Agatas

Nereikia išmesti: 22 idėjos, kaip panaudoti virtuvės atliekas

Pasaulyje yra išmetama daug maisto ir virtuvės atliekų, tačiau kai kurias iš jų perdirbus galima pasidaryti įvairių daiktų. Portalas architecturendesign.net pateikia idėjų, kaip virtuvės atliekoms galima suteikti antrą gyvenimą.

1. Kavos tirščiai

Kavos tirščius galima naudoti židinyje, juos pabėrus sumažėja dulkių jį valant. Jeigu įdėsite kavos tirščius į šaldytuvą, jie panaikins negerą kvapą. Be to, kavos tirščiai gali būti puikus valiklis veidui, jeigu juos sumaišysite su kokoso aliejumi, o sumalti tirščiai gali tapti veiksminga kauke plaukams, nuo kurios jie taps ryškesni ir švelnesni.

2. Salotų ir salierų stiebai

Jeigu stiebus pamerksite į vandenį iš jų išaugs nauji lapai.

3. Sudygusios bulvės

Sudygusias bulves galima sodinti į dirvožemį tam, kad užaugtų naujos daržovės.

4. Kiaušinių dėžutės

Šios dėžutės turi daugybę panaudojimo būdų: juose galima laikyti papuošalus, golfo kamuoliukus, Kalėdų eglutės žaisliukus, daiginti sėklas ir t.t.

5. Apelsinų žievelės

Šviežias apelsinų žieveles galima dėti į kokteilius, nes jos prideda maisto medžiagų. Taip pat įvairūs vabzdžiai nekenčia citrusinių vaisių kvapo, taigi žieveles galima dėti į sodą ar spintą bei kitas vietas kaip vabzdžių atgrasymo priemonę.

6. Pieno ar sulčių pakeliai

Iš pieno ar sulčių pakelių galima padaryti puikiausią paukščių lesyklėlę. Jeigu paliksime tik apatinę pakelio pusę, galima jį naudoti kaip vazoną augalams.

7. Svogūno ar česnako žievelės

Ar žinojote, kad šių daržovių žievelės turi daugiau maistingų medžiagų negu pačios daržovės, išnaudokite puikius jų aromatus gaminant sultinį.

8. Arbūzo žievė

Patrinkite arbūzo žieve odą, tai gali padėti atsikratyti spuogų. Taip pat arbūzo žievės gali būti paverstos į skanius konservus, kaip ir agurkėliai.

9. Salierų lapai

Juos galima valgyti taip pat kaip ir stiegus, dėti į troškinius, sriubas ar kokteilius, taip pat naudoti kaip garnyrą.

10. Banano žievelės

Bananų žievė gali veikti kaip kenkėjų atgrasymo priemonė sode. Taip pat patrinkite juos į odą, tai sumažins niežulį po vabzdžių įkandimo.

11. Brokolio stiebai

Valgykite juos. Brokolių stiebai gali tapti puikia salotų dalimi.

12. Svogūnų laiškų stiebai

Pamerkus juos į vandenį išaugs nauji laiškai, kuriais galėsite džiaugtis ir vėl.

13. Sviesto pakuotė

Tiesiog dalis sviesto dar bus likę ant pakuotės, taigi geriausia neišmesti, o ištepti pakuote keptuves bei kitus kepimo indus.

14. Vyno kamščiai

Naudokite juos, kaip visai mažyčių augalų vazonus, taip pat kaip namų grožio priemonę.

15. Obuolių žievelės

Džiovintos obuolių žievelės gali būti naudojamos kaip arbatžolės rudeniškai arbatai. Obuolių žievelės rūgštis gali panaikinti dėmes nuo aliuminio puodų ir keptuvių. Taip pat obuolių žievelės gali sumažinti tamsius ratilus po akimis.

16. Ananaso viršūnė

Tiesa, kad pasitelkus kantrybę galima iš viršūnės atauginti ananasą, o jos dažniausiai išmetamos.

17. Kiaušinių lukštai

Sumalkite ir sumaišykite su sodo dirvožemiu, tai pridės reikalingų medžiagų. Taip pat sumalus galima įmaišyti į naminių gyvūnėlių ėdalą, jie pridės kalcio.

18. Mėsos kaulai

Iš jų galima išvirti skanų naminį sultinį, pilną maistingųjų medžiagų.

20. Popierinių rankšluosčių ritinėliai

Į šiuos ritinėlius galima puikiai sudėti įvairius laidus, tai suteikia namams tvarkingumo, o laidams tvarumo.

21. Tinkleliai, kuriuose parduodami vaisiai ir daržovės

Vaisiai ir daržovės paprastai parduodami tinkliniuose maišeliuose, juos nuplovus jie gali tapti puikia dovanų pakavimo priemone.

22. Morkų viršūnėlės

Jas galima dėti į sriubas ar troškinius, taip pat lapelius sumalus, į įvairius padažus. Ir galima užsiauginti lapelių, įmerkus jas į vandenį.

arengė Birutė Davidonytė, www.GRYNAS.lt

TAIP PAT SKAITYKITE