Mollers

Mitybos papildymas žuvų taukais – galimybė sustiprinti imunitetą neišeinant iš namų

Mitybos papildymas žuvų taukais - galimybė sustiprinti imunitetą neišeinant iš namų

Karantino metu būdami namie apsaugome save ir artimuosius nuo rizikos susirgti. Nors savo imunitetu derėtų rūpintis visus metus, specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu būtina skirti ypatingą dėmesį imuniteto palaikymui ir mitybos papildymui organizmui reikalingiausiomis maistinėmis medžiagomis. Vienas iš būdų tai padaryti – valgyti daugiau žuvies.

Jūros gerybėse yra gausu vertingų omega-3 riebalų rūgščių, kurių sudėtyje esančios EPR ir DHR rūgštys naudingos širdies ir smegenų veiklai, slopina uždegimines organizmo reakcijas. Omega-3 yra visų kūno ląstelių membranų sudėtinė medžiaga, užtikrinanti kiekvienos ląstelės funkcionavimą. Pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis – riebiosios jūrinės žuvis, pvz. šviežia menkė, skumbrė, tunas.

Kasdien valgant daug riebios žuvies ir kitų jūros gerybių įmanoma gauti pakankamą omega-3 kiekį. Jei tokios galimybės nėra, rekomenduojama vartoti žuvų taukus. Ir vaikams, ir suaugusiems patariama visus metus vartoti žuvų taukus, kurių sudėtyje, be reikiamo omega-3 kiekio, yra vitaminų D ir A, padedančių imuninei sistemai nepriekaištingai funkcionuoti. Internete ar vaistinių lentynose netrūksta skirtingų gamintojų žuvų taukų, tačiau ne visi yra vienodai naudingi, tad kaip išsirinkti tinkamiausią?

Žuvų taukų sudėtis – į ką būtina atkreipti dėmesį?

Renkantis žuvų taukus svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje nurodomą EPR ir DHR kiekį – būtent šios omega-3 rūgštys nustato papildo vartojimo naudą. Omega-3 vartojimo rekomendacijos svyruoja nuo maždaug 250 mg iki 2000 mg EPR ir DHR per parą. Pasak neseniai Lietuvoje vešėjusio omega-3 eksperto prof. Williamo Harrio, sveikam žmogui apie 1000–1500 mg EPR ir DHR per parą yra geras tikslinio kiekio diapazonas.

Todėl renkantis žuvų taukus svarbu atkreipti dėmesį į EPR ir DHR kiekį dienos dozėje – ar tai 5–11 ml (tipiškas menkių kepenų aliejus), ar kapsulėse (2–5 kapsulės). Būtina perskaityti etiketę, kad įvertintumėte, koks kapsulių ar aliejaus kiekis, anot gamintojo, yra dienos norma. Kaip minėta, rekomenduojama, kad bendras EPR ir DHR rūgščių kiekis sveiko žmogaus dienos dozėje būtų apie 1 g.

Žuvų taukai – vitamino D šaltinis

Rinkdamiesi žuvų taukus, atkreipkite dėmesį ir į kitas jų sudedamąsias dalis. Laukinių menkių kepenų aliejaus sudėtyje natūraliai yra vitamino D, palaikančio imuninę sistemą. Reikalingo vitamino D kiekio užtikrinimas yra itin svarbus siekiant sumažinti kvėpavimo takų infekcijų riziką.  Galimi deriniai ir su kitomis naudingosiomis medžiagomis, pvz., magniu.

Natūralios formos žuvų taukai įsisavinami geriausiai

Omega-3 rūgščių EPR ir DHR kiekis žuvų taukuose yra ne vienintelis kriterijus, pagal kurį turėtumėte rinktis papildus. Svarbu yra ir tai, kaip papildas yra įsisavinamas. JAV mokslininko prof. W. Harris su kolegomis atlikti tyrimai parodė, jog itin svarbu, kad vartojamos omega-3 riebalų rūgštys būtų natūralios trigliceridų formos.

Trigliceridų formos omega-3 produktas yra natūralus, priešingai nei omega-3 sintetinimas naudojant etilo esterį. Anot mokslininkų, rinkdamiesi etilo esterių formos omega-3 papildus, privalote vartoti didesnę dozę, nes tokia omega-3 forma yra sunkiau įsisavinama.

Informacijos apie omega-3 formą ieškokite ant papildo etiketės. Ne visi gamintojai ant pakuočių nurodo, kokios formos omega-3 yra produkto sudėtyje, todėl, jei kyla abejonių, susisiekite su gamintojo atstovu arba pasikonsultuokite su vaistininku.

Kiek laiko vartoti?

Žuvų taukai dėl juose esančių omega-3 riebalų rūgščių teigiamo poveikio žmogaus imuninei sistemai, kraujotakai ir protinei veiklai yra vieni populiariausių maisto papildų pasaulyje. Juos vartoti rekomenduojama visą gyvenimą nuo pat ankstyvos kūdikystės. Teigiamos omega-3 vartojimo pasekmės pasireiškia vartojant žuvų taukus reguliariai. Todėl, skirtingai nei su dauguma kitų maisto papildų, ilgą laiką vartojant žuvų taukus nebūtina daryti pertraukų.

Prastas žuvų taukų skonis – pasenęs stereotipas

Laikai, kuomet žuvų taukai buvo neskanūs, seniai liko užmarštyje. Šiandien gamintojai siūlo išbandyti paskanintus žuvų taukus, pvz. citrinų ar obuolių skonio. O vaikams, turintiems problemų su skystų žuvų taukų ar kapsulių nurijimu, siūloma išbandyti įvairių skonių guminukus (pvz. kramtomąsias žuveles).

Sveikos mitybos ir gyvenimo būdo principų, poilsio bei aktyvios veiklos balanso svarbu laikytis net būnant namuose. Kadangi Lietuvoje nėra įpročio, o dažnai ir galimybių, valgyti daug kokybiškos jūrinės žuvies, žuvų taukai lieka vienu patikimiausių būdų gauti reikalingą omega-3 bei kitų vitaminų kiekį. Privalote pasirūpinti, kad kasdienėje mityboje netruktų vitaminų ir kitų naudingų medžiagų tam, kad padidintumėte organizmo atsparumą, išlaikytumėte gerą nuotaiką ir savijautą.

TAIP PAT SKAITYKITE