Natula

Vienas mikroelementas palaiko visas mūsų organizmo funkcijas: trūkumas pasireiškia ir plaukų slinkimu, ir nevaisingumu

Plaukų slinkomas pagalba

Šaltojo sezono metu, saulei ir gamtos gėrybėms pasibaigus, turime pasirūpinti papildomais vitaminų bei mikroelementų šaltiniais savo kūnui. Cinkas – vienas būtiniausių mikroelementų žmonėms, gyvūnams, augalams bei mikroorganizmams, taip pat prenataliniam ir postnataliniam vystymuisi. Tai antras pagal svarbumą mikroelementas po geležies ir vienintelis, esantis visose fermentų klasėse, taigi svarbus visoms organizmo funkcijoms. Apie šio elemento įtaką ir svarbą sveikatai pasakoja sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Rasite Kybartienė. 

Pasak medikės, cinkas yra reikalingas vaikų augimui ir brendimui, imuninės sistemos palaikymui, gerai lytinių liaukų veiklai, virškinimo procesams. Cinkas turi teigiamą priešuždegiminį poveikį, jis padeda formuotis skeletui, atsinaujinti ląstelėms, palaiko tinkamą prostatos ir vyriškų hormonų veiklą.

„Šis mikroelementas svarbus reguliuojant mūsų ląstelių ciklą, jų dalijimąsi, DNR dalijimąsi ir „taisymą“, nereikalingų ląstelių naikinimą, riebalų bei angliavandenių įsisavinimą. Jis reikalingas daugiau nei 300 baltymų ir fermentų funkcionavimui“, – aiškina „Antėja“ šeimos gydytoja Rasita Kybartienė.

Cinko stoka – nevisavertės mitybos pasekmė? 

Apskaičiuota, kad pasaulinis cinko stygiaus paplitimas svyruoja nuo 17 iki 20 proc. Jį dažnai lemia nevisavertė mityba.

„Šio mikroelemento trūkumas neretai pasireiškia blogo apetito ir lėtinių ligų kamuojamiems vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat vegetarams ir tik augalinį maistą vartojantiems veganams. Jį gali lemti ir tokios lėtinės ligos, kaip kepenų cirozė ar mikroelementų pasisavinimą bloginanti uždegiminė žarnyno liga“, – sako R. Kybartienė.

Gydytoja priduria, kad cinkas geriau įsisavinamas iš gyvūninių, o ne augalinių maisto produktų. Jos teigimu, geriausia rinktis jautieną, paukštieną, kiaulieną, jūros gėrybes, sūrį, kruopas, ankštinius augalus, riešutus ir sėklas.

Cinkui įsisavinimą į kraują riboja kava, pienas, juoda duona, sūris, taip pat gali blokuoti geležis, didelis kalcio ir fosforo kiekis, augaliniuose maisto produktuose randamas fitinas.

Dažniausi cinko trūkumo simptomai

Esant cinko trūkumui, lėčiau gyja žaizdos, gali pasireikšti dermatitas, svorio kritimas, sulėtėjęs vaikų augimas ir lytinis brendimas, nuovargis, išaugusi nervinė įtampa, plaukų slinkimas, susilpnėjusi imuninė sistema, viduriavimas, skonio bei uoslės sutrikimai, nuotaikos nepastovumas, pablogėjusi rega ar netgi nevaisingumas. 

„2600 nevaisingų vyrų ir 867 kontrolinių asmenų metaanalizės tyrimo rezultatai parodė ryšį tarp nevaisingumo ir žymiai mažesnio spermos plazmos kiekio asmenims, turintiems nepakankamus cinko lygius. Buvo nustatyta, kad šio mikroelemento papildai žymiai padidina spermos kiekį ir spermatozoidų judrumą, pagerina jų sandarą. Tuo tarpu cinko stoka nėštumo metu gali būti susijusi su preeklampsijos ir hipertenzijos rizika. Mokslininkai nustatė, kad šio mikroelemento papildų vartojimas net 14 proc. sumažina priešlaikinio gimdymo tikimybę“, – pasakoja medikė.

Ji priduria, kad cinko trūkumas vis dažniau stebimas sportininkų tarpe. Dėl jo stokos mažėja aerobinis ir anaerobinis darbingumas, raumenų susitraukimo galingumas, blogėja atmintis, ilgėja reakcijos laikas, organizmas kaupia daugiau pieno rūgšties, sukeliančios raumenų skausmą.

Gydytoja teigia, kad moksliniai tyrimai rodo ryšį tarp cinko trūkumo ir vaikų hiperaktyvumo, smulkiosios motorikos, į autizmą panašaus elgesio sutrikimų, Alzheimerio, Parkinsono ligų ir blogesnės cukrinio diabeto kontrolės. 

Cinko pertekliaus žala 

Išsivysčiusiose šalyse dėl vartojamų cinko papildų neretai nustatomas jo perdozavimas. Ši būklė gali sukelti pykinimą, vėmimą, pilvo bei galvos skausmus, taip pat viduriavimą bei mėšlungį. Ilgas didelių cinko dozių vartojimas gali lemti ir vario organizme trūkumą ar mažakraujystę.

„Tiek cinko trūkumas, tiek perteklius yra žalingi. Įtariant jo stoką pirmiausia svarbu užtikrinti pilnavertę mitybą, o papildų vartojimą pradėti tik pasitarus su savo šeimos gydytoju ar atlikus reikiamus kraujo tyrimus“, – pataria „Antėja“ šeimos gydytoja R. Kybartienė.

TAIP PAT SKAITYKITE