Antioksidantai mūsų gyvenime

Visos mūsų organizmo ląstelės yra kraujo, limfos ir tarpląstelinių skysčių terpėje ir iš šių skysčių pasisavina maistingąsias medžiagas. Visi kūno skysčiai palaiko stabilų pH lygį, kuris labai svarbus organizmui. Skysčių pH (potentia hydrogeni) – tai rūgštinis – šarminis organizmo balansas, kurį lemia vandenilio atomų kiekis. Neutralus pH rodiklis, kai pH =7,0. Rūgštinė terpė, kai pH mažesnis nei 7 (nuo 6,9 iki 0), šarminė – kai pH didesnis už 7 (nuo 7,1 iki 14,0).
Būtent tarpląstelinis skystis aprūpina ląsteles deguonimi ir maistingosiomis medžiagomis, o jo sudėtis priklauso nuo mūsų mitybos pobūdžio. Kad būtų palaikoma rūgščių ir šarmų pusiausvyra organizmas panaudoja buferines sistemas. Tačiau gali atsirasti nemažai faktorių, trukdančių reguliavimo sistemai atlikti savo funkcijas ir galinčių sutrikdyti įprastą balansą, tai nesveikas maistas, stresas, netinkamas gyvenimo būdas ir įvairūs susirgimai. Žmogaus organizmui tokia situacija tampa pavojinga, nes pasikeitus sąlygoms ląstelės gauna neribotą prieigą prie maistinių medžiagų, dėl ko prasideda intensyvus dalijimasis. Štai kodėl taip svarbu subalansuoti mitybą – racione turi būti pakankamai daržovių, vaisių, žalio maisto.
Česnakai turi daug antioksidantų, reguliariai jį vartojant galima kontroliuoti sąnarių sveikatą, reguliuoti spaudimą. Tam, kad šokoladas būtu naudingas sudėtyje turi būti nemažiau 70% kakavos. Jos sudėtyje yra polifenolių, žinomų dėl savo antioksidantinių savybių. Bet būkite saikingi – per dieną reikalingi tik 2-3 tamsaus šokolado gabaliukai. Graikiniai riešutai turi labai daug omega-3 riebalų rūgščių, tirpių maistingų skaidulų, augalinių sterolių, L - arginino, vitamino Е. Šis rinkinys yra svarbus širdies ir sąnarių sveikatai palaikyti. Kalbant apie kopūstus, reikiaatkreipti dėmesį į garbanotuosius kopūstus. Jie dar vadinami kale kopūstai. Pagal omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, С, К, РР, grupės В ir antioksidantų, o taip pat magnio kiekį jie išvis yra čempionai tarp daržovių. Juose daug tirpių skaidulų ir karotinoidų. Jeigu tokių kopūstų jūs negalite nusipirkti ar išauginti, galima pakeisti juos špinatais, paprastais kopūstais arba brokoliu. Pomidorai, kaip ir visi bulviniai, turi daug kalio – jis yra svarbus normaliam širdies ritmui. Taip pat jie turi daug likopeno. Tai karotinoidas, padedantis išvengti cholesterolio oksidacijos, stabilizuojantis arterines plokšteles.
Naujausi tyrimai apie antioksidantus
Naujausi moksliniai darbai buvo skirti tirti antioksidantų poveikį sportininkų organizmui. Nustatyta, kad 3 antioksidantų – vitamino E (alfa-tokoferolio), beta-karotino ir vitamino C – derinys gali iš dalies moduliuoti hormoninį ir fermentinį sportininkų profilį apkrovos metu. Tyrimą atliko Barselonos sportinės medicinos laboratorijai priklausantis Mitybos departamentas.
Tyrimas truko 35 dienas, o jo metu buvo stebimi 13 profesionalių pirmos Ispanijos krepšinio lygos žaidėjų. Per šį laiką mokslininkai stebėjo antioksidantinių vitaminų derinio (600 mg alfa-tokoferolio, 1000 mg askorbo rūgšties ir 32 mg beta-karotino) poveikį sportininkams.
Nustatyta, jog antioksidantų derinio vartojimas beveik trečdaliu (27,7 %) sumažino lipidų peroksidacijos produktų kiekį plazmoje. Per 24 valandas po apkrovos pastebėtas ir laktato dehidrogenazės lygio sumažėjimas. Anabolinis / katabolinis balansas padidėjo maždaug 29,8% antioksidacinėje grupėje.
Šie rezultatai rodo, kad sportininkams, kartu vartojantiems alfa-tokoferolį, beta-karotiną ir askorbo rūgštį, galima iš dalies moduliuoti hormoninį ir fermentinį profilį apkrovos metu. Australijos mokslininkai taip pat patvirtino, kad vitaminai ir antioksidantai, tokie kaip vitaminas C gali palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą intensyvaus fizinio krūvio metu ir po jo, kai organizmas yra labiausiai pažeidžiamas. Be to, šie elementai padeda greitai atstatyti sportininkų jėgas, padidinti rezervus, stiprina imuninę sistemą.
Atkreipkite dėmesį ir į savo racioną – galite gauti daugybę naudingų dalykų, jei jūsų mityba subalansuota ir teisinga. Reikia nepamiršti, kad vanduo svarbesnis už maistą, nes dalyvauja koreguojant organizmo vidinės terpės rūgštingumą, neutralizuojant besikaupiančias organizmo rūgštėjimo liekanas.
Vitaminas A, beta karotenas – riebaluose tirpūs vitaminai, padeda palaikyti odos (epitelio) būklę, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių specializacijoje (padedantys sudaryti naujas ląsteles).
Vitaminas C – tai grožio vitaminas, būtinas kolageno susidarymui, kuris reikalingas normaliai kraujagyslių, kaulų, kremzlių, dantenų, odos ir dantų funkcijai palaikyti. Jis padeda išlaikyti odos elastingumą, turgorą ir sutvirtina jungiamąjį audinį. Jo šaltiniai – visos daržovės ir vaisiai, žalumynai.
Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Cinkas – mikroelementas, reikalingas normaliai imuninės sistemos, endokrininių organų, atramos – judėjimo sistemos veiklai. Taip pat šis mikroelementas padeda palaikyti normalią angliavandenių apykaitą, rūgštinę-bazinę apykaitą, normalią pažinimo funkciją, normalią maistinių makromedžiagų ir vitamino A apykaitą, baltymų sintezę, plaukų, nagų ir odos būklę. Jo šaltiniai – jūros gėrybės, grybai ir viso grūdo dribsniai.
Antioksidantų poveikis nukreiptas prieš senėjimą. Daug antioksidantų yra uogose, žaliojoje arbatoje ir šokolade.
Straipsniai

