Kai kraujyje sumažėja hemoglobino kiekis ir nukrenta žemiau nustatytos normos, tada sumažėja deguonies perdavimas krauju į organizmo audinius. Kai jo ima trūkti, žmogų užgula silpnumas, sunku darosi judėti, svaigsta galva.
Dėl kokių priežasčių organizme ima mažėti hemoglobino kiekis?
Hemoglobino kiekis ima mažėti tada, kai organizme yra per mažai geležies, kuri aktyviai dalyvauja ląstelėse vykstančiose biocheminėse reakcijose ir palaiko darnią centrinės nervų sistemos veiklą. Geležis yra sudedamoji hemoglobino dalis, sudarydama daugiau nei du jo trečdalius. Ši medžiaga taip pat yra reikalinga normaliai raumenų veiklai.
Kokiuose maisto produktuose yra daugiau geležies?
Jei pasireiškia mažakraujystės požymiai, tada reikia kuo skubiau organizme atstatyti geležies atsargas. Tai galima padaryti valgant maisto produktus, kuriuose yra geležies. Kiek yra žinoma, daugiausiai šios medžiagos yra mėsoje, ypač kepenyse. Geležies esama vaisiuose ir daržovėse, tačiau ji pasisavinama žymiai prasčiau nei iš mėsos.
Dėl kokių priežasčių blokuojamas geležies įsisavinimas organizme ir kaip to išvengti?
Anot mitybos specialistų, geležies stoką organizme lemia savita maisto ruošimo technologija ruošiant duonos gaminius, todėl valgant juos negaunama iš jų geležies tiek, kiek reikėtų. Be to, daugelyje maisto produktų esantys polifenoliai irgi stabdo geležies pasisavinimą.
Geležies įsisavinimą stabdo ir taninai, kurie yra kavoje ir arbatoje, todėl geriau mėsos patiekalų neužsigerti arbata. Didelis kiekis kalcio ir cinko maisto produktuose bei sojos baltymai irgi riboja geležies pasisavinimą.
Todėl išvardintų medžiagų nepatariama vienu metu vartoti kartu su geležies turinčiais produktais. Su jais nereikėtų vartoti ir vitamino E, nes jis naudos neduos, tik sukels priešingą efektą. Tad tikrai yra naudinga atsižvelgti į šiuos vertingus patarimus, jeigu norite išvengti mažakraujystės.
Kas akivaizdžiai pagerina geležies įsisavinimą organizme?
Anot dietologų, geležies įsisavinimą itin gerina vitaminas C, kurio gausiai esama citrusiniuose vaisiuose, žaliojoje paprikoje, šviežiose žaliose lapinėse daržovėse.
Tuo tikslu puikiai pasitarnauja ne tik citrinų rūgštis, bet ir cukrus bei amino rūgštys. Apie grėsmes, kurios sukelia mažakraujystę, ir kaip jos saugotis, daugiau informacijos rasite interneto svetainėje: https://merita.lt/blogs/news/mazakraujyste-ka-privalome-apie-ja-zinoti.