REXSAN

Druską beriame negalvodami apie skonį ir sveikatą

Lietuvos gyventojai suvartoja vidutiniškai bent porą kartų daugiau druskos nei rekomenduojama, rodo tyrimai. O per didelis druskos vartojimas yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis, gali turėti įtakos nutukimui, teigia Valstybinio sveikatos centro Mitybos skyriaus vedėja Roma Bartkevičiūtė.

Pasak ekspertės, per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos. Į šį kiekį įskaitoma ir ta druska, kurią jau gauname su maisto produktais: daug jos „paslėpta” mėsoje, duonoje, sūriuose, rūkytuose, konservuotuose, sūdytuose maisto produktuose. Mitybos specialistė pažymi, jog geriausia, jei vartojame druską su jodu, taip patenkiname ir reikalingą natrio, jodo kiekį, bet jokiu būdu tai nereiškia, kad joduotos druskos galime suvartoti daugiau nei rekomenduojama.

Faktiniai mitybos tyrimai rodo, kad statistiškai lietuviai suvartoja 10-11 gramų druskos per dieną, taigi net dukart ir daugiau nei rekomenduojama. R. Bartkevičiūtės teigimu, lietuviai šia prasme nėra išskirtiniai, daugelis Europos gyventojų vartoja druskos daugiau nei turėtų. Pavyzdžiui, olandas vidutiniškai kasdien suvartoja 8-10 gramų druskos, portugalas – 11-12 gramų.

Pasak mitybos specialistės, dėl per didelio druskos kiekio ir to sąlygotų sveikatos problemų daugelyje pasaulio šalių skambinama pavojaus varpais.

„Nuolat apie tai kalbama ir Lietuvoje, didžioji žmonių dalis žino, kad daug druskos valgyti yra nesveika, bet šio patarimo nesilaiko. Didžioji dalis mūsų net nesusimąstę sūdo maistą. Per apklausas 70 proc. lietuvių prisipažino, jog sūdo jau pagamintus patiekalas jų dar net neparagavę, ir 50 proc. sako, kad niekada papildomai neberia druskos į maistą, bet juk nežinome, kokio sūrumo maistą jie jau vartoja”, – sakė R. Bartkevičiūtė.

Ekspertė pažymi, jog sūrumas yra labai greitai kintantis žmogaus pojūtis. Taip, kaip įprantame valgyti sūrų maistą, taip galime be didesnio vargo ir atprasti.

„Tikrai daugelis mūsų gauna reikiamą druskos kiekį su maisto produktais, tad papildomai jos berti nederėtų. Tik iš pradžių maistas atrodys prėskas, neskanus, ilgainiui pripratus sūraus maisto nebesinorės”, – sakė R. Bartkevičiūtė.

Pasak mitybos specialistės, dar 2003-iaisiais Vyriausybės nutarimu patvirtintoje Valstybinėje maisto ir mitybos strategijoje numatyta siekti, kad būtų sumažintas druskos kiekis pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose. Pastaraisiais metais buvo pakeista higienos norma, reglamentuojanti mokinių maitinimą. Joje pažymėta, kad moksleiviams nėra rekomenduojama vartoti daug druskos turinčius maisto produktus.

„Europos Komisija mano, kad didelę svarbą mažinant druskos vartojimą turi ir produktų ženklinimas. Numatyta, kad ant maisto produktų pakuočių gali būti nurodyti teiginiai „mažai druskos”, „labai mažai druskos”, „be druskos”.



TAIP PAT SKAITYKITE