REXSAN

Rankų drebėjimas – kaip jį sumažinti?

Rankų drebėjimas – kaip jį sumažinti?

Nevalingas rankų tremoras, arba kitaip rankų drebulys – problema, kuri apsunkina net ir paprasčiausią kasdienę veiklą. Valgymas, rašymas ar vandens atsigėrimas tampa itin sunkiu ir daug pastangų reikalaujančiu veiksmu. Didesnio tikslumo ar kruopštumo reikalaujančią veiklą apskritai galima užmiršti. Ir tai yra žmonių, su rankų tremoru, kasdienybė. O sprendimų šiai problemai spręsti ar simptomams mažinti tikrai nėra daug. Kalbantis su žmonėmis, kuriuos vargina rankų drebulys, tenka išgirsti apie įvairiausias pagalbines priemones, kurios padeda vieniems daugiau, o kitiems mažiau. Pradedant nuo medikamentų ir baigiant įvairaus pobūdžio dėvimais ar kasdienėje veikloje pritaikomais aksesuarais-pagalbininkais. Tiesa, veiksmingų priemonių rinka stokoja. Tą galima išgirsti iš bet kurio, turinčio šią problemą, kuri dažniausiai yra Parkinsono ligos arba Esensialinio tremoro pasėkmė.

Prieš daugiau nei 100 metų, prancūzų neurologas Jean-Martin Charcot pastebėjo, jog jo pacientai, kurie į vizitą atvyko traukiniu, arkliu arba su karieta, turėjo mažesnį plaštakų tremorą. Ilgainiui, stebėdamas savo pacientus, neurologas analizavo mechaninių virpesių įtaką rankų drebėjimo mažinimui. Būtent jis ir laikomas šio pobūdžio terapijos taikymo pionieriumi. Neilgai trukus, jis sukūrė vibracinį krėslą, skirtą imituoti kelionės metu patiriamus virpesius. Tai buvo bene pirmasis virpesių terapijos taikymo įrenginys neurologijos srityje.

Bėgant metams, mokslinėje literatūroje nuolat atsirasdavo įvairaus pobūdžio tyrimai, kuriuose buvo tiriamas virpesių terapijos efektyvumas, tačiau naudojamos priemonės, dažniausia būdavo tam nepritaikytos. Nepaisant to, daugumos tų tyrimų rezultatai buvo teigiami. Štai Haas ir kolegų atliktos studijos metu 2006 metais buvo užfiksuotas teigiamas virpesių poveikis sergantiems Parkinsono liga.  King’o (2009) ir kolegų atliktame tyrime pažymima, jog virpesių terapija gali būti naudojama kaip alternatyva nefarmakologiniui gydymui nes tyrimų metu, po virpesių terapijos, buvo užfiksuotas ženklus sąstingio bei tremoro sumažėjimas sergantiems Parkinsono liga. Tais pačiais metais mokslininko Heiko (2009) ir kolegų atliktos studijos išvadose pažymima, jog po viso kūno vibracinės terapijos buvo pastebėtas ženkliai sumažėjęs drebulys ir sąstingis, taip pat ženkliai padidėjo žingsnio ilgis ir padidėjo ėjimo greitis. Galiausiai Saggini su kolegomis (2017) apžvelgė virpesių terapijos taikymą neuroreabilitacijai bei įžvelgė daug potencialo ateityje šios terapijos taikymui bei tyrimams.

Ganėtinai didelis mokslininkų aktyvumas šioje srityje paskatino pasidomėti šios terapijos taikymo privalumais bei sukurti individualiai šiai problemai pritaikytą sprendimą ir išbandyti tai praktikoje. Įmonės Fidens įkūrėjas, dr. Mantas Venslauskas, dar rengdamas savo daktaro disertaciją, domėjosi virpesių terapijos taikymu kraujotakos aktyvinimui, o išgirdus apie galimybes ją taikyti rankų tremorui, buvo nuspręsta sukurti eilę įvairiausių sprendimų ir juos išbandyti.

Tokiu būdu, per keletą metų, įmonėje Fidens gimė ViLim ball įrenginys, kurio pagrindinė paskirtis mažinti rankų drebėjimą tiek sergantiems Esensialiniu tremoru, tiek ir Parkinsono liga. Šio įrenginio veikimas paremtas skleidžiamais mechaniniais virpesiais, kurie lokalios terapijos metu aktyvina žmogaus viršutinius motorinius centrus bei kuriam laikui po terapijos prislopina rankų drebulį. Efektas kiekvienu atveju yra individualus bei gali svyruoti nuo 15 minučių iki 4 ar daugiau valandų. Daugeliu atvejų, net ir trumpalaikis efektas padeda lengviau pavalgyti ar atlikti kitus darbus, kuriuos smarkiai riboja rankų drebulys. Pirminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog rankos drebėjimas po terapijos sumažėja daugiau kaip 50 %.

Įrenginio naudojimas yra ganėtinai paprastas. Rekomenduojam jį naudoti iki 3 kartų per dieną kiekvienai rankai atliekant 10 minučių trukmės terapiją. Įrenginys įkraunamas panaudojant standartinę microUSB jungtį, kaip ir daugumos išmaniųjų telefonų, tad jo naudotojui nereikės nuolat rūpintis elementų keitimu. Netolimoje ateityje bus pasiūlytas ir belaidžio krovimo sprendimas, kuris yra labai aktualus didelį tremorą turintiems klientams.

Įrenginio efektyvumas visų pirma buvo patikrintas LSMU Kauno klinikų Neurologijos skyriuje. Prieš terapiją buvo įvertinamas pacientų su diagnozuotu Esensialiniu tremoru rankų drebėjimo intensyvumas bei buvo prašoma atlikti 3 minučių trukmės terapiją. Po terapijos buvo matuojama, kaip pakito rankų tremoras. Rezultatai parodė, jog net ir 3 minučių trukmės terapija gali būti efektyvi norint sumažinti rankų tremorą. Daugiau kaip 80 % tiriamųjų po terapijos buvo sumažėjęs rankų drebulys. Vidutiniškai rankos drebėjo 56 % mažiau, nei prieš terapiją.

Šiandien galime pasigirti, kad jau daugiau kaip 200 žmonių išbandė šį įrenginį ir didžioji dalis vartotojų teigiamai įvertino jo poveikį. Įrenginys visiškai nepanaikina rankų drebėjimo, tačiau jį sumažina ir anot vartotojų, rankoje atsiradęs lengvumas supaprastina kasdienę veiklą, padeda lengviau pavalgyti, atsigerti.

Įrenginys patentuotas, o tai pagrindžia įrenginio naujumą bei išskirtinumą. Įmonė Fidens, kurianti bei gaminanti Vilim ball įrenginį sulaukė pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek ir Europoje. Kuriamas produktas yra laimėjęs EitHealth, KTU Technoramos, K.A.V.A. 2018 bei kituose konkursuose, tačiau didžiausias pripažinimas yra teigiami vartotojų atsiliepimai bei žinojimas, jog galima padėti žmonėms sumažinti jų kasdienes problemas.

TAIP PAT SKAITYKITE