakoja, kad užsienyje, ypač Didžiojoje Britanijoje, vietos gyventojai valgo labai mažai sriubos. Sako, kad šios neretai taip pasiilgsta, o kavinėse nė su žiburiu nerasi! Tad tenka parduotuvėse susipirkti įprastus produktus ir išsivirti namie paprastų lietuviškų barščių…

Anksčiau buvo manoma, kad nevalgant sriubos galima pakenkti skrandžiui. Šiandien dietologai į sriubą žiūri kiek kitaip. Tiesiog laiko ją per dieną būtinų suvartoti skysčių dalimi. Mat tradicinę sriubą sudaro du trečdaliai skysčio (dažniausiai vandens) ir viena dalis tirščių.

Kita vertus, laikomasi nuostatos, kad sriubos valgyti nebūtina, jeigu išeriama pakankamai (apie 1,5 l) kitų skysčių. Tačiau net ir tokios nuomonės laikantis sunku įsivaizduoti geresnį patiekalą, kai norima pasisotinti neapsunkus skrandžio. Ir sušilti.

Sriubos pranašumai ir trūkumai

  • Virti patiekalai yra lengviau virškinami nei kepti. Pastaruosiuose visada yra kancerogeninių medžiagų, kurios atsiranda degant riebalams. Įrodyta, kad jos gali sukelti vėžį. Sriubose kancerogeninių medžiagų nėra, jos ypač lengvai virškinamos ir tinkamos valgyti net sunkiems ligoniams.
  • Tradicinės sriubos – 2/3 vandens ir 1/3 tirščių – turi nedaug kalorijų (jei negardinamos riebiais priedais), todėl yra geras patiekalas norinčioms sulieknėti.
  • Išskirtinė visų sriubų savybė – jose daug skysčių, todėl jas valgant neapsunkinamas virškinamasis traktas, jos greitai suvirškinamos ir organizmo pasisavinamos.
  • Tačiau sriubų maistinė vertė nėra didelė – anot dietologų, jos yra viso labo tik nuoviras – kruopų, daržovių, mėsos, grybų, žuvies… Termiškai apdorojus, pavyzdžiui, daržoves, jose vitaminų ir mineralų labai sumažėja. Nepalyginamai naudingiau būtų suvalgyti, pavyzdžiui, lėkštę šviežių daržovių salotų.
  • Daržovių nuoviras nenaudingas dar ir tuo, kad verdant į jį patenka daržovėse esantys nitratai, o mes juos su sriuba ir susrebiame. Tačiau sutirštėjęs kruopų nuoviras palankiai veikia skrandžio gleivinę ir gali būti naudingas sergantiems virškinimo sistemos ligomis.
  • Vaikams esą sriubos irgi nereikia primygtinai siūlyti. Mat jos prisivalgę dažnai nebenori antrojo patiekalo, dažniausiai iš mėsos ir šviežių daržovių, kurio maistinė vertė kur kas didesnė. Privalgę sriubos vaikai tik trumpam pasisotina, o neilgai trukus vėl jaučiasi alkani.

Populiariausios sriubos: kurioms teikti pirmenybę?

Pasak specialistų, valgome tam, kad pasisotintume, būtume sveiki, gyvybingi, darbingi ir kuo mažiau sirgtume. Maistas, kurį valgome, turi būti visavertis, tačiau ir gardus, atitinkantis šeimos maitinimosi įpročius. Jeigu sriuba jūsų namuose ypač vertinama – jos atsisakyti tikrai nereikia.

Sultiniai
Sultinys – tai mėsos, žuvies, daržovių ar grybų nuoviras, turintis daug ekstrakcinių medžiagų, kurios skatina virškinimo sulčių išskyrimą. Jame turi būti tik vanduo ir prieskoniai (antraip bus ne sultinys, o sriuba). Sultinyje yra šiek tiek mineralinių medžiagų ir vitaminų. Jis naudingas kaip šiltas gėrimas, tačiau pasotina labai trumpam. Tinka gerti besilaikančioms dietų, neva skrandžiui apgauti.