Teisingi mitybos įpročiai - kelias į sveiką gyvenseną
,,Noriu atrodyti gražiai ir jaustis puikiai“ dažna mintis kiekvieno galvoje. O ypač apsilankius gražuolei vasarai, kuomet nusimetam šiltus paltus ir lepinamės saulės spinduliais. Džiugu, kad vasara atsineša ne tik gerą orą, bet ir suteikia...

Širdies ligų riziką labiau padidina dešrelės nei kepsniai
Tyrimas atskleidė, kad valgant apdorotą mėsą (pavyzdžiui, dešreles), padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Panašu, kad raudona mėsa nėra tokia žalinga, praneša BBC. Harvardo universiteto darbo grupė, išnagrinėjusi tyrimus, kuriuose dalyvavo...

E neliks tik produktų pavadinimuose
Maisto inspektoriai pasidavė verslininkų spaudimui. Tiesa, nuo šiol gamintojai negalės naudoti teiginių "Be E", "Jokių E" ir pan., bet dėl to maisto papildų produktuose nesumažės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...

Burokėlių sultys mažina kraujo spaudimą
Vieni skundžiasi per žemu kraujospūdžiu, kiti per aukštu. Britų mokslininkai teigia, kad pastariesiems gali pagelbėti burokėlių sultys. Pagrindinis veiksmingas komponentas pasirodė esantis nitratas, kuris taip pat randamas žalialapėse daržovėse....

Vaisvandeniai nėra sveikesni
Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau
Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...

Sveiki užkandžiai paplūdimyje
Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...

Rauginto pieno produktai
Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai
Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...

Mažai angliavandenių turinti dieta kenkia arterijoms
Dėl mažai angliavandenių turinčios dietos gali užsikimšti arterijos ir padidėti širdies smūgio ir insulto rizika, rodo JAV atliktas tyrimas. Prieš dešimtmetį išpopuliarėjo dieta, kai valgoma daug mėsos, žuvies ir sūrio, o angliavandenių vartojama...

Septyni stereotipai, kurie trukdo taisyklingai maitintis
Nuo daugybės patarimų, kaip taisyklingai maitintis, gali sutrikti virškinimas. Medikai mano, kad kuo jie kategoriškesni (valgome daržoves, o riebalus ir kiaušinius – į šiukšlių kibirą), tuo labiau neatitinka tiesos. Vis dėlto viskas, kas per...

