Pirmoje kategorijoje geriausia pripažinta UAB „Ukmergės duona” iškepta duonelė „Rudenėlis”, o antroje – Šakių bendrovės „Gulbelė” vaisinis keksiukas. „. Šie gaminiai mokyklose galės pakeisti bulvių traškučius bei bandeles – ir skaniau, ir sveikiau. Daugiausiai publikos simpatijų sulaukė „Ukmergės duonos” gaminiai.
Pasak konkursą inicijavusios KB Lietuvos kooperatyvų sąjungos valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus Jono Nekrošiaus, jis organizuotas tam, kad padėtų vaikams suformuoti sveikos mitybos įgūdžius ir pabrėžti tradicijų svarbą bei puoselėti jų tęstinumą. Taip pat priminti, kad mūsų senoliams duona buvo šventa, tad gaminta su ypatinga nuotaika ir, žinoma, be jokių žalingų priedų.
Konkurse dalyvavo šešios Lietkoopsąjungai ir jos nariams priklausančios duonos gamyklos – „Alytaus duona”, „Jurbarko duona”, „Pasvalio duona”, „Prienų duona”, „Ukmergės duona” ir Šakių „Gulbelė”. Visų gamyklų atstovai finaliniam renginiui išmoningai pristatė savo sveikus duonos gaminius, o jame dalyvavusių rajonų moksleiviai smagiai padainavo, pagrojo ir pašoko.
Šiam konkursui pateiktus gaminius vertino ir skaniausią duonelę bei sveikuolišką užkandį rinko komisija, sudaryta iš 12 moksleivių, atstovaujančių šešiems šalies rajonams, ir vieno Lietkoopsąjungos atstovo. Komisijai vadovavo mokslų daktarė Daiva Vidmantienė, KTU maisto produktų technologijos katedros atstovė. Renginio partneriai buvo Ukmergės rajono savivaldybės administracija, Ukmergės muzikos mokykla ir Ukmergės Užupio vidurinė mokykla.
Vertinimo komisijos narys, moksleivis iš Prienų Dromantas Makauskas, po duonos gaminių degustacijos sakė, kad absoliuti dauguma gaminių tikrai labai skanūs, sužavėjo ir pats renginys. Tam pritarė ir konkurso laureatės „Ukmergės duonos” direktorė Vitutė Šermukšnytė. Jos įsitikinusi, kad tokie renginiai reikalingi ne tik duonos kepėjams, bet ir moksleiviams – tai galimybė pratintis prie sveikos mitybos bei pasižmonėti, pasilinksminti.
Pasak prizus įsteigusios ir konkursą inicijavusios Lietkoopsąjungos vadovo Jono Nekrošiaus, naujieji gaminiai yra praturtinti ekologiškais, sveikatai naudingais produktais, tad visų pirma bus tiekiami į mokyklas.
Šakių bendrovės „Gulbelė” prekybos skyriaus viršininkė Asta Bezoraitienė džiaugėsi ne tik renginiu, bet ir pelnyta pirmąją vieta. Jos manymu, sveikų gaminių populiarinimas bent iš dalies pakeis moksleivių mitybos įpročius. Pastebima, kad pastaruoju metu mokyklos jų užsisako žymiai daugiau.
Tai jau antrasis Lietkoopsąjungos surengtas konkursas, skirtas tradicijų ir sveikos gyvensenos puoselėjimui. Pernai vykusiame konkurse skaniausią duoną rinko žurnalistai – ji ir buvo pavadinta „Žurnalistų duona”.
Jono Nekrošiaus teigimu, 88 proc. bendrovės prekių apyvartos sudaro prekyba maisto ir ne maisto gaminiais, bet ir duonos gamybai tenka labai svarbus vaidmuo – ji sudaro 20 mln. Lt apyvartos per metus. Už savo iškeptą duoną Lietkoopsąjungos įmonės dažnai gauna geriausio metų gaminio apdovanojimus. Jų gaminiai paklausūs ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuojami į Lenkiją, Airiją, Angliją, JAV bei kitas šalis. O geriausių duonos gaminių konkursai rengiami, siekiant pabrėžti senųjų tradicijų tęstinumą ir paskatinti jaunąją kartą sveikai maitintis.