Gudručio vaistinė

Virškinimo fermentai – kaip jie veikia ir kokia jų nauda sveikatai ir virškinimui?

Virškinimo fermentai - kaip jie veikia ir kokia jų nauda sveikatai ir virškinimui?

Visi norime atrodyti dailiai ir turėti gražias kūno linijas. Todėl pavalgius išokęs pilvukas nelabai džiūgina, o jei dar prie pagrindinio patiekalo pridedame desertą? Atsiranda tas nemalonus “sunkumo jaumsas” ir noras kuo greičiau jo atsikratyti, nes užkimštas skrandis įtakoja visos virškinimo sistemos sveikatos būklę ir lemia bendrą savijautos gerovę, nes šios sudėtingos sistemos kontroliavimas gali padėti pagerinti visą gyvenimo kokybę.

Tikriausiai pastebėjote, jei virškinimo sistema neveikia taip, kaip turėtų veikti atsiranda papildomos sveikatos problemos, pvz: prasta maistinių medžiagų absorbcija, svorio problemos, pykinimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, skrandžio skausmas ir viduriavimas, bei dar sudėtingesnės būklės kaip rūgšties refliukso liga ar dirgliosios žarnos sindromas.

Yra žinoma keletas veiksnių, kurie turi įtakos virškinimo sistemos sveikatai, t.y. netinkamas gyvenimo būdas ir mitybos įpročiai, stresas, amžius, genetinai veiksniai, maisto priedai ir cheminės medžiagos bei fizinio aktyvumo trūkumas. Šiandienos sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, šiuolaikinis gyvenimo būdas bei mitybos įpročiai sukelia daugybę nepatogumų, susijusių su virškinimo sistema, kuri buvo labiausiai pažeista, o tai lėmė virškinimo fermentų aktyvumo pokyčius bei jų nepakankamumą.

Dažniausiai ir lengviausiai atpažįstamas nepilnavertės virškinimo fermentų veiklos simptomas yra fermento laktazės, skaidančios pieno cukrų (laktozę) į lengvai įsisavinamus paprastuosius cukrus, nebuvimas arba silpnas poveikis organizme. Organizme nesant arba trūkstant šio fermento, pieno cukrus keliauja per virškinimo traktą neapdorotas iki pat storosios žarnos, kur yra pradedamas fermentuoti ten esančių bakterijų. Per daug intensyvi fermentacija pasireiškia dujų kaupimosi ir viduriavimo simptomais – tipiniais asmenų, netoleruojančių laktozės, nusiskundimais.

Dar viena liga, galinti sutrikdyti normalų virškinimo procesą yra gastritas, kitaip žinomas kaip skrandžio sienelės uždegimas. Gleivinis skrandžio sluoksnis yra sudarytas iš specifinių ląstelių, gaminančių skrandžio rūgštis, gleives ir baltymus skaidantį fermentą – pepsiną.

Bendrai kalbant, bet kokie virškinimo trakto uždegiminiai procesai tiesiogiai veikia fermentų išsiskyrimą bei juos sekretuojančių specifinių ląstelių veiklos stabdymą. Fermentus galima apibūdinti kaip paprastus baltymus, esančius kiekvienoje gyvoje ląstelėje, kur jie veikia kaip „biologiniai katalizatoriai“ įvairioms biologinėms reakcijoms, įskaitant virškinimą. Kai kurie virškinimo fermentai yra susiję su baltymų, angliavandenių ir riebalų bei kitų maisto produktuose esančių sudėtingų molekulių skaidymu. Šiuo veiksmu jie palengvina virškinimo procesą ir tokiu būdu padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas.

Tačiau kai kuriems asmenims dėl senėjimo ar priešingai, organizmo natūralaus gebėjimo gaminti tam tikrus kasos fermentus, tokius kaip lipazė, amilazė ir kitus papildomus kasos fermentus, kurie atlieka svarbų vaidmenį makroelementų virškinime, pradeda mažėti su amžiumi. Taigi, esant normalios virškinimo funkcijos trūkumui, susijusiam su fermentų nepakankamumu, gali pasireikšti malabsorbcija ir daugybė susijusių sveikatos problemų, jei fermentų nepakankamumas lieka nepakitęs. Paradoksalu, tačiau per mažas organizme esančių fermentų kiekis savaime sukelia nestiprų žarnyno uždegimą, dėl kurio fermentų gamyba dar labiau sulėtėja. Tokiais atvejais virškinimo fermentų papildų vartojimas tampa bene pagrindinė priemonė, galinti padėti atkurti normalią žarnyno ir virškinimo sistemos veiklą. Laimei, galima kompensuoti fermentų trūkumą virškinimo fermentų papildais, kurie yra labai svarbūs šiandieniniame pasaulyje.

Pristatome DigeZyme® virškinimo fermentus į kuriuos yra specialiai atrinkti pagrindiniai 5 fermentai, kurie patekę į organizmą padeda suskaidyti makromolekules į mažesnius statybinius blokus, tokius kaip aminorūgštis. Skaidant tokias molekules kaip baltymai, lipidai ir kt. fermentai padeda organizmui greičiau ir efekyviau įsisavinti jam reikalingas aminorūgštis ir kitas maisto medžiagas.

