REXSAN

Naujas tyrimas patvirtina vitamino D naudą kaulams

Vyresnio amžiaus žmonės gali apsisaugoti nuo kaulų lūžių nuolat ir pakankamais kiekiais vartodami vitamino D papildus, teigia Šveicarijoje  atlikto tyrimo autoriai.
„Visi 65 metų ar vyresni žmonės turėtų kasdien suvartoti iki 800 tarptautinių vienetų vitamino D, geriausia vitamino D3, ir to laikytis griežtai”, sako viena tyrimo autorių dr. Heike Bischoff-Ferrari iš Ciuricho universiteto. Pasak jos, būtų labai gerai, jei tokios rekomendacijos laikytųsi ir jaunesnio amžiaus suaugusieji, kurie iš anksto nori pasirūpinti savo kaulų sveikata.
Kai kurie pastarojo meto tyrimai suabejojo vitamino D nauda kaulams, tačiau juose nebuvo atsižvelgta į tai, ar tiriamieji griežtai laikosi maisto papildų vartojimo rekomendacijų. Viename tokių tyrimų daugiau nei pusė žmonių, kurie atsitiktiniu būdų buvo atrinkti vartoti vitaminą D, iš tikrųjų jo nevartojo praėjus dvejiems metams nuo tyrimo pradžios, interviu „Reuters Health” pažymėjo dr. H. Bischoff-Ferrari.
Kad tiksliau nustatytų kaulų lūžių rizikos ir vitamino D vartojimo ryšį, šveicarų mokslininkai panaudojo dvylikos atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų duomenis, atsižvelgdami, ar tiriamieji reguliariai vartojo papildus ir kokia buvo jų dozė. Analizė iš viso apėmė 42279 žmones, ir buvo ieškoma lūžių, išskyrus stuburo ar jo slankstelių lūžius, o aštuoni iš tų tyrimų konkrečiai nagrinėjo klubo lūžius. Vidutinis tiriamųjų amžius buvo 78 metai.
Tyrėjai nustatė, kad vitamino D papildai visų ne stuburo ar jo slankstelių lūžių riziką sumažino 14 procentų, o klubo lūžių – 9 procentais. Jei vartojamo papildo kiekis buvo mažesnis nei 400 tarptautinių vienetų per dieną, įtaką kaulų lūžių rizikai nepastebėta, tačiau tiems, kas suvartodavo daugiau nei 400 TV per dieną, rizika patirti bet kokį lūžį buvo 20 procentų, o klubo lūžį – 18 procentų mažesnė.
Mokslininkai pažymi, kad vitamino D poveikis pastebėtas tiriamiesiems net nevartojant kalcio, ir taip greičiausiai yra todėl, kad pakankamas vitamino D vartojimas padeda organizmui efektyviau panaudoti visą su maistu gaunamą kalcį.
„Daug žmonių mano, kad pakanka sveikai maitintis, tačiau, deja, labai sunku su maistu gauti reikiamą vitamino D kiekį”, sako dr. H. Bischoff-Ferrari. Pasak jos, kad žmogus vien tik su maistu gautų pakankamai vitamino D, jis kasdien turėtų suvalgyti dvi porcijas riebios žuvies, tokios kaip lašiša arba skumbrė.
Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of Internal Medicine”.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE