Ditel

Apelsinas – ne tik maistas

Sultingame apelsinų minkštime yra askorbo rūgšties (iki 65 miligramų 100 gramų), vitaminų B1, B2, A ir P. Apelsinų vaisiuose ir sultyse yra labai daug mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, kalio), citrinų rūgšties, pektinų, fitoncidų (augalinių antibiotikų).

Kuo šiuose vaisiuose yra daugiau citrinų rūgšties, tuo mažiau juose kaupiasi nitratų ir nitritų.

Apelsinais gydomasi, kai yra hipovitaminozė ir avitaminozė. Jų sultys didina apetitą, gerina virškinimą, mažina tulžies išsiskyrimą, tinka esant lėtiniam vidurių užkietėjimui.

Atsargiau šias sultis reikia vartoti tiems žmonėms, kurių yra didelis skrandžio rūgštingumas (jį didina).

Apelsinų sultyse yra daug pektinų, tad jų išgėręs žmogus gali reguliariai išsituštinti ir žarnyne nebevyksta puvimo procesai, į organizmą nebepatenka kenksmingos medžiagos.

Izraelio mokslininkai išsiaiškino dar vieną naudingą šių vaisių savybę – nuolatos geriant šviežias apelsinų sultis kraujyje mažėja cholesterolio. Tokia savybe pasižymi ir greipfrutai, ir mandarinai, nes juose yra daug tam tikrų glikozidų.

Apelsinus reikėtų atsargiai vartoti tiems, kurie turi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opas arba yra alergiški citrusiniams vaisiams.

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE