Nobel biocare

Viduriavimas

Viduriavimas – tai dažnas reiškinys, kurį gali sukelti daug priežasčių:priešvėžinis gydymas, ligos, stresas, infekcija, antibiotikai arba maistas. Jeigu Jūs viduriuojate daugiau nei 3 dienas, turėtumėt kreiptis į gydytoją. Kelių dienų viduriavimo pasekmė gali būti: dehidratacija (skysčių praradimas iš organizmo), elektrolitų disbalansas.

Viduriuojant koreguojamas maisto paruošimo būdas: maistas verdamas vandenyje, sultinyje ar garuose.
Gleivingos sriubos verdamos vandenyje ar liesos mėsos, paukštienos, žuvies sultinyje (išskyrus kvietines, perlines, manų kruopų sriubas). Į sriubas galima pridėti pertrintos mėsos, virto kiaušinio baltymo, pjaustytų daržovių (bulvių, morkų);
Antram patiekalui paruošti mėsa vartojama be sausgyslių, vištiena ir kalakutiena be odelės. Mėsos ir žuvies tyrės, malti patiekalai virti vandenyje ar garuose (pvz.: garuose virti maltiniai);
Vandenyje virtos ryžių, avižų, grikių, kruopų košės. Galima įdėti truputi sviesto.

Rekomenduojamų ir vengtinų maisto produktų lentelė:

Maisto grupė

Vartotini

Vengtini

Duonos ir pyrago gaminiai

Vakarykštė arba džiovinta balta duona, pyrago gaminiai.

Šviežia ruginė ir kvietinė, juoda duona, kviečių sėlenos.

Mėsa, paukštiena, žuvis

Liesa mėsa (jautiena, veršiena, kiauliena, triušiena), paukštiena (vištiena, kalakutiena), liesa žuvis (menkė, jūros lydeka).

Kepta, riebi, konservuota, rūkyta mėsa, žuvis. Rūkytos, džiovintos dešros, dešrelės.

Pienas ir ko produktai

Jei toleruoja, pieno produktai (kefyras, jogurtas, grietinė, grietinėlė, varškė, sūris).

Pienas.

Kiaušiniai ir jų gaminiai

Jei toleruoja, virti arba omletas.

Kepti.

Kruopų ir makaronų gaminiai

Ryžių, avižų, grikių, kukurūzų kruopos. Makaronai jei viduriuojama nestipriai.

Perlinės, miežinės, kvietinės, manų.

Daržovės

Virtos bulvės, virtos trintos morkos.

Visos žalios daržovės, daržovės sukeliančios pilvo pūtimą: pupelės, žirniai, lęšiai, svogūnai, brokoliai, kopūstai.

Vaisiai ir uogos

Visi virti vaisiai ir uogos be luobelės ir sėklų (kompotai, kisieliai). Džiovintos mėlynės, kepti obuoliai.

Žali, konservuoti vaisiai ir uogos su luobele ir sėklomis. Razinos, figos, datulės, bananai. Vaisiai didinantys dujų kiekį žarnose: žali obuoliai, vynuogės, avokadas, kriaušės, slyvos.

Riebalai

Sviestas, bet ne daugiau kaip 5-10g per dieną, augalinis aliejus

Riebūs patiekalai, lašiniai, majonezas, grietinė, konservai.

Sriubos

Liesos mėsos, paukštienos ar žuvies sultiniai, gleivingos kruopų, virtos vandenyje ar sultinyje su daržovėmis (bulvės, morkos) ir  virta pertrinta mėsa.

Riebios, pieniškos. Gleivingos kvietines, perlines, manų kruopų sriubos. Taip pat sriubos su vengtinomis daržovėmis (kopūstai, žirneliai, burokėliai)

Gėrimai

Vaisių ir uogų kompotai, negazuotas vanduo, stipri arbata, erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių užpilai.

Žalių vaisių ir daržovių, vaisių sulčių (ypač slyvų ir obuolių). Gėrimų turinčių alkoholio, kofeino (kava, svaiginantys gėrimai ir kt.);

Gazuotų gėrimų (limonadai, gazuotas mineralinis vanduo).

Saldumynai

Uogienė, medus, sirupai – ribotai.

Saldikliai, saldumynai, pudingai, pyragaičiai su riešutais ar džiovintais vaisiais, džemais, marmeladais. Riebūs konditerijos gaminiai.

Prieskoniai

Druska

Maisto turinčio daug prieskonių (pipirų, kario, česnako, acto, druskos)

PATARTINA VENGTI:

¨  Riebaus, sūraus, kepto, saldaus, rūkyto, marinuoto, konservuoto maisto;

¨  Maisto turinčio daug skaidulinių medžiagų: šviežios daržovės ir vaisiai (kopūstai, obuoliai, slyvos, rabarbarai), rupi duona – nes tai produktai, kurie laisvina vidurius;

¨  Maisto produktų, skatinančių dujų susidarymą žarnose: vaisių (žali obuoliai, kriaušės, slyvos, vynuogės), daržovių (pupelės, brokoliai, ropės, žirniai, lęšiai, kukurūzai, svogūnai, ridikėliai);

¨  Maisto su daug prieskonių (pipirų, kario, česnako, acto, druskos);

¨  Nevartoti preparatų, turinčių magnio, nes gali padidinti viduriavimą;

REKOMENDUOJAMA:

¨  Valgyti nedideliais kiekiais ir kramtyti lėtai, užverta burna, kad nepatektų oro, jei yra problemų su dujų susidarymu, vidurių pūtimu;

¨  Maitintis daugiau baltymų turinčiu maistu (jogurtas, sūris (jei toleruoja), ryžių pudingas, virti kiaušiniai, želatina, balta duona, skrebučiai, mėsa: jautiena, kiauliena, paukštiena: vištiena, kalakutiena, žuvis: jūros lydeka.

¨  Negerti karštų ar šaltų gėrimų. Gerti mažais gurkšneliais. Rekomenduojama išgerti po 8-10 stiklines skysčių per dieną;

¨  Vartoti maisto papildus, kuriuos rekomendavo gydytojas;

¨  Vaistus gerti, jei Jums patarė gydytojas.

PAVYZDINIS  VALGIARAŠTIS

VALGYMAI IR PATIEKALO PAVADINIMAI

IŠEIGA (gramais)

PUSRYČIAI

Garuose virtas omletas
Arbata su citrina
Batonas
Sviestas

395kcal

115g
200ml
60g
10g

PRIEŠPIEČIAI

Keptas obuolys
Arbata su cukrumi

640kcal

150g
200ml

PIETŪS

Bulvienė su mėsos kukulaičiais mėsos sultinyje
Garuose virti kukuliai
Biri grikių kruopų košė
Šutintos morkos su sviestu
Kmynų arbata
Batonas

600kcal

250g
100g
150g
50g
200ml
40g

PAVAKARIAI

Bulvių salotos su virtomis morkomis
Čiobrelių arbata
Batonas

175kcal

60g
200ml
40g

VAKARIENĖ

Virtos jautienos guliašas
Biri ryžių košė
Mėtų arbata

483kcal

75g
150g
200ml

PRIEŠNAKČIAI

Arbatos antpilas
Pieniški traškučiai

150kcal

50ml
40g

Viso – 2443kcal, baltymų – 108,17g, riebalų – 62,28g, angliavandenių 276,03g

Šaltinis: vuoi.lt