Actas
Natūralus fermentinis actas yra gaminamas natūralios fermentacijos būdu iš žemės ūkio produktų, kurių sudėtyje yra krakmolo, cukraus, taip pat iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, salyklinių miežių, medaus, išrūgų, vyno, sidro ir kt. Į actą gali būti...

Kiek ir kokio vandens gerti?
Vanduo padeda išvengti daugybės negalavimų. Tuo tarpu skysčių trūkumas mažina darbingumą, sukelia silpnumą ir nuovargį, gali sukelti depresiją, galvos skausmus. Smegenys ypatingai jautriai reaguoja į vandens trūkumą: jeigu skysčių prarandama...

Penkios persivalgymo priežastys
Svajojate atsikratyti antsvorio, tačiau nepavyksta? Galbūt kaltas nuolatinis persivalgymas? Štai keletas priežasčių, kodėl suvalgome daugiau nei reikia. Per didelės porcijos. Didelė maisto pilna lėkštė gali sugundyti suvalgyti daugiau nei tuo metu...

Penki nepelnytai sveikuolių užmiršti produktai
Žemės riešutų sviestas, grybai, kiaušiniai, avokadai ir net kava. Tai penki sveikuolių užmiršti produktai, kuriuos verta įtraukti į kasdieninį meniu. Pirkėjai dažniausiai žino tik, kad jis kaloringas. Tačiau jis dar labai sveikas širdžiai ir...

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi
Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...

Burokėlių sultys gerina smegenų veiklą
JAV atliktas tyrimas parodė, kad burokėlių sultys gali būti naudingos ne tik širdžiai, bet ir pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis ir tokiu būdu padėti apsisaugoti nuo demencijos. Burokėlių sulčių poveikį smegenims ištyrė Wake Forest universiteto...

Tyrimas: lietuviški mėsos produktai vertingesni nei įvežtiniai
Lietuvoje išaugintų gyvulių mėsa šviežesnė, vertingesnė, be pašalinių prieskonių. Tai rodo Kauno technologijos universiteto Maisto instituto atlikti Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybės tyrimai. Žemės ūkio ministerijos...

Šių dienų daržovės – maistas ar klastotė?
Mirtinai pavojingų maisto užkratų protrūkiai – neišvengiami stipriai chemizuotoje šiuolaikinėje maisto pramonėje. "Veidas" ieško atsakymų į klausimus, ką mes valgome, kas mūsų laukia ateityje ir kaip maitintis, kad maistas teiktų...

Daržovių karalienė
Vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. O japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą....

Persimonai padeda gydyti kosulį
Graikai persimonus vadina "dieviškais vaisiais". Neveltui, mat jie gydo kosulį, padeda nuo viduriavimo ir žagsėjimo. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje...

Koks sumuštinis yra sveikiausias?
Daugelis žmonių pusryčių neįsivaizduoja be greitai pagaminto sumuštinio. Dietologai tvirtina, kad jis gali būti ir nuodų bomba, ir sveikas patiekalas. "Nėra tokio patiekalo, kurio nesuvalgytų studentas", - tepdama beveik 35 metrų...

Maisto terapija padeda būti sveikam
Žmonių skoniai skiriasi – ką mėgsta vienas, kitam gali ir neįsiūlyti. Ne visi vienodai reaguoja ir į stresą. Kai kuriems susinervinusiesiems prasideda valgymo priepuoliai, kai kurie negali nė kąsnelio nuryti. Yra ir bandančiųjų įvairias...

Sveikatai – tik „gyvas“ kefyras
Mokslininkai vis garsiau prabyla, kad artimiausiu metu tradicinių vaistų nuo peršalimo, stomatito ar depresijos pardavimus sumažins rauginti pieno produktai. Japonų mokslininkų manymu, dar XXI amžiuje jie turėtų išstumti 50proc. esamos cheminių...

Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?
Sveikatinimo srityje dirbantys sveikatos specialistai, sveikos gyvensenos propaguotojai labai dažnai kalba apie moksliškai įrodytus mitybos ir sveikatos sąryšius, informuoja apie netinkamų įpročių galimas pasekmes. Mokslininkų teigimu, net 30...

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai
Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?
Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį
Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...

Baltasis vynas kenkia dantims labiau nei raudonasis
Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai. Atliktu tyrimu nustatyta, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei esančios raudonajame...

Atsargiai: net ir suvalgę gerus grybus, galite jaustis blogai
"Visi grybai valgomi, kai kurie – tik vieną kartą", – šių eilučių autorius nežinomas, tačiau jo mintis labai tinka prasidedant grybavimo sezonui. Rinkite pažįstamus grybus Mūsų šalyje auga apie 1500 rūšių grybų. Apie 30 rūšių...