Kas yra DigeZyme® ir kaip tai veikia?

DigeZyme® veikimas remiasi taikymusi į specifinius substratus ar chemines medžiagas, dalyvaujančias cheminėse reakcijose su produktu. Paprasčiau tariant, šie fermentai taikosi į medžiagas, kurios yra skaidomos ar kitaip modifikuojamos.

Kokį rezultatą pasiekia?

Šalina organizme susikaupusių toksinų kiekį, palaiko normalią virškinimo sistemos veiklą, pagerina miego kokybę, palaiko normalią psichinės sveikatos būseną, padeda išlaikyti pastovų kūno svorį, padeda išlaikyti sveiką ir lygią odą. Taip pat padeda neutralizuoti organizme susikaupusių nesuvirškintų maisto medžiagų sudėtyje esančius toksinus; palaiko normalią virškinimo funkciją; palaiko normalią imuninės sistemos funkciją; padeda palaikyti normalų kūno svorį.

Kokie fermentai yra DigeZyme® sudėtyje?

Amilazė – skaido angliavandenius, tokius kaip krakmolas ir glikogenas, bei polisacharidus į mažesnes molekules;

Celiulazė – skaido celiuliozę ir chitiną; padeda įsisavinti vaisiuose ir daržovėse esančias naudingąsias maisto medžiagas;

Lipazė – skaido riebalų molekules bei pagreitina riebalų metabolizmą; padeda palaikyti normalią tulžies pūslės veiklą;

Proteazė – skaido baltymus ir padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą;

Laktazė – skaido laktozę (pieno cukrų) ir yra naudinga laktozės netoleruojaniems asmenims.

DigeZyme® virškinimo fermentų nauda

DigeZyme® yra itin naudingas preparatas, kadangi jame yra didelis kiekis amilazių, laktazės, celiuliozės, lipazių ir protezių. Visos šios medžiagos turi tik joms būdingas naudingąsias sąvybes ir specifinę charakteristiką. DigeZyme® padeda sumažinti organizme susikaupusių toksinų kiekį, atsiradusį vartojant sunkiai virškinamus maisto produktus ar organizmui nepajėgiant suskaidyti konkrečių makro ir mikromolekulių. DigeZyme® taip pat gerina ir bendrą virškinimo sistemos veiklą, kadangi šių fermentų vartojimo metu pagreitėja virškinimo procesas. Pastarojo proceso metu organizmas yra aprūpinamas paprasčiausiomis ir lengviausiai įsisavinamomis aminorūgščių formomis, padedančiomis vykti normaliai baltymų sintezei, kognityvinėms funkcijoms bei imuninės sistemos veiklai. Padeda gydyti žarnyno pralaidumą ir kitas ligas, pvz., celiakiją, apsaugodami virškinimo traktą nuo streso. Plačiau apie naudą skaitykite čia.

Svorio metimas

Jums gali būti įdomu, ar virškinimo fermentai padeda numesti svorio ar sudeginti riebalus, ir ar  virškinimo fermentai padės užkietėjus viduriams? Jei jūsų organizmas nepagamins pakankamai virškinimo fermentų, kad sklandžiai veiktų virškinimo procesas, gali atsirasti vidurių užkietėjimas, kurio galite išvengti naudodami fermentų papildus. Tačiau fermentai paprastai nesusiję su svorio netekimu ir nėra skirti šiam tikslui – nors maitinantis sveikai, kas palaiko natūralią fermentų gamybą, gali sumažėti uždegimas ir padės jums pasiekti optimalų svorį. Taigi, virškinimo fermentų nauda svorio mažinimui nebūtinai yra dėl pačių fermentų, bet apskritai dėl sveikesnės mitybos. Tikėtina, kad virškinimo fermentų papildai gali padėti sumažinti jūsų potraukį užkandžiauti ir leisti jums jaustis sotiems suvalgius mažiau maisto, o tai padės suvartoti tinkamą kalorijų kiekį.

Kaip vartoti  šiuos fermentus?

DigeZyme® gali būti vartojamas keletoje formų, tarp kurių ir baltymais praturtinti maistingieji kokteiliai bei viskas-viename formos milteliai. Taip pat gali būti naudojamas atkuriamuosiuose produktuose, kurių sudėtyje yra angliavandenių ir baltymų. Miltelių formos mišiniai bei kapsulės – dienos norma – 150mg DigeZyme® komplekso. Rekomenduojama vartoti tris kartus per dieną po 50mg. Kiekvienoje BIYOMA DIGEZYME® + TRIPHALA virškinimo fermentų komplekso kapsulėje yra būtent 50mg DigeZyme® fermentų, todėl vartojimas labai patogus ir paprastas – po 1 kapsulę su maistu, iki 3 kartų per dieną.

Būkite sveiki su BIYOMA produktais!

Daugiau informacijos www.biyoma.lt svetainėje!

TAIP PAT SKAITYKITE