Energinė vertė. Lėkštė skaidraus sultinio, be mėsos, daržovių gabaliukų ar makaronų, turi apie 10–15 kcal.

Mėsiškos

Sriubas su mėsa jau galima prilyginti ir pagrindiniam pietų patiekalui – tai sotus, kaloringas, bet gana lengvai virškinamas patiekalas. Sveikiausia ir skaniausia mėsiškas sriubas virti iš šviežios, neriebios mėsos. Galima mėsą supjaustyti gabaliukais, kad jos būtų kiekvienoje sriubos porcijoje. Populiarios ir trintos mėsiškos sriubos. Jos išsukamos maišikliu.

Mėsa – geležies ir baltymų šaltinis, ją valgyti būtina. Dar mėsa – vienas iš ilgiausiai sotumą palaikančių produktų. Todėl suvalgius sriubos su mėsa ir pasisotinama, ir nepersivalgoma.

Jeigu laikotės mažo kaloringumo dietos, sriubą virkite su vištos krūtinėle. Jautienoje yra daugiausia geležies, o kiauliena – viena iš riebiausių mėsos rūšių, joje daugiausia ir cholesterolio.

Energinė vertė. Lėkštė vidutinio tirštumo sriubos su liesos mėsos gabaliukais turės apie 150–200 kcal. Jeigu ją gardinsite šaukštu grietinės, pridėkite dar apie 40 kcal.

Žuvienės

Žuvienė – skani ir nekaloringa sriuba. Dažniausia verdama su menkėmis, jūros lydekomis, plekšnėmis. Ji turi daug ekstrakcinių medžiagų, todėl žadina apetitą. Gaila, kad žuvys vis dažniau žmonėms sukelia alergiją.

Sriubos su kitomis jūros gėrybėmis: moliuskais, krevetėmis, aštuonkojais ir pan. dažniausiai verdamos iš šaldytų rinkinių. Didžiausia jų pranašumas prieš kitas sriubas – didelis kiekis jodo, o tai itin aktualu turintiems problemų dėl skydliaukės ar kitaip juntantiems jodo stygių. Tačiau reikia nepamiršti, kad daugelis jūros gėrybių turi ir nemažai cholesterolio.

Energinė vertė. Lėkštė žuvienės be grietinės iš menkių ar jūros lydekų turės apie 60–80 kcal. Tirštos jūros gėrybių sriubos – apie 100 kcal.

Daržovių

Nors specialistai daržovių sriuboms turi daugiausia priekaištų, šios yra senas lietuviškas patiekalas, kadaise virtas ko ne visuose namuose dėl taupumo. Juk su nedideliu mėsos gabalėliu, keletu bulvių, morkų ir gabalėliu kopūsto galima buvo pamaitinti visą šeimą.

Daržovių sriubos gali būti verdamos su mėsa arba be jos.

Virdamos daržovės praranda dalį vertingų maisto medžiagų, ypač vitaminų. Todėl siūloma jas virti trumpai, kad nespėtų iki galo suminkštėti. Tokios sriubos maistiniu požiūriu vertingesnės, o daugeliui – ir skanesnės valgyti.

Pastaruoju metu ypač populiarios trintos, tirštos daržovių sriubos. Tokioms pagaminti reikia gerai išvirusių daržovių, taigi jos ir mažiau vertingos. Jeigu trindamos įpilsite grietinėlės arba įdėsite grietinės, jos turės ir nemažai kalorijų.

Energinė vertė. Lėkštė daržovių sriubos be grietinės turės apie 60–80 kcal. Trintos ir tirštos daržovių sriubos lėkštė turės apie 100 kcal.

Pieniškos

Jos labai tinka vaikams, mat valgydami mažieji gaus jiems taip reikalingo kalcio. Dažniausiai šios sriubos verdamos su makaronais arba kruopomis, kartais su daržovėmis. Neabejotinai vertingas patiekalas, nes kruopos ir makaronai, kaip žinoma, sudaro maisto piramidės pagrindą.

