REXSAN

Nustatė, kodėl žmonės bijo prarasti pinigus

Televiziniuose žaidimuose dalyvaujantys ir didelėmis pinigų sumomis rizikuojantys žmonės gali turėti smegenų defektą, teigia mokslininkai.

Jie mano nustatę smegenų sritį, lemiančią, jog daugelis žmonių bijo nutrūktgalviškai elgtis su pinigais, rašo telegraph.co.uk.

Kai ši smegenų sritis veikia netinkamai, žmogus labiau linkęs elgtis beatodairiškai – tiek kasdieniniame gyvenime, tiek įvairiuose žaidimuose. Mat atsaką į lošimą kontroliuoja smegenų baimės centras.

Tyrimas, kurį JAV vykdė britų mokslininkai, pateikia tam tikrų įžvalgų, kodėl kai kurie žmonės labiau nei kiti linkę rizikuoti.

Smegenų sritis, vadinama migdoliniu kūnu, sudaryta iš dviejų į migdolus panašių audinio dalių, esančių giliai smegenyse. Anksčiau ši smegenų dalis sieta su baimės jausmu ir gebėjimu jaudintis. Naujas tyrimas parodė, kad migdolinis kūnas susijęs su įgimta baime prarasti pinigus.

Tai nustatyta tyrus dvi retus šios smegenų srities sužeidimus patyrusias pacientes. Šios dalyvaudamos įvairiuose lošimuose visiškai nesibaimino, kad rizikuodamos gali prarasti daug pinigų.

„Isivaizduokite, kad dalyvaujate žaidime „Kas nori tapti milijonieriumi?”. Ką tik teisingai atsakėte į 500 tūkst. svarų vertės klausimą ir pasiekėte paskutinį klausimą. Išnaudojote pagalbą, kuri panaikina du neteisingus atsakymus, bet vis tiek atsakymo nežinote.

Jei atspėsite, laimėsite 1 mln., nei nepataikysite, gausite tik 32 tūkst. Didžioji dauguma žmonių tokioje situacijoje pasiimtų 500 tūkst. ir iš žaidimo pasitrauktų”, – aiškina vienas tyrimo autorių Benedetto De Martino.

Tačiau smegenų sužalojimus patyrusios pacientės, 43 ir 23 metų moterys, šio savisaugos instinkto neturi, priešingai nei 12 tirtų sveikų individų.

Mokslininkai sumanė žaidimą, kuris turėjo padėti nustatyti, ar galimybė prarasti pinigus kaip nors įtakoja tyrimo dalyvių norą lošti.

Eksperimento pradžioje kiekvienam savanoriui duota 50 dolerių, kuriuos galėjo pralošti mėtydami monetą. Jie turėjo 50/50 galimybę laimėti arba pralaimėti, tačiau kiekvieną kartą, išmetus monetą, laimima ar pralaimima suma buvo keičiama.

Kaip ir tikėtasi, sveiki eksperimento dalyviai atsisakydavo lošti, kai skirtumas tarp potencialaus laimėjimo ir pralaimėjimo buvo mažas. Jie dažniau ryždavosi lošti, jei bandydami laimėti 50 dolerių rizikuodavo prarasti 10 dolerių, nei kai siekiant laimėti 20 dolerių, rizikuodavo netekti 15 dolerių.

Tačiau dvi smegenų sužeidimus patyrusios moterys elgėsi kitaip ir nesvėrė galimų laimėjimų ir nuostolių. Net kai suma, kurią rizikuodavo prarasti, gerokai viršydavo potencialų laimėjimą, moterys neatsisakydavo lošti.

„Gerai funkcionuojanti, smegenų sritis, vadinama migdoliniu kūnu, atrodo, padaro mus atsargesnius. Jau anksčiau žinojome, kad ši smegenų sritis susijusi su baime, tačiau atrodo, kad ji verčia mus „baimintis” prarasti pinigus”, – teigė tyrime dalyvavęs Ralphas Adolphsas.

 



LRT

TAIP PAT SKAITYKITE