Pieniškos sriubos labai geras patiekalas vakarienei, nes piene esama medžiagų, gerinančių miegą.

Sriubose esančios kruopos ar makaronai turi daug maistinių skaidulų, todėl gerina žarnyno darbą. Kruopose gausu mineralų, B grupės vitaminų, mažinančių stresą, stiprinančių nervų sistemą.

Pieniškos daržovių sriubos ne visų mėgstamos, bet yra gana sočios ir tikrai lengvai virškinamos. Sveikiausia jas virti iš savų daržovių, o ne iš šaldytų rinkinių.

Vyresnio amžiaus žmonėms pieniškos sriubos ne visada tinka dėl karvės pieno baltymų netoleravimo.

Energinė vertė. Lėkštė vidutinio tirštumo pieniškos makaronų ar kruopų sriubos turi apie 150 kcal. Pieniškas daržovių sriuba – apie 100 kcal.

Vaisinės

Vadinamosios saldžios sriubos verdamos iš džiovintų ar šviežių vaisių ar uogų su makaronais arba ryžiais. Dažnai tirštinamos krakmolu ir balinamos grietine. Skanios ir šiltos, ir šaltos.

Tikrai sveikuoliškas patiekalas, tik į jas reikėtų berti kuo mažiau cukraus, dar geriau – į kiek pravėsusias įsidėti medaus.

Džiovintuose vaisiuose daug kalio, vitamino E, virškinimą geriančios ląstelienos, tik šie gana kaloringi. Sutirštinus sriubą krakmolu (jame – vieni angliavandeniai) ir užbalinus grietinėle ar grietine jos kaloringumas dar padidėja. Bet tokios sriubos gardžios ir gali būti valgomos kaip desertas. Sveikiausios yra džiovintų vaisių sriubos su ryžiais, be grietinės ir netirštintos krakmolu.

Energinė vertė. Lėkštė krakmolu tirštintos džiovintų vaisių sriubos be grietinės turės apie 200 kcal.

P.S. Nurodant sriubų energinę vertę prisilaikyta tradicinės sriubos porcijos – 250 ml, iš kurių du trečdalius sudaro vanduo, trečdalį – tirščiai.

Kaip virti, kad būtų kuo vertingesnė

  • Virdamos įvairių daržovių sriubą, jas į vandenį berkite ne visas iš karto – pradėkite nuo ilgiau verdančių, pabaikite greičiausiai minkštėjančiomis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ir vertingesnės, ir skanesnės.
  • Daržovių gabaliukus meskite tik į verdantį vandenį, tada iš jų pasišalins mažiau vertingų medžiagų, jos bus skanesnės.
  • Prieskoninius žalumynus berkite į dar verdančią, bet jau nukaistą sriubą: ji bus kvapnesnė.
  • Kruopas sriuboms nuplaukite po tekančiu vandeniu. Paskui jas galima valandą pamirkyti vandenyje – greičiau išvirs. Vandenį, kuriame mirko kruopos, nupilkite.
  • Druską į sriubą berkite irgi pačioje pabaigoje. Šiukštu jos nepadauginkite.

Veidas


Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Kodėl šie abrikosai neoranžiniai?

Džiovinti vaisiai skiriasi tuo, kaip jie apdoroti – ekologiškai ar neekologiškai. Ekologiški vaisiai džiovinami ilgai ir išsaugomi tokie, kokie yra. Tokie vaisiai turi didelę skonių paletę. Galbūt jie neturi ryškios spalvos, tačiau...


Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Vincentas Sakas. Bet kuris Lietuvos maisto prekių parduotuvės jogurtas – sveikatai pavojingas

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš "gyvojo" produkto. Tiktai kas jame yra gyvo? Štai ką rašo gamintojas: "Į "Activia" jogurto sudėtį įeina ypatingos Acti Regularis...


Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Per pusryčius - kruopų košė

Per pusryčius - kruopų košė

Grikių kruopos turi lengvai pasisavinamų baltymų, daug krakmolo, nepakeičiamų aminorūgščių. Jos stiprina kraują, todėl naudinga valgyti sergantiesiems anemija. Kviečių kruopų košes reikėtų valgyti linkusiesiems į nutukimą, nes jos išvalo riebalus,...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australų medikai reikalauja apmokestinti nesveiką maistą

Australijoje vis daugiau sveikatos ekspertų palaiko mokesčių nesveikam maistui įvedimą. Anot jų, tai galėtų būti puiki paskata "asmeninio elgesio pasikeitimams" taip mažinant žmonių nutukimą. Monasho universiteto daktarė Holly Bond sako,...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Ką būtina žinoti apie daržoves?

Ką būtina žinoti apie daržoves?

Prieš perkant daržoves atminkite: žiedinis kopūstas turi būti baltas ir tvirtas, morkos - oranžinės, lygios, agurkai - šviesiai žalios spalvos lygiu paviršiumi. Patys skaniausi ridikėliai - rausvai-raudoni su baltu galiuku. Kuo ilgiau laikysite...


Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Kavinėse ruoštas maistas ne visada saugus

Pasibaigus vienam iš ilgųjų savaitgalių Kaune užregistruoti du ūmūs žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkiai. 16 žmonių, manoma, apsikrėtė kavinėse. Vienu atveju susirgo keturi draugai pavalgyti užsukę į vieną Kauno miesto kavinę, kitu atveju,...


Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Oficialioji medicina maisto derinimo nepripažįsta

Artėjant šiltajam metų sezonui dažnas pajunta pavasarinį silpnumą ir skuba pirkti vitaminus. Tačiau gydytoja dietologė Virginija Vilemienė įspėja, kad pirmenybę vertėtų teikti ne sintetiniams vitaminams, bet visaverčiam maistui. Rūpintis sveika...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Sudaiginti grūdai — energija iš gamtos

Ar žinote, kokią didžiulę naudą žmogaus organizmui teikia sudaiginti kviečių, rugių, sojų, grikių ar žirnių daigai? Vakaruose juos imta vadinti idealiu maistu. Vitaminas B yra savotiškas kuras, padedantis mūsų organizmui pasipildyti energijos ir...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Vitaminai žiemai

Vitaminai žiemai

Žiemą dažnam gali pritrūkti vitaminų. Jiems gauti rekomenduojame produktus, kuriuose gausu vitaminų, o tuo pačiu yra skanūs, sveiki ir inovatyvūs. Pirmiausia, jei jaučiate esant padidėjusiam vitamino C poreikiui, ar kankina pvz., didelis fizinis...


Persimonai padeda gydyti kosulį

Persimonai padeda gydyti kosulį

Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Tradicijos ir papročiai visame pasaulyje: Velykų valgiai

Didįjį penktadienį (paskutiniąją Gavėnios savaitę prieš Velykas) laikytasi vadinamojo sauso pasninko (nevalgyta mėsiškų ir pieniškų valgių). Didįjį šeštadienį šventinta Velykų ugnimi virdavo ir kepdavo Velykoms valgius, dažydavo ir margindavo...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)

Nors avižų košė yra geriausi pusryčiai bet kuriuo metų laiku, ją prisiminti dabar – pats laikas. Kad ir kaip miesto žmogus būtų nutolęs nuo gamtos ir apsimestų jai nepaveikus, jos svyravimus, sezonų kaitą jaučiame visi. Net jei mums atrodo,...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Žvalūs nuo ankstaus ryto

Žvalūs nuo ankstaus ryto

Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Nuodus - į šiukšlių kibirą

Nuodus - į šiukšlių kibirą

Šeimininkės, žinodamos, kad nitratai pavojingi mūsų sveikatai, perka daržoves parduotuvėje arba turguje ir kremtasi: ar ne per daug nuodo nusipirktose gėrybėse, ar patekusios ant šeimos stalo jos nepakenks vaikams. O juk kol kas niekas negali...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9